Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

Fält
Inlägg: 1538
Blev medlem: 21 jan 2016, 15:58
Been thanked: 4 times

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Fält »

Torsbo har en hel del fasta kikare i sin outlet, men det är inte ofta den är öppen.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Engelska ja.
Mjo. Som en del av er vet är engelska ngt som funnits där sedan barnsben.
Tell ya what. This sure as hell F-d up in a hurry!! :shock: :shock:
35.jpg
Om det här inte ser ut som ett enkelskotts Winchester vet jag fan inte vad som gör! Nu med förstock av furu,för det var det jag hade liggande i rimlig längd,men saken e den att jag hoppas på en auktion som ger mig lite vettig valnöt... :shock:
Seriously? WTF?

Å..helt med "Fält". Här behövs ett par låga 30mm ringar. Duh!! :mrgreen:

Hm.
Dags att skjuta med den här grejen. Helt klart.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

37.jpg
36.jpg
Det här blir ju fan inge bra! Så nu är det jag som behöver råd.

Skjutit en hel del med Schweizaren idag med kulorna ovan och träffbilderna är typ "ladugårds sida". Dilemmat är att jag ser inte vad som felar. Patchingen är kalkerpapper,vilket många andra använder med framgång.
Laddning från 60 till 90 grains och med de två kultyperna,om 250 resp 370 grains,är nettoresultatet ungefär detsamma. Kulorna är av rent sk typ bly,dvs de är fullmjuka.

Laddar som följer;
Krut,följt av 1/8" infettad wad..följt av kulan.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

sneträff
Inlägg: 640
Blev medlem: 13 aug 2018, 11:05
Ort: norra västmanland
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av sneträff »

av det jag läst om kulgjutning så har jag fattat det som att typbly är en rätt hård legering.
det är väl avsett att hålla formen i en tryckpress?

sneträff

Användarvisningsbild
wensby
Inlägg: 2627
Blev medlem: 09 apr 2001, 12:21
Ort: Kungsbacka

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av wensby »

sneträff skrev:av det jag läst om kulgjutning så har jag fattat det som att typbly är en rätt hård legering.
det är väl avsett att hålla formen i en tryckpress?

sneträff
Stämmer , bra hårdhet om man skjuter med nutida vapen ... ganska för mycket hårdhet för svartkrut

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Då är det jag som använt fel ord.
Vad jag avser är mjukbly. Dvs mer exakt sk takbly i detta fallet.

Med det sagt,dags att kontrollera BHN på materialet.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Ställt frågan på Castboolits med,bla,vilket äskat en mindre hoper svar.

Jag HAR gjort fel,inget att snacka om,och det primära sådana är så jag på sitt sätt närmast skall skämmas för det.
Jag har ju "sluggat" båda vapnen,men analytisk eller inte till trots...har jag inte skrivit ner vad det gav. Så det måste göras igen.

Tydligen är det så att det där med diameter är känsligt när vi talar PP. Man bör ligga ngn sketen tusendels tum under bomdiameter,vilket jag def inte gjort igår med Schweizar´n. Där har glappat halvt om halvt rejält,och det duger tydligen inte.

Mina tankar med en längre kula går enl uppgift fetbort pga pipornas rent relativt långsamma räffelstigning (med dagens mått mätt) och ca 1:30 i båda fallen. Det som sagts är att tom den omoddade LEE kulan är på gränsen till för lång med sina ca 23mm. Om ngt,för att komma upp i vikt,skulle man gjort om den ifrån sk GG (grease groove) till "slick". Dvs hela plansidad,typ som de hexagonala Whitworth kulorna vi gjuter.

Pappret så.. Där ställer jag mig ffa lite undrande. Jag har ju använt två typer varav kalkerpappret är det tunnare med endast ca 4/100mm tjocklek. "Kraftpappret" är där ca 9/100mm,vilket givetvis blir en ganska stor skillnad när man lindar 2 varv och därmed skall ta tjockleken ggr 4.
En del har pratat om att pappret strimlas vilket då mer insnöade/nördiga PP killar menar är galet.
Den mantel pappret ger skall följa kulan för att separera från kulan i princip i samma ögonblick som den lämnar mynningen.
Bla därför lindas patchen hårt kring basdiametern,men tillåts sticka upp aldrig så lite där kulans "ogive" börjar. Mao,patchen passar dåligt just där och tanken med det är givetvis att ge luften någonstans att ta sig in emellan papper och kula enkelt i samband med att kulan lämnar mynningen.
Men strimlat papper är tydligen mkt mkt dåligt...

Problem det med,eftersom jag skjuter med infettad 1/8" (dvs ca 3mm) tjock wad. Alla använder de en eller flera wads,men då oftast torrt och det fett man adderar i form av sk grease cookie finns enbart närvarande för att reagera med krutets förbränning,och därmed för att hålla slagget mjukt. Kulan har inget behov av smörjning alls iom att pappret just agerar mantel.

Iom infettad wad så innebär det att det fungerar som "klister" närmast mot mantelns botten. Eller ja,tom mot kulans bas,eftersom den när patchen är lagd rätt skall vara frilagd i mantelns centrum.
Mao behöver jag addera en pappersbricka,vilket jag då iaf kommer göra av mjölkkartong som jag stansar ut med hålpipa. 10mm borde bli vettigt?

Men oavsett,det hela får börja med att jag sluggar båda piporna igen och arbetar ut ifrån de uppmätta måtten.
Därefter vette fan om det inte vore idé att svarva ytterligare ett kalibreringsöga så att jag kan patcha med båda papperstyperna. I det läget,för att kunna skjuta den ngt trängre Schweizaren med det kraftigare bruna pappret,så måste kulans diameter ner ngn tiondels millimeter till,antar jag. Lindar jag 9,55 kula med två varv går det INTE ner iaf,så mkt är säkert.

Därmed uppstår frågan till grad,hur trångt är för trångt? Ja,om jag förstått killarna rätt så är det där med det rent fysiska måttet det man måste utgå ifrån. Det funkar INTE som med en Miníe eller liknande utan måttet behöver vara bra mkt mer pang på.
I normala fall förväntar vi ju oss ett visst mått av expansion av kulans bas vad avser diameter,och det har sagts att med wads på plats så KANSKE en fullmjuk kula expanderar NÅGOT.
De drivna killarna,om jag fattat rätt,använder en sk wad stack för att arbeta som en form av kudde just i meningen att skydda kulans bas,och man varierar antalet wads eller tjocklek som effekt.
De flesta verkar trots det använda 1/8" tjocka wads och använder istället fler vid behov. Alltså ett sätt att styra hur mkt "kudde" det hela utgör.

Så.
Oavsett krut och mängd så..
I med krutet,helst via drop tube.
Därefter en pappersbricka (mjölkkartong) för att separera laddningen från en grease cookie (eller för all del infettad wad då)
Ner med den i mitt fall infettade waden,följt av nästa pappersbricka. Denna brickas uppgift är att hålla isär manteln och den infettade waden.
Till sist den papperspatchade kulan.

Hm. Jaja. Har de sagt det så...

Däremot har jag ffa inte fått ngt eg svar på vad i pappret som är väsentligt,egentligen. Alltså,är ett 4/100mm tjockt SEGT papper sämre eller bättre än ett 9/100mm SEGT papper?
Som jag förstått det är vad som sker att pappret skjuts in mellan pipa och kula till den grad att pappret låser det hela,och därmed agerar mantel. Pappret får därför heller inte vara av lätt brännbar typ.
Men?
Som jag ser det torde då papprets tjocklek,eller behov därav,vara en funktion av räffeldjup? Känns ju som det rimliga iaf? Att pappret tillåts komprimera till grad i samband med tryckökningen,och att pappret då expanderar ner i räfflorna - bland annat.
Om jag då har ett vapen med ovanligt djupa räfflor,som tex en m/1851 kammarladdare,så torde ju ett tjockare papper vara av vikt.?
Bara logik nu...

Kulan skall vara antingen fullmjuk alt mkt låglegerad. Max 1:20,men som sagt helst fullmjuk. De som skjuter patron använder tydligen primärt mellan 1:16 och 1:20 som legering. Mao fullmjukt eftersom det är en mynningsladdare och vi därmed inte pressar kulan till mått i den meningen man gör med patron utan kulans basmått är såpass mkt mindre att den passerar hela räfflingen,av nödvändighet.

Jahepp.
Dags för ritbordet igen då antar jag.
Intressant detta. Mkt intressant...ÄVEN ner resultaten är nedslående,som igår. Då är det ju bara att kvittera att man gör ngt fel och fråga de som vet bättre.. :D

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

40.jpg
Fick flyttat in fästet knappt 10mm mot centrum,vilket givetvis gjorde stor skillnad. Nu väntar jag bara på lägre ringar,som skall komma i veckan.
Så får vi se om det landar på 25mm eller 30mm tub.
Ett är säkert iaf och det är att tuben skall ner närmare pipan så gott det går.
42.jpg
Nåja. Nu var inte det det primära här utan det var mått. Slagit ett par kulor genom såväl Wesson bössan som Schweizaren och konstateras kan att jag varit totalt nere i diket med de kulor jag provade i söndags.

Wesson bössan mäter 10,08mm som minst och se det gör ju det hela användbart. Hur?
Ptja,det grövre pappret är ca 0,09mm tjockt och de icke kalibrerade kulorna är ca 9,70mm. Jag skriver ca eftersom de inte kastar helt runda ur LEE formen,men close enough iaf.
Å två varv av pappret ger 0,09*4=0,36mm.
Så 9,70+0,36..e nog så pang på rödbetan det blir det. Så det där skall bli intressant att prova,som FAN.

Värre då med Schweizaren.
Eller..ja.
Den mäter 9,81mm minimum. Å använder vi ffa samma kula då om 9,70 mm och istället använder kalkerpappret så ger det 0,04*4=0,16mm.
Å se då blir ju 9,70+0,16=9,86mm väl bra.
Mao skulle det om ngt vara idé att tillverka ett nytt öga specifikt till Schweizaren och isf om 9,65mm. Tror knappast det är världens ände...

Jaja.
Dags att gjuta ngr hundra kulor igen och ta det därifrån antar jag.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

44.jpg
Fått frågan kring det med "tillbehören" i samband med att jag patchar och gud vet vad... Jag använder ju "brickor" till vissa former av skytte,brickor i papp. Mer specifikt i mitt fall mjölkkartong.
Det i bild är en hålpipa med utbytbara huvuden. En Jula sats,men tyvärr en jag tror utgått. Oavsett,hålpipor är varken ovanligt eller dyrt...
Som nu till de två gevären i kaliber runt 10mm.
Då skär jag brickor ur mjölkkartong då den orkar med att spärra mot vätska som fett tex. Så som tex "over powder card" fungerar det utmärkt. Mjölkkartong finns i sin tur överallt och är gratis.

I fallet med de papperspatchade kulorna nu så skall där ju tex vara en bricka mellan den infettade "wadden" och kulans bas,i ambition att waden inte fastnar i rumpan på kulan och därmed förstör all precision.
I fallet med hagelblås..20mm bricka (till en 12a) dels som over powder men även over shot card. I det senare fallet brukar jag trycka dit två st för att vara säker på att jag kan kasta runt med en dubbelpipig som det passar utan att laddningen kommer farandes.

I fallet med mitt Whitworth använder jag brickorna,då som 12,5mm - dvs ca 50 cal,dels som over powder och dels då under kulans bas.

Tricket här e att jag svarvat ner spindeln på hålpipan så jag får in den i chucken på en pissbillig Kina pelarborr vi har i verkstan. Sen "borrar" jag fram brickor mot ett anhåll i trä.
Jag använder alltså INTE hålpipan att "stansa" med utan som en form av borr,vilket gör att det går mkt fort att putta ur sig tex 100 brickor i 10mm...
Enkelt och funktionellt som fan.
48.jpg
Sen fått frågan om jag sitter med sax och klipper ut material till patcharna. Nope,nä det gör jag inte utan jag använder pappersskärare av mkt enkel modell ifrån Biltema.
Kostade inte många hundringar och är en modell med utbytbara skär. Dvs när skäret blir slött bara att dynga och installera nytt,sitter som i en liten kassett.
När jag patchar gör jag ju det med patch i romb form. Innebär även att jag tillverkat en liten "master" jag arbetar efter. Två varv runt kulan,å bra där..

Som skrivet ovan,nu har jag iaf gjutit upp ytterligare lite kulor. Skall synas av som en form av QC kan vi kalla det,innan de patchas för bruk.
46.jpg
Wesson bössan sen. Gängorna till nippeln var tydligen sämre än jag antagit varför den befintliga nippeln for all världens väg i söndags. Så från och med idag sitter där en M6 Heli-Coil insats. Inte mycket mer med det...
43.jpg
47.jpg
Inspirerad av hur bra installationen blev på Schweizaren så gav jag mig i kast med Wesson pangen med,och nu får man inte gluggen närmare pangen vill jag mena. Frigången mellan främre okular och pipan är då inte att mäta i centimeter mer iaf...
Gluggen i sin tur,eg skulle där sitta ett 6-24 på denna med men..den gluggen är det problem med. Så..tv nu ett på 4-16.

Nä. Dags för banan igen vill jag mena och denna ggn är det nog läge att ta med sig kronografen... Vill se,och få kvitterat,lite värden med såväl Wesson som Schweizerbössan. Framför allt SD och ES.
Sen skjuta ngr enstaka med T7 och jmfr. Tror skillnaden kan vara rätt stor med den lilla karbinen...
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Alla vi som skjuter använder ju kulor,och vi som skjuter svartkrut då blykulor..

Därför har vi snackat lite om att ha en "kulor&krut dag" i verkstan där vi dels handgripligen gjuter lite kulor,men även diskuterar krut,laddningar,tändhattar och generellt do´s and don´ts i sammanhanget.

Detta den 8/12,dvs om en dryg vecka.

Alla e välkomna som vill. Går alldeles utmärkt att gjuta upp lite kulor och ta med sig om man vill,i verkstan har jag idag som ett "bibliotek" med div formar,och tillika går det alldeles utmärkt att ta med sig en egen form.
Kaffe finns och den som vill tar med fikabröd.
25.jpg
Vi kikar lite på sk sizers och när och var man använder de,hur man kan tillverka egna osv. Samma lika kommer vi kika på,och använda,sk swaging dies. Dvs pressformar.

Vi visar hur man "sluggar" ett vapen,för den som är osäker på den biten,och man kan därför ta med sig vapen som man vill få "sluggat" på plats.

Jag tar med div förladdningar mm ut,så man kan bekanta sig med vad det är och innebär. Osv osv osv.
30.jpg
Å..mitt sista hittepå då,eftersom det tydligen inte är speciellt vanligt i Sverige,så kommer vi givetvis även avhandla det med paper patching. Skall be polarn Micke dyka upp och snacka lite om patching för äldre vapen med,som gamla slätborrade vapen mm där man patchar med tyglapp mfl.

Adressen är Neongatan 15 i Åbro ind område i Mölndal och vi drar igång kl 13,iom att det ändå är söndag... :D
Mig,om man inte hittar,når man på 0737-189010

Väl mött.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

50.jpg

52.jpg
Tillbax gick Leupold gluggen av enklare snitt. Nu så,nu går det inte tightare mot pipan..nöjd me det.
53.jpg
Laddstaken var väl kort. Missförstå mig inte,för den "räckte" ur det perspektivet men iom att jag nu lattjat lite fram å tebax så vart där lite utrymme över varför jag svarvade till en mässing ände till den andra änden med och installerade.
Så nu..same same liksom.

Nä. Tre skruv.
Så e re. Tre skruv behöver bytas. Den till hammaren,den har ju förkommit och jag ersatte där och då på en höft. Funkar gör det ju,men det får ju fan gärna se ngt ut med.
Å samma sak gäller de två skruv som håller fästet/plattan till gluggen. Blanka skruv? Men HALLÅ!!!! :lol:

Saken e dock den att pangen ger nu ett mkt mkt solitt intryck. I brist på bättre ord,den e "färdig". Om i allt,en sådan här gammal krigare blir givetvis aldrig färdig. Kommer alltid finnas att göra.
Men för MIN del så är den det. Jag har gjort mitt och det som kom ut i andra änden e en pang jag kan stå för. Så nu återstår att få den att leverera,och med lite flyt sker det redan imorgon.
Sol säger de...fan tro´t.
Patchat i en påse här,med mått som stämmer,finns iaf 250 plugg. Får se hur långt det räcker.

GONE SHOOTING BOYS!!! :mrgreen:
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

55.jpg
ÄNTLIGEN! Now we´re koka!!! :lol:
Nu rullar och går den som ett godslok,och med dagens insats så printar den hyggligt dit man riktar den med. Detta med paper patch..mmm....det kommer sig.
Men det finns mer att göra för att nå maximal precision. Helt övertygad om det.

STORT tack will Wensby som gav mig av sin tid idag igenom att markera tills vi var på pappret,och resten som de säger...is history.
Den lilla bössan är SÅ käck ur precis alla perspektiv som finns. Smidig,lätt,till punkt. Svingar man den kommer den till ro naturligt. Det är en naturlig "pointer".
När man sen engagerar sig i att lägga ifrån sig hårkorset i bänk...
54.jpg
...helt djävla odramatisk. Som bekant e jag i sin tur inte av typen som "puttar kula",varför laddningarna som använts idag rangerat ifrån 50 grains T7 till 70 grains av samma sort. Dvs,hälsosamma laddningar och det sväljer den med glädje. T7 eftersom det brinner snabbare än svart,vilket helt klart är en tillgång i den korta karbin pipan.
MYCKET MYCKET nöjd med utfallet. Detta blev helt enkelt bra. Nej,detta blev RIKTIGT bra.
Det sista vad avser att fixa laddningar och typ av kula blir till näste man att hantera. Nu..har jag gjort mitt varför jag lägger ut den till pöbeln. Skall ta lite inbjudande bilder av den snarast...

Det jag känner att jag skulle engagerat mig i mer innan den går iväg kanske e att hitta en vettig diopter setup till den. För min del känns det hyggligt väsentligt att man skall kunna använda den att tävla med,oxå. Inte "bara" ha den som fun gun.
Kikat lite på en av Williams lösningar där,som slår mig som vettig och billig på samma gång. Enda abret för min del är att det är nytt,och..mnja. Får nog gärna se lite härjat ut för att platsa.?

Samma. Nu är det ju inget som säger att den per automatik kommer sälja,men om den INTE gör så tror jag att jag engagerar mig i att skaka fram ngr kulformer till den. En som grease groove och en "slick" avsedd för paper patching.
Men,den duger GOTT att skjuta med me de där patchade LEE kulorna med. Även om de sannolikt inte är optimala.

Estetiskt är den ju så mycket Winchester att det är rent löjligt,men till skillnad från en 1873 är det om än "bara" en enskottare lite drag i denna!! :shock: :lol:

Sista för dagen blev att jag smidde till en ny hammarskruv. Så den rent estetiskt är mycket mer med i matchen. Blev bra det med... :mrgreen:

Enkelt summerat en fantastisk fredag!
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Hm.
Nu har jag förvisso lagt Wesson bössan till salu,men det innebär ju inte att jag slutar tänka på den. :lol:
Nog för att det är lite nytt på ingång men..ja.

Kollat av kulorna jag rammat igenom den igen och såvitt jag kan bedöma är bomdiametern 10,18-10,20mm
Hm.
Papperslindat är ju käckt,och helt uppenbart finns där MASSOR att lära,men då tänker jag dessutom som så att kanske en ny presumtiv ägare inte tycker pysslet med papperslindat är så tilltalande? Så vad göra?
Mjo men se.. 10,18mm = kal ,401". Rätt exakt faktiskt,vilket innebär att kulor i meningen 40S&W passar rakt i och se..det tillverkar LEE två former till.
90256.jpg
Dels en 175 grains truncated cone och...
90431-01.jpg
...dels en 175 grains semi wadcutter. Reservationen jag har är att de blir,med svartkruts gevär mått mätt,lätta. Mycket lätta rent av.
Samtidigt,en "greaser" ÄR en enklare lösning än paper patch och LEE formarna generellt är ju inte tal om ngr förmögenheter direkt. Det ena..utesluter inte det andra så..så får det nog bli.

Ett alternativ i SIN tur är att modda en befintlig LEE form. Sannolikt ngt jag kommer behöva göra till Schweizaren iaf...

Hm. Inte ens tänkt i denna banan vad avser de här två gevären i det att jag inte hittade ngr vettigt tillgängliga GEVÄRSformer till de. Meeen...pistolkula,en modern sådan,funkar ju lika väl det och se..killarna på castboolits menar ju att kulan inte får vara för lång. Vafan vet jag... :mrgreen:
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
lasse-a
Inlägg: 1490
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av lasse-a »

Racing skrev:. Vafan vet jag... :mrgreen:
Redan en hel del tycker nog många av oss andra som följer tråden... ;)

Men det finns ju alltid mer att lära!

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Det var snällt sagt.
Men,jag ser mig verkligen inte som nån auktoritet på området. Mycket långt ifrån faktiskt.

Hur som helst.
En 401 form är beställd och vad vidare är verkar de två nästa gevären bli dels ett Wredes och dels ytterligare ett Chassepot. Det senare ett vapen man mekat med lite,vilket ju på många vis passar bra då.

Det där att vi fått vettig precision ur Chassarna är bra men det retar fortfarande levande skiten ur mig att vi inte knäckt fram en lösning på det med sotandet... Så där kommer nu läggas en del jobb kan jag säga.
Chassepot ser jag personligen lite annars som "den felande länken". Mkt riktigt ses de ju som det första moderna geväret,och det är väl med det,men de är framför allt byggda på ett sätt som ger oss mkt stor rörelsefrihet vad avser laddningar.
Något som ev kan bli ett måste för att nå resultat,vi får se. Oavsett är Chassepot ett vapen väl värt att rumstera runt med som jag ser det,om man nu vill skjuta prick på allvar utan att bli ruinerad på kuppen med ett svarkrutsgevär.
Just detta ex ifrån England när det begav sig...

Wreden i sin tur en originalbössa som behöver lite kärlek,helt klart. Eg mest för att jag vill ha ett Wrede stående här tillsammans med de andra. Saken e väl den då att det där med kula..jaja. Lär visa sig det med.
Polarn Roger har iaf beställt en annorlunda form till sitt ifrån Hensel,som är i hans ägo sedan en bra tid tillbaka. Så att gjuta ngr där,absolut till att börja med.

Användarvisningsbild
Argo 9,3
Inlägg: 1093
Blev medlem: 30 nov 2010, 21:31
Ort: Väddö

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Argo 9,3 »

Racing du är bäst :mrgreen: Stort tack för dina inlägg. Svartkrut är ett mkt intressant fält och du tillför det en ny dimension. Jag vill bara att du ska veta att din tråd är det första jag kollar när jag är inne på Robsoft. Jag hoppas du har ork att fortsätta länge med dina olika projekt. Det ända tråkiga är att du inte bor i närheten Haha
MVH//Martin
Argo The Redneck Reloader

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Jag ler,bockar och tackar!


Vänner!
Nu glömmer ni inte "kulor&krut" dagen på söndag!
För att ta hänsyn till att det dock varit lördag dagen innan kör vi från 13.00

Neongatan 15 i Åbro ind omr i Mölndal.
0737 189010...ifall man inte hittar :mrgreen:

Nu e det ju så att i verkstan finns lite maskiner med så behöver man hjälp med nån snabb grej i svarven eller TIG´at till ngt,ta med det.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Kulor&krut dagen blev ngt av en flopp.
Vi vart 6 personer in alles,så det hela kom av sig en smula kan vi säga. Men ngr nybörjare fick iaf prova på att gjuta osv om inte annat. Å..gött snack med.

Wesson bössan har jag lagt på Blocket,med åtföljande ström av mail osv...*suckar lite uppgivet*
Nåja.
11.jpg
Det kom ett Wredes,och det är ju alltid roligt! Skicket är vad vi kan kalla "använt" men... Ja asså,här kommer nu en mycket mycket allvarlig brasklapp...
1.jpg
2.jpg
Mm. Det e la en DJÄVLA tur att man har vissa doktriner med sig. Vapenhantering och etik. Japp. Pangen var laddad. Som alltid ner med en vässad spets på en läskstång och botten kändes då "mjuk",vilket den givetvis inte skall vara.
Saken är ju den att svansskruv skall alltid ut för att kunna bedöma skick på gängorna samt allmänt se över brännkammarens skick. Ofta är svansskruven fastrostad,blir ju effekt dels med tiden och dels pga svartkrutet,varför man ofta värmer den biten av pipan för att förstöra så lite som möjligt.
Mm.
Så icke denna gången. Nyckel och med pipan mellan gummibackarna i städet och på det en hävert på iaf en meter...så släppte det motvilligt.
Nu är det inte 1a gången jag springer på detta,men faktiskt första gången i ett kulgevär.
Skiten var packat så hårt att det var löjligt,men när jag attackerade det med juvelerarmejsel agerade det som lim ung.. Så satte pipan i svarven och borrade ur skiten. Då kom det,om än att rester satt kvar.

Sen ett par vändor,ja två ggr så långt,men värme ifrån gassvetsen i städet,dit med oljor och en mässingborste. Meeeen...kommer behöva två eller tre gånger till! :shock:
När jag tvättar ur pipan lämnar den fortfarande stora mängder rost och skit. Så imorgon blir det att handla rostlösare och kliva på det hela igen,helt klart.
Ironiskt nog verkar räfflingen i sig hyggligt intakt. Såpass att jag hyser förhoppningar om den rent av,vill tro att väl riktigt rengjort och sedan skjutit med en del..så kommer sig pipan.

Men. Detta är ett varnande exempel vänner för..sådant där kan sluta var som helst om man inte håller hårt i doktrin. Man MÅSTE agera som jag gjort här,varenda gång. Annars kan det sluta i ren katastrof tamigfan.
3.jpg
Mynningen/kronan sopslut..så det var ju en no-brainer. Kommer helt garanterat se över det igen,men som det är så är den iaf brukbar.
4.jpg
Jag misstänker skäligt att ngn varit på denna innan,bara med fel verktyg. Pipan är full av märken ifrån grovtandade backar man enbart hittar i billiga Kina städ och vad vidare är så är själva "tangen" på svansskruven misshandlad rejält. Så blir att smida tillbaka så gott det går,sprickan i sin tur blir TIG´en.... Så det där får vi allt ordning på det med...trust me on this...
Oavsett är det en kvittens på när man bör förstå att gränsen är dragen. När man tex saknar verktyg eller kunskap,då skall man backa så slipper man att orsaka denna formen av skador.
5.jpg
Nu kan vara att jag läst på fel,men det där bakre innebär väl att bössan i grunden är civil eller? Att det INTE är ett "m/1860"? Jaja..skit samma. Lagerläget på klaffen är iaf så slitet att det behöver åtgärdas. Såpass att fjädern i praktisk mening inte utför ett skit.
Sen som ni ser är bakre igenlagt och man har slipat en ny siktskåra åt vänster. Återstår att reda ut varför.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

6.jpg
8.jpg
Nåja. Den är nummerriktig iaf,för de som det nu spelar en roll för. Här ser man dessutom hur misshandlad "tangen" på svansskruven är,vilket ger en ide om vad som behövs i arbetsinsats.
7.jpg
10.jpg
Jaja. Hur som helst,allt finns där och den är komplett. Man får se det positiva här! :lol: Finns en del att ta i,men som sagt..e bara jobb. I det att jag fixade till svansskruven så fick jag muttrat till nippeln med och den är faktiskt i riktigt bra skick. Så tom den kan återanvändas,vilket känns kul.
Gängor osv..all systems go.
12.jpg
13.jpg
14.jpg
Mjo. "Patina",eller rättare sagt brist på underhåll. Om jag förstått det rätt betsades dessa stockarna,som är i björk.? Hur som helst,rent skall det bli iaf.

Nah. Kul med en Wredes! Denna svenska pang som på många sätt var spetsen på svenska mynningsladdare.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Racing
Inlägg: 701
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04
Been thanked: 1 time

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

24.jpg
Ok. Ja,rotrengöring står på programmet och..se då blir det rent.
Om jag nu läst min historia rätt så skall stocken vara av björk i detta fallet,som i många andra fall vad avser svenska vapen,med. En sak är säker och det är att materialet är absolut STENHÅRT.
Man nådde nyansmässigt fram genom att betsa de tydligen,och betsa är ju inga nyheter. Om jag fattat rätt skall nyansen vara lite "nötaktig". Det skall vi väl kunna fixa tycker jag.
18.jpg
Pipan ja. Detta ngt av ett sorgebarn. Som synes börjar vi se hygglig räffling,men den släpper fortfarande rost den fan. Har fått sig en vända till med värme och rostlösare,men det räcker tydligen inte.
En pipa så eftersatt som denna är jag verkligen inte direkt snäll emot. Gassvetsen och ca 200gradC följt av rejält med lösande medel och en mässing alt fosfor brons borste.
Man HADE i detta läget kunna gå på med en borste i rostfritt,men då ger man sig på grundmaterialet i pipan med,typ "peenar" det,och det vill jag inte. Här är ambitionen att pipan tids nog skall visa mig exakt vad den är.
Pittings/gravrost i så måtto lyser med sin frånvaro,däremot är hela pipan lite "rå" invändigt som synes. Helt garanterat ngt man skjuter bort (dvs polerar).

Men men. På´t igen bara. E enda som duger...
15.jpg
17.jpg
Låset och låsplattan så. Låset är faktiskt riktigt friskt,fint. Ytorna för sear och motsvarande i tumblern behöver planas och poleras av men bortsett från det är resten precis vad vi begär. Slagfjädern är kanske nååååågot matt,men nog för att få det att säga boom iaf helt garanterat.
Stämpeln på plattan antar jag anger vem som gjort vapnet? Någon kanske rent av kan tyda det för mig?
25.jpg
26.jpg
Ja. Här är inte mkt att orda om. Stocken är lite sliten vid svansskruven/tangen men det får vara som det är. Bortsett från den har resten friskats upp,med påföljande skillnad.
Ger ett gott intryck när man tar i grejerna.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.