Viltolyckorna ökar - eller?

Användarvisningsbild
greyling
Inlägg: 5458
Blev medlem: 09 nov 2009, 22:47
Ort: Jagar nära Fjollträsk och i Jämtland
Been thanked: 1 time

Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av greyling »

Någon annan än jag som hajat till över den något vinklade rapporteringen över viltolyckorna som sägs öka?

http://svenskjakt.se/start/nyhet/viltol ... ordnivaer/" onclick="window.open(this.href);return false;

Sanningen är att det är de Rapporterade viltolyckorna som ökar - inte ett ord om det faktum att det först 2010 (eller var det 2011) blivit olagligt att inte rapportera en krock med vilt. Något som det skrivits en hel del om under förra vintern. Specifikt för rådjur var mörkertalet sannolikt och logiskt gigantiskt tidigare. Det säger sig lite självt att man hade en högre benägenhet att rapportera om det blev skador på bilen, dvs inte för rådjur lika ofta som för t ex älg.

Rådjursolyckorna har gått upp med 60% sedan perioden 2003-2007 då de var stabila. Vad har hänt sedan - ja inte beror det på 60% fler rådjur, snarare är det motsatt. Lite mer bilar kanske står för en del. Att bättre vägar med hög fart skulle stå för ökningen känns bakvänt. Bra vägar med hög fart har oftast viltstängsel.

Lite sorgligt att det missas av såväl de som skriver som de som jobbar med det. Men nu kommer väl kraven om minskad rådjursstam som ett brev på posten.
Greyling

Användarvisningsbild
Gunnebrink
Inlägg: 2910
Blev medlem: 20 jan 2006, 23:29
Ort: Vindeln
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av Gunnebrink »

Personligen tror jag att folks inställning till bilkörning och vilka bilar man har är en del i det hela. Jag upplever att folk kör hårdare i dåliga väglag, och det är dels alla "fyrhjuldrivna" bilar som (tror jag) skapar en falsk trygghet och så hinner man inte parera vilt eftersom man kör för fort.

Jag har senaste året bromsat för vilt två gånger och båda gångerna har bakomvarande lagt sig för omkörning. Svärfar kör lastbil och säger samma sak, bromsar man så är det väldigt vanligt att någon börjar köra om.
“The world has become so serious that humor is a risky profession.”

knappåsarn
Inlägg: 492
Blev medlem: 06 jun 2014, 16:29
Ort: Grums
Has thanked: 3 times

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av knappåsarn »

om dom inte redan har kört in i baken på en... :evil:

timtim
Inlägg: 930
Blev medlem: 03 aug 2013, 23:59
Ort: Stockholm

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av timtim »

Att folk kör om förstår jag.. för här (landsbygden utnför sthlm) har de sänkt farten på stor landsvägar från 90 till 70 till 60 och tom 50 på vissa ställen av oförklarliga anledningar där det knappt finns några påfarter.. och vissa verkar köra med sommardäck vintertid när de kör 40km/h när det är under nollan.

Jag tror en bidragande orsak till ökningarna är att folk vill få sina bilar lagade på försäkringen.. en gammal 740 med riktig kofångare tål en smäll med mindre vilt utan att ruinera ägaren.

Användarvisningsbild
Canta
Inlägg: 8385
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland
Been thanked: 7 times

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av Canta »

Finns nog många faktorer. En är så klart att det finns mer folk och mer bilar än förr. En annan att folk kör fortare och dom tror att SUV:n på nåt sätt skrämmer viltet, eller.
Sen det där med statistik ... är det äpplen och päron som jämförs med, eller. Ser att älgolyckorna inte ökat men vildsvinen har ju kompenserat. Att man måste rapportera in påkörda rådjur är ju ganska nytt och förr gjorde man ju inte det. Därför är alla totaljämförelser under en 10 år period rätt ointressanta men årsvis så klart.

Tror ändå att olyckorna ökat och då f.a. pga nassarna. Det vanligt folk inte tycks ta till sig är att om nasse eller ett rådjur hoppar över på vägen framför så ska man inte tacka gud eller Allah men bromsa in för nästan garanterat kommer ju flera. De är de sista som går åt.
Sen det där med bråttom .... när folk ser en bil sakta ner farten framåt vägen då uppfattas det som en uppmaning att köra om men i själva verket så var/är inbromsningen vållad av vilt på vägen.

Värsta man minns var nog bussen som låg bakom och drog om fastän en hel rad grisar var på väg över vägen 100 m framåt. Kunde inte annat än att fråga föraren vid nästa hållplats om han inte såg grisarna. Jo, men har inte tid att stanna upp och sen finns det väl ändå för många grisar ..... efter vad man hört ..... på utrikiska :shock:

Jo, en grej till. När nya vägar anläggs då ritas viltstängsel in på utsatta lägen. Kruxet är att vägmästare inte alltid förstår sig på djur. När en urgammal passage t.ex. ner mot nattliga betesmarker stängs av följer djuren stängslet längs med tills det tar slut och skuttar så över vägen där. Bra så men alltför ofta stannar stängslet på metern nästan där skog övergår till öppen mark och det är där dvs. där stängslet inte finns mer som olyckorna blir vanliga. Man ser rätt ofta 'varning, viltstängsel upphör' men det verkar som de flesta då står på gasen och glad att nån fara upphört :roll:
Ett riktigt viltstängsel ska ut minst 50 m på den öppna marken för att djur och människa ska hinna reagera.

Användarvisningsbild
Canta
Inlägg: 8385
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland
Been thanked: 7 times

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av Canta »

Ang. https://svenskjakt.se/start/nyhet/manga ... ltolyckor/" onclick="window.open(this.href);return false;
Verkar inte funka nåt vidare. Iofs. så är statistiken kanske missvisande då ju rådjur förr inte behövde anmälas in men hur som så ökar viltolyckorna.
Varför ... tja, klart att det är mer folk o bilar ute mot förr och sen har viltstammarna ökat också. Snitthastigheten lär visst också öka för varje år. Bättre och tystare bilar med. Med SUV trenden känns man väl extra skyddad ....... mentalt.

Ser en hel del trafikdödat vilt på landsvägarna. När de ligger kvar har antingen föraren inte märkt olyckan eller så bara låtit bli att rapportera. Nog vet väl alla att man måste rapportera. Men kanske utlandsfödda eller superunga inte har helt klart för sig vad som gäller.

Känner en del poliser och frågat. 'Jo, men det förstår du väl att alla inte vill rapportera in. Inte vill man få in sina personuppgifter i polisens register. Finns många som kör f.a. på nätterna som absolut inte har rent mjöl i bilen, typ '. En annan synpunkt är skiftesarbete. Blivit alltmer vanligt när fabriker ska gå dygnet runt eller att lagerhantering sker off-time. Djur rör sig mest skymning/gryning men vildsvinen hela natten.

Så vad göra ... antingen leva med problemet eller så fixa till att man kan anmäla anonymt kanske. Iofs. så måste man anmäla öppet för att försäkring ska gälla men man borde få avgöra själv. Ett litet rådjur under släpkärran lär väl inte kräva polisrapport.

Användarvisningsbild
pininhakan
Inlägg: 4290
Blev medlem: 07 maj 2008, 05:40
Ort: västmanland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av pininhakan »

Under en 20 års period har det nog ökat med vilt lite sista halvan för att dyka i vinter...

Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
Inlägg: 11606
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland
Been thanked: 7 times

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av potatiskastare »

Satt på ett möte om en helt annan sak i fjol. Med på mötet var en anställd på ett försäkringsbolag. Hen var ganska övertygad att en hel del av den statistiska ökningen berodde på rattsurfning. Det kan då tänkas vara både att man falskt skyller på vilt men även att fler förare helt enkelt är ouppmärksamma.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke

Användarvisningsbild
Canta
Inlägg: 8385
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland
Been thanked: 7 times

Re: Viltolyckorna ökar - eller?

Inlägg av Canta »

Kör en viss väg 2-3 ggr i veckan. På ett o samma ställe är vägbanan nära på röd pga av alla viltolyckor där. Är som ett stråk ner till sjö o vass från magra storskogen. Ibland rapporteras inte olyckor in för djur kan ligga i diket. Inte aĺltid som förare märker nån kollision iaf. inte förare av buss/lastbilar. Kruxet är väl att myndigheter mest tänker i statistik o inga rapporter= inga viltolyckor.
Egentligen skulle vägverk o såna ta jägarexpertis till hjälp dvs få åsikt om var djur kan tänkas vilja korsa väg. På extremt utsatta ställen skulle fast skyltar vara uppsatta och när folk smäller i grisen i 120 km där då skulle det vara självrisk x 10 eller nåt.