Vindpåverkan vid mynning

Allmäna frågor om kulor

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

Användarvisningsbild
PerN
Moderator
Inlägg: 3513
Blev medlem: 07 maj 2001, 17:13
Ort: Sweden
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Vindpåverkan vid mynning

Inlägg av PerN »

Hej alla!<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
Lite funderingar på detta med vindavdrift. Enligt ballistikprogrammet så har man en konstant vind(avdrift) oberoende av avstånd.
Tre faktorer som borde påverka är följande
1) kulans stabilitet som borde var lägst när den lämnar mynningen och lättast att påverksa av vinden
2) Ju tidigare kulans riktning ändras desto större avviklande vinkel (=bom) borde det bli
3) Kulans hastighet sjunker med avstånd vilket gör att den påverkas mer av vinden ju längre bort den är

Hur ska man kunna värdera dessa tre olika faktorerena när det gäller skott upp mot 300m vallen??
PerN


Ändrat av - PerN den 03/29/2002 23:20:03

Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10587
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Per.

Det som påverkar vindavdriften mest är det som händer vid mynningen. När kulan lämnar pipan är den inte stabil, dvs. den roterar inte perfekt runt sin egen axel. Efter en bit kommer kulans rotatiation att göra att den kommer att vara helt stabil i förhållande till sin egen tyngdpunkt. Hur lång sträcka kulan hinner innan den "fall a sleep", som jänkaran kallar det, avgör hur bra just den pipan skjuter "genom" vinden. När kulan inte är stabil skapas det turbulens bakom kulan och den blir betydligt mera vindkännslig.

Detta tyckte man verkade vara rena hockus pockusen när man började med bänkskytte. Men vi såg helt klart att vissa pipor klarade vindavdrift betydligt bättre än andra. Walt Berger förklarade detta fenomen för oss på bänkskytte VM i Finldand 1993. Jag kan lova att det var en skara Svenska bänkskyttar som lyssande väldigt ivrigt när Walt tog till orda och förklarade lite om vad som gjorde att en pipa sköt bättre än den andra när vinden var besvärlig.

Det som gör detta lite svårbegripligt är att många pipor skjuter bra när det är lite vind men blir helt oregerliga när det blåser.

Om jag ska försöka att ha någon åsikt om värderingen av dina tre punkter skulle jag nog säga att om jag hade endast EN vindflagga på en 300 m tävling skulle jag ställa den 10-20 m från mynningen.

Stefan K

Användarvisningsbild
Fritz Kraut
Moderator
Inlägg: 39092
Blev medlem: 09 jun 2001, 22:30
Ort: Sydnärke
Has thanked: 15 times
Been thanked: 40 times

Inlägg av Fritz Kraut »

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
... Men vi såg helt klart att vissa pipor klarade vindavdrift betydligt bättre än andra. Walt Berger förklarade detta fenomen för oss på bänkskytte VM i Finldand 1993. Jag kan lova att det var en skara Svenska bänkskyttar som lyssande väldigt ivrigt när Walt tog till orda och förklarade lite om vad som gjorde att en pipa sköt bättre än den andra när vinden var besvärlig.

Det som gör detta lite svårbegripligt är att många pipor skjuter bra när det är lite vind men blir helt oregerliga när det blåser.

Stefan K

<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Stefan,

det här var en mycket intressant text. Men Ditt inlägg sätter myror i skallen på mig: vad gör en pipa mindre känslig för vind än en annan? Beror det bara på räffelstigningen och projektilens egenrotation, eller finns det ytterligare någon faktor? Jag vill veta mer!

Vetgiriga hälsningar,

Fritz

Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10587
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Fritz.

Vilka faktorer som exakt gör att en pipa ger kort sträcka av ostabilitet (bra i vind) eller lång sträcka (vindkänslig) kan jag bara ha åsikter om. Hur och vad det är som exakt påverkar detta vet jag inte. Att räffelstigningen är jämn genom pipan är en sak som påverkar precisionen ganska mycket. Detta innebär att stigningen ska vara exakt 14" hela vägen och inte 13,9 vid patronläget och 14,1" vid mynningen. Att innerdimentionerna är jämna i loppet påverkar även det precisionen. Det ska vara så liten variation av loppets diameter som möjligt. De flesta matchpipor från tex Hart, Shilen, Border mfl. är inte så spegelblanka invändigt som man skulle kunna tro. Piporna poleras med 220 korns slipmedel efter dom är dragna och det ger inte direkt en spegelblank yta. Detta fungerar dock bevisligen bra, dessa pipor är lätta att hålla rena och mantlar mindre än vanliga pipor på produktionsvapen. Sakos pipor som är kallhamrade är spegelblanka invändigt och det går knappt att se en repa om man kollar med ett borescope. Dom är dock betydligt svårare att hålla rena och mantlar bra mycket mera än en Hart tex.

Det är svårt att säga vad det är som exakt gör att en pipa skjuter bättre än en annan. De saker som jag, som sagt, tror är viktiga är jämn stigning, jämn loppdiameter samt bra och jämn invändig finnish.

Det är helt omöjligt att avgöra hur bra eller dålig en pipa är utan att provskjuta den. Jag skulle nog påstå att den som genom att bara titta i pipor av matchkvalitet, och inte provskjuta dom, kan avgöra att just DEN HÄR pipan är bättre än DEN DÄR svammlar <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

Givetvis finns dej solklara fall! Är det en djup repa tvärs över bommarna eller dyl. kan man ju förutse att de inte kommer att gå bra.

Köper man en pipa från någon av de kända tillverkarna av match/bänkskyttepipor får man i 99% av fallen en MYCKET välskjutande pipa. Det skiljer dock även mellan dessa och man brukar nog säga att var 4-5 pipa är en riktig "hummer", dvs. en som skär vinden riktigt bra.

Kulans kvalité har givetvis en stor del i denna ekvation. Utan bra kulor spelar det ju knappast någon roll hur bra pipan är..... När man skjuter bänkskytte är farten en ganska viktig faktor för att få en kombination som har liten vindkänslighet. En lätt kula med hög fart är en oslagbar kombination i bänkskyttet på de flesta avstånd. I bänkskyttets HV ocg LV klasser är en 6 mm kula runt 68 gr. i ca. 1000 m/s ett i stort sett oslagbart recept upp till 300 m.

Detta bar kanske iväg åt lite olika håll och du kanske inte blev så mycket klokare Fritz <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

Stefan K

Användarvisningsbild
PerN
Moderator
Inlägg: 3513
Blev medlem: 07 maj 2001, 17:13
Ort: Sweden
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Inlägg av PerN »

Tack Stefan!
Precis vad jag ville höra <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
Jag läste några artiklar om handladdning och ballistik och hittade 2:an och 3:an med lite olika kommentarer. Men jag <b>hade hört/läst om 1:an</b><img src=icon_smile_blackeye.gif border=0 align=middle>, detta om kulans stabilitet vid mynningen så det var skönt att höra att det inte var något jag drömt ihop <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
PerN