Det spricker!

Allmäna frågor om hylsor

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

ljunglof
Inlägg: 155
Blev medlem: 08 okt 2001, 13:11
Ort: Sweden

Det spricker!

Inlägg av ljunglof »

Var med en polare på lunchen och provskjöt bössorna inför toppjakten. Han hade en 1900:a 6,5:a och sköt med Normas jaktmatch. Han var dock inte riktigt nöjd med träffbilderna, dom låg på sådär 35-40mm så han fick prova några av mina hemladdade 9g Scenar. Mina laddningar har alltid funkat bra i min CG2000 och även i en gammal 1640. Träffbilderna i kompisens bössa blev klart bättre med Scenarn, under 30mm, men nästan alla hylsorna sprack i halsen. Det var längsgående sprickor och några hylsor hade sprickor som sträckte sig ända ner från halsen, över hylsbröstet och en bit ner på själva hylskroppen. Inga av sprickorna började i kanten på halsen utan alla började mitt på eller i närheten av bröstet. Har själv tidigare varit med om att en .222:a spräckte hylsorna på liknande vis, men det förklarades för mig bero på att bössan var en CG3000 med låsning bak på slutstycket, vilket skulle innebära att hylsorna sträcktes ovanligt mycket.

Tror ni att det kan vara något fel på kompisens bössa eller är det jag som tabbat mig i laddningen? Hylsorna är bara skjutna en eller två gånger och helkalibrerade. Den laddade ammunitionen har i och för sig stått ett tag, ca 5 år, men det borde väl inte ha någon betydelse.

Oj, det blev långt. Tacksam för synpunkter,

Ljunglof
375HH
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inlägg av 375HH »

Din polare kan ha ett extremt stort patronläge.
Prova att kamra en av honom skjuten hylsa i din puffra.
Det behöver verkligen inte betyda något om det inte går men om det går så är det inte det som är felet i alla fall.
Kanske har du kallibrerat dom för hårt så att matrialet måste jobba mycket. Och då kan ev 3st omladdningar räcka.
Helkalibrear du så att dom "suger" när du stänger?
ljunglof
Inlägg: 155
Blev medlem: 08 okt 2001, 13:11
Ort: Sweden

Inlägg av ljunglof »

375HH: Har provat efter dina anvisningar.
Hylsorna som han skjutit i sin bössa passade även i min. Det verkade faktiskt nästan som att hans patronläge var lite trängre än mitt. Började iaf kolla lite bland mina skjutna hylsor och såg att jag även hade lyckats få lite småsprickor i en del hylsor som skjutits i min bössa. Alla patroner var kalibrerade så att det var lite motstånd när man stängde för. Jag har kommit upp med tre hypoteser för problemet...

1. Smörjmedel på hylshals och bröst när jag helkalibrerade. Läste nånstans att man inte skulle göra så men jag har gjort det tidigare.

2. Hylsorna är skjutna 2ggr tidigare bla i en 1640 som har ganska stort patronläge. Det kan kanske påverka.

3. För hårt kalibrerade. Jag har nästan kört dom i botten på verktyget, eftersom jag vill ha enkel repetering. Skulle kanske skruva upp verktyget lite.

Vad tror ni?
375HH
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inlägg av 375HH »

Dina hypoteser kan stämma.
Jag kanske var otydlig. Men när jag menar "suger när man stänger" så menar jag att det ska precis vara aningens motstånd när man stänger slutstyckeshandtaget. Inte kalibreringsverktyget.
Ställ verktyget som ovan och vill du vara helt säker på att du inte skall få en hylsa som kärvar så skruva ner ett 1/4dels varv.
Jag har hylsor som jag har laddat om säkert tio ggr. Men då har dom bara varit halsade.
ljunglof
Inlägg: 155
Blev medlem: 08 okt 2001, 13:11
Ort: Sweden

Inlägg av ljunglof »

Du var inte alls otydlig, det var jag som var det. Det är alltså lite småtrångt att stänga slutstycket.
Funkar det bra med halskalibrering? Har faktiskt funderat lite på det tidigare men jag vill inte gärna att det ska bli problem med repeteringen. Använder ibland bössan på kuljaktstigar och älgbanetävlingar och då kan det ibland bli lite bråttom med omladdningen. Visst går det att halskalibrera med helkalibreringsverktyget, eller är det någon nackdel med det?
375HH
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inlägg av 375HH »

Hylsor skjutna i min bössa som endast är halsade har jag alldrig haft problem med. Jag har hört att många är rädda för problem.
Är en stressad situation så repeterar och stänger man ju änu snbabbare och hårdare. Mina suger obetydligt när man stänger.
Vad tyckar alla andra??
Så här länge brukar man ju inte få vara själv utan att någon lägger sig i. ;)
ljunglof
Inlägg: 155
Blev medlem: 08 okt 2001, 13:11
Ort: Sweden

Inlägg av ljunglof »

Håller med dig om att det kanske inte gör så mycket om det blir lite trögt att stänga slutstycket vid jakt, man brukar väl vara ganska adrenalinpumpad vid sådana tillfällen. Värre blir det när det gäller dubbelskott, eller t.o.m. trippelskott, på en älgbanetävling, då kan det bli ganska frustrerande om inte repeteringen flyter på bra. Patroner som jag laddat för tävling brukar jag kontrollera i bössan även fast jag helkalibrerat. Detta gäller särskilt för hylsor som jag plockat upp på banan.
375HH
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inlägg av 375HH »

Man plockar inte upp hylsor på banan.......
Möjligen kan man få hylsor av någon. Men då vet man att dom är engångsskjutna i hans vapen.
ljunglof
Inlägg: 155
Blev medlem: 08 okt 2001, 13:11
Ort: Sweden

Inlägg av ljunglof »

OK, kan medge att det kanske inte är så bra att plocka hejdlöst på banan, man kan ju råka få med någon hylsa som kanske är omladdad många gånger. Men om man vet att hylsan bara är skjuten en gång, vilket nästan alltid är fallet med 6,5:or, kan det ändå ha stor betydelse i vilket vapen patronen är skjuten?
Vi antar att hylsan helkalibreras.
Lasse
Inlägg: 309
Blev medlem: 20 aug 2001, 06:33
Ort: Sweden

Inlägg av Lasse »

Ursäkta att jag lägger mig i<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>!
På tal om hel- och halskalibrering; Har det någon betydelse vilket man gör i mina 45:or (nu talar vi inte skonummer<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>!) Jag tänkte bara på att hylsan liksom inte har någon egentlig hals.
Vilket i så fall rekommenderar Ni? De kommer att skjutas i samma vapen från början till slut.
Kan nämna att bössan är en bygel. (Marlin)

mvh Lasse
375HH
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inlägg av 375HH »

Ljungolof:
Eftesom det finns obegränsat med 6,5 hylsor så kan man ju vara ganska kräsen.

Lasse:
Jag har absolut noll erfarenhet av sådana hylsor.
Men jag är bra sugen på Mariln 1895G i 45-70.
Är det en sådan du har? Är du nöjd? Vad har du för riktmedel?
Har skjutit några djur. Vilken kula, verkan, hastighet osv
Berätta berätta!!!
Användarvisningsbild
tierp69
Inlägg: 1242
Blev medlem: 16 okt 2001, 06:06
Ort: Tierp

Inlägg av tierp69 »

<img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle>visst går det att plocka hylsor på skjutbanan bara man kollar dom nogrant, på norma hylsor står det ju NP på tändhatten om dom är fabriksladdade så då är det ju enkelt och se om dom är engångsskjutna.. fast man ska ju sortera bort repiga och går dom trögt i laddverktyget så kan man sortera ur dom..
//Pelle
Lasse
Inlägg: 309
Blev medlem: 20 aug 2001, 06:33
Ort: Sweden

Inlägg av Lasse »

Sorry 375! Har inte mycket att berätta, mer än att jag har beställt en sådan som du nämner, i somras!!! Förhoppningsvis får jag den vecka 48. Har åtminstone blivit lovad det.
Jag är tidigt ute, som du märker. Jag försöker lära mig allt på en gång. Jag känner mig lite tjatig, men jag kan 0 och åter 0 om handladdning. Så fort jag har hunnit testa så återkommer jag med något av en "utvärdering" om du vill!?
Vad det gäller sikte så funderar jag faktiskt på att behålla det öppna riktmedlet, av två anlednigar:
1. Bössans linjer förstörs med ett kikarmontage, i mitt tycke. (Snacka om att vara nostalgisk!)
2. Jag inbillar mig att jag skjuter snabbare i trånga pass, vilket vi har mycket gott om tyvärr. Har nog inte många pass som överstiger 100 meter.

Om jag har rätt i mina antagande vet jag inte, men så har jag tänkt.

mvh Lasse
Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10632
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Har kommer en till som lagger sig i.

Jag skulle tro att det ar fraga om hard kalibrering nar halsarna spricker. Med ett vanligt verktyg dar man forst krymper halsen for att sedan expandera den med en kula blir det en hel del misshandel av hylsorna. En glodgning av halsen hjalper i de flesta fall men det basta ar helt enkaelt att kopa ett verktyg som inte har nagon expanderkula. Redding salufor mycket fina halsverktyg for detta. De har losa bussningar for halsen och detta ar helt klart att foredra. Redding har en expanderkula pa utstotaren men den rekomederar jag att ma skippar. En annan losning ar att gora om ett helkalibreringsverktyg fran RCBS tex. sa att det tar losa bussningar for halsen. Jag andvander ett sadant for att ladda 6,5X55 patroner och detta fungerar mycket bra. Man slipper dessutom att fetta halsarna invandigt.

Jag har .308 Win hylsor skjutna i ett standardlage som klarat mer an 20 harda omladdningar utan att visa tecken pa att ge upp.

Stefan K
ljunglof
Inlägg: 155
Blev medlem: 08 okt 2001, 13:11
Ort: Sweden

Inlägg av ljunglof »

Oj, lösa bussningar och grejer, nu tappade ni bort mig. Allt det där låter mycket intressant men är nog några nivåer ovanför mig,vore tacksamt om man kunde få en utförligare förklaring.

Jag laddar med RCBS helkalibrering. Lät intressant att man skulle ta bort expanderkulan, det skulle kanske hjälpa. Problemet som jag ser det är att jag då måste få ut tändhatten på nåt annat vis. Hur gör du Stefan? Har sett att det finns särskilda verktyg som bara petar ut tändhatten.
maglun
Inlägg: 6383
Blev medlem: 23 jan 2002, 19:09
Ort: Numer Umeå, senast Gräsmyr

Inlägg av maglun »

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
OK, kan medge att det kanske inte är så bra att plocka hejdlöst på banan, man kan ju råka få med någon hylsa som kanske är omladdad många gånger. Men om man vet att hylsan bara är skjuten en gång, vilket nästan alltid är fallet med 6,5:or, kan det ändå ha stor betydelse i vilket vapen patronen är skjuten?
Vi antar att hylsan helkalibreras.


<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Jag har hört att Normas patroner har en tädhatt med märkning på, orginal (NP), och om den tändhatten sitter i är den följdaktligen bara laddad en gång.

Det stämer på mina 30-06, där finns den mäkningen när jag har köpt fabriksladdat, men jag har aldrig sett det på handladdad ammo jag skjutit.

//Magnus

Ändrat av - maglun den 01/27/2002 21:30:29

Ändrat av - maglun den 01/27/2002 21:31:21
Simon
Inlägg: 268
Blev medlem: 22 jan 2002, 15:29
Ort: Sweden

Inlägg av Simon »

det är bara på jakt ammon som det står np på inte jaktmatchen
maglun
Inlägg: 6383
Blev medlem: 23 jan 2002, 19:09
Ort: Numer Umeå, senast Gräsmyr

Inlägg av maglun »

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
det är bara på jakt ammon som det står np på inte jaktmatchen


<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Det står np på min jaktmatch, men inte på den nyare jaktammon jag har.

på all äldre Norma ammo jag har står det np, på ingen nyare ammo.

Jag har sett att det bitvis hänger samman med den nya designen på askarna.

//Magnus
Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10632
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Norma kommer att sluta med NP märkningen på alla patroner de tillverkar. Det är nog bara frågan om gamla lager med patroner eller tändhattar som gör att det finns båda delarna i omlopp just nu.

Stefan K