Huggved skrev: ↑24 jan 2023, 15:23
Jag övertänker säkert. Trevar mig fram själv utan nån laddande kompis så det blir en del funderingar som kanske är onödiga.
Iofs är det ju svårt att se om en hylsa är engångsskjuten på skjutbanan, även om majoriteten lär vara det.
Ja, du övertänker nog lite

men det är ju ett sunt ingångsläge jämfört med att börja experimentera hej vilt. Det går förstås inte att avgöra till 100% om en plockhylsa är engångsskjuten, men som du skriver lär majoriteten vara det. Det finns flera trådar om man söker, men några tips på vägen är ju att (1) alltid hålla sig till ett och samma fabrikat och ett välrenommerat sådant (Norma bör vara vanligast), (2) inspektera varje hylsa så att den ser ok ut, (3) vara lite uppmärksam vid kalibrering så att det känns ungefär likadant när du kalibrerar och (4) inspektera efter kalibrering
Det är ju allra enklast att passa på när man ev skjuter med några vänner, att plocka deras tomhylsor. Det du annars kan kika efter för att vara lite säkrare på att det är engångsskjutna hylsor är ju att de ska vara blanka och i princip sakna spår/märken från bearbetning efter verktyg. Sedan bör du sortera bort hylsor som är ansvällda i nedre delen (pga rymligt patronläge), utstickande tändhatt (samma orsak) eller längre än CIP maxlängd (oftast också samma orsak).
Har du gott om gratis hylsor kan det ändå vara värt att sortera dem genom att t.ex. använda dem 1 gång till jaktskott och sedan lägga dem i en låda för omladdning till övningsskott några gånger. Du kan alltid välja att successivt sortera ut alla som överskrider maxlängd efter kalibrering - då slipper du trimma dem och vet samtidigt att inga av hylsorna har sträckt sig onödigt mycket. Finns som sagt många sätt att förenkla handladdandet, i synnerhet om man har god tillgång till gratis plockhylsor.