Kalibrering för Dummies

Här kan ni diskutera om lite vad som helst.

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

Internationelle Mats
Inlägg: 14573
Blev medlem: 26 nov 2002, 15:53
Ort: Umeå, Sweden
Been thanked: 3 times

Kalibrering för Dummies

Inlägg av Internationelle Mats »

Satt och kritade i handladdnings-Wikin som har diskuterats på forumet och kom på att informationen nog behövs här också. Det dyker ibland upp frågor om hur man gör då man ställer in verktygen, eller så är det någon som uppenbarligen kalibrerar för hårt och får problem: det skulle vara bra att ha nåt att hänvisa dem till. So here goes:

Inställning av kalibreringsverktyg:

Det finns två huvudtyper av kalibreringsverktyg: hals- och heldito. Ett halskalibreringsverktyg klämmer bara ihop halsen utan att röra resten av hylsan, medan ett helkalibreringsverktyg även klämmer ihop kroppen och trycker tillbaka bröstet. Ett halsverktyg behöver inte ställas in mer än att hela hylsan kommer in, så där behöver man bara skruva ned verktyget så att det tar i hylshållaren när spaken är i sitt nedersta läge.

Däremot ska ett helkalibreringsverktyg ställas in efter just ditt patronläge, eftersom det finns toleranser och man annars kan trycka tillbaka bröstet för långt. Skulle man göra detta så sträcks hylsan i den del som ligger mellan slutstycke och pipa, vilket kan leda till en hylsbristning som är farlig för både skytten och bössan. Vi vill anpassa hylsan efter det s.k. "låsmåttet", vilket är måttet från stötbotten till bröstdelen av patronläget och som varierar mellan olika vapen - även från samma tillverkare.

Inställningen kan göras på några olika sätt: det mest exakta är med ett specialverktyg där man kan mäta från hylsbotten till ungefär mitt på hylsbröstet, den s.k. datumlinjen. De verktygen finns både som fristående verktyg med egen micrometerfunktion eller som tillsatser att användas ihop med ett skjutmått.

Som alternativ till ett sådant kan man till de vanligaste patronerna i kalibrarna 6 till 8 mm använda tex en felfri och gradad 9x19 eller .38 Spl pistolhylsa utan tändhatt och ett pålitligt skjutmått som är graderat i hundradels mm eller tusendels tum. Rent praktiskt går det till så att du sätter pistolhylsan över halsen på gevärshylsan och mäter hela schabraket. Pistolhylsan kommer då att stödja ungefär mitt på gevärsditons bröst och du kan lätt mäta hur långt det trycks tillbaka under kalibreringen.

Börja med tre rengjorda hylsor som är skjutna i det vapen du laddar för. OBS! Detta är viktigt - blanda inte hylsor mellan olika vapen eftersom måtten på patronlägena har toleranser!
Ta först ut tändhattarna. Det kan göras i ett specialverktyg eller genom att skruva ned utstötarstången i kalibreringsverktyget så långt som det går och försiktigt pressa ut dem. Detta ska du göra för att tändhatten kan sticka ut en bit från hylsbotten så att måttet du tar blir fel.

Mät sedan hylsorna och anteckna måtten, börja sedan med den hylsa som var längst ifall det var nån skillnad (skillnaden handlar om nån enstaka hundradel, annars har du olika hylsor eller en dålig mätteknik). Prova först om hylsan går att mata in i ditt patronläge utan problem (tänk på att utdragaren måste över spåret, på bössor med kontrollerad matning är det lättast att dra ut hela slutstycket och snäppa in hylsan under utdragaren). Ifall det finns ett motstånd så ska du dubbelkolla så det verkligen är hylsor skjutna i det vapnet! Är det verkligen så kan du prova nån av de andra hylsorna ifall de var kortare. Kontrollmät hylsan igen efter du har tagit den ur bössan, måttet ska vara identiskt med det första - annars är det sannolikt så att hylsorna är skjutna i en bössa med större patronläge - återigen, håll isär hylsor mellan olika vapen.

Märk: i vissa bössor, främst de med låsklackarna baktill, kan hylsan sträckas så mycket att den är svår att kamra utan motstånd - särskilt om de har laddats hårt. Du bör trycka tillbaka bröstet så mycket att kamringen går lätt, men inte mer. Vänligen läs vidare.

Om hylsan gick lätt i bössan och fortfarande har samma mått så smörjer du den väl på kroppen och i halsen. Skruva loss hela utstötarstången (detta görs för att hylshalsen inte ska klämmas ihop mer än en gång under inställningen, det gör nämligen att metallen tar härdning) och justera verktyget så att du har ca 1,5 mm luft mellan botten på verktyget och hylshållaren när spaken är i sitt nedersta läge. Placera hylsan i hållaren (den ska skjutas in i spåret tills den bottnar, inte bara ställas på) och dra långsamt men bestämt spaken ända ned. Låt spaken vila en halvsekund i bottenläget innan du vänder.

Ta ut hylsan och mät den igen: måttet ska vara samma som det första, annars har du fel verktyg eller en bössa med alldeles för stort patronläge - i det senare fallet måste det åtgärdas av vapensmed, eftersom bössan kan vara farlig även med fabriksammunition.

Skruva nu ned verktyget ett tolftedels varv (detta flyttar ned verktyget ungefär 0,15 mm). Som stöd för att se hur mycket du skruvar kan du helt enkelt lägga en vanlig sexkantsmutter på toppen av verktyget och linjera en flata mot någon punkt på pressen. Om du sedan skruvar ned tills närmsta spets på muttern ligger i linje med den punkten så har du skruvat ett tolftedels varv - svårare än så är det inte. En mutter som inte vill ligga stilla kan fixeras med en bit modellera, då kan man ändå göra småjusteringar för att linjera den.

Prova återigen att kalibrera och mäta hylsan, detta ska upprepas till dess du ser en skillnad - det som då oftast händer är att måttet faktiskt blir större! Det är inte så konstigt som det låter, utan beror på att hylsans sidor kläms ihop och bröstet då skjuts framåt. Prova sen med mindre justeringar till dess måttet på hylsan är från 0,02 till maximalt 0,10 mm kortare än det första måttet.

Tänk på att alltid vila en halvsekund med spaken i bottenläget så att metallen ges tid att flyta.

Montera tillbaka utstötarstången och prova att kalibrera nästa hylsa. Om hylsan hade samma mått som den första innan, men inte efter, kalibreringen så har du mest troligt slarvat med smörjningen av halsens insida - med vissa hylsfabrikat i vissa patroner så förlänger man lätt hylsan om det går tungt när halsen kalibreras. Ifall måttet fortfarande är nån hundradel mindre än det första så kan du torka av hylsan och prova den i din bössa: du ska kunna stänga slutstycket utan att du känner något motstånd annat än möjligen lite, lite "sug" (detta oftast för att bredden på kroppen kan skilja sig lite mellan din bössa och verktyget).
Viktigt att notera är att bössan och patronläget givetvis måste vara helt rena, ett litet smutskorn kan lura dig rejält. Det är också därför du först ska torka av hylsan innan du provar eftersom smörjan kan göra samma sak.

Om allting nu stämmer så ska du noga notera läget på verktyget: rita gärna ett indexmärke på verktyg och press eller linjera nån del av texten på verktyget med en punkt på pressen och skriv ned detta. Skulle låsringen mot förmodan lossna så behöver du bara vrida verktyget mot indexmärket för att allt ska stämma. Det är också viktigt att du använder samma (inte en "likadan" från samma eller annan tillverkare) hylshållare vid alla kalibreringar, eftersom måtten på dessa kan skilja sig en aning. Lägg ned hylshållaren och den lapp du skrev ned inställningarna på i samma ask som verktygen.

Viktigt är att kontrollmäta på samma sätt efter provskjutningen av din egentillverkade patron. Med nya hylsor och ett stort patronläge kan det vara så att hylsan inte sträckt sig tillräckligt vid den allra första skjutningen, metallen kan fjädra tillbaka en del. Om måtten nu skulle vara större så får du upprepa justeringen till dess du når rätt resultat.

En hylsa som kalibreras på detta sätt kommer inte att sträckas på ett farligt vis. Du kan ladda om den många gånger utan någon risk för liv och lem, till skillnad från om du ställt in med de vanliga instruktionerna som följer med verktygen: då kan det faktiskt bli tal om en hylsbristning efter bara ett par omladdningar!

Viktigt att notera är att såväl hylsan som pressen sviktar en aning under kalibreringen. Ojämn eller dålig smörjning kan leda till olika hylslängder, kontrollera detta. Dessutom tar hylsan härdning eftersom när den skjuts och kalibreras och när den hårdnat sviktar pressen mer samtidigt som hylsan fjädrar tillbaka lite extra; du kan alltså behöva justera verktyget en smula efter ett antal omladdningar. En god hjälp är Skip Ottos Machine Die Shims: det är en sats med schims i steg om 0,001" (0,025 mm) och ifall du gjort den ursprungliga inställningen med ex.vis 0,007" monterat kan du byta till tunnare vilket alltså innebär att du enkelt kan justera kalibreringsgraden ett par hundradelar i taget.

Många kan också tycka att man skulle ha större marginaler ifall man bara kalibrerade tills hylsan blivit lite längre och det går tungt att stänga slutstycket, men de enstaka hundradelar vi åstadkommer med den ovan beskrivna metoden är försumbara - hylsan kommer inte att sträckas alls, eller i alla fall inte på ett farligt vis. En patron som går tungt i bössan leder dock till att slutstyckets låsklackar och låsytorna i lådan kan skära ihop: det i sin tur kan leda till för stort patronläge då material nöts bort och det kan som vi vet orsaka hylsbristning.

Som alternativ till ovanstående metod så kan man göra på ett liknande sätt genom att provkalibrera som ovan och efter varje gång prova hylsan i bössan. Då kommer förhoppningsvis hylsan att börja kärva i den fas då den förlängs, rätt mått är precis så att det går lätt att stänga. Den metoden kan vara nästan lika exakt, men lite smuts kan förstöra allt och du kan luras att kalibrera hylsorna för mycket.

En annan metod är att sota bröstet på hylsan över en ljuslåga mellan provkalibreringarna. Du kan då lätt se när bröstet börjar tryckas tillbaka, och i kombination med lite känsla och förnuft kan du justera lika exakt som med skjutmåttstekniken, men den går faktiskt snabbare - även om det inte låter så enligt beskrivningen.

Som hjälp vid justeringen kan noteras att gängstigningen i en standardpress är 14 gängor per tum, varje varv gör alltså 1/14" eller ungefär 1,81 mm. Bråkdelar av varv blir som följer:

1/2 varv är ungefär 0,91 mm
1/4 varv är ungefär 0,45 mm
1/8 varv är ungefär 0,23 mm
1/16 varv är ungefär 0,11 mm

1/3 varv är ungefär 0,60 mm
1/6 varv är ungefär 0,30 mm
1/12 varv är ungefär 0,15 mm
1/24 varv är ungefär 0,075 mm

Ladda lugnt...

-- Mats
Det är patetiskt. Bara patetiskt.

Användarvisningsbild
BjornW
Inlägg: 88
Blev medlem: 07 okt 2007, 18:52
Ort: Umeå

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av BjornW »

Gr8!
Kan ngn klistra denna så den inte försvinner som allt annat matnyttigt 8)

Mvh//Björn
Medlem i .308 Winchesterklubben

"Rather be safe than sorry"

Användarvisningsbild
Rimborambo
Inlägg: 4872
Blev medlem: 08 nov 2003, 19:31
Ort: Roslagen

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Rimborambo »

En mycket bra guide Mats!!!! 8)

Vill dock gärna komplettera med en liten detalj, och det är en 3:e variant på
verktyg som både helkalibrerar OCH kalibrerar halsen med bussningar.
Tänker naturligtvis på Reddings Type S FL bushing die.
Har ett par sådana och upplever kvalitet och funktion som suverän!!!
Rätt inställt så får du en anpassad kalibrering för ditt patronläge, och den
neck tension du önskar till kulan.
Verktyget är inget för den som bara gör jakt- och övningspatroner för älgbössan.
Men för precisionssökaren är det mumma! 8)
mvh
Klas
___________________________________________

"Det är inte lätt att vara frisk i en sjuk värld!"

Älgbett är inte att leka med!

Användarvisningsbild
maddog
Inlägg: 16748
Blev medlem: 12 apr 2005, 18:48
Been thanked: 2 times

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av maddog »

bra info.

Användarvisningsbild
Blackpowder
Inlägg: 4257
Blev medlem: 16 sep 2002, 18:00
Ort: Sweden

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Blackpowder »

Tycker denna tråden beskriver uppmätning av Headspace tydligt
http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t ... =headspace" onclick="window.open(this.href);return false;
MVH/ Johan Karlsson
http://www.johankarlsson.webs.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"Att inte beskriva sitt ämne i ämnesraden är som att skjuta utan att sikta..."

Användarvisningsbild
c2h5oh
Inlägg: 6334
Blev medlem: 30 jun 2005, 17:51
Ort: Dalarna
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av c2h5oh »

Men man kan använda ett helkalibreringsvertyg för att halskalibrera också? - Såg inte att det stog.

Internationelle Mats
Inlägg: 14573
Blev medlem: 26 nov 2002, 15:53
Ort: Umeå, Sweden
Been thanked: 3 times

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Internationelle Mats »

c2h5oh skrev:Men man kan använda ett helkalibreringsvertyg för att halskalibrera också? - Såg inte att det stog.
Det stod att det var en dålig idé:

Många kan också tycka att man skulle ha större marginaler ifall man bara kalibrerade tills hylsan blivit lite längre och det går tungt att stänga slutstycket, men de enstaka hundradelar vi åstadkommer med den ovan beskrivna metoden är försumbara - hylsan kommer inte att sträckas alls, eller i alla fall inte på ett farligt vis. En patron som går tungt i bössan leder dock till att slutstyckets låsklackar och låsytorna i lådan kan skära ihop...

Därtill kan läggas att det, numer, allmänt anses vara en dålig idé även ur precisionshänseende.

-- Mats
Det är patetiskt. Bara patetiskt.

Internationelle Mats
Inlägg: 14573
Blev medlem: 26 nov 2002, 15:53
Ort: Umeå, Sweden
Been thanked: 3 times

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Internationelle Mats »

Blackpowder skrev:Tycker denna tråden beskriver uppmätning av Headspace tydligt
http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t ... =headspace" onclick="window.open(this.href);return false;
Jupp. Kanske skulle ha snott dina bilder då?

-- Mats
Det är patetiskt. Bara patetiskt.

Användarvisningsbild
c2h5oh
Inlägg: 6334
Blev medlem: 30 jun 2005, 17:51
Ort: Dalarna
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av c2h5oh »

Internationelle Mats skrev:
c2h5oh skrev:Men man kan använda ett helkalibreringsvertyg för att halskalibrera också? - Såg inte att det stog.
Det stod att det var en dålig idé:

Många kan också tycka att man skulle ha större marginaler ifall man bara kalibrerade tills hylsan blivit lite längre och det går tungt att stänga slutstycket, men de enstaka hundradelar vi åstadkommer med den ovan beskrivna metoden är försumbara - hylsan kommer inte att sträckas alls, eller i alla fall inte på ett farligt vis. En patron som går tungt i bössan leder dock till att slutstyckets låsklackar och låsytorna i lådan kan skära ihop...

Därtill kan läggas att det, numer, allmänt anses vara en dålig idé även ur precisionshänseende.

-- Mats
Jag fattar inte, kan bero på öl, men är det farligt att halskalibrera med ett helkalibreringsverktyg? Är det det du säger?

Användarvisningsbild
broadman
Inlägg: 70
Blev medlem: 27 apr 2008, 12:17

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av broadman »

Vilket mått är "off the lands" som används i USA?

Användarvisningsbild
Kari Lindström
Moderator
Inlägg: 22991
Blev medlem: 08 sep 2002, 16:54

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Kari Lindström »

Det är inget speciellt mått, utan motsatsen till att kulan ligger mot bommarna.

Användarvisningsbild
broadman
Inlägg: 70
Blev medlem: 27 apr 2008, 12:17

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av broadman »

Kari Lindström skrev:Det är inget speciellt mått, utan motsatsen till att kulan ligger mot bommarna.
Kulans avstånd till bommarna då antar jag. För jag har sett mått på tusendels tum eller nåt sånt i samband med det uttrycket.

BTW: Tack för hjälpen

Användarvisningsbild
broadman
Inlägg: 70
Blev medlem: 27 apr 2008, 12:17

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av broadman »

Rimborambo skrev:Vill dock gärna komplettera med en liten detalj, och det är en 3:e variant på
verktyg som både helkalibrerar OCH kalibrerar halsen med bussningar.
Tänker naturligtvis på Reddings Type S FL bushing die.
Har ett par sådana och upplever kvalitet och funktion som suverän!!!
Rätt inställt så får du en anpassad kalibrering för ditt patronläge, och den
neck tension du önskar till kulan.
Läste att nackdelen med ett fullängsdverktyg var/är att man inte kan ställa in neck tension utan det kommer med ett fast mått. Är det fortfarande så?

Bifogar texten:

Full-length Sizing (Body and Neck): The problem with full-length sizing is that virtually all commercial dies reduce the neck diameter much more than necessary. This results in excessive neck tension and can make bullets difficult to seat smoothly. There are two good solutions to the problem, and neither is very expensive.

1. Purchase a Forster .308 full-length sizing die. Measure a loaded round with a bullet seated, and note the outside neck diameter. Then send your die to Forster and for $10 (plus shipping) Forster will hone the neck to the dimension you specify. For bolt guns, we suggest .002" under the neck diameter of a loaded round. For gas guns, go .003" under. Total cost is about $45.00, including the die.

2. Hornady can make you a custom full-length sizing die for about $75.00 plus shipping. Just send them a few fired cases and a reamer print (if you have it). They can create a die that gives you ideal neck tension, as well as just the right amount of sizing at the shoulder and web. Call Hornady and ask for Lonnie Hummel. Scott Parker recently had a die like this made and he reports: "Average runout for 65 rounds was .0004". All 65 rounds showed less than .001" runout."

RozKidoo
Inlägg: 680
Blev medlem: 17 okt 2006, 12:30
Ort: Östersund
Has thanked: 1 time

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av RozKidoo »

Jag har ett stort patronläge i min 30-06. Skulle gissa att den mer är en 7,62x64.
Jag har köpt ett halskalibreringsverktyg och trots detta får jag några hylsor som inte passar i mitt patronläge. De blir helt enkelt för långa direkt efter ett skott.

Det man nämner i ditt klipp är att halsdiametern blir för liten och håller kulan för hårt. En större expander löser detta enkelt och det finns verktyg med utbytbara expanderkulor som fixar det enkelt.

Jag är mer intresserad av att hylsan på bredd och längd passar i mitt stora patronläge. Bästa verktyget jag hittat för detta är ett helkalibreringsverktyg som inte får gå i botten utan bara nuddan skuldran och ger tillräckligt med utrymme för hylsan i patronläget. Hylsorna verkar må bättre av den hanteringen också. Jag exprementerar fortfarande med hur mycket krimp jag ska använda men det är kul och går frammåt.
BSA CF2 .30-06
Tikka M55 .308 Winchester
BRNO 502.2 12/7x57r + 12/12
Obersdorf Mauser m/96 6,5x55
Winchester 400 12/12
Colt Army 1860 .44
Husqvarna 22LR

Användarvisningsbild
broadman
Inlägg: 70
Blev medlem: 27 apr 2008, 12:17

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av broadman »

RozKidoo skrev:Jag är mer intresserad av att hylsan på bredd och längd passar i mitt stora patronläge. Bästa verktyget jag hittat för detta är ett helkalibreringsverktyg som inte får gå i botten utan bara nuddan skuldran och ger tillräckligt med utrymme för hylsan i patronläget. Hylsorna verkar må bättre av den hanteringen också. Jag exprementerar fortfarande med hur mycket krimp jag ska använda men det är kul och går frammåt.
Om jag fattat rätt lämnar du då en liten del av hylsan okalibrerad nere vid tändhatten. Men hylsan kanske inte expanderar nåt där ändå. Den är ju lite styvare där.

Crimp är nog lite överkurs för mig. Det blir väl bröstvinkeln som ändras vid crimpningen eller vad ändras egentligen när man crimpar.

Vilket verktyg använder du förresten.

RozKidoo
Inlägg: 680
Blev medlem: 17 okt 2006, 12:30
Ort: Östersund
Has thanked: 1 time

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av RozKidoo »

Jag laddar med budgetgrejor. Mest Lee och verktyget till 30-06 är ett "LEE Deluxe Rifle Die Set" som innehåller både helkalibrerings- och halskalibreringsverktyg. Kompletterat med ett Lee Factory Crimp för att krimpa fast kulan.
För jaktammo vill jag klämma fast kulan något i halsen på hylsan och det gör man med crimpverktyg.
En del kulisättningsverktyg har en crimp inbyggd. När hylsan tar i verktyget vid injustering är det där det tar stopp. Skruvar man ner verktyget ytterligare blir det en crimpad kula i patronen. Kolla hur det verktyg du använder ska justeras så det inte blir fel.

Vi ska inte skräpa ner i den här tråden i onödan. Starta en egen tråd med dina frågr och beskriv vad du har för prylar så får du säkert hjälp av andra som har samma prylar och hållit på ett tag. Är du fortfarande osäker så efterlys någon i ditt närområde som du bjuder på fika och så kan du få hjälp på plats. Flera av oss har börjat så.
BSA CF2 .30-06
Tikka M55 .308 Winchester
BRNO 502.2 12/7x57r + 12/12
Obersdorf Mauser m/96 6,5x55
Winchester 400 12/12
Colt Army 1860 .44
Husqvarna 22LR

Användarvisningsbild
Pelleman
Inlägg: 5658
Blev medlem: 22 maj 2007, 01:15
Ort: Göteborg

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Pelleman »

Kära "Fråga Mats"!


När jag raidade hylstunnan sist på skjutbanan så hittade jag en massa 223or som någon skjutit i ett mycket generöst patronläge. Vissa av dem gick överhuvudtaget inte att kamra i min oskuldsfullt trånga Kimber. Jag tog då till den lata metoden och helkalibrerade dem på så vis att jag steg för steg justerade ner mitt kalibreringsverktyg tills dess att hylsorna började kamra "lätt" i patronläget utan våld eller kraft, ungefär som när man kamrar en fabriksladdad patron eller en som tidigare skjutits i samma patronläge. Min tanke var/är att därefter ladda upp dem med en relativt mild laddning så att de blir fire-formade efter mitt patronläge och sedan trimma hylshalsen till rätt längd.

Jag har alltså inte mätt patronläget utan enbart gått på känsla. Hur dum i huvudet är jag? Bör jag skaffa en sjukförsäkring?
What country can preserve its liberties if their rulers are not warned from time to time that their people preserve the spirit of resistance? Let them take arms. // Thomas Jefferson

stadsbo
Inlägg: 1248
Blev medlem: 28 maj 2008, 23:58

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av stadsbo »

Exakt så har jag gjort för min .308. Varför hålla på och mäta och konstra i onödan? (Men mät hylslängden, förstås, den kan ju ha dragit iväg...).

Användarvisningsbild
Pelleman
Inlägg: 5658
Blev medlem: 22 maj 2007, 01:15
Ort: Göteborg

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av Pelleman »

Nu har jag faktiskt mätt upp hittegodset och efter kalibrering så att de glider in fint i patronläget så har de samma längdmått som en engångsskjuten hylsa från mitt eget vapen. Allt verkar vara i sin ordning.
What country can preserve its liberties if their rulers are not warned from time to time that their people preserve the spirit of resistance? Let them take arms. // Thomas Jefferson

Användarvisningsbild
HuntDoc
Inlägg: 2676
Blev medlem: 05 dec 2008, 11:15
Been thanked: 1 time

Re: Kalibrering för Dummies

Inlägg av HuntDoc »

Säger hej, så att jag har sidan loggad. Toppeninfo för en nybörjare :D