Lära sig om eftersök

Spoket
Inlägg: 5
Blev medlem: 25 jun 2019, 07:40

Lära sig om eftersök

Inlägg av Spoket »

Hej! Jag är en hängiven jägare som är fruktansvärt intresserad av eftersök. Jag har en 1,5 årig blandras som är under upplärning för att bli en ren spårhund och vi har även gått ett gäng dödsök. Vi är nu under våren med i en spårkurs och vi tränar väl spår 1-2 ggr i veckan.
Eftersom det inte räcker med att hunden är tränad så skulle jag vilja följa med någon eller några ut på skarpa eftersök för att lära mig mer om hela den biten. Så att jag kan känna mig säkrare i att ta på mig egna uppdrag i framtiden.

Vore skitkul om någon ville förmedla sina kunskaper till mig. Jag utgår från Kolmården, östergötland och kan åka en bit.
Användarvisningsbild
Ingvar
Inlägg: 34332
Blev medlem: 17 nov 2002, 12:08
Ort: Nollåttaland

Re: Lära sig om eftersök

Inlägg av Ingvar »

Kontakta ett jägarförbund i närheten.
De borde ha koll på utbildningsaktiviteter.


Jagar i Västerbotten & Värmland.
Medlem i 550 grain - klubben.
Användarvisningsbild
Canta
Inlägg: 10304
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Re: Lära sig om eftersök

Inlägg av Canta »

"Ett annat klassiskt sätt som jägare blir lurade på är att överskatta hur mycket ett rådjur/gris blöder. "Vad jägare tror är mycket blod är det ofta inte. Så låt dig inte luras; de flesta djur dör av organsvikt, inte blodförlust."
Dessutom kan spårhundar följa ett sårat djur utan mycket blodspår. "Vi tränar våra hundar att följa interdigital doft, som utsöndras från en körtel mellan hovarna," sa Butler. "När en hjort/gris blir stressad av ett sår, kommer det vaxartade ämnet att ha en annan doft som produceras av adrenalinet. Det är goda nyheter för jägaren, eftersom den vaxartade doften kommer att hålla i sig även i ett lätt regn som skulle tvätta bort blod."
Field & Stream 02/2023

Förklarar varför en bra hund kan ta rätt spår när en gris skjutits på i flock om många som far åt alla håll.

Tillägg. När man 'spränger' en grisgrupp med skott far all grisar iväg åt olika håll men ändå i samma riktning. Sällan att man hittar nåt på skottplatsen. Hunden kan t.o.m. vara bara halvintresserad. Det träffade djuret har väl ännu inte hunnit börja avsöndra den 'interdigitala doften'. Tar väl ett antal meter el sekunder.
Iaf ska man inte ge upp. Man börjar med halvcirklar sådär 20 m bort från skottplatsen. Ofta får då hunden napp o följer sen rätt spår o djuret ligger. Får man inget napp på 20 m halvcirkeln då kör man en ny sån 50 m ut. Så ännu än gång om det behövs på 100 m. Inget napp där då oträffat djur. Gris ligger oftast inom 50-70 m halvcirkel om dom är träffade i mjukdelar. Är det ben el sånt då börjar det blöda o det syns.