Valnötskolv Husqvarna 1640

Här kan du skapa ett raportage om ditt pågående projekt. Det kan vara en ny stock eller kanske ombyggnation av ett helt vapen. Alla trådar skall dock innehålla bilder på ditt projekt.

Moderatorer: Ulrik, Trond Åsly, taxen, Stefan.K, potatiskastare, PerN, mecke, Kari Lindström, Fritz Kraut, Robban

Kategoriregler
Trådar som skapas här skall vara ett pågående projekt som man själv bedriver. Dvs. Inga trådar som innehåller en fråga osv. En projekttråd skall även innehålla en bild eller gärna fler. Trådar som inte uppfylller dessa enkla regler kommer raderas utan förvarning!.
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

Det här är ett projekt som legat i frysen ett tag, jag köpte 2003 en Husqvarna 1640 med aluminium underbeslag i kaliber 6.5x55 för om jag minns rätt 1200kr.
2003 var blyförbudet väldigt aktuellt förra gången, olyckskorparna kraxade då om att EU skulle helt förbjuda 6.5x55 till jakt, med följden att dom såldes för skrot priser, något kalibern aldrig återhämtat sig från.

Det totala blyförbudet glömdes senare bort i några år, nu verkar det återigen vara på tapeten, men hur som helst, jag fick en 6.5x55 som jag mest använder till klass 2 och 3 vilt snorbilligt och det är jag nöjd med.

Nu hade jag planer på den tiden som innefattade både ett och annat, brotscha om till AI eller 6.5-06 var jag inställd på, men efter att ha rengjort, plastbäddat och slipat in kikarsiktes ringar tog jag vapnet till skjutbanan med en ask Lapua Trainer. Det bestående minnet var att jag tappade hakan, jag hade skjutit en träffbild som var betydligt bättre än jag väntade mig, jag sköt några tre skottare till ur skjutbänk, och bestämde mig för att här ändras jävlar ingenting på ett vapen som skjuter så pass bra!

Trycket och stocken gick dock att förbättra, så jag införskaffade ett Recknagel m98 trycke av Hans Englund, som denna hade försett med en tapp som gjorde att trycket kunde användas med orginalsäkringen, som ju på Hva 1640 verkar på trycket, och jag köpte även ett grovutfräst valnötsämne av klassiskt snitt av J Boberg i kvalitet C1.
Trycket monterades omgående, men jag blev ungefär samtidigt färdig med en annan Boberg kolv i laminat jag färdigställde till ett annat vapen, och jag insåg själv att den såg ganska tragisk ut, så när C1 ämnet kom, beslöt jag mig för att jag kanske borde köpa ett laminat ämne som var dels billigare och dels ska en laminatkolv vara lite ful, det hör som till. Senare kunde man börja karva i valnöten när man känner sig redo.

Den laminat kolven blev inte dålig, jag var skitstolt då och den har hängt med i ur och skur sedan dess, men jag kommer inte visa några bilder, för idag tycker jag inte riktigt den är lika vacker, utan ser mer ”hemgjord” ut på ett icke smickrande sätt.
Det är här projektet egentligen startar, för det av Boberg grovutfrästa valnöts ämnet har överlevt fram tills nu, och efter att ha torkat sedan 2003-2004 borde den vara mogen för vidareförädling. Om jag inte har talang för att göra träbiten rättvisa, det skiter jag i, den är betald och livet är för kort för att låta kolvämnen vittra bort😊

Bild

På bilden syns det inte riktigt vilken fin träbit det är, den har oxiderat under åren så den blivit mörkbrun, ådringen i sig är inget exceptionellt, men den har en fiddelbacklaminering som går över hela kolven.

Idag hade jag inte börjat med detta om jag inte redan hade en färdigt grovutfräst kolv, vapnet har aluminiumunderbeslag, hade jag idag startat från början hade jag letat upp en 1640 i bättre skick med stålunderbeslag och stockat den, eller letat upp ett stålunderbeslag. Men nu hade jag alltså redan en grovutfräst stock avsedd för aluminiumunderbeslag, så då är det så det får bli.
Tyvärr började jag för några år sen passa in systemet, jag säger tyvärr för jag hade inte riktigt rätt tålamod eller tankesätt då och gjorde några fortfarande synliga misstag jag inte tror att jag hade gjort idag. Tack och lov avslutade jag då när jag insåg att det gick åt fel håll, och la projektet åt sidan innan det blev värre.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

Efter att ha passat in systemet och plastbäddat, syns en grej som är lite fel, när jag köpte ämnet använde jag originalsäkringen monterad på Recknagel-trycket, och fick kolven utfräst med urtag för säkringen. Efteråt har jag monterat en Hansen 3läges säkring, och saknar lite material under den för att det ska se vettigt ut.
Bild
(Hansen säkringen borde egentligen ha polerats och blånerats, men det har jag inte gjort, jag ska ta mig tid att ta tag i det.)
Snyggaste lösningen jag kom på var att ta en spill bit jag kapat bort från kolven och limma dit
Bild
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

Bestämde mig för en pistolgreppsrosett av Lenard Brownells modell, rosetten är precisionsgjuten av Ruger som Lenard Brownell lär ha varit anställd av en gång i tiden, och säljs opolerad. Jag började entusiastiskt att polera den, men kom på att det kan vänta tills jag börjar med oljeboningen och går och väntar på att oljan ska härda.
Bild
Jag vet inte riktigt hur en sådan ska monteras, jag borrade ett håll för skruven i mitten, sen hade jag en styrpinne i hålet, kletade in rosetten i inletting black, lät den styras ner av styrpinnen, karvade bort märkfärgen och upprepade allt till rosetten satt där jag ville.
Bild
Bild
Bild
Kanske syns att jag har fått plugga ett hål i mitten vars styrhållet sitter, jag borrar för hand och råkade bryta av borren, den avbrutna biten satt ordentligt, till sist borrade jag ett nytt hål på varje sida av hålet så jag skulle kunna få ner en smal tång, detta fick jag sen plugga igen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

En riktig kolv ska ju självfallet ha riktiga rembygel fästen, här har vi Talleys OSS - naturligtvis efter att jag stolt hade fått till den bästa infällningen jag någonsin lyckats med så till vida att den var så tajt att man kunde känna luftmotståndet när man tryckte ned den i hållet (nästan, kanske😊) upptäckte jag att jag hade passat in den till höger om stockens centrum linje, vilket ser väldigt amatörmässigt ut :cry: :oops:
Bild

På bilden syns det extra tydligt.

Gör om, gör rätt, eller gör i alla fall det minst dåliga av allting. Jag tog ut infällningen åt vänster, tills rembygelfästets låg rätt, när den låg mot sin vänstra kant, sedan passade jag in en spillbit av stockträet på den högra sidan, limmade dit den och passade in rembygelfästet på nytt.
Bild
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

Utformningen på kolven har jag försökt hålla smidig för att ta vara på 1640 medfödda smidighet. Länge har jag föredragit grövre, kantigare förstockar, men nu har jag i många situationer börjat mer och mer uppskatta tunnare förstockar som mer ger samma pek känsla som när man greppar en Sida vid Sida om piporna, givetvis avslutas förstocken av en schnabel, vapnet är en Husqvarna.

I ren slöjd iver råkade jag karva bort för mycket material kring flutesen och vid pistolgreppet på undersidan vart långfingret på skjuthanden hamnar, inte helt nöjd med det, men det får jag leva med.

Kolvkammen och kindstödet har jag försökt få till så jag har bästa möjliga kindkontakt med focus på stående skytte. Kolven har ett dropp på ca en cm för utseendets skull, jag tror rekylen kan bli uthärdlig ändå. Kolven är skränkt ca 5-6mm för en högerskytt lika mycket vid häl och tå.

Bild

Bild

På bilderna är stocken färdig slipad och fiberrest, jag har sedan dess mättat den med Biltemas Kina olja (85%Tung olja 15% Linolja) som fått ligga och dra i alkannarot. Den har nu nästan härdat en månad, men det känns som att den behöver en vecka till eller två.

Så fort jag hade spillbitar av stockträet putsade jag upp två stycken, jag mättade den ena med rå linolja och den andra med rå linolja med alkannarot, som jag sedan oljebonade med linolja. Ingen av dom blev dålig, men det kändes inte riktigt som att dom gav träet rättvisa, träbiten i sig har en tendens att mörkna, och linoljan verkar få den att mörkna än mer. Jag tog då en till spillbit och testade mätta med Kina oljan blandad med alkannarot och fick ett bättre resultat så det fick bli Kina olja.

Denna kolv kommer jag att ytbehandla med True Oil, jag tror det är med en ollon-blank nästan lack-aktig finish skönheten i den här träbiten bäst kommer fram. Visst kan man linolje bona och sedan vaxa, men jag har aldrig bonat en kolv med Tru Oil tidigare och det ska provas.
Det som återstår:
1) Vänta otåligt på att Kina Oljan härdat så jag kan börja med porfyllning och finish.
2) Polera upp slutstycksmutter, pistolgreppsrosett, rembygelfästen och lämna in dom för blånering.
3) Nätskärning, jag har inget hopp om att hinna klart nätskärningen till hösten 2021, jag har alldeles för mycket annat att göra, men jag vill gärna börja snarast och jag kan jaga med laminat kolven tills allt är klart.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
sevehem
Inlägg: 3376
Blev medlem: 14 jun 2013, 21:20
Ort: Varberg

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av sevehem »

Bra skrivet, bra fotograferat och snyggt resultat! Jag blev extra nyfiken på säkringen. Den får jag kolla upp lite närmre! Låser den slagstiftet "på riktigt"?
Söker kombipipset till Antonio Zoli Delfino, kaliber är av sekundär betydelse men klass1 är ett plus
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

Tackar för berömmet!
Mycket riktigt låser Hansen säkringen slagstiftet på riktigt, den lyfter i säkrat läge tillbaks slagstiftsmuttern så den inte har någon kontakt med tryckets upphaksyta.
Det är samma Ragnar Hansen i Norge som tillverkar den som gör Hansen låsen, går nog att köpa av honom direkt annars vet jag att Stigge brukar ta hem Hansen grejer.
Användarvisningsbild
uproot
Inlägg: 4328
Blev medlem: 04 nov 2003, 19:27
Ort: Göteborg

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av uproot »

Snyggt jobbat
[url=http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=69177][b]det EXKLUSIVA NORDISKA SAFARISÄLLSKAPET[/b][/url]
Användarvisningsbild
cutekid
Inlägg: 324
Blev medlem: 28 sep 2005, 11:00
Ort: Lidköping

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av cutekid »

Spännande projekt!
Carl
Användarvisningsbild
ännuenjägare
Inlägg: 281
Blev medlem: 22 dec 2013, 17:23

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av ännuenjägare »

Det där blir en mycket stilig bössa!
Winchester 1894 Takedown, .30 W.C.F.
Brno ZG47, 30-06, Zeiss HT
Husqvarna 146 9,3x57
Weihrauch HW 60 J 17 HMR.
Beretta 686, 12
Remington 870 LW Special Field, 20
Användarvisningsbild
MatsOH
Inlägg: 182
Blev medlem: 30 jul 2019, 15:10

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av MatsOH »

Kul att du delar med dig! Fint arbete
Smygaren
Inlägg: 943
Blev medlem: 27 aug 2003, 16:33
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Smygaren »

En uppdatering eftersom det kan bli långt till nästa.

Jag har strykt på tunna lager med True Oil tills kolven slutat suga åt sig, och oljan lagt sig på ytan. Sen har jag strykt på 5 lager TO som jag sedan våt-slipat ned med 1200korns våt-slipduk och sedan upprepat tills jag efter tredje slipning inte kunde se några öppna porer eller andra ojämnheter, sedan en lätt gnuggning med husets finaste stålull och porfyllnaden var klar.

Här en bild tagen innan sista slipningen.
Bild

Jag har tidigare sagt att jag eftersträvar en hög blank finish, det var så jag föreställt mig kolven från början och därför jag valde True Oil till ytbehandling, men nu backar jag från det, det ser fint ut på bild men i verkligheten ser det på kolven inte rätt ut.
Jag kommer att satsa på en mer matt-lyster klassisk linolje-boning, och för att uppnå det kan jag då stryka på mer TO och sedan matta ner ytan med antingen stållull eller flytande polermedel. – Eller så kan jag avsluta TO behandlingen och gå över till att gnugga in kokt linolja istället och få en kolv mättad med tung olja, porfylld med True Oil, och med linolje finish…..

Nu har jag gott om tid att fundera på vilken väg jag ska gå, jag kommer inte att lägga på mer olja innan nätskärningen är färdig. Senaste kolven jag nätskurit tog mig ungefär 160h, det finns ingenting som får mig att tro att den här ska gå fortare, snarare tvärtom, jag tror den här kommer att ta 180-200h och jag har ganska mycket annat jag vill eller måste göra, jag kanske hinner/ids med några linjer då och då nu till våren och sommaren men jag räknar med att arbetet kommer att stanna av inom kort och återupptas på senhösten när det börjar vara mörkt och kallt.

Jag har börjat nätskära direkt den var porfylld, ytan är nog hård, har lagt ut konturerna och mina ”masterlines” runt om, samt hunnit skrapa ut en del ”nät” i förstocken. Nätet blir 24lpi vilket blir det finaste jag skurit hittills och det är en anledning att jag tror det kommer ta mer tid, en annan är att den här kolven har mer kurvor, och den tredje är att jag med ambitionen att göra en perfekt nätskärning kommer vara ”petig utav helvete” och då tar det tid.
Bild

Någonting som oroar mig lite är att där jag skurit ut nätskärningens konturer, har jag skurit ner ungefär halvt färdigt djup och där luktar det Tung olja.
Nu kan jag ha fel, men jag tror inte härdad Tung olja luktar något, och i så fall skulle det betyda att Tung oljan inte härdat färdigt. Detta är i så fall dåligt eftersom trä med ohärdad olja blir som fuktigt virke alltså mjukt, och ohärdad olja kan vilja bubbla upp varma dagar om det vill sig illa.
Jag är inte säker på om jag väntade 4 eller 5 veckor från det att jag slutade mätta kolven med Tung olja tills jag började True Oil behandla kolven, men någonstans där, och givetvis var jag övertygad om att oljan härdat färdigt.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
cutekid
Inlägg: 324
Blev medlem: 28 sep 2005, 11:00
Ort: Lidköping

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av cutekid »

Vackert arbete!
Carl
Användarvisningsbild
sevehem
Inlägg: 3376
Blev medlem: 14 jun 2013, 21:20
Ort: Varberg

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av sevehem »

All heder åt dig som orkar vara så noggrann! Fint blir det ju! Riktigt fint!
Söker kombipipset till Antonio Zoli Delfino, kaliber är av sekundär betydelse men klass1 är ett plus
Användarvisningsbild
Sako Finnbear
Inlägg: 4142
Blev medlem: 27 aug 2014, 18:18
Ort: Österlen

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Sako Finnbear »

Mycket fint arbete!
Sako Finnfire varmint .22lr - Leupold European 30 3-9x40
Sako 75 Deluxe 30-06 - Leupold European 30 3-9x50
Sako Finnbear L61R .375H&H - Leupold Scandinavian 3-9x40
Husqvarna 300S 12/76
HW30S .22" - Gamo 4x32
Användarvisningsbild
Husqvarna30-06
Inlägg: 3560
Blev medlem: 05 aug 2013, 12:16
Ort: Värmland

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Husqvarna30-06 »

Instämmer med de övriga, riktigt fint jobb!
Bevara vargen!
-Ta den till en konservator.
Schlorven
Inlägg: 862
Blev medlem: 20 nov 2007, 20:44
Ort: Sweden

Re: Valnötskolv Husqvarna 1640

Inlägg av Schlorven »

Snyggt :lol: