Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

knappåsarn
Inlägg: 596
Blev medlem: 06 jun 2014, 16:29
Ort: Grums

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av knappåsarn »

ser ju ut som man har planat i svarven och sen inte gått ifrån nog långt med stålet när man backat ut.
men varför lämna en sådan sak som verkligen sticker i ögonen när man har bra puts på geväret i övrigt förstår jag inte.
trodde att det kanske bara var på mitt gevär men när jag såg den där andra mynningen börjar man ju undra om det kan vara något annat bakom.
kaliber ca 17 mm men inte sluggat än heller.
IMG_20201028_204125.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Siri
Inlägg: 97
Blev medlem: 20 sep 2014, 12:58

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Siri »

Hej!
Det är nog dekor ringar ska vara så.Finns andra
studsade som har så okså.
knappåsarn
Inlägg: 596
Blev medlem: 06 jun 2014, 16:29
Ort: Grums

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av knappåsarn »

Aha, ja där ser man.
Man börjar ju fundera när det dyker upp på fler bössor.
Nissekrutgalen
Inlägg: 6
Blev medlem: 11 feb 2021, 09:06

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Nissekrutgalen »

Fick tips om att posta här... Adams-Beaumont-stil revolver
Tillverkad i Liège, ca 1850-1860. Hej undrar om någon har info om denna revolver, samt tips på vart jag kan vända mig för att få den inspekterad samt reparerad om det behövs. Det ser mycket mer sliten ut på bilderna pga mörkret . Men skulle jätte gärna vilja ha info om någon vet mer om den. Den är DA och kaliber 44
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Nissekrutgalen
Inlägg: 6
Blev medlem: 11 feb 2021, 09:06

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Nissekrutgalen »

Fick tips om att posta här... Adams-Beaumont-stil revolver
Tillverkad i Liège, ca 1850-1860. Hej undrar om någon har info om denna revolver, samt tips på vart jag kan vända mig för att få den inspekterad samt reparerad om det behövs. Det ser mycket mer sliten ut på bilderna pga mörkret . Men skulle jätte gärna vilja ha info om någon vet mer om den. Den är DA och kaliber 44
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Det där ser ju vansinnigt misstänkt likt ut den Bentley jag precis gjorde.
Å visst kan jag hjälpa dig, men du får i all respekt sagt isf ställa dig på kö. Lasten för mig fn är helt galen.
Skicka ett PM om du vill så drar jag mitt nummer i retur.

Bild

Jaja. Vi drog å panga igår iaf, å mukke pangande blev det. Så först som sist, det här med bore-riders i en papperspatron, det är fan framme där. Så enkelt ligger det till.
Att papperspatronerna jag gjort, alltså bore-riders,funkar skitbra till Starr bössan vet vi redan, och nu med ngt öppnat bakre riktmedel.. Ja.? Vafan skall jag säga? Bra där, men nu e det samtidigt så som kanske bekant att vi även gjort en bore-rider form till Chassepot....

Dessa patroner gör vi ju av jumbo sugrör, och som bekant finns det sedan tidigare ngr spaltmeter om hur och om hur det hela utvecklats i denna tråden.
Dessa gjorde jag då för en orörd originalare.
Kulorna passar med presspassning ner i sugröret, vilket ger för handen att det funkar hundra att dra fett i kulans rillor innan man drar ner den på plats. Med presspassningen och den plast som e i rören kommer det då rakt ingenstans.

Så. Ner med kulan och vänd patronen om. Dessa klippte jag nu 62mm långa men är helt garanterat ett mått som går att få mer exakt.. men.. read on...
Så i med krut.
Därefter tar man en musköt tändhatt och drar isär vingarna aldrig så lite med en tång. Såpass att tändhatten nu vilar på sugrörets ända. Så.. dit med tändhatten och så ngr korn med krut ner i tändhatten. Försegla det hela med en bit papper som man drar vanligt typ "skol lim" på.

Ok.
Finessen är nu att med bore-rider kulan så kamrar man patronen som vanligt, och ser sedan till att säkra att den gått i botten i kammarläget med lillfingret.
Då tändhatten nu tar stöd axiellt i sugröret så blir det bomstopp för tändhatten när tändnålen kommer farandes. Ekvationen av det är att det INTE längre är noga ur DET perspektivet med COAL för dessa Chassepot patroner för så länge nålen är lång nog att nå tändhatten KOMMER det att säga "boom".
Mao så är YTTERLIGARE en bock att hoppa över i sammanhanget all. Det medför vidare att vi nu kan ladda Chassepot gevären precis som det passar oss, enda konstanten eg den 500grains kula vi nu tagit fram.
Men.
Givetvis går det att göra den kulan kortare och lättare med. E bara en fråga om gjutform.

Nu är poängen den att de allra allra flesta som skjuter på lite avstånd med sina svartkrut 45cal vapen använder kula just runt 500 grains, och denna är löst baserad i en av de allra mest beromda som finns, den sk Postell kulan.
Poängen är att man iom de relativt begränsade drivbanden skjuter iväg den här kulan vettigt även med 40 lr 50 grains krut i patronerna.

Summerat dock, vi är framme. Det som återstår är sotet de producerar de här uslingarna, och där tror jag helt övertygat att enda lösningen är en annan noskon för adderad kapacitet på patronen så fett kan adderas där det absolut behövs. I patronen i sig.

Som det var nu behövde vid dra rent, helt torrt, vart 4e skott ung. Med det sagt gick det i princip åt en hel ask i händerna på en av våra "nya", en Marcus, som så sött om och om och om igen fick det att säga "DONG" i den där Evil Roy metallen som hängde i sina kedjor.
Så såhär e re, gåtan kring att få precision ur Chassepot är knäckt. Så enkelt ligger det till, och med det är sagan all i min bok.

Nu har vi ju samtidigt nått mkt goda resultat även ur Starr karbinen, som gick ett gott antal smäll igen, och som sagt.. bore-riders. Jag har tidigare använt bore-riders i Monkey tail med, och min slutsats kring detta är att det i det närmaste inte GÅR att hamna fel med bore-riders i vapen för papperspatron.
OM nu ambitionen är att få lite precision ur grejerna.

På det rastades Felix intensivt av vännen Patric. Vi har utvärderat en laddstege för den, och börjar sakta närma oss nån form av sanning. Vad det verkar har den två sweetspots. En kring 70 grains och en runt 90.
Ngt jag iaf är glad för då det inte finns ngn anledning att elda för kråkorna på 50 lr 100 meter, och då 90 som en början räcker mer än väl ut till 300 och väl det.
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Oj oj oj oj...
Ömsom vin, ömsom vatten. Nu vart det mkt vatten.

Hur som helst.
Flintlås bössan fick vi fart i, och väl med det. Lite kel, kärlek och allmän TLC så var den biten biff.

På det har vi två pang från "Anna" i -08 land. Dels den Colt Navy jag mekat med tidigare, som i all ärlighet var nära nog ett lik, och sedan vad jag TROR är en spansk enpetare med snälltryck.
Visade ju sig när vi rev den att räfflingen i princip inte fanns mer, så den har fått sig en 45cal liner av en gammal pipa till ett gevär jag kom över som förstörd. Blev skitbra enkelt summerat, så det skall bli kul att skicka paketet i retur nu.

Men.
Felix.
Faaaaan...

Ibland.. skjuter man sig i foten. Så e re ju. Å det e närmast vad som skett med Felix.
Som ni vet designade jag in alles tre gjutformar baserade i samma lösa tolkning av Postell kulan. Två av de i form av bore-riders, en till Chassepot och en till Monkey tail.
Dessa har vi provat och de fungerar VETTLÖST bra.
Så var det dags för samma kula i Felix å... ridå.

Men vi börjar i rätt ände.
Min gamle vän Patric har ju tänt till på detta med svartkrutsskytte så han anmälde oss som team till allsvenskan. Valet av pang var rätt enkelt, Patric har mer eller mindre förälskat sig i Felix bössan.

Bild

Bild

Bild

Insåg att jag inte hade bäddat bössan, så den var ju given. Ge eländet alla förutsättningar man kan. Trä är ju ett levande material, och mkt riktigt låg pipan an stocken rätt kraftigt ca 150mm in från mynningen över ett område av ca 100mm.
Så dels shimsade jag upp själva fästet för pipan i bakkant (den är ju sk hooked breech) och dels blev det lite försiktigt slipande med en kondensator som backing i själva pipkanalen.
Trycke osv.. näfan. Bara å köra.

Bild

Mm. Den pipan, där e iaf inte mkt att klaga på. Nu har jag fö mätt stigningen rätt analt och den landar på 580mm. Dvs 21".
Men se, häri ligger en stor del av det problem som kom att torna upp sig för jag misstänker mkt skäligt att detta Escoffier är räfflat i samma bänkar som Chassepot.
Å se vad det för med sig är en räffling som är allt annat än tunn, vilket visat sig vara ett djävla problem.

Bild

Mm. Den där uslingen ja. Som ser så bra ut på pappret.

Iväg till banan å du milde helvete va smäll vi fick iväg. Å fatta fan ingenting! :shock: Vi hade kulor sidlänges genom tavlan, IBLAND. Mao vart detta inte stabilt och när vi nådde dit att det var min tur på 100 meter och jag satte en 8a och en 9a varefter skott tre tar SEX METER HÖGT så var det dags att ta ner ridån. :cry: :cry:
Nått här vart åt helvete. Å se, säkerhet framför allt. Vuxenpoäng må vara, men.. i detta läget SKALL man dra i nödbromsen.

..vilket vi givetvis debatterat sedan dess. Inte bara det, jag har rivit pipan och sluggat den på olika djup och därmed fått en "graf" över hur räfflingen varierar i den.
Å se.. jag börjar tro att vi nått ngn form av konsensus.

1/ Det bakre drivbandet, som ju är det som primärt expanderar, är allt allt allt för smalt. Som effekt löser det inte att vrida runt kulan i räffelstigningen med bibehållen integritet.

Bild

Mkt riktigt släppte pipan ifrån sig onaturligt med bly för en enda sittning. Iofs sant, vi sköt MASSOR, men oavsett...
Summeringen är att bakre drivbandet behöver förstärkas.

2/ Vapnet har ett räffeldjup av ca 3/10mm. Helt sanslösa mängder, för summerar vi det landar det alltså på 6/10mm. Å se, det finns inte en kula i världen som dels löser att expandera ngr 6 tior samtidigt som kulans bas skall bibehålla sin integritet så vi får NÅN djävla form av precision ur det OCH samtidigt palla rycken för räffelstigningen.
För NAAAJ! Stigningen i ditt Enfield alt Wredes eller vad det nu vara månde är inte ens i närheten. Belastningarna är iom det inte ens i närheten av jämförbara.

3/ Iom att kulan mkt långt ifrån "bottnar" i räfflingen så antar jag skäligt att vi sett avsevärda mängder sk gas cut. Eller fire cut som en del säger.
När vi laddat är det vi använt i "förladdning" i huvudsak bara en pappskiva om 12,5mm ur mjölkkartong som "over powder card", och vi har med det lämnat fältet helt fritt i räfflingen för de brinnande krutgaserna att agera som de vill.

Därav det milt sagt "hip hap" beteendet med ett skott som missar med SEX METER! :shock:

Så. Arbetsordern här e enkel. Eller, tvådelad. Till att börja med behöver vi få kulan att "ta" räfflingen. Den biten löser vi.. tightare toleranser och i sin tur grövre bakersta drivband.
Dels två, det hanterar vi med en infettad filt vadd. Jag använder ju normalt en 1/8" tjock (ca 3mm) infettad wad till mer eller mindre allt i kal 45, och det får bli vår "go-to" lösning här med.
Förslagen har annars varit mannagryn mm, men.. vi börjar med wad.

Däremot.
Jag misstänker att anledningen till det där helt lobotomerade räffeldjupet var att ge utrymme för slagg i Chassepot. Å med en bakladdare/patronladdad pang så utgör ju det inte ett problem alls eftersom vi i praktisk mening tvångskalibrerar kulan när vi driver ner den i pipan, något för stor kula, när vi skjuter. Så.. inga problem
Men det BLIR ett problem när samma vapen blir mynningsladdat. Det var väl Metford som kom med den formen av begränsat räffeldjup vi ser i de flesta moderna vapen, och så har det varit sedan dess (typ mitten 1860 tal i England).
Å se, det är i den vevan jag tror detta Felix Escoffier är producerat.
Mao är det rent TEKNISKT så att "rätt" lösning är att driva en 11,35-11,40mm brotsch genom pipan... men så i helvete heller. Det vore i min mening att våldta allt heligt och att totalt förstöra ett ärligt sagt relativt udda vapen.
Men rent TEKNISKT vore det rätt väg att gå för räffeldjup på 3/10mm, som ju som sagt är ackumulerande, blir ju vid 6/10mm rena vansinnet.

Jmfr med en modern 9mm pistol som i nytt kanske arbetar med 7-9/100mm. 3/10mm är mao rena dumheter, men nu är det vad vi har att arbeta med så.. "you adapt and overcome"... Å det e väl det jag hoppas få till med den nya kulan nu.
Om inte så vette faen?

Ja. Jag stannar gärna vid en flatbase väl medveten om vikten av att kulan lämnar vapnets mynning "överallt samtidigt" och på samma vis repeterat varenda ggn. Svårare med en expanderande hålbas kula..

Nåja. Återkommer i frågan. Sista ordet e fan inte sagt än. :mrgreen:
Användarvisningsbild
Ryden
Inlägg: 664
Blev medlem: 19 jan 2012, 10:56
Ort: Växjö

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Ryden »

Nu ligger jag med feber så idéerna är nog galna men...

Har du en stump chassepipa liggande?

Kan du göra ett kalibreringsöga och använda oversize kulor så att du får färdigräfflade kulor, lite grann som Withworth men med räfflor?
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Det DÄR gillar jag.
Thinking outside the box!
Tack. :D

Det jag är inne på just nu är just en oversize kula och att svarva ett öga. Iom den mätta diametern inte direkt världens ände.
Användarvisningsbild
Ryden
Inlägg: 664
Blev medlem: 19 jan 2012, 10:56
Ort: Växjö

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Ryden »

Kanon, då har jag tänkt rätt en gång idag i alla fall!

Jag åkte på covid i början av maj och låg först hemma i 2v, sedan 2v på sjukhus med syrgas och grejer och nu en vecka hemma i soffan. Det märks att syresättningen är låg för det tog 5 min i morse att fatta att jag inte skulle lösa upp 6 st doxycyklin i ett glas vatten...
knappåsarn
Inlägg: 596
Blev medlem: 06 jun 2014, 16:29
Ort: Grums

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av knappåsarn »

Vad sköt ni för kulor i flintlåsarn? Vad sluggade den?
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

@ Ryden.
Ajfan! Du, vi hade det mkt tidigt här i huset. Sambon e specialistsköterska å.. ja.. du fattar. Skomakarns barn i sin tur, 56 år gammal har jag slutligen fått min 1a spruta iaf å iom konstaterad Covid så e antikropparna iofs väck efter så länge men.. de sk T cellerna bör ihop med sprutan nu iaf ge nått vettigt skydd.
Å iom Pfizer i mitt fall så har de ju sträckt 2a sprutan till inom 7 veckor. God bättring och gods speed och allt det där! Må du komma ut utan allt för mkt efterslängar.
Min primära var en trötthet jag sällan upplevt.

@ Knappåsarn.
Du, det jag fick fram var spik 17,30mm. Nu e väl den där kanonen primärt tänkt att användas patchad antar jag, men då räffelstigningen rent relativt är rätt snabb så är det tänkt att provas med en form av Minie vi tar fram. Återstår att se var det landar. Den kommer isf göras för att köras "as is" och då baserat i 17,25mm.

Bild

Min gamla huvudlärare i teknologi lärde mig en ggn att det ligger i en ingenjörs natur att vara lat. Så.. jag e lat. :lol:
Å iom att jag nu gett mig fan på att knäcka problemet med Felix bössan så tillverkade jag idag ett kalibreringsöga av lite rostfritt och ett gammalt laddverktyg som låg å skräpa avsett för 375 H&H.
Så kapade av verktyget och holkade ur det. Svarvade sedan ögat med en stos som passar med presspassning ner i holken i verktyget. Dit med Loctite å presto...
Så har vi oss en "unobtanium" kalibreringsöga på 11,11mm. Nu skall det sägas att det jag kalibrerade ner var våldsamt och faktum är att tom bly "fjädrar" ngt (detta var dessutom legerat 1:20) så det skulle inte förvåna mig om de nya kulorna stannar på 11,10mm. Vilket isf e rent lysande.
E nämligen så att jag innan detta svarvade ett par mässingplugg som mot mikrometern gav 11,12mm samt 11,08mm. Den senare slank ner och den förra gick tungt som skam.
Å iom att kulorna som skall användas nu är av rent bly.. you get the picture.

Så jag har fundilerat ihop med "di invigde" och vi har nått en "försök 102" vill jag mena. Dels e det det med krympningen av kulan i samband med avkylning.
Jag gjuter med en smälta på ca 380gradC och det ger att formen som är 11,05 i diameter visar sig ge mig kulor som mäter typ 10,97-10,98mm
Är en rätt rejäl dimensionsminskning det, men.. mikrometern ljuger inte. Så enkelt e re bara.
Så sett i ljuset av det kommer den nya formen nu vara med diameter 11,20mm. Å se.. det är DÄR kalibreringsögat kliver in för det BLIR med största sannolikhet för stort.
Å se de hundradelar det rör sig om är vad ögat skall hantera. Vidare säkerställer det kulans rundhet, en nog så väsentlig faktor i detta sammanhanget.

Den andra designskillnaden är tveeggad. Dels har jag bestämt att infettad 1/8" tum filtvadd e det som gäller "until further notice". Detta för att säkra att vi INTE drabbas av "flame cut" trots räffeldjupet. Dvs att flamman från förbränningen inte ges ngn större chans att krypa mellan kulan och pipan i räfflingen och därmed förstöra kulans sidor alt smälta desamma (vilket ju e lika illa).
Detta kombineras med att den nedersta fettrillan tas bort helt. Tanken är att drivbandet som expanderar av "smällen" skall ges gods/mat nog att orka med att driva den ca 500grains tunga kulan i en spinn på 1 varv på 20".
Ju mer jag kikar och funderar tror jag nämligen att det var det blyresterna var. Det bakersta drivbandet var MYCKET tunt varför.. ja, ni fattar. Funkar KLOCKRENT i en bakladdare, not so much när vi snackar mynningsladdare.

I samma veva då kommer jag få fettrillorna fördjupade av Daniel. E väl det enda som står och väger i den nya designen, å jag behöver bestämma mig antar jag. Fett är som jag ser det svårt att få med för mycket, samtidigt e det ingen djävla kompressionskula vi skall konstruera.

Tanken, och förhoppningen om allt klaffar, är nya tester till helgen. Återstår att se ifall det går att hinna med.
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Bild

Jahaaaw....

Ok.
Här e då utkast två i sagan om att få ett Felix Escoffier att skjuta som det anstår.

Nu med en diameter av 11,20mm och se.. däri ligger mer än man tror för som det visar sig (vilket e mer än jag antagit sedan tidigare) så krymper kulorna runt 7-8/100mm när jag gör de av rent bly och släpper de rakt i vatten (vilket jag gör).
DEN.. var ny. :shock:

Nu har jag vidare genuint tolkat mynningen på pangen med mässingpluggar och den är som trängst säg 7-8mm in från mynningen - där den då e 11,10mm
Men? Vaffö då 11,20 som form?
Joo.. som ni såg igår har jag svarvat ett kalibreringsöga som passar i ena laddpressen. Detta öga ger 11,11mm som jag mätt i nuläget. Om vi har en krympning om 7-8/100mm från formens dimensioner ger det mao kulor om 11,12-11,13mm. Å att då kalibrera de dels helt runda (vilket är ovanligt att blykulor är rakt ur formen) och dels till gemensam nämnare (11,11mm) ger en form av referens för handen.

Att/om de nu landar på 11,11 istället för 11,10 så är skillnaderna så små då vi talar om rent bly att.. yeah yeah. Snarare så att vi vet att kulorna nu har maximal diameter möjligt mot pipan. 1/100mm "för mycket" ner i pipan kommer knappt märkas. Speciellt inte så med en ball starter.
Men. Jag har nu även kortat kulan. 3,8mm för att vara exakt, och det efter att verkligen ha dykt i den sk Greenhill formeln samt den ngt mer förenklade Miller dito. Tamigfan med huvudet före, HP räknaren här har gått tungt...

Själva spetsen/ogivalen låter vi bli, den får vara as is och sannolikheten för att en av tidernas mest berömda kulor för långhåll i 45cal (Postell) skulle vara fel i just DETTA 45 kalibriga gevär är kanske inte så överdrivet stor. Ngt vi vet dels vad avser beräkningsgrunder och dels vad avser empiri. Många bud om given är det, men det sk BC (ballistic coefficient) med Postell är ett av klassens högsta.
Å se en Postell är 36mm lång. Å jag har nu kortat till 32,20mm? Mm. E nämligen så att den sk "s" faktorn (stabilitet) är ett område och inte exakt vetenskap rent numeriskt varför man genom att man varierar vissa egenskaper kan "flytta" fokus för en given kula.
S faktorn i fallet med beräknade ca 1400fps är mkt god, den är över 2 (vilket då e bra) i sammanhanget, men..
Genom att korta kulan flyttar jag det stabila området ngt nedåt i fart vilket ger för handen att designen skall vara stabil hela vägen ner till och med 1000fps med de givna förutsättningarna (räffelstigning på 1 varv på 21", 45 cal osv...)
Mao är denna förändring helt underbyggd och allt annat än tagen ur fria luften. Mao är denna kuldesign primärt tänkt för "normala" avstånd. Om vi nu vill sträcka ut kan det vara en mkt god idé att gå upp i längd igen, eftersom den större krutmängden vi kommer använda ger högre V-noll (eller tio för den delen) och därmed kapacitet att flytta stabilitetsområdet igen.

Sen då så blir fettrillorna djupare i denna version 102. Dels för att det rymmer mer fett men även för att det flyttar dels gravitationscentrum och dels tryckcentrum för kulan vs de avsevärt mindre tidigare rillorna.

I sin tur ser vi ett MYCKET bredare/högre bakre drivband. Tanken med det hoppas jag står alla klart, och det är att drivbandet skall ha integritet nog för att orka stå emot när vi "skär" in räffling med såpass modern räffelstigning som 1 varv på 21" i materialet rent bly. Hade vi tex använt kulor av legerat bly (tenn och antimon tex) som dessutom kylts i vatten rakt ur formen så hade förutsättningarna sett annorlunda ut (exponentiellt i det närmaste... mycket hårdare kulor).
Å se, det är i legerad form den "gamla" kulan används med mycket god framgång i Chassepot som Monkey tail mfl bakladdare. U do the math... :wink:

Är relativt övertygad om att de faktiska blyrester vi såg i pipan efter sista försöket var rester av det relativt mkt tunna bakre drivbandet som helt enkelt slets sönder, vilket då även var det primära svaret på den direkt urusla och ALLT annat än förutsägbara precisionen. (Eller rättare sagt, brist därpå)
Med det sagt kvarstår då det med att det är totalt orimligt att vi får fyllning hela vägen ut i räffeldjupet. Det strider mot logik att materialen skall lösa/orka det.

Effekterna av sk gas cutting, dvs krutgas som smiter emellan kula och pipa, kan vara direkt påtaglig och även då - genom de temperaturer och tryck som ligger för handen - påverka precisionen ur ett givet vapen MILT sagt kraftigt.
Så även om förslaget kom med mannagryn, vilket jag tagit till mig och tycker är bra, så kommer vi under försöken använda en infettad filtvadd som är 3mm tjock.
Anledningen är skitenkel och det är att den där filtvadden är repeterbar, det har mannagryn mkt mkt svårare att vara på samma sätt. Filtvadden blir med tryckökningen vår "försegling", vilket skall stoppa gas cutting rakt av.

När vi laddar, redan som det är, så sker det via drop tube. Iom det känner jag att mängden kompression som skall till BORDE vara begränsad, för även här e ju en fråga om repeterbarhet. Dvs att vi komprimerar krutet med ung samma kraft varje ggn, och då blir det mkt mkt mer "samma samma" ju mindre kraft vi behöver använda. Lättare att dimensionera helt enkelt.
Så som det ser ut nu så blir det ett sk "over powder card" (dvs en 12,5mm dia "bricka" av mjölkkartong) följt av fettad filtvadd följt av en bricka till och till sist den infettade kulan.

Å krutmängden som sagt då ngt vi varierar enl laddstege för bästa resultat.

RIMLIGEN bör de här greppen göra en djävla skillnad i resultat på tavlan rent praktiskt och GÖR de inte det kommer vi prova med en "Minie" anvisning i arslet på kulorna för att se vad det ger. Meeen... jag är nu faktiskt rätt övertygad om att kulorna kommer funka mkt bra även som de är, dvs som sk flat base.

Så japp. Ska fan veta att där e mycket teknik på ett järnspett! :lol: :lol:

Bild

Å se där har vi... ritningen för Postell. Igen. :mrgreen:
Användarvisningsbild
Ryden
Inlägg: 664
Blev medlem: 19 jan 2012, 10:56
Ort: Växjö

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Ryden »

Underbart inlägg!
Massa små detaljer att gräva ned sig i.

Jag är på väg åt rätt håll, toppar formen med betapred inför imorgon när sonen tar studenten. Lungorna har tyvärr gått tillbaka fort efter tidigare kurer. Men bara den här veckan är över har jag hela sommaren på mig att försöka komma tillbaka

Men tröttheten är brutal!
Förr gick jag 2x3km med taxen varje dag, nu kan jag gå till brevlådan om jag sätter mig och vilar en stund på elskåpet bredvid innan jag går in igen.
Jag får helt enkelt inte tillräcklig med luft.
regnskogII
Inlägg: 1088
Blev medlem: 13 mar 2019, 17:26

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av regnskogII »

Ryden skrev: 09 jun 2021, 09:30 Underbart inlägg!
Massa små detaljer att gräva ned sig i.

Jag är på väg åt rätt håll, toppar formen med betapred inför imorgon när sonen tar studenten. Lungorna har tyvärr gått tillbaka fort efter tidigare kurer. Men bara den här veckan är över har jag hela sommaren på mig att försöka komma tillbaka

Men tröttheten är brutal!
Förr gick jag 2x3km med taxen varje dag, nu kan jag gå till brevlådan om jag sätter mig och vilar en stund på elskåpet bredvid innan jag går in igen.
Jag får helt enkelt inte tillräcklig med luft.
Vilken skit du sitter i, lider med dig, men ta det långsamt och metodiskt, det låter som att du haft en del bakslag och det är inte bra, varken för psyke eller återhämtningen i stort.

Ta hand om dig.
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Bara 100% enig.
Det där med Covid e ett djävla gissel, har ngr polare som åkt på det lite värre och det kan tyvärr ta sig uttryck för de ffa. :(

Bild

Den reviderade varianten av bore-rider till Monkey tail är klar. Nu med kraftigare dimensioner på den bakre delen i tanke att täta bättre mot det 8 kantiga loppet (som de ju är invändigt).

Bild

Nya formen till Escoffier, med en miss. Som synes liten klen i dimension på mitten, och inte så konstigt när vi kollar filen mot verkligheten då vi försökt köra ett 1,9mm spår med en 2,0mm fräs.
Så skall ner i CNC´n en kortis igen. Men! Det fråntar inte att den nya formen iaf är här :D . Mkt mkt spännande vad som skall komma ur detta!

Sen.
Jag sålde ju Starr karbinen....

Bild

Bild

Bild

Bild

...åsså dök denna Maynard upp. Så varför inte? Detta e ju patronladdat med mässingpatron å jag har en polare som har ett så han fick mäta lite...

Åsså använde jag internet till ngt det är bra till för se, där vi är nu är det med hylsor till Maynard en bristvara. Jaaa..jag har snackat med Geoff..
Å som det visar sig så lär det funka med hylsor till den "moderna" kalibern 50 Beowulf som man formar om. Dimensionerna är mkt mkt snarlika, så det som behöver göras är att bakre fläns på Beo hylsan behöver svarvas av och en ny slaglödas dit som är av Maynard dimensioner.
De har ju en heffa blaffa till fläns där bak dessa Maynards.
Användarvisningsbild
lasse-a
Inlägg: 2017
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av lasse-a »

Racing skrev: 10 jun 2021, 12:25 Som synes liten klen i dimension på mitten, och inte så konstigt när vi kollar filen mot verkligheten då vi försökt köra ett 1,9mm spår med en 2,0mm fräs.
Äh det funkar ju för stora värden på 1,9mm. ;)

Det får mig att tänka på alla problem som unga ingenjörer inte lärt sig något om i skolan, utan får tas på de första månaderna på jobbet. Ofta den dyra vägen; dvs de pillemariska gubbarna i verkstan gör precis som det är ritat. Och sedan får någon av de äldre förklara för den stackars nybakade ingenjören varför det tog så lång tid, blev så dyrt, och varför man inte kan serietillverka den detaljen på det viset.

Jag var med om att slipa ner en 500x400mm bottenplåt till en mäss-demo-maskin en gång, eftersom stackaren hade specat att den skulle vara 17mm. Det finns inte på lager, men med en planslip så går det att göra en av en 18mm plåt... :)

(Nej, vi gjorde det bara en gång; när det var bråttom så frågade vi om det var OK med 18mm, och om toleransen som var specad verkligen var nödvändig? Det gjorde det, och nej, det var den inte. Det snabbade på betydligt.)
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

Ja.
Så e re ju. Ingenjörer med skit under naglarna brukar vara de som med mycket stor marginal är hetast på arbetsmarknaden.
Att inte sätta ut Ra värden osv i onödan, att som sagt kolla vad som finns INNAN man drar igång Solidworks.

Bild

Men. Även med bästa intentioner i världen blir det galet ibland. Som synes. MEN!!!

Bild

Det ÄR dock detaljer ur ett skjuttekniskt perspektiv varför jag nu gjutit upp ett gäng. Ett större antal än jag behöver, och detta för att vikta i de. Referensen landade på 420 grains, så inte fan e det ngr direkta lättviktare nu heller.
Å med formen skuren så fettrillorna får "rätt" utseende räknar jag med ca 425-430 grains, som kanske förståeligt.

Kalibrerade är de nu med, det där ögat fungerar alldeles utmärkt. På det har jag tillverkat en form av ball starter avsedd specifikt för denna bössan, som klarar att få ner pillren ca 30mm i pipan. Denna starter av trä som jag sedan "armerat" med superlim så den inte spricker så förbannat lätt.
Tanken med trä är givetvis att det skall vara mjukare än blyet, som ju då som sagt är rent bly.

Å apropå det vore det kanske vettigt att ta den biten till dialog/debatt. Av hävd använder vi ju "alltid" kulor av rent bly, med en hårdhet kring HBN 2, i mynningsladdade vapen.
Men se, det är inte ALLS säkert att det är rätt lösning när vi hanterar vapnen som producerades lite som "sista skriket" innan patronerna och bakladdat tog över helt. Framför allt i långhållssammanhang har man sedan ngt år på sina håll använt "lätt" legerat bly, då (vad jag läst iaf) oftast blandat 1:30 och företrädesvis i 451 mynningsladdare avsedda för långhåll. Som då INTE har räffeldjupet som detta Felix Escoffier.

Om inte minnet sviker var det väl Metford som började gå emot strömmen i en tid när tex Thomas Turner lade ett stort arbete i att labba med och lista ut progressiv räffling. Alltså inte progressiv räffelSTIGNING utan progressiv räffling. Såvitt jag läst mig till var det Turners vision att få ner effekterna av sotning i pipan, och man labbade då både med varierat djup och varierad bredd på räfflingen. Så givetvis då även antal räfflor, och om jag förstått det rätt, har ju ändå kikat ner i hålet på ett par Turner gevär, så lyckades han väl hyggligt iaf.

Men Metford valde alltså en annan väg. Med "rätt" mängder fett såg vi i Metford lösningarna det vi kan kalla "modernt" räffeldjup, vilket levt vidare sedan dess. Tillika effekterna av vad som på sitt sätt blev de första mantlade kulorna, dvs paper patch kulor. Med PP är det då definitivt ingen fördel med djup räffling, det lär om inte annat pappret berätta för en..
Tillika inga "vassa" räfflor, och tillika att man patchar pappret dels i form av en romb och dels givetvis åt rätt håll. Dvs så inte stigningen på räfflingen "klär av" kulan pappret.
Då e väl saken att med som så mkt annat vid tiden listade man ut de här bitarna ungefär samtidigt lite varstans i världen. Ser vi tex räfflingen på den Starr karbin jag precis gjorde iordning så är den då inte speciellt djup, i svartkrutssammanhang iaf, den heller.

Faktum är att jag blir mer och mer övertygad om att räfflingen i detta Escoffier är en funktion av två saker. No1 givetvis att det tillverkades ung samtida med Chassepot vid St Etienne, å som sagt.. i egenskap av ingenjör e man lat. Aldrig använda mer resurser till ngt än nödvändigt, så att dessa Escoffier gevär räfflades i samma bänkar som Chassepot kan vi nog ta till hjärta.
No2 i sin tur, det blir att det är sannolikt att Turners experimenterande nådde Frankrike med. I en bakladdare blir ju räffeldjupet ganska meningslöst eg iom att vi i praktiskt effekt presskalibrerar kulan vid avfyrning. Vi kan garantera att kulan verkligen fyller hela pipan, och rent praktiskt behövs det ju inte så djävla mkt för att få spinn på den.
Såååå.. att det där rent vansinniga räffeldjupet handlat om utrymme för sot kan vi nog lugnt kvittera.

Så då denna "nya" design på kula till Escoffier geväret.. Givetvis kommer de reviderade kulorna, som komma skall inom kort, att reagera NÅGOT annorlunda men.. "Basic principle" är redan löst och eftersom lagerytorna, om vi uttrycker det så, är allt de skall vara.. eftersom noskonen och i sin tur arslet på kulan är vad det skall vara så är BC högst sannolikt mkt mkt nära vad slutprodukten kommer prestera med.

Mao? Här har ni killen som kommer prova dessa kulorna asap. Jag vill ha en kvittens, så snart det bara går, på om jag tänkt rätt. I annat fall e det tillbaka till ritbordet se...
Poängen då är att jag satte av 30 kulor jag satte i svarven och gav en svag anvisning a´la hålbas med spetsen på ett 8mm borr. Inget vetenskapligt alls i den approachen utan jag tog ur precis så mkt som själva spetsen på borret var.
Det här då ngt jag gjort som backup plan om det visar sig att flatbase kulorna mot all förmodan inte funkar. Då har vi iaf EN chans till där och då, direkt av slagträt.
Märk då väl även "spannet" jag designat in i dessa kulor vad avser mynningshastighet och därmed givetvis även E-noll.

Mm. Sen e det faktiskt en hel del annat på G med men.. en sak i sänder. :mrgreen:

Återkommer med resultat och bilder av det snarast bara möjligt.
Användarvisningsbild
Ryden
Inlägg: 664
Blev medlem: 19 jan 2012, 10:56
Ort: Växjö

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Ryden »

Det ser vi fram emot!

Och så bara det där,
- Vi behöver en ny gjutform
- Ok, jag värmer upp fräsen

Själv försöker man svarva i pelarborren med en fil. :oops:
Racing
Inlägg: 852
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inlägg av Racing »

LOL.
Ja. Jag har sagt det att jag är bortskämd va? :mrgreen: :mrgreen:

Skall iväg till Daniel om en liten stund och hämta fler formar.

Hur som.
Ryggen spökar ngt alldeles just nu men samtidigt ville jag snarast ha kvittens på om vi ens var med i matchen, så Patric fick hantera pangandet. Vart bara att dra i nödbromsen för mig.
Å vi har ett HELT annat beteende.

Nu vart det ngr 9´or och en 7´a i en serie om tre skott, VISS skillnad, så nu tar arbetet med laddstege vid som jag ser det. Ett kan konstateras, dessa kulorna fungerar MYCKET bättre än den gamla designen.

Nu vill jag givetvis ges möjlighet att sätta mig själv i bänk och utvärdera, men det hinns med det med. Laddstege som sagt och lite lugn och ro vid banan så skall vi nog få lösning på detta med.

Behöver iaf göra ett nytt, nåååååågot trängre (som i 2/100mm) kalibreringsöga. Så det får hanteras med.