Sida 1 av 1

Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 15:28
av docholliday
Hade tänkt bege mig till en offentlig plats (nej inte icas parkering) för att testa min nya ammunition. Denna allmänna plats är också jaktmark. Men det är fullt fritt för allmänheten att vistas där också. Hade på min höjd tänkt avlossa 9 skott mot några petflaskor.

Så ledes, är det lagligt och korrekt om jag promenerar dit med min bössa i mitt vapenfodral och sedan avlossar några skott under kvällningen? Jag är delaktig i arrenderingen av marken själv men vet ändå inte vad som gäller så här på senommaren innan jaktsäsongen startat.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 17:47
av locorod
Offentlig plats? Om ni arrenderar den gör ni det av en ägare. Kan iofs vara kommunen men ändå. Ja du får skjuta på din jaktmark.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 18:20
av älg
Jaktsäsongen är väl i full gång!?

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 18:25
av locorod
Hoppas det. För jag sitter på pass....

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 18:34
av Lillsven
En jaktmark bör inte ligga i detaljplanerat område så ja där får du skjuta om du har arrendet. Hur menar du offentlig plats?

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 18:35
av docholliday
Ja det är arrenderat av kommunen. Det är tillika ett populärt promenadstråk. Man vill ju visa hänsyn mot lokalbefolkningen även om vi jägare arrenderar ytan. Det betyder fortfarande inte att man kan bete sig hur som helst. Det är en liten ort där jaktmark/bebyggelse ligger nära vartannat. Tänkte framförallt att det kanske fanns klockslag att ta hänsyn till på kvällen.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 19:15
av eqlazer
Skjuta får du göra dygnet runt på din jaktmark, så länge det inte är detaljplanerat för då får man inte lossa skott utan polistillstånd. Men ju senare på dagen/kvällen desto större krav blir det från allmänheten/grannar att inte störa.
I och med att ljuset också blir sämre blir det också lättare att hävda att skyttet är osäkert då man alltid måste kunna garantera kulfång att ingen vandrar in i skjutområdet.
Och då du redan har betänkligheter kring om detta är en god ide så är det inte fel att också kolla med dina medarrendatorer, för eventuella klagomål till markägaren (kommunen i detta fallet) kommer drabba er alla.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 19:23
av älg
För det första får du självfallet avlossa skott på din jaktmark. För det andra är det helt rätt att tänka på eventuella promenerare och därför ska du först och främst tänka kulfång även om själva störningen också är en aspekt. För det tredje förstår jag inte helt hur du testar hagelammunition på petflaskor. För det fjärde har du kanske en jaktledare som kan bidra med kloka tankar om lämpligheten.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 20:32
av docholliday
älg skrev:För det första får du självfallet avlossa skott på din jaktmark. För det andra är det helt rätt att tänka på eventuella promenerare och därför ska du först och främst tänka kulfång även om själva störningen också är en aspekt. För det tredje förstår jag inte helt hur du testar hagelammunition på petflaskor. För det fjärde har du kanske en jaktledare som kan bidra med kloka tankar om lämpligheten.
Jag skjuter alltid på petflaskor. Coca cola ger en helt annan träffbild än Pepsi. Red bull är rent jävliga att träffa, det är som dom hade vingar. Det var helt ovidkommande information både att delge och kommentera då jag vill se om min bössa matar patronerna som den ska då den strejkat som SATAN med lättare laddningar. Så ledes, vad jag skulle skjuta på var inte av vikt och värde. Bra tips att man ska tänka på kulfånget. Jag som alltid trott att enriset stoppar hagel o klass1 studsaren. Jag ville faktiskt enbart veta om det är ok och att man inte stör i lagens mening. Gör inte narr o spela lustigkurre när det för en gång skull finns en person som frågar först o gör sen istället för att stå med skägget i brevlådan när blåljusen snurrar och säga uhm öööhhh ummm jag trodde...

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 21:51
av älg
Känslig? Jag hade inga som helst avsikter att göra narr av någon. Och det är en märklig sak att bli sur över att någon svarar i en tråd på ett forum. När man testar hagelpatroner brukar det ofta vara träffbilden man är intresserad av, och den ser man nog inte så mycket av på en petflaskor. Därav min fråga. Och ska man testa matning behöver man väl inte skjuta på något alls. Men det är knappast min sak.

Men om det stör omgivningen att skjuta på petflaskor, hur ska ni jaga då?

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 22:01
av docholliday
Det är en ännu märkligare sak att påstå att någon som sitter med ett leende på läpparna är sur.

Dom där petflaskorna besvärar dig. Är det pantvärdet som ger farbror bekymmersrynkor i pannan? En måst ju skjut på nåt och änt kan en skjut ut i tomma luft. Jag har inte skrivit att det stör omgivningen. Jag undrade enbart vad lagen säger.

Om du ursäktar men nu har jag lite petflaskor som ska samlas ihop.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 22:11
av docholliday
älg skrev:Jaktsäsongen är väl i full gång!?
Nej inte i full gång. Men på gång. Men det är inte fult att vara full ens med ful gång. Vi sjöfågeljägare inväntar helst hösten för att slippa medpassagerare i fjäderdräkten och blodpinnar. Bockjakt slipper jag hemskt gärna då det är rent vidrigt med alla fästingar.

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 22:13
av älg
Jag ser tyvärr inte dina läppar. Men visst: jag kan kolla vad vapenlagen säger om just skott mot petflaskor om du vill. :wink:

Ett tips annars: om du skippar petflaskorna så kan du - om någon frågar - säga att du sköt 9 skott mot en kråka, men att du missade. Petflaskorna kan annars användas som bevis mot dig. :mrgreen:

Re: Knallpåksskytte på allmän plats

Postat: 25 aug 2018, 23:04
av Torpalasse
Jag hade hållt mig till att jaga på marken. Har du ingen skjutbana eller klubb att åka till istället. Det är alltid onödigt att störa eller skrämma folk i onödan, sen kommer du säkert vilja skjuta mer än 9 skott och då är det ju skönt att slippa tänka på om ngn störs.