Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Moderatorer: potatiskastare, Kari Lindström

Snystrand
Inlägg: 10
Blev medlem: 20 sep 2019, 17:29

Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av Snystrand »

Hej

Dags för inköp av mitt första hagelvapen som jag har som ambition att det ska få följa mig under många år framåt och tänkte därför satsa på något av kvalitet (som alla rekommenderar att man ska göra).

Vapnet ska fungera för allt från ripjakt, rådjur, hare till lerduvor (ingen tävling utan mest för träning/nöje). En allround bössa alltså.

Tittar på Beretta 686 med justerbar kolvkam alternativt en Benelli 828U (båda 71cm pipor). Har känt på båda i butik men inte testskjutit. Tycker att båda ligger bra, gillar Benellins lite mindre vikt men samtidigt känns Beretta mer rejäl och beprövad. Det finns dessutom fler Berettor på begagnatmarknaden. Finns det några fler hagelbockar som bör läggas in i vad man överväger?

Har ni några tips eller råd att ge till någon som ska köpa sitt första riktiga hagelvapen?

Tacksam för svar
/Svante

Användarvisningsbild
Canta
Inlägg: 8375
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland
Been thanked: 7 times

Re: Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av Canta »

Numera kan man 'fuska' dvs läsa på saker o ting via nätet. Bara att köra Google o slå in t.ex. Beretta 686 problem osv. så kommer ev krångel upp.
Rent generellt med hagelbössor gäller väl pmt' käpphäst dvs har föregående ägare hållt emot levern/brytaren med fingrarna då risk för glapp bössa. Sån ska man studsa.
Mer generellt ... skulle tro att Browning är säkare val än italienarna men kanske lite mer oelegant. Tycker också att jänkarbössor har annan kolvvinkel som oftast dvs rakare o passar icke-spagettiarnar bäst :D

nils hult
Inlägg: 550
Blev medlem: 15 mar 2009, 23:33

Re: Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av nils hult »

Själv blev jag nyfiken på Browning, köpte en, tänker inte byta. En sådan här blev det: https://www.wildmarkullared.se/index.ph ... ts_id=5428" onclick="window.open(this.href);return false;
Underbar bössa (för mig), härligt grepp.

Om jag hade köpt idag hade det nog blivit denna: https://www.wildmarkullared.se/index.ph ... ts_id=5427" onclick="window.open(this.href);return false;
Justerbar kolvkam fanns inte när jag köpte min.

Här är en annan:
https://www.blocket.se/annons/norrbotte ... 6/77303119" onclick="window.open(this.href);return false;

Det finns fler 8)

OK, Beretta är bra bössor. Köp det som du trivs bäst med, det här är som att välja mellan Ferarri 458 och Ford GT 8)

Benelli 828U är jag inte imponerad av, däremot Benellis halvautomater, men det är ett annat kapittel ......
Founder and President of NHRA (Nils Hult Rifle Association)

Broder Tuck
Inlägg: 327
Blev medlem: 25 jan 2009, 13:00
Ort: västerbotten

Re: Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av Broder Tuck »

Hur tung/lätt bössan ska vara beror hur man värderar olika egenskaper och är lite av en smaksak men personligen skulle jag inte släpa på en tung sporskyttebössa vid ripjakten men det är ju jag det. På bana eller på pass kanske – men inte för en lång dag där man bär bössan i näven.

Lite äldre 686:or kunde man välja mellan 4 olika standard dropp på kolvarna, tyvärr tog de bort den möjligheten och den enda kolven (förutom den justerbara) är åtminstone för mig allt för låg. Browning har väl den möjligheten kvar på 525 om jag förstod det hela rätt när jag frågade ifjol när jag var på Sunne jaktmässa och pratade med en kunnig kille i Browning montern. Sen är ju frågan om du vet vilka mått du ska ha på kolven? Är nog lockande med en justerbar men jag gissar att risken finns att man börjar skruva i den så fort träffarna uteblir? Men det blir ju mer och mer justerbara kolvar på marknaden då de "passar" i stort sett alla och efterfrågan finns.

Provsköt Bennellin i jaktversion när jag var på jaktmässan. Trivdes bra med den men det är en rätt rapp bössa, inte alla som trivs med den skulle jag tro. Var nog den kal 12 bock som väckte största habegäret hos mig men nu har jag redan en Beretta 687 kal 20 med 75cm pipor för fågeljakten så det blev inte affär på den då den i mångt och mycket skulle fylla samma behov. Beretta och Browning/Miroku är väl beprövade, osäker hur kvalitén på Bennelli bocken är?

Vet inte om du blev något klokare av detta?

Jaegrlicious
Inlägg: 80
Blev medlem: 22 nov 2017, 22:24

Re: Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av Jaegrlicious »

Benellin har mycke problem med att dom blir glapp och rasslar en del. Berettan är ett vättre köp
Sako Forester 308w, CZ 455 22lr/17hmr, Ceasar Guerini Invictus I Sporting

Användarvisningsbild
börje
Inlägg: 60661
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Re: Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av börje »

Jag har set EN Benelli på skjutbanan och den har inte impat på mej. Krånglat två kvällar med några veckor emellan. Beretta, Browning, Miroku är det jag skulle titta på i första hand ifall jag köpte beggat, och som första hagelvapen ska man inte köpa nytt tycker jag.
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija(Rip)
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH
Vähäsalon Penni (RIP)
"Favve" Åbackens Bootsie (Hilla)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara

finnjägarn
Inlägg: 1560
Blev medlem: 16 apr 2018, 15:38
Ort: finland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Köpråd hagelbock, Beretta 686 eller Benelli 828U?

Inlägg av finnjägarn »

Satsa på berettan :wink: .har sett flera ggr på banorna då benelli 828u klickat. Framstocken brukar också börja glappa :roll:.
Har en beretta som förvisso jag inte skjutit mer än cirka 15 000 med. Men inte ett klick en ända gång. Förutsatt att jag lagt patronen i rätt pipa förstås :oops: Trots mycket användning i hårda förhållanden :lol: .på banan fungerar den ganska bra viktmässigt men finns bättre. Trots det har den nog vunnit omskjutningar mot betydligt dyrare bössor så i slutändan är det mannen bakom kolven som styr :lol: 8) :mrgreen:
Jakt är inte något jag gör
Det är en del av den jag är.
Min livstil