Mitt tävlingsår 2019

Moderatorer: potatiskastare, Kari Lindström

Stewe's world on ice
Inlägg: 10051
Blev medlem: 20 jan 2014, 22:38

Mitt tävlingsår 2019

Inlägg av Stewe's world on ice »

Mitt tävlingsår 2019

Varje år inom bänkskyttet börjar i regel med Palmisano cup i Lochteå Finnland i slutet av april och även så detta år.
Jag fick året 2018 på Palmisano se en väldigt fin bänkkolv som en av Finlands (och en av världens) bästa skyttar Jari Laulumaa gjort och beställde samma kväll en exakt likadan.
Denna kolv hade blivit färdig tidigt under 2019 och låg och väntade hos polaren Borne Gebing i Piteå så det var en förväntansfull resa upp..
Kolven var precis allt jag drömt om och bössan kändes väldigt fint balanserad med min gamla HV pipa som hade funkat väldigt stabilt under 2018 och speciellt i lite kallare väder.
Jag och Borne pratade väldigt mycket kvällen innan vi åkte och under bilfärden genom Finland om taktik samt mycket pepp mellan mig och Borne hur man skulle tas med olika förhållanden under dagarna och jag var väldigt laddad inför tävlingen som jag ville skulle bli en revansch mot EM på samma bana 2018 som bara var en massa strul med dåligt material.
Första dagens 100m match gick helt ok med en 11e plats vilket är mycket bra och jag sköt lugnt utan att chansa.
Borne hade däremot fått upp ångan rejält och vann på 5,97 följt av Jonas Pettersson Åland 6,34 och Jouko Turinen 6,83.
Mycket bra resultat med tanke på hur svåra förhållanden Palmisano ofta bjuder på.
Dag tvås 200m började bra för mig och jag gick upp till topp tre efter en bra andra serie på 9.66 och fajtades med Marko Kallio som låg etta. Marko sköt en dålig sista serie så jag tänkte i mitt stilla sinne att nu plockar jag hem detta.
Vindarna såg bra ut inför sista serien så jag började hamra direkt ivrig att få klar serien och första tre skotten i sista serien indikerade att jag hade hugg på en topplacering men då hör jag bänkgrannen Torsten utbrista "det är någon som har skjutit på min tavla".
Japp det var givetvis jag så eftersom det är en moas påslag på varje skott så gjorde sista serien att jag rasade från andra plats till plats 45.
Tråkigt givetvis men jag var ändå väldigt nöjd med att se att jag kan skjuta bra när den mentala biten stämmer så det var inte så deppigt(tack Borne för bra uppladdnig).
Vann 200m gjorde Timo Juntinen på 14.56, en trevlig karl som jag bodde med under EM 2016, följd av Timo Särkinemi på 15.74 och Marko Kallio på 17,82.'
Grand agg (100m + 200 m) vanns av Timo Särkinemi på 7,63 andra plats Timo Juntinen på 7,99 med Borne på en härlig tredje plats på 8mm blankt.

Nästa drabbning i mitten av maj gick av stapeln i Fredriksberg och klasserna var 500 unl , lv och hv och först ut var 500m.
På detta avstånd använder jag en bössa i 6,5x47 som i grund är mitt vapen till småviltsjakten men med långt bättre precision än dom flesta jaktvapen, det enda på minussidan är att matningen går relativt sakta och speciellt på 10 skottsserier som det är på 500m då man bara får singelmata skotten i bänkskytte, detta är en stor anledning att man väljer enkelskottslås till bänkskytte.
Tävlingen började bra för mig och jag sköt 79,5 och låg tvåa efter första omgången.
På andra serien hade jag stora problem att se kulhålen och blev tvungen att skjuta i två helt olika vindar blint vilket jag inte är skytt nog att klara och fick 213 mm och rasade ner handlöst i resultat för att sedan avsluta hyffsat med 125 mm i sista serien vilket gav mig en elfteplats.
Vann hela rasket gjorde en jäkligt rolig kille som jag av någon konstig anledning är bänkgranne med ofta på tävlingar, Norsksvensken John Ramsö på 96,61.
Tvåa Marko Takakanen 104,66 och trea VM legendaren Jari Raudakoski 106.
Tvåa SM Borne Gebing 111,78 och trea SM vapenbrodern Fredrik Berglund 115,67.

Dag två sköts lv 200 och min dåvarande lv pipa har aldrig funkat speciellt bra så jag hade en del problem med att känna någon riktig pepp inför dagen men sköt bättre och bättre under dagens lopp och avslutade med två bra serier på slutet på 12,38 och 13,81 vilket tog mig till en glädjande 11 plats (6a sm).
Vann gjorde Fabian Wallin på 13,40 tvåa Geir Götan 13,52 trea (tvåa sm) Tobias Axelsson 13,66 och fyra (tre sm) Rune Olsson 14,01.

Dag två sköts lv 100 och hv 100 och jag kände mig ännu mindre på hugget denna dag, vaknade på natten och kunde inte andas av någon anledning vilket skrämde upp mig men valde att inte åka till sjukan och kolla det utan satt istället vaken resten av natten. Hade väldigt mycket att göra på jobbet innan denna resa vilket var störande uppladdning och väldigt ont i leder med mycket tabletter och lite sömn som resultat vilket var lax på löken.
Hade en katastrof till första serie på lv 100 som gjorde att jag vaknade till och placerade mig tia (sjua sm) vilket var bättre än jag trodde och det var jag nöjd med.
Vinst till Tobias Axelsson på 5,95 följt av Ekkullens egna Peter Eriksson på 6,05 Geir Götan 6,18 Roy Arne Syversrud 6,58 och femma (trea sm) Fredrik Berglund 6,62.

Till hv 200 så fick jag äntligen byta till min älskade hv pipa men inte utan tumult då det inte blev någon warm up omgång i mellan. Det tog några skott innan jag insåg att det nya träffläget låg över en meter högt och fick bränna allt för mycket tid på att få det centrerat men i ren irritation så klämde jag till på en bra första serie på 5,51.
Tyvärr så var jag väldigt hängig och hade svårt med skyttet överlag denna dag så jag blev väldigt glad att jag tillslut blev nia (sexa sm) även om jag mest ville åka till stugan och sova. Vann gjorde Geir Götan på 6,11 med Fredrik Berglund (SMGULD) tätt efter på 6,13, tätt efter Fredrik Tobias Axelsson (tvåa sm) 6,17 följt av hedersmannen Roy Arne Syversrud 6,34 Christian Laverud 6,79 Rune Olsson (tre sm) 6,86.
Kolla noga, det skiljde 0,75 mm från första till sjätte man tala om hårt i toppstriden och detta på fem serier, helt otroligt.

Sista dagen så var det dags för min favorit hv 200 och jag kände mig piggare överlag.
Sköt väldigt bra överlag men i tredje serien sköt klantade jag till det lite och sköt lite större men ingen större skada skedd utan slutade sexa (fyra sm).
Överlag ganska slitiga dagar men väldigt trevligt sällskap i en jättefin stuga med mycket god mat och bra kamrater, två tummar upp.
Inte slut där, jag och min vapenbroder Fredrik Berglund i lag Sundsvall SKF tog smbronsmedalj i lv med lag Peter/Fabian på första plats och lag Jonas/Tobias på andra.
Och så samma valör i hv lag (favorit i repris) med lag Rune/Borne på första plats och lag Peter/Fabian på andra.
Tack som Tusan Fredrik för medaljerna ,din förtjänst inte min.

Efter detta så bar det av till ett annorlunda midsommarfirande i Trondheim med norskt mästerskap 500 unl, 100m hv och 200m hv.
Första dagen så var det dags för hv 100 och jag kände mig peppad.
Semester, jättefin stuga med sjöutsikt fylld med polare och kalla öl, fint soligt väder, fin bana och favoritpipan i.
Jag hade tränat en hel del innan och tyckte att allt funkade helt ok.
Trevligt nog vann jag denna dag på 6,6 tvåa John Ramsö7,15 och trea jämten Mats Nyström 7,33.

Dag två på 200m vann Geir Götan fullständigt överlägset på 9,98 bara att buga för kung Geir av Norge men Fredrik Berglund försvarade Sveriges heder som god tvåa på 13,8 vilket man ofta vinner med på 200m och trea Peter Eriksson 14,39.
Jag själv kom sjua med 15,76 vilket inte är fy skam.
Grand agg vann Geir utan att någon blev förvånad på 13,62 desto mer förvånad blev jag då undertecknad blev tvåa med 14,48 vilket var väldigt roligt och trea blev John Ramsö på 14,58.

Tredje dagen så var det dags för 500m och jag måste säga att upplägget i Trondheim för 500m är helt klart 100% vilket höjer tävlingen några snäpp.
Förutom själva tävlingstavlan finns under en sightertavla precis som på 100,200 och 300m. men det är inte slut där för under den finns en plåt som målas efter varje omgång samt en stor gemensam inskjutningsplåt till höger om tavelställen. Detta ger alla möjligheter till att skjuta så tätt som är möjligt även under dåliga förhållanden, bra jobbat.
Tyvärr så sköt jag ett av mina skott på fel tavla på en annars monsterbra första serie som annars hade skickat mig till ledning (känns beteendet igen) så jag förlorade lite motivation och slutade efter straffpåslag nia på 182, men jag har mig själv att skylla ingen annan.
Vann gjorde Tor Bang Haagense 126,9 och Fredrik Berglund fick som tur var feeling och räddade Sveriges heder för andra dagen i rad med en andra plats med 132 och Christian Laverud trea med 133,3.
En mycket trevlig helg dock och jag ser fram mot nästa år.

Nu är vi i Augusti och dags för Nordiska mästerskapet på Brattvallsbanan i Umeå.

En trevlig helg som tusan och vädret var fint men denna helg funkade inte skyttet alls och jag slet som tusan med att få bössan att skjuta bättre än mediokert i värmen då det sköts mycket bra i toppen.
Dag ett på 100m så fick jag en riktigt stor serie i fjärde serien som inte gick att reparera och slutade på artonde plats. Vann gjorde Christian Laverud 5,09 följt av Umeåsonen Lars Hällquist 6,09 och den långbente gentlemannen Rune Olsson trea med 6,36. Bra skjutet rakt igenom.

Dag två på 200m fick jag bättre ordning på bössan men det hjälpte bara lite då alla andra också verkade ha fått till bättre dom också, så fasten jag sköt helt ok blev det en fjortondeplats med 18,36.
Vann gjorde skytteundret Jari Laulumaa med otroliga 11,26 en bit bakom Marko Kallio 14,57 och Rune Olsson på 15,03.
Vi var ett helt gäng som bodde hos Stefan Karlsson och fast skyttet var sådär var helgen två tummar upp, Stefan vet hur en grill ska manövreras och är inte helt oäven på att blanda en god drink också.

Det var den sista av dom större tävlingarna men jag sköt även tre mindre under sensommaren och först ut var 300m sm på Forsabanan i Hudiksvall.

Liten tävling men naggande god då jag vann med nytt svenskt rekord på agget, det gamla rekordet på 26,58 sköts av en sundsvallsbo som hette Ilpo Hasselmalm i Finland 94-04-24.
Jag sköt 24,68 tvåa Stefan Karlsson 31,52 trea Ulf Losung 34,40

Andra lilltävling var 500 unl på Sävarbanan i Umeå.
Ganska luriga vindar denna dag men tro det eller ej den vann jag också på 95,07 tvåa Borne Gebing 99,49 Stefan Karlsson 99,97

Sista tävlingen för i år blev White Head Cup 100m.
Jag och Borne körde pepptalk och tekniksnack dagen innan under middagen på hög nivå och jag kände på tävlingsdagen ett trevligt lugn infinna sig.
Jag sköt lugnt och stabilt och Borne kom förbi efter tredje serien och sa att vi började dra ifrån lite mot dom andra och låg bra till i resultat.
Det blev en bra pepp och vindarna passade mig perfekt men Borne låg lite före även om jag sköt väldigt tätt, som tur var sköt jag riktigt bra i sista och gick förbi knappt.
Jag vann på 4,91 (personbästa)Borne tvåa 4,97 (personbästa) trea Lars Hällquist 6,38.

Summa summarum ,ännu ett fint år, tack alla skyttekamrater.

Sammanfattning placeringar

Palmisano 27-28 april
hv100m 11
hv200m 45
grand agg 37

sm Fredriksberg 09-12 maj
hv500m 11
lv100m 6
lv200m 13
hv100m 6
hv200m 4
grand agg lv 10
grand agg hv 4
two gun 7
lag lv 3
lag hv 3

Norska mästerskapet 20-22 juni
hv100m 1
hv200m 7
grand agg 2
500m 9

Nordiska mästerskapet 10-11 Augusti
hv100m 18
hv200m 14
grand agg 16

sm 300m Forsa
hv300m 1

500unl Sävar
hv500m 1

White Head Cup
hv100m 1
Senast redigerad av 1 Stewe's world on ice, redigerad totalt 14 gånger.
He has a powerful weapon
He charges a million a shot
An assassin that's second to none
The man with the golden gun
Användarvisningsbild
killerberra
Inlägg: 3234
Blev medlem: 03 jan 2011, 23:49
Ort: Sundsvall

Re: Mitt tävlingssäsong 2019

Inlägg av killerberra »

Vackert utformat. Underbar säsong minst sagt med härliga minnen med underbara skytte vänner från hela Europa. Små men troligen avgörande förändringar är gjorda för min del.Nästa år tar vi första SM lag guldet till Sundsvall, 2020 kommer bli ett magiskt år! :wink:
Sako 75 358Win/6br Zeiss V6 3-18
Bat MachineDS 6ppc/6br Nightforce 42x44
Benelli Nova
Tikka T1X Hawke 6-24x50
Tikka LSA55 308win GPO 2~12x50 Spectra
"Fast is fine, but accuracy is everything" - Wyatt "killerberra" Earp
Stewe's world on ice
Inlägg: 10051
Blev medlem: 20 jan 2014, 22:38

Re: Mitt tävlingssäsong 2019

Inlägg av Stewe's world on ice »

killerberra skrev:Vackert utformat. Underbar säsong minst sagt med härliga minnen med underbara skytte vänner från hela Europa. Små men troligen avgörande förändringar är gjorda för min del.Nästa år tar vi första SM lag guldet till Sundsvall, 2020 kommer bli ett magiskt år! :wink:
Väl talat och jag håller med. Dags att Sundsvalls skf gräver efter guld och Umeå är guldrikt har jag hört :).
Personligen har jag ett kanske lite för stort mål för att passa min kostym men jag skulle gärna vilja ha en medalj på EM i Italien.
He has a powerful weapon
He charges a million a shot
An assassin that's second to none
The man with the golden gun
Stewe's world on ice
Inlägg: 10051
Blev medlem: 20 jan 2014, 22:38

Re: Mitt tävlingsår 2019

Inlägg av Stewe's world on ice »

Det är ju rätt roligt att själv läsa igenom det man skriver även om jag skrev ner det idag efter jobbet. Man ser ganska direkt vad man ska jobba på när det är så komprimerat.
He has a powerful weapon
He charges a million a shot
An assassin that's second to none
The man with the golden gun
Ulf
Inlägg: 1195
Blev medlem: 16 jan 2008, 11:55
Ort: Hälsingland

Re: Mitt tävlingsår 2019

Inlägg av Ulf »

Härlig läsning , och grattis till en bra säsong
Ulf
Blaser R93 9,3x62 , 6,5x55 , 6XC
S&L M68DL 308 NM , 6mmBR
Grunig Elmiger 308w
P Beretta 682 Gold Sporting
Air Arms pro sport
Labbe,Tjt
Stewe's world on ice
Inlägg: 10051
Blev medlem: 20 jan 2014, 22:38

Re: Mitt tävlingsår 2019

Inlägg av Stewe's world on ice »

Utrustningslista under 2019.
100,200,300m
Lås. Bat Machine 3L
Stock. Jari Laulumaa/Rune Olsson
Bäddning. Jari Laulumaa
Trycke. Jewell
Pipor. 3st krieger 6ppc 13,5 tvist 269 neck.
Smed. Borne Gebing.
Kikare. Leupold 45x45 competition 1/8 moa taget dot
Ringar,Bat Machine original medium.
Hylsor. Lapua 220 russian
Krut. N-133
Primer. Sellier&belliot sr och Federal 205 GM
Kulor, Berger bt 65gr Oakhill 65gr Hottenstein bt 65gr
Verktyg. Redding type-s wilson seater
Frontstöd. Lenzi
Baksäck. Lenzi 3M och Protektor bumble bee.

500m
Lås, Bat Machine vrpic
Stock. Mcmillan A5
Bäddning. Jan Blomqvist
Trycke. Jewell
Pipa. krieger 6,5x47 standard 8 tvist
Smed. Stefan Karlsson
Kikare. Nightforce 12-42x56 benchrest mil dot
Ringar. Burris signatur zee high.
Hylsor. Lapua 6,5x47
Krut. N-150
Primer. Cci 450
Kula. Scenar 139 gr
Verktyg. Redding type-s Forster seater.
Frontstöd. Sinclair gen I
Baksäck. Protektor bumble bee och hemmagjord.
He has a powerful weapon
He charges a million a shot
An assassin that's second to none
The man with the golden gun
Användarvisningsbild
killerberra
Inlägg: 3234
Blev medlem: 03 jan 2011, 23:49
Ort: Sundsvall

Re: Mitt tävlingsår 2019

Inlägg av killerberra »

Utrustningslista inför 2020.

100,200,300,500m.
Lås. Bat Machine DS
Stock. Scarbrough
Bäddning. Okänt
Trycke. Bix n Andy
Pipor. 3st krieger 6ppc 13,5 tvist och 14 tvist 269 neck och 268. 1st KS Arms 6br standard 8 tvist för 300-500m.
Smed. Stefan K, Jonas S.
Kikare. Nightforce Competition 42x44.
Ringar. Harris Offset.
Hylsor. Lapua 220 russian Lapua 6br.
Krut. N-133 korthåll VV135 långhåll.
Primer. Federal 205 GM
Kulor, Oakhill 65gr, Hottenstein bt 65gr, Bishop 65 för 100-200. Lapua scenar L 90gr för 300-500m.
Verktyg. CJ Custom 6ppc och Redding 6br. Wilson seater 6ppc och Stefan K Seater för 6br.
Frontstöd. Lenzi
Baksäck. Lenzi
Målkikare. Hawke Endurance 20-60x.
Sako 75 358Win/6br Zeiss V6 3-18
Bat MachineDS 6ppc/6br Nightforce 42x44
Benelli Nova
Tikka T1X Hawke 6-24x50
Tikka LSA55 308win GPO 2~12x50 Spectra
"Fast is fine, but accuracy is everything" - Wyatt "killerberra" Earp