Percussion del: 2

Moderatorer: potatiskastare, Kari Lindström

Trail Creek Jim
Inlägg: 205
Blev medlem: 05 sep 2002, 18:44
Ort: Sweden

Percussion del: 2

Inlägg av Trail Creek Jim »

Howdy pards !

Kanske dags för del två av mitt percussionsreportage<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

"PERCUSSION" DEL: 2
I detta reportage så skall vi titta vidare på detta med dom trevliga perkussionsrevolvrarna.

En fråga som en ny skytt ofta ställer sig är: Vilken modell och fabrikat skall man köpa ?

En sak slår jag fast här och nu: Alla perkussionsrevolvrar är helt underbara att skjuta med oavsett modell och fabrikat ! Den blöta grova smällen, det enorma rökmolnet och lukten av ruttna ägg gör att håret reser sig på armarna och i nacken, vilket annat vapen kan utlösa en sådan skjutglädje ? ( det skulle i såfall vara ett dubbelpipigt hagelgevär med flintlås, men det hör inte till SWS ännu, författ. anmärk. )

Men för att återgå till modellerna så finns det replikor gjorda på de flesta modeller som användes under 1800-talets Amerika, så det kan bli ett problem att välja modell då utbudet är stort, man blir som åsnan mellan två hötappar.

Den absolut vanligaste modellen bland svartkrutsskyttar är Remingtons mod: 1858 (som inte är rätt benämning på denna modell, utan det är patentåret, men det är den gängse beteckningen bland skyttarna. )

Populariteten för denna modell beror troligen på att vapnet har hel stomme och anses som mycket stark i konstruktionen, vidare så har många av dessa 1858:or laxat korn vilket gör att revolvern är lätt att skottställa.

Det bakre siktet är fräst i stommen och inte i hanen som på Colts modeller, detta tillsammans med att flera tillverkare tillhandahåller tävlingmodeller med Walther Lothar pipor och liknande har gjort att 1858:an har blivit den vanligaste perkussionsrevolvern på våra skjutbanor.

Vidare så har vi hela Colt´s modellprogram med tex, Paterson, Walker 1847, 1851, 1860, 1861, 1862 m.m., vi har lite mer udda vapen som: Roger & Spencer, Dance , Spiller & Burr, Le Mat, Starr, Griswold & Gunnison m.m, flera av dessa modeller är tillverkade med mässingstommar på grund av dom var sydstatsvapen, dessa påstås bli glappa i stommen med tiden och det är troligtvis sant, men man måste misshandla dom rejält för att få dom i icke skjutbart skick enligt min uppfattning.

När det gäller tillverkare så har vi ett flertal olika fabriker där de flesta kommer från Italien, men ingen regel utan undantag, från Tyskland så har vi Feinwerksbau`s Roger & Spencer som måste anses som den ultimata perkussionsrevolvern med en prislapp på ca: 10-12.000 Skr.

Från USA så har vi Rugers Old Army som i mitt tycke är den absolut bästa revolver om man ser till konstruktionen, denna revolver tillverkas nu för tiden med fasta riktmedel så den är godkänd i Blackpowderklassen, tyvärr så har denna revolver ingen historisk förankring men priset är bara hälften av Feinwerksbau´s Roger & Spencer, detta gör revolvern till det bästa köpet om man inte ser till det historiska.

Dom Italienska revolvrarna har prisklasser från 7-8.000 ner till 2.000, man skall kanske inte välja den allra billigaste revolvern, men å andra sidan så finns inte behovet av att kunna skjuta hål i hål på 25 meter då vi skjuter Cowboy Action Shooting där rekommenderat avstånd är 7 till 10 meter och vi skjuter inte på snusdosor.

Som ni ser så är valmöjligheten stor när det gäller att köpa en perkussionsrevolver, så det blir hjärtat och plånboken som får bestämma modell och prisklass, dessutom så finns det begagnade revolvrar på marknaden.

Ni som vet lite om detta ämne har märkt att jag inte har tagit med de olika pocket modeller som finns, detta beror på att de flesta pocketmodeller är 5 skotts revolvrar och detta innebär att vi bara kan ladda en sådan revolver med 4 skott då reglementet kräver att hanen skall vila på tom kammare, vilket gör att man måste ladda om med ett skott, men vapenmodellen är tillåten om någon vill använda en pocketmodell.

Men en omladdning av en perkussionsrevolver innebär att även den 5:e kammaren är påfylld utan tändhatt,detta innebär att omladdningen består av att sätta på en tändhatt, detta förfarande gäller även en 6-skjutare om stagen kräver omladdning av ett sjätte skott.

Vi använder nu för tiden sk. plingmål på våra tävlingar, men det kan förkomma fallmål och då kan en klen kaliber som .36 eller .31 kanske inte klara av att välta omkull målet, så kaliber .44 är ett bra val.
Men en .36:a har ingen rekyl att tala om så det kan bli ett snabbt skytte med en sådan, dessutom går det åt mindre krut och bly.

Inom det vanliga svartkrutsskyttet i Sverige så är laddning från krutflaska förbjuden p.g.a. risken för kvarvarande glöd i någon kammare, har man då ca: ett hekto krut i en flaska man håller i handen så försvinner behovet av att peta naglarna på den handen !

I cas-skyttet så skjuter man sina fem skott och det kan ta upp till 1 timme innan man laddar igen, så inom cas-skyttet så är det tillåtet att ladda från krutflaska.

När ni laddar en perkussionare så ladda en kammare i taget så blir det inga missöden, alltså fyll på krut, sätt på en kula, pressa ned hårt mot krutet, ( det får inte finnas luftfyllt utrymme i kammaren för då kan man få ett onormalt högt tryck) dom som vill använda en förladdning sätter givetvis dit den före kulan, gör så med resterande kammare. Vad som är viktigt därefter oavsett om ni har förladdning eller inte, det är att fylla fett ovanpå kulan i kammaren, detta görs för att förhindra att det blir gnistbildning mellan kamrarna så att man inte får flera laddningar att gå av samtidigt, dessutom så håller fettet svartkrutsresterna mjuka och smörjer pipan.

Nu är ni nästan klara att börja skjuta, det är endast tändhattarna som saknas, påsättning av tändhattar kan göras med fingrarna, men det finns tändhattspåsättare som fungerar alldeles utmärkt, dom kan varmt rekommenderas om man har stora tjocka fingrar som jag själv är utrustad med.

När det gäller att få revolver att skjuta dit man siktar så kan man råka på problem, det första man gör med en revolver är att prova ut den krutladdning som ger tätast träffbild och utgå därifrån.

Skjuter revolvern lågt, då får man ta fram filen och fila till kornet, tar revolvern högt, då får man svetsa eller löda på kornet och därefter fila till höjden på kornet, nu går det även att kompromissa lite med laddningarna och även prova olika kulor.

Till exempel så skjuter jag min Uberti Remington 1858 med 28 grains PP och .454 rundkula, denna revolver går då rakt på målet, om jag laddar med samma krutladdning men byter ut kulan mot LEE´s ogivalkula som väger mer så blir träffbilden 10cm högre upp, detta innebär att jag på fältskjutningar och Cas skytte laddar med rundkula men om jag skjuter banskytte så laddar jag med ogivalkulan som gör att jag kan skjuta "boll" på tavlan.

Skjuter revolvern fel i sida då blir det genast knepigare, har man en Remington 1858 så är oftast kornet flyttbart i sida så då är det inget problem, har man fast korn då bli det till att försöka böja kornet i sida om det går, eller så får man löda på material på ena sida kornet och fila bort på den andra sidan kornet.

Har man en Colt så går det att svetsa igen v-spåret i hanen och fila upp ett nytt som är förskjutet åt sidan.

Vissa modeller har en gängad pipa, då kan man försöka att vrida pipan lite åt det hållet man behöver flytta kornet.

Hoppas att ovanstående rader inte skrämmer er att skaffa en perkussionare, OBS ! att ovanstående problem och åtgärder gäller patronladdade revolvrar i lika stor grad.

Rengörning av vapnen göres som vanligt när det gäller svartkrutsvapen i varmt vatten och diskmedel typ YES.
Var noga med och smörj in vapnen omedelbart efter rengörningen då dom annars kan ta en lätt rödaktig färg.

Tittar man i vårt tävlingsreglemente så finns klassen : FRONTIERSMAN, som innebär att skytten skall ha en perkussionsrevolver som skjutes enhands utan stöd, denna klass kommer garanterat att öppnas på någon tävling under säsongen 2001.

Det finns även en sidematch som heter PLAINSMAN och där skall man använda 2 st perkussionsrevolvrar, vilket innebär att man får dubbelt så roligt !


Until next time: "Keep your blackpowder dry" !

"Trail Creek Jim" SWS # 7

"I´t takes balls to shoot a muzzleloader"

Användarvisningsbild
hk
Inlägg: 6653
Blev medlem: 15 sep 2002, 07:36
Ort: vid vidöstern
Has thanked: 1 time

Inlägg av hk »

suck, du gör det svårt att låta bli dom här frestelserna<img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

Hagbard Handfaste
Inlägg: 111
Blev medlem: 25 jan 2003, 01:40

Inlägg av Hagbard Handfaste »

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
pressa ned hårt mot krutet, ( det får inte finnas luftfyllt utrymme i kammaren för då kan man få ett onormalt högt tryck) <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Hej Trail Creek Jim, Hur vet man att man har pressat ner kulan tillräckligt långt ner mot krutet? Är det möjligt att pressa för hårt när man laddar?
MVH Hagbard Handfaste


"Ge aldrig en saxare en ärlig chans!"

Trail Creek Jim
Inlägg: 205
Blev medlem: 05 sep 2002, 18:44
Ort: Sweden

Inlägg av Trail Creek Jim »

Howdy Hagbard !

Nej, det går inte att pressa för hårt, du känner när du har fått kulan på krutet.

"TCJ"


"I´t takes balls to shoot a muzzleloader"

peouser
Inlägg: 5
Blev medlem: 01 jan 2019, 00:45

Re: Percussion del: 2

Inlägg av peouser »

Flyttat till pistolskytte---
Senast redigerad av 1 peouser, redigerad totalt 2 gånger.

Användarvisningsbild
Frank69
Inlägg: 2096
Blev medlem: 12 jul 2011, 14:10
Ort: Kronoberg

Re: Percussion del: 2

Inlägg av Frank69 »

Varför ligger denna tråden under gevärs skytte?