Manlig vitlökspress

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

fugazi
Inlägg: 3189
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27
Ort: Invandrad till, Stockholm

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av fugazi »

kattafan skrev: 23 feb 2022, 18:06
fugazi skrev: 23 feb 2022, 16:15 Press för den late:
20220223_130706.jpg
:roll:
oooooh nooooo you didn't! oh. no. you. did. NOT.GO. THERE!
:twisted: :twisted: :twisted:
\\ fugazi \\ Magnus \\
Bazz-Izzy1321
Inlägg: 463
Blev medlem: 14 jul 2021, 20:23

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av Bazz-Izzy1321 »

fugazi skrev: 22 feb 2022, 17:39 Ett vitlökstips till alla som tycker att det stinker i hela köket (och det gör det ju) när man gräddar potatisgratängen med vitlök i.
Pressa vitlök i en liten burk med lock och slå på olivolja och låt dra i kylen ett dygn eller två.
Pensla gratängen när den är klar för servering!
BARA massa härlig smak och en ljuv doft! (Ingen stank i hela köket!)
Tips nr 2 skala och blanchera dom..
//Masse
Användarvisningsbild
redtop
Inlägg: 2259
Blev medlem: 02 mar 2016, 09:37
Ort: Södra Roslagen

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av redtop »

Efter att ha följt tråden provade jag igår att riva vitlök på vårt zestjärn. Det funkade ju över förväntan! :D

Bild
Användarvisningsbild
Fritz Kraut
Moderator
Inlägg: 41435
Blev medlem: 09 jun 2001, 22:30
Ort: Sydnärke

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av Fritz Kraut »

Vitlökpress har jag en likadan som Jonson, men jag har nitat fast en aluplåt på kolven, eftersom kanterna var alldeles för avrundade. Dock, jag har inte använt den på flera år. Det är ju ett elände att få den ren efteråt.

Jag använder oftast den franska metoden att dunka till klyftorna med knytnäven, så att skalet släpper och sedan finhacka med kniv. Man kan också ha med vitlöken i morteln när man krossar pepparkornen eller andra kryddor, eller mortla den med några korn grovsalt. Ska man göra aioli är det bösta att använda ett fint rivjärn.

F.
Månan i tystheet går sin gång, och achtar ey Hund-glafs.
Så gör en last-lös man, som ährliga lefwer i stillo;
leer åt gabbara-gläntz; och klaffare-tunga förachtar.
Användarvisningsbild
Mulle mek
Inlägg: 2123
Blev medlem: 01 nov 2009, 18:01
Ort: Nyköping Sörmland Född juni 60

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av Mulle mek »

Fritz Kraut skrev: 24 feb 2022, 09:26 Vitlökpress har jag en likadan som Jonson, men jag har nitat fast en aluplåt på kolven, eftersom kanterna var alldeles för avrundade. Dock, jag har inte använt den på flera år. Det är ju ett elände att få den ren efteråt.

Jag använder oftast den franska metoden att dunka till klyftorna med knytnäven, så att skalet släpper och sedan finhacka med kniv. Man kan också ha med vitlöken i morteln när man krossar pepparkornen eller andra kryddor, eller mortla den med några korn grovsalt. Ska man göra aioli är det bösta att använda ett fint rivjärn.

F.
Vitsen med dom avrundade kanterna är att i åtta fall av tio, när du pressar oskalad vitlök, följer skalet med handtaget upp.
Vinden är fri . (Om man ligger först)

Livet är en sexuellt överförd sjukdom som alltid leder till döden


Engelsk Springer Spaniel (driver klövvilt med skall)
Qwarnhill Bomber & Granater
Alias Wilma RIP :cry:
fugazi
Inlägg: 3189
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27
Ort: Invandrad till, Stockholm

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av fugazi »

Tänker inte påpeka att det heter "stöta" och inte mortla....





Ooooops.... :oops:
\\ fugazi \\ Magnus \\
Användarvisningsbild
kattafan
Inlägg: 5659
Blev medlem: 29 aug 2017, 13:30
Ort: Skåne

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av kattafan »

Fritz Kraut skrev: 24 feb 2022, 09:26 . Ska man göra aioli är det bösta att använda ett fint rivjärn.

F.
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Finns det något bättre än att läsa folks svar på inlägg och inse att poängen eller skämtet gick rakt över huvudet på dom?
www.kikarskytt.se @kikarskytt.se på instagram
Användarvisningsbild
nissesbror
Inlägg: 5612
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av nissesbror »

Så vi har en Svensk Aioli-mästare på forat!

Du har inte funderat på att svetsa ihop någon adapter till din hydrauliska vedklyv, en sådan borde kunna hålla ett tag samt även få en hyfsad kapacitet.
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15mm)/30-06 oktagon/340 Wby semi oktagon
K95 7x65R
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686
Användarvisningsbild
TekDr
Inlägg: 4771
Blev medlem: 19 feb 2014, 16:11
Ort: Nordvästra Skånes slätter

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av TekDr »

kattafan skrev: 24 feb 2022, 15:40
Fritz Kraut skrev: 24 feb 2022, 09:26 . Ska man göra aioli är det bösta att använda ett fint rivjärn.

F.
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Såna påståenden kan man inte komma med utan ett komplett recept :wink:
Konstruktör på Spuhr AB om dagarna, småbrukare på min egen tid…
fugazi
Inlägg: 3189
Blev medlem: 28 okt 2018, 14:27
Ort: Invandrad till, Stockholm

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av fugazi »

TekDr skrev: 24 feb 2022, 15:51
kattafan skrev: 24 feb 2022, 15:40
Fritz Kraut skrev: 24 feb 2022, 09:26 . Ska man göra aioli är det bösta att använda ett fint rivjärn.

F.
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Såna påståenden kan man inte komma med utan ett komplett recept :wink:
20220224_150625.jpg
Hur svårt kan det va? :lol:
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
\\ fugazi \\ Magnus \\
Användarvisningsbild
kattafan
Inlägg: 5659
Blev medlem: 29 aug 2017, 13:30
Ort: Skåne

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av kattafan »

TekDr skrev: 24 feb 2022, 15:51
kattafan skrev: 24 feb 2022, 15:40
Fritz Kraut skrev: 24 feb 2022, 09:26 . Ska man göra aioli är det bösta att använda ett fint rivjärn.

F.
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Såna påståenden kan man inte komma med utan ett komplett recept :wink:
Såklart hemligt ;)
Men en mycket grund hittar du i andra utgåvan av "Det goda franska köket" av Julia Child. Ett bra tips är att jobba med konsistensen, eller som säger i branschen: "Lagd aioli ligger"
Finns det något bättre än att läsa folks svar på inlägg och inse att poängen eller skämtet gick rakt över huvudet på dom?
www.kikarskytt.se @kikarskytt.se på instagram
Bazz-Izzy1321
Inlägg: 463
Blev medlem: 14 jul 2021, 20:23

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av Bazz-Izzy1321 »

fugazi skrev: 24 feb 2022, 16:08
TekDr skrev: 24 feb 2022, 15:51
kattafan skrev: 24 feb 2022, 15:40
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Såna påståenden kan man inte komma med utan ett komplett recept :wink:
20220224_150625.jpg
Hur svårt kan det va? :lol:
Hahahaha :wink:
//Masse
Bazz-Izzy1321
Inlägg: 463
Blev medlem: 14 jul 2021, 20:23

Re: Manlig vitlökspress

Inlägg av Bazz-Izzy1321 »

kattafan skrev: 24 feb 2022, 16:18
TekDr skrev: 24 feb 2022, 15:51
kattafan skrev: 24 feb 2022, 15:40
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Såna påståenden kan man inte komma med utan ett komplett recept :wink:
Såklart hemligt ;)
Men en mycket grund hittar du i andra utgåvan av "Det goda franska köket" av Julia Child. Ett bra tips är att jobba med konsistensen, eller som säger i branschen: "Lagd aioli ligger"
Absolut... Jag brukar vägra ge ut recept till folk där jag jobbar.. (iof är det till stor del att jag inte vet själv exakta måtten dom kan få vad för ingredienser men inte vilka mått) gjorde creme brule idag å följa ett recept när man ska göra 50 st njaaa smakar av av den sen höftar jag i äggula...
//Masse