Temperaturgräns för hängmörning?

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Användarvisningsbild
Il Cattivo
Inlägg: 114
Blev medlem: 08 apr 2018, 00:46

Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av Il Cattivo »

Vid vilken maxtemperatur kan man låta köttet hängmöra? Jag har en matkällare som hör till lägenheten som nu håller 14 grader, är det för högt?

Användarvisningsbild
cmk
Inlägg: 2637
Blev medlem: 02 sep 2008, 16:31
Ort: Stockholm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av cmk »

Jag har hängt så en gång (rådjur). Fegade ur efter två dagar, och styckade och frös in. Blev gott iaf.
Har även hängt sjöfågel så i 2.5 dygn. Blev inget fel där heller.

Men jag vet inte om jag skulle rekommendera det - 14 känns ju lite i varmaste laget. Även om det inte är så långt från 10-11 grader, som jag skulle känna mig helt bekväm med.
Byta bort/sälja:
* MRP-2 - flera oöppnade burkar ur samma batch

Söker:
* Flipp-skydd för 30mm kikare
* Kahles Helia 5 1-5x24 rm 4 (inte nya Helia med 4 DH)
* Safari-rem canvas/läder


PM:a

Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
Inlägg: 11881
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av potatiskastare »

14 är nog inte optimalt men fukten brukar vara ett större problem. Det braiga händer inuti köttet. Det dåliga händer på ytan. Kan du hålla torrt nog för att ytorna skall torka upp går det bra, annars kommer mögel, bakterier mm trivas. På det sättet är jordkällare sällan perfekta då de ofta är lite fuktiga.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke

Användarvisningsbild
locorod
Inlägg: 8397
Blev medlem: 10 mar 2011, 14:33
Ort: Hästveda
Has thanked: 9 times
Been thanked: 19 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av locorod »

Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.
"Å banan in i grannens trägaur. Flötta di dä kommer fler"

Svar från lokal bonne på frågan vart Stirling Moss tog vägen....

Och jag påpekar också att edits= språkfix. Du behövs . Tro mig....

Användarvisningsbild
greyling
Inlägg: 5489
Blev medlem: 09 nov 2009, 22:47
Ort: Jagar nära Fjollträsk och i Jämtland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av greyling »

Köp en sån här https://z-aim.com/slakt-vilthantering/t ... gmonterad/" onclick="window.open(this.href);return false;

Instämmer med PK - ej optimalt. Balkong?
Greyling

Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
Inlägg: 11881
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av potatiskastare »

locorod skrev:Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.
Fast det får inte gå under +8 första dygnet.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke

Användarvisningsbild
greyling
Inlägg: 5489
Blev medlem: 09 nov 2009, 22:47
Ort: Jagar nära Fjollträsk och i Jämtland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av greyling »

potatiskastare skrev:
locorod skrev:Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.
Fast det får inte gå under +8 första dygnet.
10 grader inom 10 timmar är den tumregel jag lärt mig - dvs köttet ska inte ner under 10 grader första 10 timmarna. Tex ett flått rå eller liten gris som slängs in i en viltkyl med få plusgrader funkar inte.

Mörner (kul namn i sammanhanget) kan ju det här

https://svenskjakt.se/viltsmak/tillvara ... gnsgrader/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tror den artikeln ger TS mer än våra högst lekmannamässiga goda råd.
Greyling

Användarvisningsbild
Il Cattivo
Inlägg: 114
Blev medlem: 08 apr 2018, 00:46

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av Il Cattivo »

Tack för svaren! Har tagit upp viltet (ourtagen gräsand) ur matkällaren nu och hängt på balkongen istället, men det betyder iaf att köttet definitivt inte gått under 10 grader på 10 timmar.

Hur ska jag tänka med solljus? Just nu är det mulet men ifall solen börjar ligga på, räcker det att skärma av kroppen från direkt solljus? Hänger i en viltsäck.

Användarvisningsbild
greyling
Inlägg: 5489
Blev medlem: 09 nov 2009, 22:47
Ort: Jagar nära Fjollträsk och i Jämtland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av greyling »

Il Cattivo skrev:Tack för svaren! Har tagit upp viltet (ourtagen gräsand) ur matkällaren nu och hängt på balkongen istället, men det betyder iaf att köttet definitivt inte gått under 10 grader på 10 timmar.

Hur ska jag tänka med solljus? Just nu är det mulet men ifall solen börjar ligga på, räcker det att skärma av kroppen från direkt solljus? Hänger i en viltsäck.
Det är ju varmt i solen så skärma av du.

Änder eller för den delen duvor, ripor å gäss tar jag själv och skär ut brösten samt i vissa fall låren. Lägger i kylen i en bytta efter nån dag i svale och sedan en vecka innan det vackas.
Greyling

Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
Inlägg: 11881
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av potatiskastare »

greyling skrev:
potatiskastare skrev:
locorod skrev:Optimalt är ca 4 5 grader. Men 14 är absolut inga problem. Lukten avgör hur länge. Men 2 3 dygn funkar i regel. Som sagt är fukten mer avgörande.
Fast det får inte gå under +8 första dygnet.
10 grader inom 10 timmar är den tumregel jag lärt mig - dvs köttet ska inte ner under 10 grader första 10 timmarna. Tex ett flått rå eller liten gris som slängs in i en viltkyl med få plusgrader funkar inte.

Mörner (kul namn i sammanhanget) kan ju det här

https://svenskjakt.se/viltsmak/tillvara ... gnsgrader/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tror den artikeln ger TS mer än våra högst lekmannamässiga goda råd.
+8 första dygnet har jag fått lära mig av folket på Dalsjöfors slakteri. Sedan kanske det inte är en exakt vetenskap men helt klart är att om det kyls för snabbt kan det bli till däcksgummi som knappt mjuknar ens av en köttkvarn. Det har jag själv upplevt av för kallt ställt kylrum. Samtidigt har jag skjutit älg när det var -15, under en tid då vi inte hade möjlighet att justera temperaturen. Det köttet blev såklart inte hängmörat ett enda något men det blev heller inte gummi.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke

Användarvisningsbild
pininhakan
Inlägg: 4387
Blev medlem: 07 maj 2008, 05:40
Ort: västmanland.
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av pininhakan »

Torrt och flugfritt.. är viktigast. 5-20 grader funkar lika bra i min bok.
Över 14 första dygnet helst.
R93 semi 6.5x55 (65cm),45blaser.
R93 match 6.5x284
R93 attasche 308,8x57
Merkel sl2
Tc contender 357mag gevär
Tc contender 22lr pistol
Hva 12/70

Torpalasse
Inlägg: 2436
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52
Has thanked: 10 times
Been thanked: 8 times

Re: Temperaturgräns för hängmörning?

Inlägg av Torpalasse »

pininhakan skrev:Torrt och flugfritt.. är viktigast. 5-20 grader funkar lika bra i min bok.
Över 14 första dygnet helst.
Japp, flugor är det jävligaste av allt. Dom lägger ägg rätt genom viltsäcken.
Finns det risk för flugor hänger jag max 2 dygn oavsett temp.
I augusti styckar jag dagen efter skott.
Fåglar tar jag brösten på brickor i kylen några dar.
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900 GRS, 30-06. Minox za5i hd 3-15×56
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Docter Sight III
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12