Vad gör ni till julmaten själva?

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

malm
Inlägg: 307
Blev medlem: 23 mar 2011, 19:41
Ort: finland
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av malm »

allt rökt,men ska jag va ärlig börjar jag va ganska trött på rökt kött för tillfället. äter hellre fisk,men så har jag ju saltat å rökt 24/7 sedan första advent. är väldigt glad att julen snart är slut

Användarvisningsbild
nissesbror
Inlägg: 5010
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 18 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av nissesbror »

malm skrev:allt rökt,men ska jag va ärlig börjar jag va ganska trött på rökt kött för tillfället. äter hellre fisk,men så har jag ju saltat å rökt 24/7 sedan första advent. är väldigt glad att julen snart är slut
Då leder du!
Själv har jag rökt sedan i måndags morses och var klar med laxen kl 17 i går... BildBild
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15mm)/30-06 oktagon/340 Wby semi oktagon
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686

Användarvisningsbild
Kronhjorten
Inlägg: 5956
Blev medlem: 07 feb 2012, 01:27
Ort: Jämtland
Been thanked: 4 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Kronhjorten »

nissesbror skrev:
malm skrev:allt rökt,men ska jag va ärlig börjar jag va ganska trött på rökt kött för tillfället. äter hellre fisk,men så har jag ju saltat å rökt 24/7 sedan första advent. är väldigt glad att julen snart är slut
Då leder du!
Själv har jag rökt sedan i måndags morses och var klar med laxen kl 17 i går... BildBild
Saknade julklappen i år Bild


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Saltsyra, de kan man inte dricka, de e ju livsfarligt!

Användarvisningsbild
nissesbror
Inlägg: 5010
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 18 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av nissesbror »

Det kanske blir en sen jul i år...
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15mm)/30-06 oktagon/340 Wby semi oktagon
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686

Användarvisningsbild
PatrikMalmo
Inlägg: 4744
Blev medlem: 24 jan 2015, 10:40
Ort: Wien

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av PatrikMalmo »

"Skulle bara" trixa lite med köttbullarna och hade ordnat en ny traktörpanna till mig själv i julklapp. Mhm. Första omgången vart på för låg värme, så de fastnade lite väl mycket (och blev därmed genast uppätna som test - inget fel på smaken). Skrapade rent pannan, högre värme och lite mer smör. Där funkade det, vart just så runda och mjälla som jag hoppades. Trots att jag vart irriterad över pannan eftersom värmen var svårtstyrd. Tills jag insåg att det är ju just det den ska göra. Gött att bli överens med en ny panna på julafton. :wink:
Einfach. Zufrieden sein.

Användarvisningsbild
Magnus M
Inlägg: 2500
Blev medlem: 10 nov 2015, 20:47
Ort: Uppland
Been thanked: 15 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Magnus M »

myzk skrev:Jag har prövat att göra vildsvinsjulskinka några år med tveksamt resultat, men nu har jag till slut lyckats iom sous wide:

Bit av vildsvinsstek benfri. Typ ytterlår eller liknande.
Helst inte överhängd.

Vacca med grovsalt, gärna lite nitritsalt om möjligt.
Samt kryddor etc:
Honung
Kanelstång
Hasselnötsolja
Kryddpeppar
Fåtalet enbär

Låt saltet dra in i några dagar. Typ 3cm per dag.

Kör i souse vide i 63 grader i 6-8 timmar. Någon grad lägre om det är mörare styckdetalj.

Låt svalna till kall.

Griljera med, Gärna med spad i botten på pannan:
Senap
äggulor
Panko (eller ströbröd)
Hasselnöts hack
Lite hasselnötsolja
Salt

Låt svalna till kall, innan skivning och servering med god senap.
Uppar denna och tipsar! Jag ska göra den i år igen, rekommenderas verkligen.

405 WCF
Inlägg: 4962
Blev medlem: 23 nov 2004, 18:39
Ort: Norrbotten
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av 405 WCF »

Min svåger kom med en ide som nog måste testas.
Han föreslog tjälknöl på tjädertupp, och frugan gick igång på förslaget.
Så, det lär bli tjälknölstjäder på julbordet. :wink:
Sköt en redigt stor, (tung) tupp idag som nog passar bra.

Användarvisningsbild
lsjonsson
Inlägg: 42934
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.
Has thanked: 120 times
Been thanked: 41 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av lsjonsson »

405 WCF skrev:Min svåger kom med en ide som nog måste testas.
Han föreslog tjälknöl på tjädertupp, och frugan gick igång på förslaget.
Så, det lär bli tjälknölstjäder på julbordet. :wink:
Sköt en redigt stor, (tung) tupp idag som nog passar bra.
Härligt!

Grattis nästgårds! :D

Jag o frun gör köttbullar på älgfärs o dom är färdiga redan. :D
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.

karelsk blandning
Inlägg: 2684
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av karelsk blandning »

405 WCF skrev:Min svåger kom med en ide som nog måste testas.
Han föreslog tjälknöl på tjädertupp, och frugan gick igång på förslaget.
Så, det lär bli tjälknölstjäder på julbordet. :wink:
Sköt en redigt stor, (tung) tupp idag som nog passar bra.
Smakade nånting rostbiff liknande som var gjort på tjäder och det var riktigt bra.

Sen så testade jag att torka fågel förra våren och det kommer jag göra fler gånger, är även inne på att testa lättröka tjäder.

Användarvisningsbild
börje
Inlägg: 61225
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast
Has thanked: 21 times
Been thanked: 49 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av börje »

börje skrev:Först jagar jag älg, sen gör jag älgfärsbullar :wink: brukar även bli en tjälknöl av älgstek, sen kokas förståss risgrynsgröten på juldan.
Samma procedur även i år. Älgarna är redan skjutna förståss :wink:
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija(Rip)
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH
Vähäsalon Penni (RIP)
"Favve" Åbackens Bootsie (Hilla)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara

Användarvisningsbild
Ingvar
Inlägg: 28907
Blev medlem: 17 nov 2002, 12:08
Ort: Nollåttaland
Been thanked: 10 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Ingvar »

Mitt ansvar enligt nedan;
Julskinkan (tamgris från Västerås) fixas traditionellt på uppesittarkvällen (tack mamma o Ria Wägner för den traditionen)
Griljeringen baseras på apelsinsenap och nötcrust. (bla valnöt)
"Dansk skinkstek" på vildsvin till annandagen blir en utmaning enär svålen och fettet tas från tamgris. Tillbehören till skinksteken kan kombineras i all oändlig men "hitten" är ändå den knaperstekta svålen.

- via Tapatalk
Jagar i Västerbotten & Värmland.
Medlem i 550 grain - klubben.

Användarvisningsbild
börje
Inlägg: 61225
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast
Has thanked: 21 times
Been thanked: 49 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av börje »

Ingvar skrev: Griljeringen baseras på apelsinsenap och nötcrust. (bla valnöt)
Ska valnöten vara vackert ådrad eller duger det med billig valnöt? :mrgreen:
Själv hämtar jag lite rökt kalkon o rökt sidfläsk från rökeriet på torsdag :P
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija(Rip)
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH
Vähäsalon Penni (RIP)
"Favve" Åbackens Bootsie (Hilla)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara

Användarvisningsbild
Ingvar
Inlägg: 28907
Blev medlem: 17 nov 2002, 12:08
Ort: Nollåttaland
Been thanked: 10 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Ingvar »

börje skrev:
Ingvar skrev: Griljeringen baseras på apelsinsenap och nötcrust. (bla valnöt)
Ska valnöten vara vackert ådrad eller duger det med billig valnöt? :mrgreen:
Själv hämtar jag lite rökt kalkon o rökt sidfläsk från rökeriet på torsdag :P
M a p "valnöten" avvaktar jag p g a tillgången. (minst B - klassad)
Sonhustrun svarar för "kalkonmiddagen" som äts efter Karl - Bertil Jonsson.

Korv (Karinkorv) o köttbullar (båda baserade på vilt) svarar Karin för.

Ris à la Malta åligger äldsta sonen.
Hållsta rökeri har stängt så rökt bäver utgår i år

Mätt blir man.
- via Tapatalk
Jagar i Västerbotten & Värmland.
Medlem i 550 grain - klubben.

Användarvisningsbild
börje
Inlägg: 61225
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast
Has thanked: 21 times
Been thanked: 49 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av börje »

Mätt sa Bill, mätt var ordet sa Bull!
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija(Rip)
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH
Vähäsalon Penni (RIP)
"Favve" Åbackens Bootsie (Hilla)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara

Användarvisningsbild
Pes1
Inlägg: 55
Blev medlem: 12 jan 2017, 21:24
Ort: Vindeln

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Pes1 »

Pojkvaskern skrev:Firar hemma hos päronen och där är allt förutom prinskorven, salamin och pastejtårtan hemmagjort :)
Gör ni egen Julsnaps, isåfall hur då? (Nu pratar vi inte råvaran, utan själva kryddningen :wink: )
Jag kryddar mycket snaps, dock mest inför midsommar men det brukar räcka året ut ändå.
Favorit från iår är snapsen med granskott. Tog 6-7 skott eller så per kvarting, skotten va ca 5 cm.
Det är såklart svårt att göra den snapsen nu då skotten plockas på våren.. men framtida tips kanske.
Lingon är också gott men de hinner inte färdigt till jul..
Torkade enbär går bra och går ganska fort. ta ej för många och smaka av när de börja gulna. Blir fort för mycket enbärsmak.

Man kan he i ca 1 tsk rörsocker i spriten då försvinner lite spritsmak.

405 WCF
Inlägg: 4962
Blev medlem: 23 nov 2004, 18:39
Ort: Norrbotten
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av 405 WCF »

http://viltmatakademin.se/viltrecept/or ... kanadagas/" onclick="window.open(this.href);return false;
Det här har frugan gjort med tjäder.
Dock strök hon vitlöken ty den känns inte rätt till tjäder.
Har stått vid kylskåpet och stirrat på det färdiga köttet med snålvattnet rinnande nerför hakan men det enda frugan säger är ett högljutt NEJ!
Inte förrän julbordet säger hon.

405 WCF
Inlägg: 4962
Blev medlem: 23 nov 2004, 18:39
Ort: Norrbotten
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av 405 WCF »

Bild
Nu är den avsmakad i smyg när jag skar upp den!
Magisk!!!!