Vad gör ni till julmaten själva?

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Användarvisningsbild
lsjonsson
Inlägg: 42360
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.
Has thanked: 49 times
Been thanked: 28 times

Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av lsjonsson »

Jag o frun har rullat köttbullar nu på morgonen på ca 1,2 kg älgkalvfärs.
Fler fat finns i kylen färdigrullade innan stekningen påbörjas.
WP_20171217_07_53_43_Pro_LI.jpg
6.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.

Användarvisningsbild
nissesbror
Inlägg: 4978
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av nissesbror »

God morgon Stefan :wink:
Här görs det mesta, allt från harpatén till jansson, köttbullar, julskinkan (ända från bonden... :shock: )den rökta och gravade laxen, allt det rökta köttet osv. Det enda vi typ köper in är väl typ korv och liknande.
Ett tips till dig Jonsson (om du nu inte redan nyttjar dig av det) är att först "koka" köttbullarna innan stekning, då blir de runda och fina samt att det går snabbt och smidigt att bara bränna på dem när det är dax. Du gör som så att du tar en typ 8 liters kastrull som du fyller med 5 liter vatten saltar lätt samt slänger ner en buljong tärning i, vattnet skall inte koka bara skjuda (typ 85-90 grader) och sedan ner m bullarna i vattnet, när de sedan flyter upp till ytan så är de färdiga, bara lägga på fat och invänta snabb stekning inf. servering. :wink:

Edit: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=36&t=226251" onclick="window.open(this.href);return false;
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15mm)/30-06 oktagon/340 Wby semi oktagon
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686

Thjona
Inlägg: 422
Blev medlem: 21 feb 2015, 21:15
Ort: Älmhult
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Thjona »

Vi gjorde köttbullar och korv igår kväll, korven skall kallrökas med början idag.
Lammkorv och älgkorv var och en med sin kryddning provade att steka lite smet och smakerna var lovande blir spännande och smaka på onsdag när den är färdigrökt.
Kött röktes förra veckan, senap görs nog ikväll.
Skinkan kokas hemma ingen färdigkokt.
Julgodis får man ju också göra lite

Thommy

Användarvisningsbild
lsjonsson
Inlägg: 42360
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.
Has thanked: 49 times
Been thanked: 28 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av lsjonsson »

nissesbror skrev:God morgon Stefan :wink:
Här görs det mesta, allt från harpatén till jansson, köttbullar, julskinkan (ända från bonden... :shock: )den rökta och gravade laxen, allt det rökta köttet osv. Det enda vi typ köper in är väl typ korv och liknande.
Ett tips till dig Jonsson (om du nu inte redan nyttjar dig av det) är att först "koka" köttbullarna innan stekning, då blir de runda och fina samt att det går snabbt och smidigt att bara bränna på dem när det är dax. Du gör som så att du tar en typ 8 liters kastrull som du fyller med 5 liter vatten saltar lätt samt slänger ner en buljong tärning i, vattnet skall inte koka bara skjuda (typ 85-90 grader) och sedan ner m bullarna i vattnet, när de sedan flyter upp till ytan så är de färdiga, bara lägga på fat och invänta snabb stekning inf. servering. :wink:

Edit: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=36&t=226251" onclick="window.open(this.href);return false;
Tack för tipset, men både jag o frun behärskar tekniken att göra en bra köttbullesmet utan att köttbullarna trillar isär under stekningen.
Ingen på 142 köttbullar trillade isär. :lol: Här har du resulatet! :D Provsmakningen utförd o MVG i betyg om jag får säga det själv. :mrgreen:
Bild
6.jpg
Jag lovar dig att jag ska prova det tips vid ett tillfälle. :D
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.

405 WCF
Inlägg: 4954
Blev medlem: 23 nov 2004, 18:39
Ort: Norrbotten
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av 405 WCF »

I stort sett allt förutom sillen och prinskorvarna fixar frugan.
Är man gift med en kock så är man. 8)
Idag kokar hon blodkorv, (ska äta till jag storknar medan jag njuter av att se Kalla tampas med norskorna).
Jag brukar dock dra mitt strå till stacken genom att skjuta tjädern, älgen till köttbullarna och tjälknölen, samt sköta om rökningen av laxen.
Sen så är jag enormt duktig på att äta upp det tillagade... :wink:

Användarvisningsbild
lsjonsson
Inlägg: 42360
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.
Has thanked: 49 times
Been thanked: 28 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av lsjonsson »

405 WCF skrev:I stort sett allt förutom sillen och prinskorvarna fixar frugan.
Är man gift med en kock så är man. 8)
Idag kokar hon blodkorv, (ska äta till jag storknar medan jag njuter av att se Kalla tampas med norskorna).
Jag brukar dock dra mitt strå till stacken genom att skjuta tjädern, älgen till köttbullarna och tjälknölen, samt sköta om rökningen av laxen.
Sen så är jag enormt duktig på att äta upp det tillagade... :wink:
Då är det bäst att lägga i turbon o fara över till dig så att man får provsmaka lite blodkorv för det är en av de få maträtter som jag inte har smakat på ännu. :wink: :mrgreen:
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.

Användarvisningsbild
jdrotz
Inlägg: 12877
Blev medlem: 12 jun 2012, 14:24
Ort: Norrland
Been thanked: 10 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av jdrotz »

Vi gör så lite som möjligt. Tiden räcker helt enkelt inte till. Fullt upp med ungar och arbete. Frugan har dock gjort köttbullar då vi har frysen knökfull med älgfärs. Jag har gjort pepparkakor med barnen, mest för att de tycker att det är roligt.


Skickat från min iPhone X med Tapatalk
Smärta är endast vekhet som lämnar kroppen

405 WCF
Inlägg: 4954
Blev medlem: 23 nov 2004, 18:39
Ort: Norrbotten
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av 405 WCF »

lsjonsson skrev:
405 WCF skrev:I stort sett allt förutom sillen och prinskorvarna fixar frugan.
Är man gift med en kock så är man. 8)
Idag kokar hon blodkorv, (ska äta till jag storknar medan jag njuter av att se Kalla tampas med norskorna).
Jag brukar dock dra mitt strå till stacken genom att skjuta tjädern, älgen till köttbullarna och tjälknölen, samt sköta om rökningen av laxen.
Sen så är jag enormt duktig på att äta upp det tillagade... :wink:
Då är det bäst att lägga i turbon o fara över till dig så att man får provsmaka lite blodkorv för det är en av de få maträtter som jag inte har smakat på ännu. :wink: :mrgreen:
Bara att hojta till om du passerar inlandet nån gång.
Blodkorv med mängder av extrasaltat smör och lingonsylt är gott så inni helvete.
Sen så har man smakat mindre god blodkorv, men frugans är magisk.

Användarvisningsbild
myzk
Inlägg: 713
Blev medlem: 28 apr 2009, 10:54
Ort: 08

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av myzk »

Jag har prövat att göra vildsvinsjulskinka några år med tveksamt resultat, men nu har jag till slut lyckats iom sous wide:

Bit av vildsvinsstek benfri. Typ ytterlår eller liknande.
Helst inte överhängd.

Vacca med grovsalt, gärna lite nitritsalt om möjligt.
Samt kryddor etc:
Honung
Kanelstång
Hasselnötsolja
Kryddpeppar
Fåtalet enbär

Låt saltet dra in i några dagar. Typ 3cm per dag.

Kör i souse vide i 63 grader i 6-8 timmar. Någon grad lägre om det är mörare styckdetalj.

Låt svalna till kall.

Griljera med, Gärna med spad i botten på pannan:
Senap
äggulor
Panko (eller ströbröd)
Hasselnöts hack
Lite hasselnötsolja
Salt

Låt svalna till kall, innan skivning och servering med god senap.

svj
Inlägg: 350
Blev medlem: 18 sep 2010, 08:03

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av svj »

Provade i år att göra leverpastej och korv på älg resultatet får vi se på julafton.

Användarvisningsbild
cmk
Inlägg: 2568
Blev medlem: 02 sep 2008, 16:31
Ort: Stockholm
Has thanked: 19 times
Been thanked: 4 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av cmk »

Lax gravas, köttbullar rullas, tunga kokas, sillar läggs in. Sen så finns det lite utrikiska inslag som rödbetssoppa och svampfyllda piroger.

Matjesill köps, och tyvärr är den egna potatisen redan slut. Lite rökta detaljer inköpta.

Skinka hoppas över - det är ingen som är så road av den. Har inte haft julskinka på många år.
Byta bort/sälja:
* MRP-2 - flera oöppnade burkar ur samma batch

Söker:
* Flipp-skydd för 30mm kikare
* Kahles Helia 5 1-5x24 rm 4 (inte nya Helia med 4 DH)
* Safari-rem canvas/läder


PM:a

Användarvisningsbild
Kärrtroll
Inlägg: 671
Blev medlem: 13 dec 2014, 01:31
Ort: Södertörn
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Kärrtroll »

Som inbiten ungkarl så brukar jag klara mig undan det mesta av julstöket utan det får mina systrar stå för. Fast i år hade jag tänkt mig att göra julskinka på vildsvin...men grisen som jag har införskaffat hinner inte möras tillräckligt så jag har gått över till plan B. Ett bakben från råbocken jag sköt i augusti får bli en tjälknöl. Lade in det i ugnen i morse. Ska bli spännande att se hur det här blir, jag har aldrig gjort tjälknöl förr :oops:

Tänkte göra mig en saltlag med lite gransirap och lite Pain is god-sås (https://www.roligaprylar.se/Pain-is-Goo ... Sauce.html) och eventuellt en skvätt wirre. Vad tror ni om det?
Även en blind höna kan....hacka hål i en gummibåt....

Användarvisningsbild
lsjonsson
Inlägg: 42360
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.
Has thanked: 49 times
Been thanked: 28 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av lsjonsson »

405 WCF skrev:
lsjonsson skrev:
405 WCF skrev:I stort sett allt förutom sillen och prinskorvarna fixar frugan.
Är man gift med en kock så är man. 8)
Idag kokar hon blodkorv, (ska äta till jag storknar medan jag njuter av att se Kalla tampas med norskorna).
Jag brukar dock dra mitt strå till stacken genom att skjuta tjädern, älgen till köttbullarna och tjälknölen, samt sköta om rökningen av laxen.
Sen så är jag enormt duktig på att äta upp det tillagade... :wink:
Då är det bäst att lägga i turbon o fara över till dig så att man får provsmaka lite blodkorv för det är en av de få maträtter som jag inte har smakat på ännu. :wink: :mrgreen:
Bara att hojta till om du passerar inlandet nån gång.
Blodkorv med mängder av extrasaltat smör och lingonsylt är gott så inni helvete.
Sen så har man smakat mindre god blodkorv, men frugans är magisk.
Tack för inbjudan! :D
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.

Användarvisningsbild
Mr X
Inlägg: 2091
Blev medlem: 30 nov 2003, 22:08
Ort: Graninge. Västernorrland
Been thanked: 1 time

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Mr X »

Älgkalvsyltan är klar och vildsvinsskinkan ligger i saltlag, färdig för kokning och griljering till helgen.

Skickat från min ONEPLUS A5010 via Tapatalk

Pojkvaskern
Inlägg: 662
Blev medlem: 02 nov 2016, 17:08
Ort: Västernorrland

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Pojkvaskern »

Firar hemma hos päronen och där är allt förutom prinskorven, salamin och pastejtårtan hemmagjort :)
Gör ni egen Julsnaps, isåfall hur då? (Nu pratar vi inte råvaran, utan själva kryddningen :wink: )
"Det finns ett genomgående fel på alla hagelbockar, som tyvärr är svårt att åtgärda: piporna har blivit felmonterade i höjdled"

-Gammalt Robsoftordspråk

Användarvisningsbild
locorod
Inlägg: 8321
Blev medlem: 10 mar 2011, 14:33
Ort: Hästveda
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av locorod »

Sill korv leverpastej lammfiol skinka rullader laxtårta bröd köttbullar och snapsernas kryddning
"Å banan in i grannens trägaur. Flötta di dä kommer fler"

Svar från lokal bonne på frågan vart Stirling Moss tog vägen....

Och jag påpekar också att edits= språkfix. Du behövs . Tro mig....

Användarvisningsbild
r1no1
Inlägg: 4147
Blev medlem: 30 aug 2008, 14:32
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av r1no1 »

Älgkorv.
Älgpatè.
Kokt älg tunga.
Torkat kött.
Älgköttbullar.
Sous vide av Tjäderbröst.
Gravlax.
Inlagda kantareller. Helt grymt till älgstek.
Bresaola på älg.
Senast redigerad av 1 r1no1, redigerad totalt 17 gånger.
Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.

Never argue with stupid people.

Användarvisningsbild
Canta
Inlägg: 8385
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland
Been thanked: 7 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Canta »

Gör bara 'Mormors Öga' nuförtiden. Nån timme före Kalle Anka, på j-afton alltså. Äggula i mitten sen cirklar av kapris, ansjovis, rödlök o rödbetor. Allt halvgrovt hackat. Peppar o persilja som garnering mot slutet o några droppar grön Tabasco. F*an börjar bli jul-hungrig ...... :)
Mycket omsorg ska det vara dels för att endast mästerkocken själv äter rätten (inte mormor) och dels för att den är väldigt snapsvänlig om den görs snygg :D

Användarvisningsbild
Magnus M
Inlägg: 2457
Blev medlem: 10 nov 2015, 20:47
Ort: Uppland
Been thanked: 6 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Magnus M »

myzk skrev:Jag har prövat att göra vildsvinsjulskinka några år med tveksamt resultat, men nu har jag till slut lyckats iom sous wide:

Bit av vildsvinsstek benfri. Typ ytterlår eller liknande.
Helst inte överhängd.

Vacca med grovsalt, gärna lite nitritsalt om möjligt.
Samt kryddor etc:
Honung
Kanelstång
Hasselnötsolja
Kryddpeppar
Fåtalet enbär

Låt saltet dra in i några dagar. Typ 3cm per dag.

Kör i souse vide i 63 grader i 6-8 timmar. Någon grad lägre om det är mörare styckdetalj.

Låt svalna till kall.

Griljera med, Gärna med spad i botten på pannan:
Senap
äggulor
Panko (eller ströbröd)
Hasselnöts hack
Lite hasselnötsolja
Salt

Låt svalna till kall, innan skivning och servering med god senap.
Tack för tipset. Jag prövar ditt recept till jul.

Användarvisningsbild
Giobbi
Inlägg: 5697
Blev medlem: 06 jan 2012, 23:05
Ort: Göteborg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Vad gör ni till julmaten själva?

Inlägg av Giobbi »

Canta skrev:Gör bara 'Mormors Öga' nuförtiden. Nån timme före Kalle Anka, på j-afton alltså. Äggula i mitten sen cirklar av kapris, ansjovis, rödlök o rödbetor. Allt halvgrovt hackat. Peppar o persilja som garnering mot slutet o några droppar grön Tabasco. F*an börjar bli jul-hungrig ...... :)
Mycket omsorg ska det vara dels för att endast mästerkocken själv äter rätten (inte mormor) och dels för att den är väldigt snapsvänlig om den görs snygg :D
Det där lät gott, hur tjocka ringar?
Film! https://www.youtube.com/channel/UCB31ksoo1x3y4nZrSlQ4LGg
Söker toppjakt, älgjakt i norr, betalar. Har småvilt och vildsvinsjakt på västkusten.