Koka egen buljong

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Användarvisningsbild
Zildjian
Inlägg: 43
Blev medlem: 19 apr 2005, 09:29
Ort: Kristinehamn

Koka egen buljong

Inlägg av Zildjian »

Skulle uppskatta lite schyssta tips och bra recept för att koka egen (älg)buljong, hur gör ni detta ni som gör det?
http://zildjian.blogg.no/
Babylon gives no satisfaction
9,3an
Inlägg: 1221
Blev medlem: 07 jan 2011, 00:08
Ort: Norra dalarna

Re: Koka egen buljong

Inlägg av 9,3an »

Lägg benen i en långpanna tillsammans med lite rotsaker vitlök och tomatpure stoppa in i ugnen på 175-200 grader och bränn av det i ca 20 min. Töm sedan alltihop i en stor kasturll fyll på med vatten och koka på svag värme i ett dygn sila och smaka av det hela. Om den är blaskig reducera ner den lite till. Jag brukar även ringla på lite honung innan pannan åker in i ugnen.
Användarvisningsbild
Zildjian
Inlägg: 43
Blev medlem: 19 apr 2005, 09:29
Ort: Kristinehamn

Re: Koka egen buljong

Inlägg av Zildjian »

Tack!
9,3an: Inga kryddor i vattnet?
http://zildjian.blogg.no/
Babylon gives no satisfaction
sajmon
Inlägg: 2002
Blev medlem: 14 okt 2006, 21:10

Re: Koka egen buljong

Inlägg av sajmon »

Älgbuljong till 20 liters gryta/kastrull

Vatten
Potatis 4-5 st
Morötter 3-4 st
Gul lök 4-5 st
Selleristjälkar 1-2 st
Purjolök 1-2 st
Vitpepparkorn 12 st
Enbär 12 st
Lagerblad 6 st
Vitlöksklyftor 4-5 st
Salt
Socker

Koka kött och ben i 10 min.
Häll bort vattnet, skölj av köttet och benen.
Diska grytan.
Lägg tillbaka kött och ben, fyll på med nytt vatten.
Sjud tills allt kött släpper från benen. 2-3 timmar. Skumma av under tiden.
Lyft bort benen och köttet ur grytan. Tillsätt grönsaker och kryddorna.
Låt sjuda 1-2 timmar.
Sila bort grönsakerna och kryddorna.
Reducera buljongen 1-2 timmar.
Smaka av med salt och socker.
9,3an
Inlägg: 1221
Blev medlem: 07 jan 2011, 00:08
Ort: Norra dalarna

Re: Koka egen buljong

Inlägg av 9,3an »

om du reducerar längre så det blir tjockare så får du en fond i stället vilket jag tycker är mer användbart då den är mera koncentrerad. Som jag skrev i mitt inlägg så bränner vi av benen och allt det andra för att få en mörkare fond med mera smak.