Guide för hur köpa kikare från USA osv.

Moderatorer: Ulrik, Stefan.K, mecke

Användarvisningsbild
barrsoppa
Inlägg: 1893
Blev medlem: 30 okt 2008, 20:07
Ort: Mitt i Skåne

Guide för hur köpa kikare från USA osv.

Inlägg av barrsoppa »

NOTA BENE: Denna text har den 22 Aug 2011 uppdaterats efter uppgift om att USA har infört undantag för export-tillstånd för bl.a. kikarsikten till ett antal länder, däribland Sverige.
Det är numera tillräckligt att gå med på ett antal krav, som i huvudsak går ut på att försäkra att man avser använda siktet själv och inte sälja det vidare, i synnerhet till länder eller personer som USA anser vara av tveksam karaktär. Vid inköp över nätet sänds ett enklare formulär till dig via email, och det är tillräckligt att via email svara att man går med på villkoren.
Exakt hur detta med tillstånd går till om man köper ett sikte på plats vet jag inte, men antar att samma frågeställning görs skriftligen i affären, i de fall det görs alls. (Nån som gjort detta får gärna meddela.)
Jag ska se om jag kan få dessa uppgifter bekräftade men tills dess låter jag de gamla beskrivningarna vara kvar. Undantaget torde gälla endast civila jakt-sikten och speciellt tillstånd gäller fortfarande av mil-spec sikten. Vanliga handkikare och avståndsmätare har aldrig varit tillståndspliktiga.


Amerikanska tillverkares kikarsikten (t.ex. Burris, Bushnell, Leupold, Redfield, Weaver, Trijicon m.fl) kostar ofta mindre att köpa direkt från staterna då man slipper mellanskillnaden till generalagenten i Sverige. De amerikanska handlare som skickar internationellt (kolla med respektive handlare om de erbjuder international shipping) tar kreditkort på samma sätt som en e-butik här i Sverige. Precis som i en svensk butik väljer du din vara och betalar, inga andra formulär utöver din post-adress behövs fyllas i. Därefter är det bara att vänta på att varan kommer på posten.
Att betala med Visa, Master card och American Express går utmärkt. Man ska bara se till att inbetalningssidan är krypterad (dvs https://). Det är aldrig HELT säkert att betala över nätet, eller med kreditkort för den delen, men det är i varje fall lika säkert i USA som i Sverige, och sannolikheten att råka ut för tråkigheter är låg.

Europeiska kvalitets-sikten (Zeiss, Swarovski, Meopta, Helia, Docter, S&B m.fl) kostar generellt inte så mycket mindre i USA, i synnerhet då tull & moms osv tillkommer. För dessa kan Egun vara ett bättre ställe. Då skickas varan inom EU, och man behöver inte betala tull & moms osv.

"Export"-tillstånd: (Se den röda texten i toppen av sammanställningen).
För att en handlare ska helt legalt kunna exportera även ett civilt kikarsikte (sporting, dvs primärt för jakt, gäller de allra flesta sikten som kan vara av intresse) från USA behövs enligt amerikansk lag ett tillstånd, faktiskt oavsett hur man tänker föra siktet ur landet. Tillstånd för exporten kan lösas enkelt med ett email från handlaren där ett antal kriterier ställs upp, och du skall, som köpare, acceptera dessa kriterier, vilket enkelt sker genom att du svarar på emailet och accepterar reglerna.
Jag lägger in ett exempel på hur detta email kan se ut:

Email:

The US Government has a new policy for exporting Riflescopes to Sweden. Below are the conditions that must be agreed too, so an export license is not required under STA in 740.20. Please respond back via email if you accept the conditions listed below.

Conditions:

1. A specificerat kikarsikte, under ECCN 0A987, will be shipped pursuant to License Exception Strategic Trade Authorization (STA) in §740.20 of the United States Export Administration Regulations (15 CFR 740.20)

2. The ECCN number has been informed in the above condition to ditt namn by TheOpticZone.com.

3. Consignee, ditt namn, agrees that the above item shipped pursuant to License Exception STA may not subsequently be reexported pursuant to paragraphs (a) or (b) of License Exception APR (15 CFR 740.16(a) or (b)).

4. Consignee, ditt namn, agrees not to export, reexport or transfer this item/items to any destination, use or user prohibited by the United States Export Administration Regulations.

5. Consignee, ditt namn, agrees to provide copies of this document and all other export, reexport or transfer records relevant to the items referenced in this statement to the U.S. Government as set forth in 15 CFR 762.7.

If you agree to the conditions above, we can ship the order out to you.

Slut email.

Även sikten som säljs av handlare och bolag på Ebay ska egentligen ha sådant tillstånd, om man ska gå efter reglerna, men det är nog många säljare där som inte bryr sig om att söka.
Vissa sikten ("militära") kräver ett annat exporttillstånd som kostar $250 att få.

Vissa handlare kan vara omedvetna om möjligheten att ordna med exporten på detta smidiga sätt, så var så goda att använda exempel-mailet!

Tillägg från gose: Sikten tillverkade "enligt militära specifikationer" kräver en DSP-83, vilket är lite småmeckigt att fixa, iaf till ett icke-NATOland som Sverige.

gose har dessutom varit vänlig nog att rota vidare:
När det gäller de "nya" reglerna har han en liten uppdatering här,
och länk till det riktiga dokumentet här.

Det förefaller dessutom som att export-tillstånd numera ska utfärdas i Storbritannien: johan_portin fick fylla i ett exportfomulär innan han fick ett sikte sänt hit till Sverige. Processtiden var c:a 20 dagar.

Omräkningsfaktor för slutpriset:
USA: En enkel tumregel är att räkna med en faktor 1.3, dvs lägg på 30%. Det blir inte det exakta slutpriset och varierar givetvis med dollarkursen, men det blir hyfsat nära.
Exempel: du handlar ett sikte från USA som kommer inklusive frakt till Sverige kosta US$ 1000. Då siktet kommer till Sverige kommer moms &tull osv avgifter läggas på, och slutpriset blir c:a US$ 1300 för dig. $1000 vid inköpstillfället och de resterande $300 då du hämtar ut paketet på posten (naturligtvis omräknat till SEK). Dollarn räknas om till aktuell dagskurs för SEK, och det kan man göra på http://www.xe.com" onclick="window.open(this.href);return false;.
För exemplet här med US$ 1300 följ denna länk:
US$ 1300 till SEK

Notera att det kan hända att just ditt paket inte hamnar hos tullen, och då slipper du dessa avgifter. Detta är dock inget man ska räkna med, utan utgå från att tull, moms osv kommer läggas på och du ska inkludera de avgifterna i din beräknade totalkostnad för siktet. Skulle just ditt paket missas av tullen: Grattis! Bjud din bättre hälft på ett flott restaurangbesök för pengarna! :mrgreen:

Tillägg från NiKKEE:Tullsats på kikarsikten förra året var iaf 4,7%. Att använda XE.com är bara en riktlinje. Betalar du med kort osv tas det ut en avgift! Billigast är banköverföring tippar jag. T.ex med handelsbanken får du ungefär 20 öre/dollar lägre kurs men du får betala en engångsavgift på 40kr. Kom ihåg att det blir Moms på inköpsvärdet, moms på frakten, tull på inköpsvärdet och moms.
http://www.tullverket.se/innehallao/tja ... 00173.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Fyll i där! När ni skriver pris i US-dollar så skriv inte med frakten! Den ska ju tydligen vara separat omräknad i Svenska Kronor.

Garanti: Garantier för kikarsikten handhas på olika sätt av olika tillverkare, och ofta även beroende på modellen. För detaljerad beskrivning hänvisas till optik FAQ och info från respektive tillverkare. Det kan vara värt en del att ha garanti från en svensk butik isf direkt hos tillverkaren eller en amerikansk butik, och därmed slippa att skicka sitt sikte utomlands vid ett garanti-ärende. Här är det upp till var och en att avgöra huruvida man anser det är en avgörande faktor.
Dock kan Leupold nämnas som exceptionellt bra i garanti-sammanhang: har ditt Leupold gått sönder tar de emot och lagar, utan ytterligare frågor eller konstigheter, oavsett om du köpte siktet själv, var du köpte det eller du har köpt det begagnat i femte hand.
Läste i en intressant artikel att även i garanti-ärenden tas det ut tull och moms, men då kan man begära dessa pengar tillbaka. Detta kan jag även bekräfta, efter egna erfarenheter.

Ebay: att köpa optik på Ebay går alldeles utmärkt och man kan göra bra klipp med lite tur. ”Buy Now”-priserna brukar vara ungefär desamma som hos vanliga handlare, men undantag finns (både upp och ner i pris). Det är heller inte ovanligt att trots att säljaren anger att de skickar endast inom USA, så kan de skicka till Sverige. Maila och fråga. Ett bra sätt att se om säljaren är seriös är att se vad denne har fått för omdömen. Egna erfarenheter säger att säljarna brukar vara måna om att man är nöjd som kund och därmed ger ett gott omdöme, vilket ju utgör "affärsryktet" och är ett mått på pålitlighet.
Man måste givetvis, på samma sätt som t.ex. på Tradera, registrera sig som användare på Ebay. Man betalar primärt genom Paypal, ett system som påminner om internetgirot på blocket. Beroende på vad och var man köper kan det ta 2-3 dagar och upp till 3-4 veckor att få sin vara.

På Ebay kommer inte seriösa säljare, lika lite som andra butiker, vara villiga att skriva att siktet är en "gåva" och därmed tull-befriat. Detta är emot amerikanska och internationella regler och lagar. Handlare från Hong Kong och andra delar av Kina är inte alltid lika nogräknade, men man ska nog vara lite försiktig med att köpa sikten därifrån. Kopior från Kina av synnerligen tveksam kvalitet är tyvärr ett ganska vanligt problem. Se i Optik FAQ

(Se text överst) Observera att amerikanska exporttillståndet gäller, naturligtvis, bara för handlare och bolag på Ebay som är från USA. En t.ex. tysk säljare behöver givetvis inte ansöka om exporttillstånd, utan skickar vara inom EU och då betalar man inte tull, moms osv.

Egun: Den tyska siten Egun är i stort sett Ebay för vapen och andra jakt- och skytte-associerade saker. Man kan även finna blankvapen där, samt samlarobjekt av olika, mer eller mindre jakt och vapen-relaterad natur. Påminner om Ebay och Tradera: registrera dig och lägg bud. Man betalar med paypal eller bank-överföring. Som alla transaktioner som sker över nätet gäller det att vara uppmärksam. Om en deal känns för bra för att vara sann, så är den troligen det.
Med det sagt, verkar det finnas riktiga fynd på Egun om man vet vad man letar efter. Dessutom är detta inom EU, vilket givetvis gör att åtminstone Tull behöver man inte bry sig om.
Kan vara värt att veta att siten är på tyska. Det finns en översatt sida på engelska, men den är inget vidare. T.ex. verkar sök-funktionen inte fungera alls på den engelska översättningen, utan det är bättre att välja sitt sökta begrepp på den tyska sidan och sedan, med hjälp av googles översättningsfunktion, kopiera in URL och text och läsa sida för sida, objekt för objekt, på svenska eller engelska (vad man nu föredrar).
Skriv alltså t.ex. "Zeiss" eller "8x56" i sökrutan, kopiera sedan den tyska presentationen av det objekt som intresserar dig, klistra in det i googles översättning.

Att köpa ett sikte då man är på besök i USA:
Uppdatering: Då man enligt uppgift inte längre behöver export-tillstånd till Sverige, torde det alltså vara helt fritt fram att köpa ett sikte i USA och ta med sig hem i bagaget, utan extra tillstånd. Det kan dock vara en god idé att fråga om en skriftlig försäkran om att man avser använda siktet själv och inte sälja det vidare, enligt vad jag skrivit överst. Jag ska försöka få detta bekräftat, men tills vidare låter jag texten med den gamla beskrivningen vara kvar.

(Denna text finns alltså kvar tills vidare men den kan, iom man inte verkar behöva export-tillstånd längre, vara överflödig.) Detta har visat sig vara ett förvirrat område där vi fått olika svar på huruvida man kan som privatperson/turist ta med sig sikten i bagaget hem, utan exporttillstånd. (Givetvis KAN man men här beskrivs det legala sättet). Herbert har varit i kontakt med amerikanska tullmyndigheter, U.S. CBP (customs and border protection), och enligt dem är det ok att som privatperson, utan exportillstånd, ta med sikten för jakt tillbaka till Sverige. Enligt CBP är det alltså upp till vad svenska tullen säger, och som bekant har vi inga problem att importera privata sikten för jakt till Sverige (vet inte hur det ligger till för Norge och Finland?). Amerikanska bolag och handlare är dock fortfarande skyldiga att söka export-tillstånd.

Herbert's svar från i sammanfattad form:

"You can export the riflescope from the US if it is for hunting and it is not a night vision scope or other special scope that meets military standards."
"You can take the scope to Sweden in your luggage if it is OK with Swedish customs. The regulations are stricter for companies that want to send scopes to other countries."


Av detta ser det ut som att privat export av kikarsikten avsedda för civil jakt är fritt fram.

MEN:
Gose har i sin tur kontaktat US Dep of Commerce som har hand om exportregler för civila sikten. Gose's frågeställning och deras svar:

"Inquiry:A recent inquiry to CBP generated an answer that it was legal, as a tourist, to purchase a rifle scope and take that scope out of the country without an export permit, as long as the scope was a sporting and not a military one.
I have not seen any updates, or changes, indicating this is actually the case, so I'd appreciate if this could be straightened out.
Thanks!

************************************************************************************************
Thank you for your e-mail.

Most standard rifle scopes are controlled under Export Control Classification Number (ECCN) 0A987 (Optical sighting devices for firearms) and as such require an export license for many (if not most) countries.

Should you require additional information, please feel free to contact me."


Enligt dessa BEHÖVS alltså exporttillståndet! Det är som synes inte helt lätt att reda ut hur man ska bete sig. Den enskilda amerikanska tulltjänstemannen har troligen inte helt klart för sig hur det ligger till heller.

Som påpekats ett flertal ggr är det troligen förhållandevis riskfritt att privat exportera ett civilt sikte utan tillstånd, men det finns alltså ett formellt krav på tillstånd, och detta skulle kunna orsaka avsevärda besvär och böter om man inte har det.

Argument av typen "but in Sweden it's ok to hunt hogs with nightvision" tror jag imponerar föga på amerikanska tullare.

Notera att denna text kan vara inaktuell men finns kvar tills dess att jag har bekräftat de nya uppgifterna att det inte längre behövs export-tillstånd till Sverige.

Tydligen är det inte helt ovanligt att TOZ sänder sikten till hotell för avhämtning av tillfälligt besökande européer. Kontakta TOZ för detaljer kring detta.

Handlare som forumister har haft god erfarenhet av:
http://theopticzone.com/home.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.4scopes.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dnrsports.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bearbasin.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.brownells.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Länkar från Europa:

http://www.henke-online.de" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grauwolf.net" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.johannsen-jagd.de" onclick="window.open(this.href);return false;


Det borde finnas fler? Förslag skickas till mig via PM eller som ett inlägg i tråden: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f ... 6#p1229196" onclick="window.open(this.href);return false;
Senast redigerad av 58 barrsoppa, redigerad totalt 4 gång.
"A man can never have too much red wine, too many books, or too much ammunition"
Rudyard Kipling

”Nemo enim fere saltat sobrius, nisi forte insanit”
Cicero

Användarvisningsbild
Kari Lindström
Moderator
Inlägg: 22991
Blev medlem: 08 sep 2002, 16:54

Re: Att köpa kikare från utlandet, USA osv

Inlägg av Kari Lindström »

För att inte spamma sönder Barrsoppas fina sammanställning och tråd... diskuterar vi istället själva ämnet här: http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f ... 6#p1229196" onclick="window.open(this.href);return false;

Alltså, inga diskussioner här, tack !
/Kari