Sjöfågeljakten 2020

Diskutera jakten på våra fåglar.

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Keffe1
Inlägg: 774
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Keffe1 »

Det börjar dra ihop sig till jakt på gräsand, knipa och annat skoj gott folk. Då ingen annan verkar ha startat en tråd för detta för i år (heller) så gör jag det, för vad jag tror är tredje året i rad. Själv bedriver jag denna jakt över vettar i Roslagens innerskärgård men du kanske jagar från kajak, i sjöar, åar eller på annat sätt. Allt som är relaterat till jakt på sjöfågel (förutom skarv och gås, dessa finns det andra trådar om) är välkommet!
Keffe1
Inlägg: 774
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Keffe1 »

Var det någon som var ute igår? Själv tänkte jag göra ett halvlamt försök på söndag morgon.
Raggarö
Inlägg: 6428
Blev medlem: 19 jul 2005, 13:16

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Raggarö »

I mina trakter var det ganska tomt på fågel, jag såg 4 änder och en knipa. Nu var jag inte runt hela ön och längst in i vassar men det påminner om förra säsongens skrala förekomst av skjutbara fåglar.

Raggarö
Enligt en viss klärvoajant forumist är jag inte ärligt intresserad, vilket tyvärr mitt track record tydligt pekar på.......

Jag har tydligen inte något Internet-vett....
Användarvisningsbild
börje
Inlägg: 65765
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av börje »

Varför får man inte skjuta vitkindade gäss :roll: Det satt 250-300st på en åker ca 1,5km från en havsvik, på en annan åker ca 1km ifrån satt grågäss o vitkindad, dom senare ett hundratal. I stadens parker är dom numera en minst lika stor sanitär olägenhet som kanadickerna.
Finnstövaren Kempin Maija(Rip)
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta, Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH o Karpaasin Stella
Vähäsalon Penni (RIP)
"Favve" Åbackens Bootsie (Hilla)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Keffe1
Inlägg: 774
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Keffe1 »

Raggarö skrev:I mina trakter var det ganska tomt på fågel, jag såg 4 änder och en knipa. Nu var jag inte runt hela ön och längst in i vassar men det påminner om förra säsongens skrala förekomst av skjutbara fåglar.

Raggarö
Var rätt trött igår kväll så satte klockan på 6 väl medveten om att detta egentligen är alldeles för sent. När jag gick upp blåste det hård pålandsvind så jag gick och lade mig igen. Strax före 7 insåg jag att jag ändå inte skulle somna om så gick ut och satte mig men såg bara duvor, skarv och fiskgjuse. Tror det är lite tidigt här fast det finns enstaka änder som stryker runt i vassarna så om det skulle vara lä så fanns det väl någon liten chans kanske.
Användarvisningsbild
bultis
Inlägg: 1029
Blev medlem: 17 jul 2012, 18:32

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av bultis »

Varit ute men bara skjutit skarv än. Sista idag med 95 gr vmax.
För jaktens skull så är lite kyla o vind välkommet.

Någon som har tips på fina vettar?
Mrwizeguy
Inlägg: 87
Blev medlem: 12 jul 2017, 21:18
Ort: Överkalix

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Mrwizeguy »

Här i norr har jag och min pappa varit ute på på morgonen.
"Tyvärr" var det finväder så fågeln började flyga högt väldigt tidigt. Dom som var ute tidigt fick fälla en del fågel, vi var tyvärr upptagna med att få båten i vattnet vid den tiden!
Stora flockar kricka och en del änder.
Lyckades få två krickor hem men känns som att det är lite för tidigt ännu, kanske på några veckor att det kommit igång ordentligt.

Skickat från min S41 via Tapatalk

Keffe1
Inlägg: 774
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Keffe1 »

I morse blev det en gräsand. Såg medan jag lade ut vettarna hur de klättrade upp på samma skär som jag skulle sitta på så jag rodde runt till andra sidan och smög så jag kom inom skotthåll för dem.Bild
kimppa
Inlägg: 349
Blev medlem: 26 nov 2007, 23:32

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av kimppa »

Vacker bild keffe grattis till lyckad smygjakt. Smög själv och Sköt en tripplett på gräsänder i dag :lol: . Dessutom med stålhagel som jag varit skeptisk mot entid.sedan änderna vägrat dö trots lagom håll. Har inte krav på stål på min sten i havet än men det blir väl 2023 eller nåt sånt så lika bra att vänja sig vid alternativen till bly.
Det visade sig att jag bara köpte fel sort stålhagel för änder köpte2 or med 33 gram som jag köpte mest för skarvjakt. Det var dom enda icke tokladdade 2 orna lokala handlaren hade hemma som råkade va stålhagel. Men dom har tydligen för stora luckor eller nåt för andfåglar. och jag har prövat på tavla och det såg inte katastrofalt ut och ett rådjur har dött snällt av stål 2 orna sköt det på egen mark och var ensam så alla negativa kommentarer om stackars träd och ricoshetter undanbedes. Idag hade jag stål 4 or 32gram alla änder dog snällt ett skott per fågel 15 till 30 meters avstånd. Samma choke Carlsson Light modified. Det mystiska är att 2 orna va 76 mm highvelosity och 4 orna mera normala 70mm patroner men man lär sig nåt nytt alla dar i lördags togs 5 knipor av daga lärde mig att knipor på vatten är hårdskjutna medans en svärm i bröstet vid landning innebär godnatt jord direkt trots mina stål 2 or med annars diffusa skottecken.på vattnet skulle 22lr göra susen dessutom tyst med ljuddämpare monterad. Men det får bli en annan gång tror nog att fåglarna snart får vila från mig och mina jakter för i år.
FredrikJerner
Inlägg: 304
Blev medlem: 11 mar 2013, 15:53

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av FredrikJerner »

Det blev lite fågel i helgen ändå, knipor, vigg, storskrake och gräsand. 12 totalt , lite lagom.
Resonerades lite om stålhagel. För en del år sedan var drt krav på detta på kusten i sydost där jag bor. Jag använde det förstås men har mycket negativa erfarenheter av stål. Ofta dålig skottverkan och rikoschetter mot stenar som stucker upp över ytan.
Jag stöder blyhagelförbud i grunda insjövatten där änder plockar i sig hagel av misstag. Men i havets saltvatten oxiderar blyet snabbt och hamnar inte i ändernas muskelmage på det sättet.
För några år sedan dog havsörnar i Roslagen och Österbotten av blyförgiftning. Det hävdades vara från blyhagel eller blyhagel. Nivåerna i några örnar var så höga att polisen misstänker preparerat slaktavfall. Under första delen av 1900-talet var havsörnens population betydligt större än nu. Detta trots att sjöfågeljakten och tjuvskjutning var mycket mer omfattande. Det jagades väldigt mycket mer fågel då än nu och med enbart blyhagel. Så kom den blyade bensinen och industrins ökade utsläpp av tungmetaller. Alla stora rovfåglars bestånd störtdök liksom uttern p g a tungmetaller. Orsaken var inte sjöfågeljakten vid kusten.
Jag har blivit blyförgiftad två gånger, orsaken var skärarbeten på ett varv och detta i gammal plåt målad med blymönja. Hettan förgasade blyet och trots skydd fick jag i mig blyröken. Hjärtklappning, matthet och benstyrka som spaghetti....
Det var länge sedan och gav ingen bestående höjd nivå. Blyhagel har jag svalt ibland utan effekt på hälsan.

Min åsikt: jag anser att blyhagel ska vara förbjudet i halvmetergrunda inlandsvatten för att änder inte ska mala sönder blyhagel ihop med grus i sin muskelmage. Där kan små blypartiklar frigöras vilket påverkar fågeln.
Men i havet, på en meter och större djup finns inte den risken. Det oxiderade blyhaglet är mycket stabilt kemiskt och ligger still där det sjunkit.
Jag byter gärna mot andra hagelmaterial men lösningen är inte att hitta enkla syndabockar( jägare) när industri och bränsle vräkt ut bly i naturen i löst/ gasform. Fällt vilt tar vi hand om för säkerhets skull, därtill finns flera goda skäl.
Viggebyjakt
Inlägg: 415
Blev medlem: 11 feb 2009, 22:18
Ort: Västmanland

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Viggebyjakt »

Är det inte så att alternativhagel skall användas, dvs blyförbud, i alla vatten med grundare vattendjup än 2 m...? Därav kan man fortfarande jaga med blyhagel i ytterskärgården (eftersom man nästan alltid kan räkna med djupare vatten där ett hagelhåll ut från skåren), men inte i grunda sjöar, vikar, våtmarker m.m...?? Jag kan givetvis ha fel...
2 Borderterriers & 1 Jaktgolden
Blaser R8 Prof Success, Zeiss V8 1,8-14x50 + Aimpoint H2 + Pulsar N750
Krieghoff Optima Dural 8x57JRS + 12/76x2 m. Aimpoint H2.
Browning 525 Game
Benelli Comfort
Ruger Singel Ten, 22lr
Anschutz Varmint 22 lr.
FredrikJerner
Inlägg: 304
Blev medlem: 11 mar 2013, 15:53

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av FredrikJerner »

Viggebyjakt skrev: 19 nov 2020, 19:05 Är det inte så att alternativhagel skall användas, dvs blyförbud, i alla vatten med grundare vattendjup än 2 m...? Därav kan man fortfarande jaga med blyhagel i ytterskärgården (eftersom man nästan alltid kan räkna med djupare vatten där ett hagelhåll ut från skåren), men inte i grunda sjöar, vikar, våtmarker m.m...?? Jag kan givetvis ha fel...
Jodå, i stort sett rätt tolkning. Lagtexten talar om att använda stål i grunda vatten vilket gjort att detta tolkas lite olika. Det står alltså inte något ”minsta” djup för blyhagel. Har pratat med min länsstyrelse om det( naturenheten) och de har gjort den tolkning du beskriver. De har dock förståelse för dilemmat då de jagar sjöfågel nästan allihop.
Nu är i alla fall knipornas tid här i sydost. Blir en sväng på sjön i helgen.
Raggarö
Inlägg: 6428
Blev medlem: 19 jul 2005, 13:16

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Raggarö »

Begreppet "grunt vatten" och dess tolkning har diskuterats långt och länge på diverse forum, t.ex. här:

https://www.jaktsidan.se/ipb/topic/2348 ... A5geljakt/

Jag har alltid både alternativ- och blyhagel med mig ut i skåran (Roslagen), min tolkning är att dykänder skjuts med bly och "doppänder" skjuts med alternativhagel. Det går inte att hålla reda på exakt vattendjup vare sig det är 1m, 2m eller 6m. dessutom hamnar haglen olika djupt om man skjuter på flygande fågel eller fågel som är på väg att landa/har landat.

Jag har haft en animerad diskussion med en paragrafryttare om detta, ibland får man hålla tand för tunga.

Får hoppas att kniporna kommer visslande runt ön.....

Raggarö
Enligt en viss klärvoajant forumist är jag inte ärligt intresserad, vilket tyvärr mitt track record tydligt pekar på.......

Jag har tydligen inte något Internet-vett....
Halo
Inlägg: 1
Blev medlem: 12 jan 2021, 18:51

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av Halo »

I år är första säsongen med sjöfågel jakt för mig. Här på västkusten tär saltet hårt på vapnen, vågor, vattendjup och strömmar kan vara ganska starka så jag lägger fast vättarna med en 10m lång ankarlina och sedan 2 vättar per lina. Skjutit nästan uteslutande ejder (och en säl). Grymt kul men svårt att förstå var ejdrarna samlas och hur de flyttar sig i området. Verkar som de samlas i stora flockar nu i januari och därmed färre grupper som sträcker under morgon och kväll. Morgonsträcket är ju endast marginellt än resten av dagen. Finns det några erfarna jägare som förstår lite mer om hur ejdrarna rör sig mellan olika områden?
culot
Inlägg: 6435
Blev medlem: 15 maj 2004, 21:47

Re: Sjöfågeljakten 2020

Inlägg av culot »

Halo skrev: 12 jan 2021, 19:04 I år är första säsongen med sjöfågel jakt för mig. Här på västkusten tär saltet hårt på vapnen, vågor, vattendjup och strömmar kan vara ganska starka så jag lägger fast vättarna med en 10m lång ankarlina och sedan 2 vättar per lina. Skjutit nästan uteslutande ejder (och en säl). Grymt kul men svårt att förstå var ejdrarna samlas och hur de flyttar sig i området. Verkar som de samlas i stora flockar nu i januari och därmed färre grupper som sträcker under morgon och kväll. Morgonsträcket är ju endast marginellt än resten av dagen. Finns det några erfarna jägare som förstår lite mer om hur ejdrarna rör sig mellan olika områden?
Har bara jagat Ejder på ostkusten, men det var så länge sedan den försvann härifrån att man knappt kommer ihåg , men ute till havs så drogs dom alltid mot de sista öarna, du har inte provat med sk Lines ? ta en sjunk tern och knyt fast en vette med 1 m lucka ca 8-10 st i rad
2-3 sådana rader kan funka bra då dykänder vill flyga emellan dom