Ripjakt med hund vintertid tips sökes

Diskutera jakten på våra fåglar.

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

micke_gt
Inlägg: 22
Blev medlem: 21 aug 2012, 19:40

Ripjakt med hund vintertid tips sökes

Inlägg av micke_gt »

Hej

Planerar att åka till fjälls i början på mars för att träna/jaga med min unghund,
Är det någon som har tips på fjäll som är hyffsat lättillgängligt med skidor för dagsturer,
kommer bo i husvagn alternativt hyra stuga så valmöjligheterna blir ju såklart mindre än om man tar sig ut med skoter el helikopter ☺️

Så tips mottages tacksamt, västerbottens el norrbottens fjäll spelar mindre roll,

malx
Inlägg: 2687
Blev medlem: 18 dec 2014, 13:07
Ort: Luleå
Has thanked: 10 times
Been thanked: 69 times

Re: Ripjakt med hund vintertid tips sökes

Inlägg av malx »

Bara kolla på kartan var du tar dig i närheten av kalfjäll utan större ansträngning och samtidigt har tillgång till boende och parkeringar. D.v.s. någon av de tre vägarna n mot Norge som finns i Norr- och Västerbotten borde kunna erbjuda hyfsade möjligheter. Det går ju även utnyttja någon av skoterlederna (på skoterledskartan) för att ta sig till kalfjället men då är det ju bra att hålla koll på hunden också.

Allmänt gäller att ju enklare det är att ta sig till jaktmarken och ju bättre den är desto större konkurrens och vissa av jaktområdena nära vägarna stängs för jakt (p.g.a. att antalet jaktdagar nått säsongsgränsen) mot slutet av säsongen så det skadar inte att räkna med några alternativ.

I övrigt är det också väldigt svårt att förutspå hur föret är för hunden på olika ställen. Ibland går det utmärkt för hundarna att springa överallt och andra gånger är det kört överallt. Just gränsen mellan kalfjäll och björkskog är väl det som oftast brukar gå bra. Är det svårt på en sida av en dalgång/berg så kan man försöka på andra om det blåst annorlunda där.