Hur tecknar dov?

Diskutera jakten på Älg, Björn, Varg och Lo mm.

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Tikka67
Inlägg: 178
Blev medlem: 28 jun 2018, 12:18

Hur tecknar dov?

Inlägg av Tikka67 »

Hej.

Nu har jag skjutit tre dov under min jaktliga karriär. Alla tre sköts med bra bogskott.
Det som förvånar mig är att INGEN av dessa tecknade vid träff. En skovel och två hindar.

MEN, en gick fem meter efter träff, sen pladask. De två andra tio meter och föll.

Har skjutit flera rådjur, och de tecknar alltid väldigt tydligt.

Min observation, har det bara varit slumpmässigt, eller beter sig dov så här?

mvh
Tikka67
regnskogII
Inlägg: 2784
Blev medlem: 13 mar 2019, 17:26

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av regnskogII »

Jag kan hålla med om att dov kan vara mindre responsiva, för vissa skott,
men vid skott i hjärta så får man oftast den klassiska på bakbenen spark bakut effekten.
Men tar man enbart en bog, inte båda så är det min uppfattning att de kan gå en bit,
det är också så att man inte nödvändigtvis får en massa reaktioner på träffen.
De flesta av oss hör anslagsljudet vid en bra träff, ibland ser man en blodros som slår ut på ingångssidan.
En sak jag kan påstå utan egen upplevelser är att man vid en dålig träff, buk, tarmpaket får den klassiska krumningen av ryggen,
har noterat andras hantverk i den saken.

utöver ovanstående måste jag säga att det för mig handlar väldigt mycket om vilken kula jag använder och var träffen tar,
tar träffen över mittlinjen i kroppen får jag nästan alltid en effekt, påverkan på ryggraden som medför att djuret går omkull.

I tisdags fick jag bevittna hur en spets sköts genom överarmsbenet, som splittrades och genom nedre bröstkorg, hjärta och lungor med en Tipstrike Norma,på 106 meter, den kom att därefter gå iväg cirka 170 meter, i en svag halvbåge, tid på benen efter skottet/träffen, cirka 20 sekunder.

träffen gav en klockren ställa sig på bakbenen reaktion och sedan samlade den sig i säg 3-5 sekunder, då den var vinglig, för att sedan kunna dra iväg, den kunde inte följa flocken/ gruppen .
Användarvisningsbild
Tomps
Inlägg: 5887
Blev medlem: 17 mar 2009, 12:57

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av Tomps »

Instämmer enligt ovan, men då tycker jag det gäller främst vuxet dov - som ju är bra mycket större än vuxet rådjur. Vi jagar ju nästan alltid rådjur med klass 1 och då är det inte så konstigt med tydliga skottecken.
Av de dovvilt jag skjutit är det ganska stor variation i skottecken och inget jag kan dra några slutsatser av. Ibland faller de som slagna av blixten (ffa kalv och alltid vid påverkan på cns) och ibland går de undan en bit, med eller utan tydliga tecken. Det otydligaste jag kan minnas var när jag sköt en skovel på drevjakt, lite snett bakifrån, och den bara lunkade vidare i samma takt in i en grantätning 30 m bort. Men där låg den, skottet tog lågt i bröstkorgen strax bakom bogen, rätt igenom hjärtat och ut framför bogen på andra sidan. Men jag har upplevt lika otydliga tecken vid drevjakt på enstaka rådjur också, för att inte tala om gris.
Så, ja, skottplacering och situation (drevjakt o springande djur vs stillastående och betande) samt kula och i viss mån kaliber är nog det som avgör.
Kocken149
Inlägg: 1769
Blev medlem: 18 aug 2015, 10:11

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av Kocken149 »

Beror alldeles på hur skottet tar tycker jag, har aldrig skjutit dov bara kron, men en hel del rå. Sköt en liten bock för ett par veckor sedan med 338wm bössan, den tecknade ingenting och sprang 100m. Där hade skottet gått rakt igenom mellan revben och genom lungorna och ut mellan revben (snacka om minimal köttförstöring). För en vecka sedan sköt jag en bock med 6.5an precis bakom bogen men i revben genom lungor och sen ut genom nästa bog, den for omkull direkt.
Användarvisningsbild
blancpain
Inlägg: 890
Blev medlem: 03 feb 2016, 13:56
Ort: Solna

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av blancpain »

Intressant frågeställning!

Har skjutit många dov med blandad reaktion.
Två kapitala herrar som sprang långt trots bra skott i vitala delar. Ingen tecknade något vid träff.

Senast nu i helgen en hind, skott rakt bakom bog, med barnes TTSX i 8x68s , tecknade inte alls sprang vidare. Hundföraren som kom och kollade skottplatsen hittade först några små droppar och sedan mycket blod och efter 30-35m låg den där.

Minns en hind jag sköt i full språng med 45-70 med en 405gr kula rakt i hjärtat, den sprang också 50-75meter innan den säckade ihop. Fick be hundföraren komma och kolla då jag inte såg den vare sig träffas eller falla omkull.

Men så har det också varit ett antal hindar och kalvar som blivit kvar på plats med blöta kulor i 8x57.

Så lite olika men till skillnad mot tex vildsvin och rådjur har de inte tecknat lika tydligt.
"The old man used to say that the best part of hunting and fishing was the thinking about going and the talking about it after you got back"
win307
Inlägg: 3813
Blev medlem: 07 okt 2012, 23:19
Ort: Enköping

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av win307 »

Omöjligt att svara på generellt. En smäll i staketet när dom står still så brukar dom stå kvar på stället och trampa lite. Skott i pumpen händer ibland,det vanligaste bakutsparken som skrivits tidigare i tråden har jag själv aldrig upplevt, däremot känguruhopp på bakbenen några gånger. Ibland syns ingenting oavsett träffställe... :? Bogskott visar sig med haltande gång oftast.
Delar av min erfarenhet efter ca 75 -80 dov iaf.
Winchester 307 Aimpoint micro H1
Marlin 60 ssk Oblivion
Baikal hagelbrakare
BSA 308 w Tasco
Jägarexamen-88
Tikka67
Inlägg: 178
Blev medlem: 28 jun 2018, 12:18

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av Tikka67 »

Ganska intressanta kommentarer.

Slutsatsen är att dov inte fattar att de är i princip "walking dead". Skjutit mest rådjur, så därför är jag lite överraskad/förvånad.
Husqvarna special
Inlägg: 2650
Blev medlem: 21 mar 2013, 12:44

Re: Hur tecknar dov?

Inlägg av Husqvarna special »

Har skjutit ett 50 tal eller fler dovhjortar. Alla på smyg och vakjakt där djuren stått stilla eller gått. Nu beror det ju lite på vad man menar med tecknar men alla utom en har visat kraftiga reaktioner. Ungefär lite drygt hälften springer/kastar sig iväg i skottet för att efter några meter eller redan direkt börja vingla och frambenen inte bär. Närmare hälften har trillat i skottet. Några enstaka har hoppat rakt upp, dessa var hjärtskott. En har hoppat iväg 5 meter och krummat efter ett tråkigt och dåligt skott genom lungor och mage. En trippade sakta och helt kontrollerat iväg och bort utom synhåll. Denna blev jag verkligen fundersam på. Gick fram och kollade och eftersom det var lite snö var det lätt att se vad som hänt. Den hade bara gått de ca 15-20 metrarna där jag såg den och direkt efter att den varit utom synhåll så hade den börjat vingla och efter 5-10 meter låg den död. Denna var skjuten bakom bogen. Nästan alla av dom andra är skjutna i bogen förutom några få som är skjutna i halsen. Alla med 9,3x62 18,5g alaska och ett fåtal med 7x57.
Sen får man tänka på att rådjur normalt hoppar fram mer än dovhjortar vilket kan uppfattas som mer tecken på träff när de springer iväg.
Husqvarna 900 9,3x62
CG 1900 Stenmark/Stoltz custom 6mm Br
Husqvarna 1640 MC 6,5x55
Mauser 420B 22lr Stenmark/Stoltz custom
Beretta S2 sidolås
FN B25 B2G
Flodman
Husqvarna 246
Husqvarna 46AN
640 Lyx
1640 Lyx
1640 special
1651 Special
1900 Jubileum