Norma data

Här kan du ställa frågor om laddvikter.

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

Matte
Inlägg: 1059
Blev medlem: 03 sep 2001, 12:40
Ort: Sweden

Norma data

Inlägg av Matte »

Jag har förstått att Norma är försiktiga med sina max laddningar,är det så eller har jag fattat fel?
En annan fundering jag har är hur mycket gastrycket sjunker om kulorna är belagda med lubalox eller molycoated? Om det nu sjunker?
Kulorna jag ska ladda är 180grains Nosler Parition Gold till min 30-06. Som ni förstår är jag osäker på gastrycket men 61 gr MRP skall väll inte vara något problem hoppas jag.GM

Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10587
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Matte.

Det är alltid olika förhållanden i olika pipor, jag skulle inte starta med 61 gr. MRP om jag var i dina kläder......

Detta med gastryck är inte helt lätt att bedömma utan mätutrustning. Tändhatten är en hyfsad indikator men det fnns fallgropar. En platt tändhatt är inte alltid en indikation på högt tryck, för mycket headspace ger även det platta tändhattar utan att trycket behöver vara högt. När det börjar bildas en krater runt tändstiftets anslag är det dock oftast frågan om högt tryck. Även här finns det saker man bör ha med i bedömningen.

Om man tex. tar en Vihtavuouri 68 tändhatt och försöker att ladda så den blir platt och börjar kratra runt anslaget får man nog först problem med kärvande hylsor. Den är fruktansvärt hård om man tex jämför den med en Federal 210 som är ganska mjuk.

Belagda kulor är i mina ögon ingen fördel när det gäller jaktkulor. Jag har testat lite med molbydendisufid belagda kulor i bänkskyttepipor. Det ger en liten hastighetsökning och ger möjligen pipan lite längre livsländ. Jag anser inte att precisionen blir bättre. Man måste öka laddningen för att få samma v/0 om man jämför med en obelagd kula. Detta kan ju väcka frågan om inte den ökade laddingen sliter på pipan mer och ökar slitaget så att man till slut är tillbaka på ruta ett så att säga.

Detta virrade nog till det mer an det gav svar förmodar jag <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

Stefan K

Användarvisningsbild
Fritz Kraut
Moderator
Inlägg: 38938
Blev medlem: 09 jun 2001, 22:30
Ort: Sydnärke
Has thanked: 6 times
Been thanked: 23 times

Inlägg av Fritz Kraut »

Hej!

Om man tittar i Normas laddtabell, så är 61 grains MRP max för en vanlig standardkula med blykärna. En Nosler med mellanvägg anses ge högre tryck vid samma laddning. Att börja direkt med maxladdning är nog lite väl hårt. Du får väl lägga Dg några grains under max och testa Dig fram. Troligen kommer max att fungera bra och kanske kan Du arbeta upp lite till om Du vet EXAKT vad Du gör, dvs. att Du är kunnig nog att urskilja tecken på för höga tryck. Och de är bl.a. tillplattad tändhatt, trögt att öppna slutstycke, skadad text på hylsbotten osv. Har Du nått så långt har Du öst i för mycket. Bössan i sig håller nog om den är frisk, men i sämsta fall kan hylsbotten brista. Och då blåser det friskt om öronen!

Tabellvärdena är naturligtvis framtagna för att de ska duga i alla bössor, även i gamla vanvårdade spett som aldrig haft en läskstång i loppet. Därför finns det marginaler att spela med, men man måste vara oerhört vaksam, försiktig och kunnig för att börja ösa i extra krut. Är man det minsta osäker eller inte har laddat så mycket, så ska man låta bli. Man förlorar ingenting utom några få m/s om man tar det lugnt. Och dem märker inte älgen av: han faller ändå.
Du får ut 840 m/s med Din laddning - jag får runt 630 m/s med min gamla 9,3x57 och håller ändå mitt i ut till 150 meter.

Hälsningar

Fritz

Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10587
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Fritz är inne på något som är ett ganska märkligt fenomen bland en del handladdare. Det laddas ofta med målsättningen att få maximal utgångsfart och därmed en flack kulbana.

Som Fritz påpekar är det alltid en svår balansgång när man närmar sig maxladdningar. Ett hylsbrott med gaser som strömmar bakåt i mekanismen är ingen trevlig historia, tro mej.... De hål man återfinner på slutstycken mm. som ska leda bort utströmmande krutgaser från skyttens andsikte räcker inte på långa vägar till för att ventilera ut all gas på ett säkert sätt.

Det är ofattbara krafter i omlopp när man avfyrar en studsarpatron.

De få extra meter i v/0 man uppnår med de sista grainen krut är dyrbara när det gäller pipslitage, säkerhet mm.

Vill ma ha en .308 Win som skjuter en 180 gr kula i 850 m/s skaffar man sej en 30-06 och vill man ha en 30-06 som skjuter samma kula i 940 m/s skaffar man en .300 Win Mag osv.

Enkelt!!

Stefan KÄndrat av - Stefan.K den 01/12/2002 21:17:40

orust
Inlägg: 900
Blev medlem: 27 dec 2001, 00:45

Inlägg av orust »

Jag har laddat 57 grain MRP med Oryx 13 gram i min korta pipa 508mm och det blev en jävla mynningsflama.I detta fall var det att elda för kråkorna.

Matte
Inlägg: 1059
Blev medlem: 03 sep 2001, 12:40
Ort: Sweden

Inlägg av Matte »

Tack för era kloka ord.
Anledningen att jag tror att 61gr är möjligt är att jag tidigare laddat till max med Normas data, dock ej med nosler. Utan att jag med mina erfarenheter kunnat upptäcka några indikationer på högt tryck. Att nosler kulor ger ett högre tryck visste jag men min tanke var att beläggningen till en del skulle kompensera detta.
Jag håller med om att man inte ska ösa i för att få prestanda som ligger på gränsen för kalibern, Men jagar man storvilt så vill jag inte ha 308 win i min 30-06 även om det räcker till.
Att tändhatten till plattning inte är tillförlitlig som tryck indikator märkte jag när jag blandade lite "överblivet" remingtons var betydligt mer uttplattade än fedral 215.
Men du Stefan varför krävs mer krut för att komma upp i samma vo som med en vanlig kula. Är det för att kulan är kortare tid i loppet så att trycket inte hinner byggas upp?GM

Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
Inlägg: 10587
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inlägg av Stefan.K »

Njae, kulan får nog inte kortare lopptid med moly beläggning (tror jag). Den minskade friktionen mellan manteln och loppet är nog orsaken till att trycket inte byggs upp på samma sätt. Som jag sa tidigare anser jag inte att moly är något som är värt att syssla med för jaktkulor.........

Stefan K