Eftersom jag äger och driver forumet så tar jag mig friheten och postar detta inlägget globalt!
Jag har lite vapen jag behöver bli av med, Eftersom jag behöver få ihop 20 transaktioner/ år enligt polisen så behöver jag nu bli av med några vapen med...
Nu är det klubbat. Från 4:e november börjar nya regler gälla som gör det möjligt för jägare att sälja vildsvin/vildsvinskött direkt till konsumeneter eller lokala butiker.
Läs mer hos Livsmedelsverket:
Senaste inlägget
Jag gick kursen via Zoom, ledd av Jonas Malmsten. Det funkade bra och han var mycket duktig.
Fransk löksoppa med vitt vin, krutonger och vitlöksbröd gjort på egenbakad baguette! Naturligtvis egengjord vitlökssmör och aioli! Några kalla öl till matlagningen och maten avnjuts med något sofistikerat, t.ex resten av vinet :D
Hej.
Iår är det jag, syskon och kusin som står värd för årets ”grevajakt”
Vi är ett kompisgäng som jagar en gång om året ihop och då ingår det en middag på kvällen.
Iår har vi lyckats fixa fram så det bara bjuds på fileer. Tanken är att grilla...
Senaste inlägget
Ingen enkel blandning.
Rå, hjort och älg skulle jag personligen salta, peppra, lägga på lite olja och grilla på hög värme och servera riktigt rött. Om älgfilen är stor finns det lite alternativ, men uppskuren i skivor fungerar samma...
Hej och god fortsättning!
Som rubriken lyder - jag har börjat inse att jag behöver en vakuumpackare för bättre hållbarhet och mindre packvolym i frysarna. Har kört med fryspåsar och handpump i många år men sett hur mycket bättre det blir med en...
Senaste inlägget
Kör Hyltes Genzo v5 och är supernöjd. Finns garanterat fler bra modeller men ska berätta om min kundupplevelse med Hylte.
Kört foodsaver i många år med gott resultat men när den började sjunga på sista versen började jag kolla runt på ersättare.
Så...
Jag bor i Småland, där det inte går så bra att torka kött ute i det fria. Beslutade mig för att bygga en låda för att kunna torka kött, en så kallad biltong-box .
Bygger är klart.
Ska prova att göra traditionellt torkat älgkött och lite mer...
Senaste inlägget
Kul fler gör biltong-/torklådor.
Jag körde med plastback förut men har numera ett modifierat torkskåp. De sista åren körde jag ingen värme utan värmen i rummet fick räcka och för mig fungerade det fint, möjligen på sommaren kan värme vara bra för...
Är det nån som har ett bra recept på Kanadagås? Har en liggandes i frysen som jag tänkte käka upp. Viltreceptarkivet verkar borta, finns det nån liknande sida?
Här i Österbotten har vi ingen tradition att tillverka och äta surströmming. Nu var jag på jaktbesök i Sverige och köpte två burkar Röda Ulven. Mina jaktkompisar gjorde korstecken och förutsatte att den används som rävåtel. Det skulle förstås vara...
Senaste inlägget
Klådda, mjukt eller hårt tunnbröd. God potatis, creme fraiche, tomat, ev mild lök. O.P. Anderson eller Linie Aquavit.
Hej! Vad har ni för erfarenheter kring mörning av älgkalv?
Sköt en häromdagen där skottet tog illa och gick igenom magen. Bukhålan är försiktigt sköljd med kallt vatten och rengjord så gott det går. Kalven har hängt svalt i utetemp snitt kanske 10...
Senaste inlägget
40 dygnsgrader för kalv tycker jag är fint och hellre åt 60 dito på vuxna djur.
Speciellt när man som du verkar ha perfekt temp för djuret att hänga.
Jag pratade med en bekant som sade att han har slutat trikintesta vildsvin. Han menade att eftersom man ändå genomsteker köttet så spelar det ingen roll. Jag jagar inte mycket vildsvin, och får ännu mer sällan med kött hem, så jag har aldrig...
Senaste inlägget
Det är ju försvinnande få testade grisar som ger träff på trikiner, men det finns samtidigt ingen anledning att inte testa, oavsett om det kostar pengar eller ej. Jag har aldrig fått positivt svar, ej heller hört någon i bekantskapskretsen som fått...
Monterade ner mitt kit från en gammal kyl och har nu köpt en ny kyl för att montera den i. Jag saknar dock själva beskrivningen och rekommendationer på mått. Tyvärr slängde jag den gamla kylen tidigare idag och kan inte kolla dom gamla...
Skickade in ett trikintest för 3 veckor sedan som jag inte fått svar på, tänkte ringa till eurofins som jag skickat till men det får bli på måndag. Är rädd för att biten jag skickade med var något för liten, och resterande del av framben hamnade i...
Jag undrar om någon av er forumister har tips på ett slakteri eller privatperson som tar emot viltkött (vildsvin) för hängning och styckning? Givetvis mot ersättning.
Jag har använt en liknande tjänst förut men då var det en bit ner i...
Lämnade in ett rådjur som jag sköt i höstas för styckning och förpackning på ett gårdsslakteri. Tänkte inte så mkt på det men det står bäst före 27-12-2021 på det....håller det verkligen bara drygt ett halvår i frysen eller är det om man INTE fryser...
Senaste inlägget
Som alla andra säger, det håller i åratal, längre än du orkar bevara det så länge det ligger fryst och vaccat.
Vi har gjort denna macka nu några gånger i sommar och passade på att fota lite nu på sista .
Ingredienser .
Fransk TeBaugette
HamburgerOst typ Ceddar
Grillat kött i skav-skivor med sin favorit grillkrydda.
Caramelliserad lök
Gratäng Ost
Balsamico...
Senaste inlägget
Kört liknande med rostat surdeg, tomat/rödlök/chiliröra, senap/tryffelmajo, picklad silverlök och sallad, sen valfritt icke för svårtuggat kött.
Ska testa mackan ovan vid tillfälle.👍
Hej! Jag är intresserad av att lära mig röka köttet själv. Hittar tyvärr väldigt dåligt med info om hur man går till väga, och skillnaden på alla rökar osv.
(Kanske är jag som är dålig på att söka) Vill ha en större rök där man kan få plats med mer...
Senaste inlägget
Då borde det funka som jag tänkt. Blir ju i princip samma sak...
Tycker det tar förfärligt lång tid att stycka och förpacka.
För mig tar det för ett rådjur runt 8 timmar ink flåning, styckning, vacuumpackning, putsning, malning, köra bort slaktrester med skottkärran och...
Senaste inlägget
Vi var och vakade gris igår kväll och kompisen fällde en en galt på ca 80 kg :)
Den effektiva tiden för att ta hand om grisen var väl något mindre än 2 timmar. En kvart för att dra grisen ur skogen och 1,5 timme för urtagning och flåning....
Sköt mitt första rådjur i höstas och kvar sedan dess i frysen finns fyra lägg och lite revbenspjäll.
Jag har försökt läsa på lite vad man kan göra på dessa rätt taniga bitar men inte blivit ett dugg klokare...
Tar gärna emot tips...
Senaste inlägget
Som många redan sagt: läggarna kokar du till dom är möra.
lägg dom i en lagom stor gryta, i sällskap med en klyftad lök, lite enbär, lite peppar, några lagerblad. eller kryddor efter egen smak.
mät hur mycket vatten det går åt för att täcka köttet....
Är det lika tabubelagt att fråga om eran bästa kräftlag som om fråga om ert bästa svampställe, bästa fiskevatten, vad ni tjänar, osv osv.??
Köper 10kg kräftor av en vän varje år, har testat lite olika och det blir gott varje år men lite samma som...
Senaste inlägget
Dödlag tycker jag också är viktigt då det lyfter både smak och utseende - en svartbrun lag med lätt sumpdoft är inte så kul, även om många vant sig vid det....
Jag gör en draglag tidigt på dagen eller helst kvällen innan och ställer den svalt. Det...
Hur gör ni när ni ska frysa in 10-20 kilo kött efter styckning? Jag lägger det i vilt kylen i 2 grader tills det är kallt, sen åker det in i frysboxen i en pappkasse men det kan ju ta över ett dygn innan allt är genomfruset.
Ska röka inför jul och efter lite missförstånd så är det normala sättet via bekant ej tillgängligt så det blir att göra själv, jag och grannen brukar hobbyröka lite grejer med blandad resultat, så två rådjurslår skall rökas innan jul. Några frågor:...
Senaste inlägget
Hur gjorde du till sist? Temperatur, tid, salthalt, tid i lag, mängd lag, spruta osv. :roll: :)
Fusk i ugn?
Jag körde 7 dagar i saltlag + spruta, gick på 10% salt siktar nu på 8,5% för det var lite för salt, hade lite socker i också enligt...
Såhär har det sett ut för mig i år. Allt nedan är levandevikt. Jag har kommit fram till att följande kalkyl fungerar väldigt bra och alltid stämmer bra vid kontrollvägning. Så kan du räkna lite själv med listan nedan.
Tänkte dela med mig av ett snabbt och enkelt recept som blivit en favorit hemma hos oss. Har man älgkött till hands så går det på en kvart att svänga ihop en trevlig middag för familjen.
Du behöver:
- älgkött, ju mörare desto bättre men alla...
Senaste inlägget
Vi brukar göra tacos på rådjur och det gillar alla i familjen. Kryddningen brukar vara vitlök, spiskummin, salt och peppar. Det smakar lite annorlunda, och är framförallt mycket fettsnålare jmf. med kokött. Vi gillar det eftersom tacosen inte blir...
Jag ska börja röka kött till husbehov och har köpt mig en bradley smoker.
Kommer framförallt röka vildsvin och dovhjort.
Tänkte även ge mig på lax-sida tex.
Tänkte höra var man får schyssta förbrukningsvaror till rätt pris (nät,...
Senaste inlägget
Jag har 150 liters varianten i rostfritt.
Nu verkar priserna precis som allt annat gått upp även på dessa. Men användarmässigt är det väldigt bra
Har avlivat en halt tacka (får) här hemma på gården.
Aldrig tagit rätt på tacka tidigare, känner att
med min och sambons småskaliga produktion så känns det bäst att ta rätt våran trogna tacka.
Är det någon som har testat att laga till viltkött med Sous Vide metoden?
Lär göra segt, vacumpakat, kött mört efter 24 till 72 timmar i vattenbad med en jämn temperatur på ca.58°. :roll:
Det finns ju termostatstyrda värmare och kärl för detta,...
Senaste inlägget
Jag brukar för det mesta köra älgkött i SV, inte de absolut finaste bitarna, utan de andra med mera senor och motstånd i. Tinar köttet, vacuumpackar sedan tillsammans med marinad och kryddor och kör sedan typ 6-8 timmar på 56 grader i SV. Slänger...
Blev inringd på ett eftersök dagen efter de blev påskjutet.
Fick tag i kalven ganska exakt 1 dygn efter att den blev påskjuten.
Är det okej att äta?
Skottet satt lågt i bogen och gick ut under bröstet.
Såg inget konstigt vid uttagning
Känns tråkigt...
Senaste inlägget
Ser nu när de hängt att tag att köttet blivit väldigt rött.
Läser om DFD-kött och antar att de är det.
En del skriver att de bara är att kassera köttet och någonstans läste jag att de funkar som köttfärs.
Någon som prövat DFD kött?
Ni som är erfarna säljägare, testar ni köttet för trikiner? Om inte, varför inte?
Senaste inlägget
Säl är riktigt bra om man tillreder det på rätt sätt.
Köttet i mjölk ett dygn har fungerat bra för oss :idea:
Sjukt mört, man kan göra hamburgare genom att bara banka ut biffarna lite
Det är så vi gjorde hemma i Island, när vi jagade säl.
Den...
Gjorde första julskinkan igår och ångrade direkt att jag inte börjat tidigare.
Har ett gäng rimmade vildsvinskinkor i frysen. Både traditionella på in/ytterlår med liten svål men på mindre grisar så benar jag ur baklåret, trimmar lite så det blir...
Senaste inlägget
Ett försök med ny saltlag, innan rätta julskinkan på vildsvin
Hej o hå
Jag sköt en dovspets förra veckan och styckade den idag, har hängt ca 40 dygnsgrader i 5-6 grader C.
Nu till frågan - jag tänkte lämna ett par gobitar för rökning hos en vän på söndag och då funderar jag på om man vågar lämna dessa bitar...
Senaste inlägget
Tack alla, allt kött låg över natten i boa och var kallt o fint i morse när jag skulle packa ner det i frysen. Stod länge och velade, men bestämde mig till slut för att låta alla styckbitar åka ner i frysen..... På lördag kväll tar jag upp bitarna...
Svejsan hejsan.
Som rubriken säger sköts en dovpappa förra året några veckor innan brunstuppehållet. Jag gissar att den kan ha varit på väg in i brunst, alternativt om stora hjortar har starkare smak generellt för det var inte alls den lena smak man...
Senaste inlägget
Han(tam)grisar så kastreras just för att man inte skall få galtsmak, dvs det har att göra med hormoner och smaken finns i köttet/fettet.
Gjort det för första gången och stekt och serverat det med bruna bönor och kokt potatis. Tyvärr får jag säga att fläsket var väl sisådär. Om någon har en metod/recept på rimning av vildsvinsfläsk som ger ett resultat ni gillar så berätta gärna för...
Tänkte mig en tråd om tips kring vad man kan ordna för middag efter hemkomst från jakt. Det finns förstås en del matlagning på Youtubes jaktkanaler, men jag tycker att man många gånger missar kopplingen till jakten, dvs att det ska vara matlagningen...
Senaste inlägget
En lille jägermeister efter att man tänt eld i bastukaminen, sen nått att käka o tre bastuöl o nattinatti.
Plockade upp vaccummaskinen ur plastbacken där jag förvarar slaktgrejer. Då ser jag att den rostat och förstår först inte varför. Sen ser jag att ättiksflaskan läckt över maskinen. Provstartade och lamporna lyser den men varken kompressorn eller...
Vad jag förstår så är risken för t.ex. salmonella försumbar för skogsfågel, men jag saknar fakta på detta. Vi äter en del skogsfågel och även duva i familjen, men hittills har jag spelat det säkert med 72 grader innertemperatur. Främst pga att vi...
Senaste inlägget
ALLTID röd i mitten annars fruktansvärt tråkig matbit.
Seg som allt som genomsteks när det gäller bevingade!
Hej
Rökte Tjäderbröst på Webergrillen i går och måste bara säga att jag blev positivt överraskad hur bra det blev :D
Körde med kol-orm-metoden som jag sett på youtube
onclick= window.open(this.href);return false;
Och med avskärmning med folie...
Senaste inlägget
...
Du har ju fått en liiiiten smokering längs ut mot ytan iaf (den röda ringen)!
Du är på god väg.
Prova att blöta fliset/spånet så det tar längre tid att brinna upp.
Vad kör ni för flis/spån?
Jag har kört burspån till sällskapsdjur från...
Tänkte kallröka 2 rådjursfioler, någon här som gjort det och kan komma med tips och råd. Har varmrökt förr men tycker inte om det. Vill ha en torrare och mer trådigt kött. Tid och temp??? Torrsalta eller 10% lake?? För övrigt är det en hemmabyggd...
Senaste inlägget
Har som sagt inte kallrökt själv ännu, men vanligt grovsalt utan jod och handskar och bra hygien så bör det inte va något problem. Dessutom är jag inte så orolig för att bli kass av maten. Det finns så mycket annan skit man ska hålla sig borta ifrån.
Tänkte göra ett försök att röka tjäderkött i min Muurikka-elrök.
Då röken behöver rätt hög värme för att rök ska bildas funderar jag på om man kan (kan kan man alltid) röka köttet direkt från frysen? Hade tänkt slänga in köttet i frysen efter det...
Senaste inlägget
Det frusna köttet tar inte emot röksmaken, köttet måste tina först för det, vilket det självklart gör i värmen. Vilken värme tror du att du behöver ha för att rök ska bildas? Slänger du in köttet fruset i säg 100 grader så kommer det tina relativt...
En lättsam fredagstråd. Vad föredrar du och varför? Min egen åsikt är glasklar då jag provat alla,bara en får jobbet gjort. Vilken återkommer jag om diskussion följer.
Åsikt?
Berätta :!:
Senaste inlägget
Saknar min elgrill... :( Törs fan inte tända kolgrillen nu när det är stor brandfara. Kanske där gasol eller el har sina enda fördelar. :?:
Vill påminna om att det börjar bli dags att hänga ut köttet på tork.
Hur förbereder ni köttet? Saltlag eller torrsaltat? Typ av salt? Kryddor? Tjocklek på bitarna?
Jag torkar älg- och renstekar skurna i handflatsstora bitar. Torrsaltar så det...
Senaste inlägget
DSC06055.JPG
Nu skördetid för sparris o .... Prosciutto Crudo
Inspirerad av Italien/Spanien testades 2 vildssvinslår på vinst/förlust. Årsgris o låren vägde 5 kg styck vid slakten i höstas. Först trikinprov såklart o sen ner i frysen nån månad....
Efter att mitt grävlingsprojekt lagts på is en stund, så fick jag under bockjakten syn på stora flockar tranor på ena marken och tankar började då flöda fritt. (vi har ju numera skyddsjakt på tranor)
Fick upp en fantasibild över en delikat måltid i...
Senaste inlägget
Jag utgår ifrån att ni trots allt har på klart att ordet transmak inte har det minsta med fågeln trana att göra :roll:
En del gillar ketchup men jag gillar barbequesås :-) och har den inställning att man kan lyfta det mesta i köttväg från tama älgar till vilda tamgrisar med en skvätt sås. Så jag tänkte att här kan vi komma med tips på såser man kan köpa och såna man...
Senaste inlägget
Färdiga såser, då får det bli Lagritos Inget mög, bara kvalité som det står på flaskorna...
Styrkan anges med en heatometer på baksidan.
De som jag brukar ha hemma är:
Eld & Lågor BBQ-sås
Satan i gatan med habanero/mango (alltid hemma, piffar upp...
Hallå! Hur gör ni andra med era rådjursstekar för att få lite tuggmotstånd? Har provat i ugn, stekpanna och grill men jag tycker att det blir för mört och nästan pastejaktigt. Har kör stekarna till 50-55 grader
Senaste inlägget
Jag har skjutit mina rådjur när dom gått och betat, hängt dom med pälsen kvar i 2 dygn innan jag styckat.
Ryggbiffen åker sen ner i sous vide i 1,5tim och 54 grader.
Aldrig upplevt någon pastejkänsla :)
La lite kött i saltlag i torsdags som jag skulle rökt igår, men pga spöregn blev det inte av. Nu verkar det som att jag inte kommer kunna röka köttet förrän tors-fre nån gång. Det borde väl inte vara några problem att låta den ligga i saltlag i en...
Senaste inlägget
Dela gärna med dej av receptet här i tråden.
Jag kom inte längre än till saltningen denna gång dock.
Jag har använt det här för att göra torkat kött (älg, rådjur, vitsvanshjort). Det fungerar alldeles utmärkt och det torkade köttet blir...
Hej!
Har fått hem några orrar från skogen idag och undrar om det är någon som har ett bra recept för att grava dessa? Har hört att det ska bli riktigt bra!
Mvh
Senaste inlägget
Tack för alla svar!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Nu är man nyfiken! Blev det gravad orre/tjäder och vad tycker du resultatet blev? Brukat själv grava tex 2 orrfileer med 2,5 msk salt och 2 msk socker. Vaccumförpackar köttet med salt...
Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori Du kan inte svara på trådar i denna kategori Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori Du kan inte bifoga filer i denna kategori