Fransk löksoppa med vitt vin, krutonger och vitlöksbröd gjort på egenbakad baguette! Naturligtvis egengjord vitlökssmör och aioli! Några kalla öl till matlagningen och maten avnjuts med något sofistikerat, t.ex resten av vinet :D
Senaste inlägget
Precis proveldat nya Korean bbq pryttlarna, sakerna verkar hålla så strax framdukning :)
Hallå! Hur gör ni andra med era rådjursstekar för att få lite tuggmotstånd? Har provat i ugn, stekpanna och grill men jag tycker att det blir för mört och nästan pastejaktigt. Har kör stekarna till 50-55 grader
Senaste inlägget
Kan bli lever av rådjur. Jag är ingen matlagningsmästare men har övat på många rå och har kommit på att hög värme, kort tid och rosa/rött invändigt tar fram rådjuret från sin bästa sida i köket och den lever - konsistensen görs ej gällande då....
Vad är ett skäligt pris bekanta i mellan? Screenshot_20220614181355.png
Senaste inlägget
Är det nån mer på forat som har en Bankeryd? Erfarenheter?
Ser ut som den vi har i jaktlaget. Väl de hade kommit på hur att fixa knivar/hålskivor på rätt sätt så funkar det väldigt bra. Tror Nima har det mesta i slitdelar om jag inte missminner...
Är det någon som har testat att laga till viltkött med Sous Vide metoden?
Lär göra segt, vacumpakat, kött mört efter 24 till 72 timmar i vattenbad med en jämn temperatur på ca.58°. :roll:
Det finns ju termostatstyrda värmare och kärl för detta,...
Senaste inlägget
Någon som kört bröstfilee av grågås?
Söker tips på temp och tid för att sedan avsluta genom att fixa yta med antingen en brännare, grill eller i värsta fall gjutjärnspanna. Jag kör 59° i 6h enligt:
Hej
Jag skulle vilja lämna in kött och få god korv tillbaka i Göteborgsområdet (Halland/Älvsborg också).
Någon som har tips på var man kan få detta gjort?
Calle
Senaste inlägget
Inga tips, men ett recept:
Åt idag resterna av en rådjursgryta:
Brynt schalottenlök och små bitar av morot, fond, lite rödvin och soja fick koka i hop. Små grytbitar av rådjur (putsade allt ”spill” till bitar istället för att mala) fick brynas och...
Har lite funderingar att investera i en dylik. Har haft förut men det var längesedan,mitt ex gjorde otrolig god mat i den. Har aldrig provat med viltkött,äter mest dov som är mört ändå men även en del vildsvin. Grisarna blir lätt både torra och...
Senaste inlägget
Får man tipsa om:
Köpte en sådan, den ör mycket användbar, kan tryckkoka, souse-vide mm.
Skickat från min Armor 11T 5G via Tapatalk
Tackar för tipset! Ser inte ut som den varianten som jag hade i åtanke,en uppgraderad version antagligen....
Har börjat rensat i frysarna och hittar självklart massor av kött som inte förbrukats, enlig mig i tid. Jag har för mig att det finns vissa rekomendationer för detta. Vad säger ni?
Senaste inlägget
Förpacka köttet först i Gladpac, sen aluminiumfolie, sen försluten plastpåse. Håll -20 grader. Står sig nästan hur länge som helst. Gäller dock inte fettrikt malt griskött. Då får du ner i -24 grader.
Har inte testat vacuumpackat, men tror det...
Hej bullen, jag har ett problem. Min enorma greppstyrka gör att jag gång efter gång har sönder vitlökspressar och nötknäckare. Är inne på tre pajade nötknäckare och ännu fler vitlökspressar.
Kan nån vänlig själ tipsa om en hållbar variant?
(Innan...
Senaste inlägget
lite skryt är väl på sin plats i vitlöksrelaterade kretsar. Jag vann Aioli-SM två år på raken 94-95 och då mortlade jag vitlöken tillsammans med lite mjölkmättat bröd för att få rätt krämighet.
Såna påståenden kan man inte komma med utan ett...
Är det någon som har ett bra och gott förslag på vad jag kan göra av en mindre flock orre och en tjäder, inventerade frysen och frugan tyckte jag skulle göra något av fjolårets fåglar innan jag promt skulle ut och skjuta fler, klokt.
Ska räcka till...
Senaste inlägget
Ok, det går lite stick i stäv mot vad jag fått lära mig tidigare. Jag har nämligen fått lära mig att skogsfågel vanligtvis kan hänga ourtagen en vecka eftersom inälvorna inte ligger dikt an emot köttet.
Plockade ur dom igår för att göra något för första gången. Har bara tillgång till spis, platta med ugn. Någon som har lite tips kanske? får gärna vara enkelt och skitgott. Backupplanen är hundmat alt godis.
:)
Senaste inlägget
Kallröker ni hjärtat eller varmröker ni det?
Kallröker.
hur länge tar det å kallröka ett hjärta?
Utan att ha kollat tid så gissar jag ca 30 timmar om det ska bli helt genom rökt.
Souvas rökaning ca 8-10 timmar.
Länge sedan jag åt hare men nu har jag en som jag tänkte laga till i helgen. Har ni några bra tips som inte är alltför invecklade?
Senaste inlägget
Såhär vart det: Skar ur stekarna och fileerna och gjorde enligt receptet i länken här i tråden. Blev supergott. Resterande kött malde jag och gjorde några enkla köttbullar på. Blev också riktigt gott. Njurar, lever och hjärta skivade jag, stekte i...
God kväll! Jag hade en gång i tiden sparat ett excelldokument på min telefon som alla styckdetaljer från en älg fanns med på. Bara att skriva ut och klippa isär så alla styckdetaljer hade en egen lapp tills man skulle paketera! Nu har jag bytt...
Senaste inlägget
Hihi, den här tråden blir bara bättre och bättre! Jag tycker även inplastande är jobbigt, finns det måhända något vilt som själv kryper ner i påsar som redan från affären är märkta med datum, viltslag och kanske också styckdetalj? Kanske lagar sej...
Vad jag förstår så är risken för t.ex. salmonella försumbar för skogsfågel, men jag saknar fakta på detta. Vi äter en del skogsfågel och även duva i familjen, men hittills har jag spelat det säkert med 72 grader innertemperatur. Främst pga att vi...
Senaste inlägget
Säkert är ju en definitionsfråga. Litar du inte på att det vilt du har är salmonellafritt så måste du ju tillaga det till ev. salmonella är borta. Det är en funktion av temperatur och tid, d.v.s. vill man ha lägre temperatur kan man t.ex. använda...
Vi slaktade en älg för en vecka sedan, jag vann filén.
Vacuumpakade den direkt och lade i kylskåp. Tanken var att vi skulle ha en liten fest och äta den ikväll, men hälften av sällskapet är sjuka så vi får skjuta på det.
Nu är det för första gången dags att rimma vildsvinsskinka och funderar lite på hur länge jag behöver rimma?
Dvs. antal dygn / kg skinka då det handlar om små skinkor på mellan 1,5 kg till 2,5 kg.
Senaste inlägget
Tips. Du får lätt skinkan för salt. Gäller allt vildsvin.
Jag kör 6 procents lag. Sprutar och låter den ligga ca 6 dygn. Detta gällande en ca 5 kg skinka.
Många tror att en skinka blir saltare ju längre den ligger eller om den sprutas. Men 6...
Jäkligt enkel och mysigt kladd LadyOchLufsenStyle som du och din käraste kan ha som förrätt 8)
I lager på en pizzatallrik i ordningen .
NaturChips.
Creme Fraiche.
Rödlök.
Stenbitsrom.
Dill.
Äter med händerna samtidigt som du sippar på nått bubbel...
Senaste inlägget
Funkar på Hösten till Travet också :D
20211120_155926.jpg 20211120_155946.jpg
Jag fällde för drygt 2 veckor sedan en dovhjort. Den har hängt i maskinhallen till nu då jag inte haft tid att ta det, men ska göra det imorgon. Uppskattar märningen till 50 dygnsgrader ca. 16 dgr*3 grader
Det har sista dagarna blivit en småprickig...
Senaste inlägget
Som på bild. Lite glansigt prickigt.
Frågade en kollega som jobbat inom mikrobiologi. Saxar in svaret rakt av.
Svårt att se på bilden, men det skulle nog lika gärna kunna vara Bacillus Ceareus(BC). Kroppen ser ju rätt blodig ut (och BC växer...
Hejhopp! Lyckades få med mig en ungtjäder hem i helgen som jag tänkte försöka mig på att röka. Det jag besitter är en ABUrök och min erfarenhet sträcker sig till ett par fiskar per år. Har hittat lite ströinlägg om det här men hur länge ska man låta...
Senaste inlägget
Tack å bock! Återkommer med en recension när allt är gjort.
För oss smålänningar står ju bockpremiären inför dörren och jag undrar om någon har något kul rätt på levern? Att trycka med den i färsen räknas inte!
Sent from my S62 Pro using Tapatalk
Senaste inlägget
Morsans levergryta:
Putsa levern från hinnor och blodkärl.
Tärna levern i 2x2cm bitar, vänd bitarna i vetemjöl kryddat med salt och peppar.
I gjutjärnspanna/gryta: fräs bacon i bitar, grovhackad gul lök samt tillsätt levern och bryn denna. Koka...
Vi har gjort denna macka nu några gånger i sommar och passade på att fota lite nu på sista .
Ingredienser .
Fransk TeBaugette
HamburgerOst typ Ceddar
Grillat kött i skav-skivor med sin favorit grillkrydda.
Caramelliserad lök
Gratäng Ost
Balsamico...
Senaste inlägget
Jag tycker om att det blir en lite frasig/rostad kant på brödet .
Det finns ju helt klart utrymme för improvisation :idea:
BalsamicoCreme var dock ett lyft för min del , tror inte jag smakat det förut :wink:
La lite kött i saltlag i torsdags som jag skulle rökt igår, men pga spöregn blev det inte av. Nu verkar det som att jag inte kommer kunna röka köttet förrän tors-fre nån gång. Det borde väl inte vara några problem att låta den ligga i saltlag i en...
Senaste inlägget
Ahh!!! Förädling utav kött och fisk. Jaktens efterspel.
Nu har jag både byggt små och stora (walk-in) rökar under åren och kör enligt dessa recept som jag ärvt av min far som i sin tur både prövat det ena och det andra. Det går att hängtorka kött...
Halloj alla rökare och andra
Är i startgroparna att röka mitt första rådjurslår.
Har hittills bara provat mitt hemmabygge till rök med rimmat sidfläsk.
Då har jag kommit ifrån saltningen.
Att hitta tabeller på olika % salt i saltlag har jag...
Senaste inlägget
Japp. Torrsalt i påsen. Jag brukar ha dem i slaktkylen. Där är det ca 3-4 grader . Nej inte risk för att se ligger för länge. De blir ju saltade. Och förr konserverade man kött så.
Har även en balja något större än en skinka. Där gräver jag ner...
Någon som provat? Enligt de recept som finns på nätet rekommenderas högrevsfärs med mycket fett i. Nu har jag ju frysen full med älgfärs och tänkte testa att göra detta på ett gourmetstål på grillen. Finns det någon här som gett sig på detta?
Om...
Senaste inlägget
Lättrimmad med salt och peppar bara, färsen alltså. Försöker mala med ca 20% fett. Steka sådan får en fin karamelliserad yta är viktigt.
Har precis insett mitt misstag att jag har sprutsaltat ett rådjursben med för hög koncentration av nitritsalt.
Går det att rädda? Låta det ligga i vatten i några dagar? Eller är det kört?
Tack på förhand
Senaste inlägget
Skala och skiva 2-3 potatisar i cm skivor av stärkelsen, lägg i kallt vatten med köttet.. Upprepa efter 1 dygn med nya potatisar och byt vatten. Potatis drar åt sig salt
Det där har jag också hört, men hittills vägrat tro på. Tycker själv att det...
Funderar på om jag ska köpa en Bradley rök, har liksom börjat vänja mig (och hustrun) vid kostnaden. Är det någon som har en och kan dela med sig av + och - ? Mycket dum fråga kanske men en rök måste väl stå utomhus eller skulle det gå att ha den i...
Senaste inlägget
Annars går det att köpa valfritt rökskåp och en kallröksgenerator från bradley, blir betydligt billigare.
Har ett gasodrivet rökskåp från Mustang, tänkte komplettera med en Bradley kallröksenhet. Så kan man både varmröka och kallröka.
Är det någon som har erfarenhet av detta?
Hur har ni gjort?
Senaste inlägget
Jag köpte färdigt på nätet. Väldigt speciellt och en smak jag inte upplevt förut. Mättande. Finns en del recept om man googlar, samt på olika lchf-forum.
Hejsan
Det här med rådjur...
För några veckor sen tog jag upp en stek ur frysen(oklart vilken del) Stekte till 55-60 grader. Rosa och fint. Smakade hur fint som helst.
Idag tog jag upp en påse med filéer. Luktade inget vidare om köttet. Svårt att...
Senaste inlägget
Jag har provat mig fram en hel del och jag tycker rådjur smakar som bäst när det blivit detaljstyckat och anrättat på hög värme i stekpanna.
Hela lår eller sadlar som görs i ugnen blir bara leverpastej.
Hej, någon som har en rök från Lilla rökeriet? Har en gammal som börjar se sina bästa dagar och har snöat in på mellanröken från lilla rökeriet. Går ju både kall o varmröka, men vore kul och höra någon erfarenhet om rökarna de säljer. Tacksam om...
Går i tankar att bygga rökskåp
Har en kompis som köpt en Bradley digital som jag testat. Jag är dock inne på att köpa rökgeneratorn (Bradley) separat och bygga ett eget skåp.
Nu till mina tankar kring detta.
Vad tycker ni man ska ha för värme i...
Senaste inlägget
Puckarna finns att köpa i england också. Oliver har 3 bradleyrökar på varenda restaurang han använder, för ett de ger toppkvalité, enligt honom själv. Sen vet man ju inte om han har fått betalt för att säga så.
Jag gör köttbullar och någon älgstek till julmaten.
Nu på morgonen har jag gjort julköttbullar på ca 2,4 kg älgköttfärs.
IMG_20201220_081827883.jpg
Kock i lumpen o kock hemma. :mrgreen:
Goda blev dom i alla fall! :D
Nu är jag inne på nästa...
Senaste inlägget
+1!
Satan va god den blev. Gjordes som en vanlig skinka. Mer smak, aningen torr.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Min blev faktiskt rätt saftig.
När man ser recept för saltlag så brukar det stå ca 3% Nitritsalt (97% Koksalt)...
Men det Nitritsalt jag fått tag på är redan en blandning Nitrit-/koksalt... Då är det väl färdigblandat och man tar hela saltmängden från den blandningen???
Inte en...
Senaste inlägget
Fast det räcker med hälften eller en tredjedel nitritsaltblandning i saltlagen för att du ska få den fina röda färgen.
Dvs om du t ex vill ha 7,5% saltlag kan du exempelvis ta 3% nitritsalt (nitritsaltblandning) och 4,5% vanligt jodfritt koksalt.
I pandemitider blir ”stora julrökningen” betydligt mindre än vanligt, men en rådjursbog, ett ytterlår + rulle från vildsvin samt ett älghjärta ligger i alla fall i saltlag och ska rökas på söndag.
Kör 7,5% saltlag (varav ca 3% nitritsaltblandning)...
Senaste inlägget
Har idag varmrökt några älghjärtan. Nu är dom provsmakade och vaccade!
Är det någon som lämnat in kött här onclick= window.open(this.href);return false;
Senaste inlägget
Hämtade 35kg prinskorv och 12kg ölkorv från Stens i Åseda. Ölkorven var det vitlöks smak på. Den var lite annorlunda i konsistensen mot dom man köper på typ (ica). Inte hårda utan mer som en smal kok korv. Men smaken var det inget fel på. Tog köttet...
Vart så sugen på torrkött så jag provade göra lite torkat kött i kylen... hade ingen bergsalt hemma så det blev grovsalt från havet men det blev riktigt bra, tycker jag, 1 vecka verkar lagom för lite tunnare pinnar
torrkött.jpg
Senaste inlägget
Efter bara några timmar av tork med den nya avfuktaren så kan man säga att det funkar!! Nu gäller bara att hitta rätt inställningar på timern när datorfläkten och avfuktaren ska gå igång.
Samt städa och strukturera lite i kylen. Sen kommer jag...
Jag har samlat på mig tre små hjärtan som jag tänkt kallröka i klotgrillen.
Så här tänkte jag göra (är det helt galet eller?)
1. Putsat all hjärtan och tagit ut blodet. Skar bort det värsta av artärerna.
2. Koka en 7%ig saltlag med lite...
Senaste inlägget
Tack för väldigt bra input. Jag gick med i FB grupperna.
Aldrig kallrökt i klotgrill men väl i egenbyggd med längre rökrör. Dina steg verkar rimliga men tror också på längre tid än 7 h. Skär upp dem och putsa noggrannt innan saltning. Och ett...
Såg igår på TV samt idag en del skrivet om den omfattande svartförsäljningen av vildsvinskött .
En fullständigt osannolik artikel av riksjägarna bl a
Man måste fundera på vad som är vad och hur kompetensen ser ut. Viltköttsindustrin har satt...
Senaste inlägget
De 'löjliga reglerna' har sitt ursprung i s.k. klassisk svinpest. Sån har dykt upp då o då nere i Europa o i Sverige senast 1944. Den s.k. afrikanska pesten är egentligen bara en variant av den klassiska. Samhällen har alltid värnat om friska...
Hade velat köpa större förpackning med grovsalt till alla projekt med saltning, rökning, torkning och det som testas.
Hittar lite olika när jag googlar men vet inte vad jag ska ha, brukat använda jozo grovt havssalt tidigare men nu finns inte det...
Har avnjutit dovfärsbiffar med div tillbehör.Nu till frågan:Är det bara jag som blir jävligt gasig i magen av vilt?Har vi behandlat köttet fel vid slakt/styckning?Blir alltid såhär,är jag ensam eller är vi fler som upplever samma sak?Om någon här...
Hej! Har bestämt mig att uppgradera min vakuumpackare så här en vecka in i älgjakten :wink:
Har läst testerna jag hittat och kommit fram till följande:
De flesta har Genzo och är nöjda men vad jag förstår tar det relativt lång tid att packa. Lava...
Senaste inlägget
Följer denna. Går i samma tankar själv, hur viktigt är dubbelsvets egentligen? /J
Jag sköt en hare tidigare i år och frös in den hel. Jag har en liten elrök modell billig och har gått i funderingen att köra en sjysst rub på haren och röka den hel för servering.
Är det någon som har testat något liknande eller har någon bra...
Senaste inlägget
Tack för tipsen!
Ska försöka få till ett test i helgen!
Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori Du kan inte svara på trådar i denna kategori Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori Du kan inte bifoga filer i denna kategori