Nu har vi moderatorer och administratörer diskuterat våra egna åsikter om forumet och även tagit del av inkomna förslag från Er, i samråd har vi beslutat följande
* Två nya moderatorer kommer att utses för att få in nytt blod och även för att möta...
Da dollarkursen for tillfallet ar lag och utbudet i USA ar enormt mycket storre an i Sverige/Europa, sa ar det manga som ar lockade att bestalla saker, eller passa pa att kopa nar man ar pa besok. Dock sa ar det inte sa manga som har koll pa...
Senaste inlägget
Hur är det med detta egentligen?
Får privatpersoner skicka tex en stock från USA till Sverige?
Tänker framför allt någon som kostar över $100
Mailade med anarchy outdooors idag då det stod att de skickade till Sverige, men inte varor för över $100.
Fransk löksoppa med vitt vin, krutonger och vitlöksbröd gjort på egenbakad baguette! Naturligtvis egengjord vitlökssmör och aioli! Några kalla öl till matlagningen och maten avnjuts med något sofistikerat, t.ex resten av vinet :D
Senaste inlägget
Iberico-ribs, kokade i en lag med lagerblad, morot, korianderfrön, lök, vitlök, vitkål, äppeljuice och massor av D.Carnegie-porter!
Lite glaze och grillning på det, och pomme-duchess till!
Har precis insett mitt misstag att jag har sprutsaltat ett rådjursben med för hög koncentration av nitritsalt.
Går det att rädda? Låta det ligga i vatten i några dagar? Eller är det kört?
Tack på förhand
Senaste inlägget
Skala och skiva 2-3 potatisar i cm skivor av stärkelsen, lägg i kallt vatten med köttet.. Upprepa efter 1 dygn med nya potatisar och byt vatten. Potatis drar åt sig salt
Det där har jag också hört, men hittills vägrat tro på. Tycker själv att det...
Funderar på om jag ska köpa en Bradley rök, har liksom börjat vänja mig (och hustrun) vid kostnaden. Är det någon som har en och kan dela med sig av + och - ? Mycket dum fråga kanske men en rök måste väl stå utomhus eller skulle det gå att ha den i...
Senaste inlägget
Annars går det att köpa valfritt rökskåp och en kallröksgenerator från bradley, blir betydligt billigare.
Har ett gasodrivet rökskåp från Mustang, tänkte komplettera med en Bradley kallröksenhet. Så kan man både varmröka och kallröka.
Är det någon som har erfarenhet av detta?
Hur har ni gjort?
Senaste inlägget
Jag köpte färdigt på nätet. Väldigt speciellt och en smak jag inte upplevt förut. Mättande. Finns en del recept om man googlar, samt på olika lchf-forum.
Hejsan
Det här med rådjur...
För några veckor sen tog jag upp en stek ur frysen(oklart vilken del) Stekte till 55-60 grader. Rosa och fint. Smakade hur fint som helst.
Idag tog jag upp en påse med filéer. Luktade inget vidare om köttet. Svårt att...
Senaste inlägget
Jag har provat mig fram en hel del och jag tycker rådjur smakar som bäst när det blivit detaljstyckat och anrättat på hög värme i stekpanna.
Hela lår eller sadlar som görs i ugnen blir bara leverpastej.
God kväll! Jag hade en gång i tiden sparat ett excelldokument på min telefon som alla styckdetaljer från en älg fanns med på. Bara att skriva ut och klippa isär så alla styckdetaljer hade en egen lapp tills man skulle paketera! Nu har jag bytt...
Senaste inlägget
Jag har med dov, vildsvin, rådjur och älg.
Men man får skriva vikt, styckdel och datum själv.
Köper självhäftande ark med 24 etiketter per ark och skriver ut på.
Fungerar perfekt .
Hej, någon som har en rök från Lilla rökeriet? Har en gammal som börjar se sina bästa dagar och har snöat in på mellanröken från lilla rökeriet. Går ju både kall o varmröka, men vore kul och höra någon erfarenhet om rökarna de säljer. Tacksam om...
Går i tankar att bygga rökskåp
Har en kompis som köpt en Bradley digital som jag testat. Jag är dock inne på att köpa rökgeneratorn (Bradley) separat och bygga ett eget skåp.
Nu till mina tankar kring detta.
Vad tycker ni man ska ha för värme i...
Senaste inlägget
Puckarna finns att köpa i england också. Oliver har 3 bradleyrökar på varenda restaurang han använder, för ett de ger toppkvalité, enligt honom själv. Sen vet man ju inte om han har fått betalt för att säga så.
Är det någon som har testat att laga till viltkött med Sous Vide metoden?
Lär göra segt, vacumpakat, kött mört efter 24 till 72 timmar i vattenbad med en jämn temperatur på ca.58°. :roll:
Det finns ju termostatstyrda värmare och kärl för detta,...
Senaste inlägget
Den här är en bra guide :
90° i 1timme är för mkt på nypotatis... men funkar till gamm-pära.
Torskrygg skulle jag själv aldrig köra över 48°, över det KAN bli katastrof.
Helst bara till 45° och sen in i salamandern (som jag inte har) och få lite...
Jag gör köttbullar och någon älgstek till julmaten.
Nu på morgonen har jag gjort julköttbullar på ca 2,4 kg älgköttfärs.
IMG_20201220_081827883.jpg
Kock i lumpen o kock hemma. :mrgreen:
Goda blev dom i alla fall! :D
Nu är jag inne på nästa...
Senaste inlägget
+1!
Satan va god den blev. Gjordes som en vanlig skinka. Mer smak, aningen torr.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Min blev faktiskt rätt saftig.
När man ser recept för saltlag så brukar det stå ca 3% Nitritsalt (97% Koksalt)...
Men det Nitritsalt jag fått tag på är redan en blandning Nitrit-/koksalt... Då är det väl färdigblandat och man tar hela saltmängden från den blandningen???
Inte en...
Senaste inlägget
Fast det räcker med hälften eller en tredjedel nitritsaltblandning i saltlagen för att du ska få den fina röda färgen.
Dvs om du t ex vill ha 7,5% saltlag kan du exempelvis ta 3% nitritsalt (nitritsaltblandning) och 4,5% vanligt jodfritt koksalt.
I pandemitider blir ”stora julrökningen” betydligt mindre än vanligt, men en rådjursbog, ett ytterlår + rulle från vildsvin samt ett älghjärta ligger i alla fall i saltlag och ska rökas på söndag.
Kör 7,5% saltlag (varav ca 3% nitritsaltblandning)...
Senaste inlägget
Har idag varmrökt några älghjärtan. Nu är dom provsmakade och vaccade!
Är det någon som lämnat in kött här onclick= window.open(this.href);return false;
Senaste inlägget
Hämtade 35kg prinskorv och 12kg ölkorv från Stens i Åseda. Ölkorven var det vitlöks smak på. Den var lite annorlunda i konsistensen mot dom man köper på typ (ica). Inte hårda utan mer som en smal kok korv. Men smaken var det inget fel på. Tog köttet...
Vart så sugen på torrkött så jag provade göra lite torkat kött i kylen... hade ingen bergsalt hemma så det blev grovsalt från havet men det blev riktigt bra, tycker jag, 1 vecka verkar lagom för lite tunnare pinnar
torrkött.jpg
Senaste inlägget
Efter bara några timmar av tork med den nya avfuktaren så kan man säga att det funkar!! Nu gäller bara att hitta rätt inställningar på timern när datorfläkten och avfuktaren ska gå igång.
Samt städa och strukturera lite i kylen. Sen kommer jag...
La lite kött i saltlag i torsdags som jag skulle rökt igår, men pga spöregn blev det inte av. Nu verkar det som att jag inte kommer kunna röka köttet förrän tors-fre nån gång. Det borde väl inte vara några problem att låta den ligga i saltlag i en...
Jag har samlat på mig tre små hjärtan som jag tänkt kallröka i klotgrillen.
Så här tänkte jag göra (är det helt galet eller?)
1. Putsat all hjärtan och tagit ut blodet. Skar bort det värsta av artärerna.
2. Koka en 7%ig saltlag med lite...
Senaste inlägget
Tack för väldigt bra input. Jag gick med i FB grupperna.
Aldrig kallrökt i klotgrill men väl i egenbyggd med längre rökrör. Dina steg verkar rimliga men tror också på längre tid än 7 h. Skär upp dem och putsa noggrannt innan saltning. Och ett...
Såg igår på TV samt idag en del skrivet om den omfattande svartförsäljningen av vildsvinskött .
En fullständigt osannolik artikel av riksjägarna bl a
Man måste fundera på vad som är vad och hur kompetensen ser ut. Viltköttsindustrin har satt...
Senaste inlägget
De 'löjliga reglerna' har sitt ursprung i s.k. klassisk svinpest. Sån har dykt upp då o då nere i Europa o i Sverige senast 1944. Den s.k. afrikanska pesten är egentligen bara en variant av den klassiska. Samhällen har alltid värnat om friska...
Hade velat köpa större förpackning med grovsalt till alla projekt med saltning, rökning, torkning och det som testas.
Hittar lite olika när jag googlar men vet inte vad jag ska ha, brukat använda jozo grovt havssalt tidigare men nu finns inte det...
Har avnjutit dovfärsbiffar med div tillbehör.Nu till frågan:Är det bara jag som blir jävligt gasig i magen av vilt?Har vi behandlat köttet fel vid slakt/styckning?Blir alltid såhär,är jag ensam eller är vi fler som upplever samma sak?Om någon här...
Hej! Har bestämt mig att uppgradera min vakuumpackare så här en vecka in i älgjakten :wink:
Har läst testerna jag hittat och kommit fram till följande:
De flesta har Genzo och är nöjda men vad jag förstår tar det relativt lång tid att packa. Lava...
Senaste inlägget
Följer denna. Går i samma tankar själv, hur viktigt är dubbelsvets egentligen? /J
Jag sköt en hare tidigare i år och frös in den hel. Jag har en liten elrök modell billig och har gått i funderingen att köra en sjysst rub på haren och röka den hel för servering.
Är det någon som har testat något liknande eller har någon bra...
Senaste inlägget
Tack för tipsen!
Ska försöka få till ett test i helgen!
Hur tar man bäst tillvara dessa? Torka vet jag men fins det nåt annat?
Senaste inlägget
Jag skivar upp chilin och lägger in den i en variant av 1:2:3 lag tillsammans med vitlök och rosépeppar. Otroligt gott till diverse rätter. Kan bifoga instruktion om intresse finns. Hållbarheten är längre än vad burken brukar räcka till.
Håller på med ett test med rulle från älgkalv. Har legat i saltlag 3 dygn, IMG_20201024_060039.jpg ska nu köras i ugn hela dagen i ca 70 grader.
IMG_20201024_060106.jpg
Senaste inlägget
Skar den först gjorde en lag med 6% salt och lite kryddor. Låg i en plastburk i kylen 3 dagar.
Vad är det absolut bästa man kan äta/ha med sig en jaktdag?
Om det inte finns grill tillgänglig röstar jag för detta:
Du häller kokande vatten i din termos, låt stå med kork på i ca 20 minuter.
Du häller sedan ut allt...
Senaste inlägget
Skall inte påstå mig veta hur det ser ut i andra länder men i Sverige måste de bedövas först. Har egentligen aldrig förstått vitsen med det heller. Traditionell halal måste ju leda till lika snabb död som ett helt perfekt jaktskott?
Hej
Jag skulle vilja lämna in kött och få god korv tillbaka i Göteborgsområdet (Halland/Älvsborg också).
Någon som har tips på var man kan få detta gjort?
Calle
Senaste inlägget
Svarar på mitt eget inlägg efter ha fått tillbaka fantastiskt korv från Axels Chark i Bäckefors.
En bit att köra men väl värt resan...
De har flera kryddningar att välja på och trevligt bemötande.
Vi slaktade en älg för en vecka sedan, jag vann filén.
Vacuumpakade den direkt och lade i kylskåp. Tanken var att vi skulle ha en liten fest och äta den ikväll, men hälften av sällskapet är sjuka så vi får skjuta på det.
Min fråga är hur...
Senaste inlägget
Hej!
Vi slaktade en älg för en vecka sedan, jag vann filén.
Vacuumpakade den direkt och lade i kylskåp. Tanken var att vi skulle ha en liten fest och äta den ikväll, men hälften av sällskapet är sjuka så vi får skjuta på det.
Hej! Tänkte göra bäver-hojt.
Vilken körtel skall man ta?
Jag ser två par olika körtlar.
Ett par är hårda och ser ut att innehålla en vitgrå hård massa.
Det andra paret är mindre och mjuka. När jag skär hål på en rinner det ut en gulvit lättrinnande...
Senaste inlägget
Det är inte smaken som är problemet med bäverhojten, tvärtom så skulle jag nog nästan våga påstå att vettigt blandad så duger den som avec lika väl som nåt annat om det nu inte vore för det där med lukten och dess förmåga att bita sig fast i gommen...
I tråden om att bunkra varor inför Corona pratas det om att man ska ha salt för att kunna salta in köttet i frysen vid behov
Vart nyfiken...
Är väl bevandrad i konsten att salta in fisk men hur gör man i med kött?
Någon som vet hur man saltar in...
Senaste inlägget
Det är väl gammeldags saltning i tunna TS menar ...?
Dvs bevara kött när apokalyps inträtt och det inte finns ström...
Här finns lite tips och förklaringar på hur det funkar .
Är det nån som har ett bra recept på Kanadagås? Har en liggandes i frysen som jag tänkte käka upp. Viltreceptarkivet verkar borta, finns det nån liknande sida?
Senaste inlägget
Ett gammalt recept på Kanadick.
Ta ur o plocka gåsen,i en stor kastrull,kryddor o andra ingrdienser.
Överst en tegelsten och locket på. låt koka tills stenen är mjuk,
då är gåsen mör och fin. :wink:
Skönt en liten galt för två månader, könsmogen men ganska liten så bedömer att den ej var så gammal.
Den hade ganska mycket fett på sig och jag tog med en del fett när jag malde färsen.
Det första måltiderna jag tillagade så kände jag inget men nu...
Senaste inlägget
Tycker inte man ska mala köttfärs o sen ner i frysen nåt 1/2 år el så. Bättre, som på fina/dyra resturanger, att mala just före tillagning. Små bitar som man fyst med vakum o sen upp i kylen dagen före tugg.
Vildsvin lämpar sig extra väl för vakum....
Varför lyckas jag aldrig grilla älg utan att det blir segt som bara den? Välhängt och såklart tinat. Skivor av biff, innanlår eller entrecote som jag bultar ordentligt men ändå blir det segt. Rostbiffen och fransyskan ännu värre.
Vad gör jag för fel?
Senaste inlägget
Marinera länge, kontrollera värmen (stäng locket) och låt det ta tid. Jag kör alltid hela bitar, delar aldrig till skivor etc. Är det inte 100 klart rakt igenom, så skär upp och snabbstek.
ja hej.
funderade lite på hägnings tider olika för olika vilt säkert ? temP ? går ju väl att häng vilt i kylskåp ?
Senaste inlägget
Jag har nu en urtagen tjädertupp som väger 3,7kg utan inälvor. Den hänger i förrådet andra dygnet nu. Det är 5,4grader därinne.
Ska man då satsa på 40 dygnsgrader
Alltså 40/5,4 =7,4dygn?!
Har googlat på hur man bäst skär renskav men får bara upp en massa recept där det står tina renskaven . Men va faan! Jag vill ju göra egen!
Såklart att köttet skall skäras halvtinat men hur gör man det effektivast?
Och om man gör några kilo...
Senaste inlägget
Har en Berkley skärmaskin, men använder oftast en stor, läs hög kockkniv ala machete. Det går fort och lätt. Framför allt är rengörningen sjukt mkt snabbare än skärmaskinen.
Skjutits 2 yngre rådjur idag, funkar det att lämna in frambogarna imorgon på rökning eller behövs en vanligt hängning 40 dygnsgrader innan för att det ska bli bra? Uteslutet att skicka in bakbenen på rökning utan hängning? Misstänker att det kanske...
Senaste inlägget
Det där med bly... Du kan ju också ställa dig dessa frågor: Har du barn hemma som ska äta köttet? Hur ofta äter du hagelskjutet rådjur? Om svaret på dessa är nej/väldigt sällan så kanske det inte är så farligt, skulle åtminstone jag resonera.
Skall bjuda yngsta dottern på fågel imorgon ska testa att göra gravad tjäder till förrätt med ruccola och pinjenötter och västerbottensost blir nytt för mig .Varmrätt orre och tjäder i gryta med äpple och katrineplommon och lök +7 enbär svart o ch...
Senaste inlägget
Servera köttet i LÖVTUNNA SKIVOR annars blir det att tugga en stor, seg, oätlig klump. Ingen höjdare för en Pappa/Dotter måltid.
Hur får man då lövtunna skivor? Mycket enkelt:
Ta köttet ur frysen, tina det HALVVÄGS i mikron. De flesta...
Köpte späck och tid fram en rådjurslever ut frysen bara för att upptäcka att inrikesdepartementet tappat bort kniven till köttkvarnen. Nu är frågan: kan man återfrysa lever eller blir den förstörd?
Senaste inlägget
Frys den igen ifall den inte luktar dåligt. Kommersiella varor har varningar om att produkten inte skall frysas på nyt men det är bara för att undvika legala problem (du tar upp en fryst produkt, låter den tina och jäsa i rumstemperatur, fryser igen...
Dags för stora julrökningen på söndag. I år blir det som vanligt lite olika styckdetaljer av rådjur, älg och vildsvin samt en laxsida.
Tänkte även röka några andbröst för första gången och tänkte därför höra om någon har några tips på det.
Kör med...
Senaste inlägget
Har bara lämnat in på rökning, då alltid utan skinnet. Ibland lösa filéer ibland med bröstplattan kvar.
Lång historia kort så lyckades jag starta kvarnen med genomfyst iskött och paja transmissionen på min nima köttkvarn.(den näst minsta modellen)
Vart vänder jag mig? Lätt? svårt? dyrt?
Skulle bara stycka en kalv medans jag kokade potatis.. man är en...
Senaste inlägget
Det drev blev sönder var gjort i plast och var till för att gå sönder vid överbelastning.
Bara köpa nytt.
Nima/svedol hade bra kundtjänst.
Har tänkt gjort en rök för att röka främst rådjurslår och mindre styckdetaljer.
Har aldrig gjort en rök förut så den här är tänkt att bli ett testprojekt, tanken är att göra en kombinerad kall- och varmrök senare.
Jag har tänkt mura en eldstad i...
Senaste inlägget
Varför inte bygga kall- och varmrök när du ändå håller och om du har plats för det på tomten?
Du kan ta 2 oljefat om dom är rena från kemikalier och ta ett ventilationstrumma o sätt ett spjäll vid ingången till ventilationsröret där du har...
Nu kommer jag ha massor av ledighet framöver och jag har kommit fram till att jag vill prova på att röka kött. Främst vildsvin.
Varmrök eller kallrök. Har inte bestämt mig än, men det lutar mot varmrök då det är smidigast och lättast.
Jag tänkte...
Senaste inlägget
Hade igår massa ledig tid, så kollade på youtube på olika tork metoder. Många Amerika-Italienare som troligen pga nostalgi efter Italienska köttprodukter torkar kött hemma.
Iallafall många torkade i kylskåp. Vissa i sitt vanliga medans andra...
Det finns en högljudd befolkningsklick i samhället oftast från våra större städer som påhejade av media hoppar runt mellan olika sektbeteenden, detta år är det klimatet....om något år något annat.
Inget att uppröras eller bry sig särskilt mycket om.
Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori Du kan inte svara på trådar i denna kategori Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori Du kan inte bifoga filer i denna kategori