Jag tycker det är svårt att få till något gott på framben och bakben på hare. Bakbenen är förvisso bättre. Har ofta gjort gryta med svamp och grädde. Efter att har flått och styckat en hare i kväll kom tankarna, vad skall jag prova i stället. Det...
Senaste inlägget
Säsongen är inte över än och blir det fler harar kanske några bakben går till rökning.
@ Potatiskastare
Då blir det att confitera i varje fall frambenen (för att se hur de blir). Intressant det du säger om frambenen, för jag tycker att det är den...
Hur tillagar ni er bringa från kronhjort på bästa sett?
Senaste inlägget
Vet inte hur det är med kronhjort men brukar steka älbringa på låg värme i stekpåse i 3-4 timmar med en marinad på röktpaprika pulver salt svartpeppar soja vitlök och matolja. Brukar bli riktigt bra
Jag ska röka diverse kött till helgen och har lagt köttet i en saltlag på 7 % gjort på nitritsalt. Nu läste jag att man max ska ha 2,5 % nitritsalt och sedan fylla på med vanligt salt till %-satsen man önskar.
Jag trodde att nitritsaltet var färdigt...
Senaste inlägget
Tänkte skapa en ny tråd då jag läste på ordentligt om detta en gång i tiden men nu var det två år sedan jag rökte,
hade bara 280g nitritsalt kvar (0,6%)
så jag tänkte ta 1200g vanligt salt och 6,3g (blev det) salpeter och göra lag på 15-18 liter....
Fick ganska precis en massa andbröst av en jägare som handlar på mitt jobb. Ätit mycket vilt men sällan hanterat eller tillagat. De är skjutna precis, plockade osv. Jag är kass men nyfiken på den här matfronten. De är fortfarande väldigt...
Senaste inlägget
Andbröst behöver absolut inte ligga i mjölk, de smakar inte tran som knipa m fl havsfåglar.
Har änderna fått hänga? Hur länge och i vilken temp?
Låt dom ligga i vatten innan du lagar till dom för att dra ut blodet och känn igenom dom efter hagel...
Hej på er!
Har ätit rökt älghjärta förut och jäklar vad gott de är! Då har jag lämnat det till en jaktkollega som kände någon som är grym på att röka. Nu är det såhär att min pappa har skaffat sig en rök och jag vill att han ska få prova att röka...
Senaste inlägget
Man öppnar upp innanman fryser det och gör rent
Skär även av snittytan uppåt sett med tillhörande fett
10%saltlag i 6dgr
Natten innan rökning byter man mot vanligt vatten
Näta och rök tills du kommit upp i ca 60 grader i innertemperatur beroende...
Är ganska nybliven jägare och gästade två dagar i fars jaktlag under älgjakten förra veckan! :D
Mitt tillfälliga besök och hjälp var uppskattat av laget, både under jakt och styckning. Sen inför hemfärd söderut fick jag med mig ett paket som tack,...
Senaste inlägget
Är ganska nybliven jägare och gästade två dagar i fars jaktlag under älgjakten förra veckan! :D
Mitt tillfälliga besök och hjälp var uppskattat av laget, både under jakt och styckning. Sen inför hemfärd söderut fick jag med mig ett paket som tack,...
Har ofta funderat på det men aldrig mailat leverantören eller frågat i butiken.
...men när det säljs kött på ica (vilt/nöt) då är det ofta bästföre ca 5-6 dagar från förpackningsdatum. Min fråga är då, hur många dygnsgrader var det hängt vid...
Senaste inlägget
Väntade mig mothugg av någon förståsigpåare och i sak är vi helt eniga även om jag själv tycker att betydelsen ofta överdrivs en aning.
Helt riktigt är språkpoliser illa omtyckta och kan förstöra en middagsbjudning mer än en seg köttbit. :)...
Talg är ju riktigt gott att ösa på det man steker osv.
Kan man göra eget på vilket viltfett som helst? Kan man tex ta ryggfettet från Dov/Gris eller är det fel typ av fett ?
Tacksam för svar då jag aldrig testat.
Senaste inlägget
Talget från älgarna tar o ger till fåglarna fortlöpande under vintern.
Jag brukar köpa någon påse med frukt i fruktnät o av det gör jag en lagom stor påse som jag hänger upp i träden åt småfåglarna.
onclick= window.open(this.href);return false;
Lovade att grilla för 15 pers och hade bara en massa gamla skinkor från årsgrisar liggandes kvar. Kan det bli gott? Skulle vara drygt att skämma ut sig för hela svärsläkten!
Tänkte att man kunde koka genom köttet tillsammans med vitlök, buljong och...
Senaste inlägget
Glömde att tacka för tipsen! Det blev super!
Jag följde rådet att inte koka och skar istället upp dom till bitar och la i marinad med lite vitlök, soja, sweet chili, paprika och kebabkrydda. Det blev grillspett av det. Jäklarns vad gott det var,...
Ska röka på lördag inför jakten,undrar om nån vet om man kan förkoka tex älghjärtan?
Tänker mig att man kokar i 10% lag och röker lite lätt sen. Nån som provat? Vissa detaljer bogar,lår med ben tar ju 12-14 timmar ibland.
/Lars.
Senaste inlägget
Och jag lägger ner köttet i 10% saltlag efter rökning,det blir perfekt varje gång. Men håller med om att vissa hjärtan kan även för mig bli lite levriga.
Nu kör vi!
Det ligger två kilo grytbitar från vildsvin i kylen. Cole slawen och den inlagda rödlöken är klar! I morgon innan jobbet drar jag på en rejäl laddning pulled pork!
Pulled pork på vildsvin har jag gjort flera gånger med lyckat resultat i...
Av någon anledning glömde jag båda bakläggen hängandes i kylen när jag styckade rådbocken igår... :oops:
Upptäckte det idag och frågade frugan vad hon tyckte vi skulle göra med det, gör nåt gott sa hon...
Orkade inte dra fram kvarnen så jag skar...
Senaste inlägget
Det enklaste är ofta det bästa! Viltskav är en av favoriterna i familjen - lätt och snabbt att tillaga och nästan omöjligt att misslyckas med.
Mitt recept :
Alla möjliga bitar från rådjur/älg/hjort/gris
Skivas och strimlas lövtunnt halvtinat...
Förra året vi jagade älg så åt vi middag i ett fullutrustat kök men i år har vi beslutat oss för att bo mer i en stuga på jaktmarkerna för att optimera antal timmar i skogen.
Skulle vilja ha lite tips på goda saker att ha med som man enkelt...
Hamnade i en diskussion om priset på vildsvinskött, dels uttaget och flått, dels finstyckat. Vad tycker ni är rimligt? En tyckte 40 kr/kg helkropp och en annan 80 kr/kg finstyckat. Mottar gärna synpunkter på hur ni gör eller anser vad man bör göra.
Senaste inlägget
Åsså är folk förvånade hur dansk fläskfile,karr´e mm som kostar 39.90/kilot på lokala affärn är deras bästsäljare :wink:
Jag tänkte klämma ihop en biltongbox men blir lite fundersam över materialvalet. Enklast vore nog att använda plywood men dom är ju fulla med lim och ibland även spacklade. Finns det risk för att något otyg gasar ut ur skivorna och sätter sig i...
Senaste inlägget
Ha! Jag byggde en box av en pappkartong med en datorfläkt som en temporär/testlåda. Den har fungerat så bra att jag använder den nästan ett år senare :mrgreen:
Precis lagat lite vildsvin och fick mig en utskällning. Lät det nämligen vara lite blodigt då det är trikintestat. Hur är det egentligen? Hur kan man äta vildsvin? Finns det någon gräns?
Senaste inlägget
Tack till jeppe för utredningen ovan. Verkar rätt klart att man inte behöver vara särdeles orolig, men jag hör till de där som trivs med både livrem och hängslen.
Om man vill ha verkligt bra mat ska man öht inte äta på restaurang, om man inte är...
Jag har testat helstekt i ugn/stekpåse och tärnade filéer i massa grädde. Någon som har tips på ett annat supersmaskigt sätt att tillaga dem? Gärna med sås och andra tillbehör.
Senaste inlägget
Har på senare tid gjort en del ripsoppa. Bra sätt att ta reda på hela fågeln då skråvet får koka med. Sen räcker en ripa till 2-3 personer i form av förrätt, om man inte har så många fåglar alternativt många gäster.
Är det någon här som har prövat att tillreda och äta kråka?
Hur smakade det och vilket recept använde ni i så fall? Ska man inrikta sig på yngre fåglar eller går det bra med vilken kråka som helst?
Senaste inlägget
Muskelfibrer som muskelfibrer.
Jag gjorde vid ett tillfälle gryta på skata, kråka, kaja och duva. Resultatet är ju inte helt uppenbart eftersom det var just det - gryta. Men duvbrösten är betydligt större och kraftigare än kråkfåglarnas, och smakar...
Sitter du på något smaskigt korv recept?
Gärna grillkorv. Men alla tips välkomna! :-)
Mvh Tanden
Senaste inlägget
Håller med två. Salsicca är oslagbar på vildsvin. Se till att inte ha för magert bara, ca 3-3.5% salt, helt nitrit. Grovmalet (om det inte är ett monstersvin). Vanlig bonnakorv blir bäst, salt o peppar alltså. Grov svartpeppar.
Hej alla!
Är det någon som har något bra tips på hur man ska hålla ordning på allt viltkött man har i frysboxen. Vår box är väl ganska standardbetonad med tre stycken trådkorgar som hänger upptill. Där i dessa tre går det ju rätt bra att hålla...
Senaste inlägget
Jag tröttnade på att varje gång frysa fingrarna av mig i letandet efter rätt sorts bit i rätt storlek bland alla olika kassar/påsar vi hade liggandes i frysen. Numera tar jag en kort stund i samband med uppvägning och infrysning och skriver ned på...
Jag skulle vilja ha ideér och förslag runt kallrökning främst av kött. Jag vill ha lång hållbarhet men först måste jag lära mig att röka och därinnan bygga en rök.
Nu i sommar har jag alltså planer på att bygga en rök med en eldstad och ta röken...
Senaste inlägget
Den nya eldstaden gör jag av leca block, ganska stor så att blocken inte blir allt för varma...
Skåpet bredvid står bradleyn i, syns på någon bild
Tänkte jag skulle ta och byta ut lite gamla slitna plastmatlådor och infrysningsburkar.
Någon som har tips på matlådor som är fria från pfoa, pfos, bisfenol A och allt vad det heter? Krav är att den ska gå att köra i mikrovågsugn. Får inte vara hur...
Senaste inlägget
Köp glaslådorna på ikea finns liknande på ica med.
Kör jag med. Går och köra i ugn med.
Stuvade om i frysen och hittade bakbenet från råbocken jag fällde i höstas.
Tyvärr är det inte en speciellt välstyckad bit kött så jag som glad amatör gjort det själv. Den är dock urbenad.
Vad ska jag göra med den? Min första tanke var någon form...
Senaste inlägget
Tack för tipsen :D
Tror jag försöker mej på den där grytan som Per Moberg låg bakom. Det var ju ett litet rådjur och det är många som ska bjudas på middag. Då känns som att man får köttet att räcka längre om man gör en gryta. Men jag har ju fått en...
Hej, jag vill börja varmröka, främst kött. En fråga bara, blir det så där gott som när det är gjort professionellt?
Vill ha en hobbyrök här hemma på tomten och den ska vara vedeldad, inte gas, eller elektrisk. Någon som har tips på en bra rök för...
Senaste inlägget
Hej!
Att röka själv är roligt + att det blir f**n så mycket bättre än det mesta du köper. Vet inte varför du inte vill ha el eller gasol rök, själv kör jag med
separat elslinga för ställbar temp plus rökaggregat= lätt att ställa temp, allt från...
Tänke bygga ett litet rökhus i trä som jag tänkte ställa i trädgården, det skall vara vackert att se på därför blir det lite snickeri.
Är det någon som vet vad man lämpligast behandlar träet med? Jag vill inte köra med impregnerat trä för...
Senaste inlägget
Det spelar nog ingen större roll vad du stryker på på utsidan
Hej! Som rubriken lyder söker jag någon som jag kan lämna in kött till för rökning, om det är företag eller privat spelar ingen roll. Tidigare fanns ju rökeriet i Löddeköpinge men dom vill inte ha privatkunder längre. Så var brukar ni lämna...
Senaste inlägget
Tackar för att du la ditt första inlägg för att hjälpa mig då :)
Jag ringde beddinge och ska lämna in där när jag är hemma igen om två veckor. Sen skulle det ta två veckor för att bli klart verka det som. Hoppas det blir bra :)
Har tidigare valt att röka älghjärta men är det någon här inne som testat att torka det istället?
Tog ur två bitar ur saltlagen igår och hängde upp som test men vore kul att veta om någon gjort det innan och hur det gick och framförallt smakade
Senaste inlägget
Amen.
Ugnstorkat är uttorkat kött....
Hjärta ska rökas......... :D
Ett alternativt sätt att torka älghjärta:
Kör ett helt hjärta i ugnen på 75 grader till hjärtat känns hårt.
Lägg det sedan i en tjälknuls lag i en dag. Eventuellt kan man...
Jag torrsaltade en fläsksida som jag sedan kallrökte. Ett problem bara det blev så jävla salt. Har läst lite olika saker om torrsaltning allt från 30g salt pr kg kött, till 100g salt pr kg kött. Smart som jag är så började jag i fel ände med 100g...
Jag håller på med ett experiment och kanske har någon tips att ge?
Jag har torkat rådjurskött i ugnen på 50 grader 14 timmar, efter att det legat i saltlag i 6-8 timmar. I min värld tror jag att det nu kan ligga med i en ryggsäck under en...
Senaste inlägget
Jag fick mitt för salt. Men gott. Ölsugen blir man i alla fall.
Undra vad du skulle säga om mitt kött.
Jag låter det ligga i 3 dygn i saltlag innan jag hänger upp det.
Jag sköljer inte av köttet heller.
Dom som har köpt kött av mig har gett mig...
Har vilt älg kött i frysen och någon gång under semestern har frysen blivit varm 4 minus, allt känns hårt och inte mjukt
vet inte hur länge det har varit problem allt från 1 dag till 2 veckor.
det är lite is i frysboxen lite på kanten tro ni att det...
Senaste inlägget
Har det inte tinat ordentligt så sprids inga bakterier. Jag går enligt mottot att hetta löser allt i slutändan när det ska konsumeras :D . Som sagt tidigare så gör det på kvällen när solen inte är ute så borde det inte vara några konstigheter.
Måste rekommendera denna fenomenala bok som jag fick i julklapp. Jag tycker att den är lite av en köttbibel som tar upp allt från tillvaratagning till matlagning. Den innehåller styckningschema och stektemperaturer för många olika djur (både tamt...
Jag har fnulat på att bygga en rök till sommaren.
Någon som har tips? I vanlig ordning får det helst inte kosta något heller.
Senaste inlägget
Gör som jag skall göra till sommaren.
Gjut en nätt platta, mura in en liten spis.. Placera ett nytt(!) utedass på toppen, fixa en enkel skorsten samt olika hängen och gallerhyllor.. Där är varmröken färdig!
Sedan så leder du in rök från en separat...
Jaha årets skinklag är kokt och när det svalnat åker skinkan i, men det var med nöd och näppe salpetern jag hade hemma räckte, så var fan hittar jag mer? Är det verkligen så många terrorister som gör bomber på salpetern från mataffären?
Jag står precis i matlagningen för resterande helgen och har vägt ett hjärta som jag tog ur oxen jag sköt i höst. Det vägde nästan 3 kg. Oxen vägde vi aldrig men hjärtat var stort som tusan. Tungan från samma djur vägde 1,1 kg och liknar ett...
Senaste inlägget
Man brukar ju säga att hjärtats vikt är 1% av slaktvikten. Tror det brukar stämma skapligt.
Tack ! Det betyder att oxen låg runt 300 kg slaktvikt. Fullvuxen älg.
Har ju provat att salta och hängtorka både dovhjort, rådjur och älg och visst blir det gott men alldeles för salt tyvärr. Blandar en 10% saltlag och låter bitarna ligga och dra i rent vatten ca 15 min innan jag hänger dom men det hjälper inte....
Senaste inlägget
Har hänt nån gång att torkat kött (vildsvin) blivit alltför salt. Då vattnar man ur biten ett par timmar (jfr. saltsill) och sen upp på krok igen.
Torkning är egentligen inte torkning i sig men en process som kommer ut vid torkning. Mao. är det...
Jag har köpt vakumpåsar på z-aim å de står att dom är dubbelt så tjocka som alla andra. Nu till problemet. Jag har provat 2 olika maskiner till påsarna,men vakumet släpper efter några dygn. Är det någon mer än jag som hat problem med z aims påsar??
Senaste inlägget
Jag ska prova att göra det! Men de borde man ju inte ska behöva. Jag pratade med z aim å de var då bland de otrevligaste jag pratat med.
Jag gjorde rådjurskorv förra året. Provstekte en liten snutt av korvsmeten, vilket jag tyckte var gott. De färdiga korvarna smakade dock alldeles för lite, de behövde saltas och peppras ordentligt efter tillagning.
1. Är det någon här som har bra...
Senaste inlägget
Köp boken korv. Mkt bra bok!
onclick= window.open(this.href);return false;
Den har ett fantastiskt recept på just Älgkorv.
Min erfarenhet som entusiastisk amatör inom matlagning är att undvika tumregler när man lagar mat man är nybörjare på. Följ...
Jag har för första gången en större mängd vildsvinskött (ca 20 kg). Tidigare har jag torkat samt rökt älg med gott resultat. Vad ska man tänka på om man röker eller torkar vildsvin?
Senaste inlägget
Har laborerat med vildssvinskött i rätt många år nu. Skiljer sig egentligen inte från annan kötthantering men vildsvin är både magert och fett så men får tänka till lite.
En hel skinka (urbenad) är god rökt, blir som dyrt delikatesskött från fina...
Ja man använde amfetamin för att soldaterna skulle orka. Även allierade bomplans piloter använde det men det har den postmarxistiska pressen glömt bort att rapportera om ;)
Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori Du kan inte svara på trådar i denna kategori Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori Du kan inte bifoga filer i denna kategori