Problem med Hydrofor (hur gick det sen?)

Här kan ni skriva saker som inte passar in i någon av de andra forumen. Helst ska det då ha någon relevans med ämnena som diskuteras på forumet.

Moderatorer: Kari Lindström, potatiskastare, Trond Åsly, mecke, Stefan.K, Ulrik, Fritz Kraut, PerN, taxen

Problem med Hydrofor (hur gick det sen?)

Inläggav nad » 10 apr 2009, 11:38

Jag har ett problem med vår hydrofor. Pumpen går väldigt ofta och Hydroforen fylls bara upp till 300 (3bar)sedan så när man spolar vatten så sjunker det till 200 (2bar) och då startar pumpen. Enligt tillverkarens hemsida så skall Hydroforen "luftas" då pumpen går fler än 3 gånger per minut (vilket den gör). Så jag har nu tömt Hydroforen och fyllt den ingen men den fylls bara upp till 300 (3bar) ändå. Har försökt hitta instruktioner hur man justerar så att den fyller mer men inte hittat någon information på Internet.

Hydroforen är en Gävle Galvan Tryckkärl 150l (6Bar)

Skickar med lite bilder ifall någon där ute kan ge mig lite tips och råd?

Bild
Bild
Senast redigerad av nad 24 apr 2009, 15:45, redigerad totalt 1 gång.
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav Fritz Kraut » 10 apr 2009, 12:09

Det ska finnas ett relä som slår till och stänger av beroende på trycket. Av din bild att döma, bör det vara den svarta dosan med två kablar i. Leta reda på inställningen till det reläet. Är det som på pumpen vi hade hemma, är det en skruv för tillslag och en för avstängning. Justera så att den slår till som nu vid 2 bar, men höj avstängningen till 4-5 bar, lite beroende på kvaliteten på ledningarna. Just nu har du för litet tryckintervall, och därför går pumpen så mycket.

Fritz
The .348 was built in an age before elk, moose and bear morphed into bullet proof armour plated skin. For those who don't read gun magazines, the 348 is the cat's *** for North american big game hunting at practical ranges that big game is hunted.
Användarvisningsbild
Fritz Kraut
Moderator
 
Inlägg: 29599
Blev medlem: 09 jun 2001, 22:30
Ort: Sydnärke

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav Rimborambo » 10 apr 2009, 13:13

Här har du tillverkarens egna instruktioner:
http://www.gavlegalvan.se/ggtk/produkter/faq.htm
mvh
Klas
___________________________________________

"Det är inte lätt att vara frisk i en sjuk värld!"

Älgbett är inte att leka med!
Användarvisningsbild
Rimborambo
 
Inlägg: 4853
Blev medlem: 08 nov 2003, 19:31
Ort: Roslagen

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 14:57

Fritz Kraut skrev:Det ska finnas ett relä som slår till och stänger av beroende på trycket. Av din bild att döma, bör det vara den svarta dosan med två kablar i. Leta reda på inställningen till det reläet. Är det som på pumpen vi hade hemma, är det en skruv för tillslag och en för avstängning. Justera så att den slår till som nu vid 2 bar, men höj avstängningen till 4-5 bar, lite beroende på kvaliteten på ledningarna. Just nu har du för litet tryckintervall, och därför går pumpen så mycket.

Fritz


Tackar! Jodå under den svarta dosan finns ett relä med en skruv där man kan öka och minska trycket på pumpen. Pumpen är en Grundfoss Ejektorpump (monterad 1965) så jag antar genom att öka trycket så ökar jag även trycket ner i brunnen. Kan ledningarna ta skada om jag ökar till 4bar?
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 14:59

Rimborambo skrev:Här har du tillverkarens egna instruktioner:
http://www.gavlegalvan.se/ggtk/produkter/faq.htm


Tackar! Den sidan har jag redan hittat, dock ingen information om hur man ökar trycket.
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 15:10

Provade att skruva på skruven och ökade trycket till 3,5bar men då startar den pumpen tidigare också på 2.5bar så då blir det ingen skillnad. Jag fattar inget, kanske går det inte att öka vatten mängden i tanken?
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav Mille » 10 apr 2009, 16:08

Det är luften i tanken som håller trycket i systemet.
Om pumpen går korta tider och startar ofta så har du för lite luft i tanken.
Prova med ca. 35-40% luft i hydroforen så får du längre gångtider och längre mellan starterna.

Har du inte två justerskruvar på pressostaten? En för start, och en för stopp?
Senast redigerad av Mille 10 apr 2009, 16:12, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Mille
 
Inlägg: 1542
Blev medlem: 03 mar 2004, 21:30
Ort: Sweden, Skåne

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav Krister.B. » 10 apr 2009, 16:09

Du kan öka vatten mängden i tanken dvs. trycket. Men som regel är det en dålig och framförallt tillfällig lösning. Därimot skall Du öka "luftkudden".

Täta starter är just ett tecken på liten luftkudde. Har Du kanske missat avsnitt ett i tillverkarens beskrivning?

”När och hur luftar jag kärlet?”
- Vid täta tillslag på pumpen, cirka 3 gånger per minut (kan variera med pumptyp), har nivån ökat för mycket. Det är då dags att lufta hydroforen och det kan ske på två sätt: 1. Pumpa in luft i en inmonterad luftnippel tills vattennivån befinner sig mellan de ursprungliga nivåerna. Viktigt: observera trycket i hydroforen så att detta inte överstiger maxtrycket, samt tillse att det finns en öppen tappkran under inpumpningen av luft. 2. Slå av pumpen helt och töm kärlet helt. Stäng avtappningen och kontrollera att kärlet är tätt. Starta sedan pumpen så att kärlet fylls till de ursprungliga nivåerna

Så prova att pumpa mera luft i tanken (inom rimliga gränser) så kommer luftkudden se till att det blir längre intervaller mellan start och stopp.
I tillegg kan Du pröva att få ner start trycket till 2bar igen. :wink:

MvH
Användarvisningsbild
Krister.B.
 
Inlägg: 879
Blev medlem: 09 mar 2003, 21:35
Ort: På ett skär ute vid havet

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 19:58

Mille skrev:Det är luften i tanken som håller trycket i systemet.
Om pumpen går korta tider och startar ofta så har du för lite luft i tanken.
Prova med ca. 35-40% luft i hydroforen så får du längre gångtider och längre mellan starterna.

Har du inte två justerskruvar på pressostaten? En för start, och en för stopp?


Nej det fanns bara en enda justerskruv som verkade påverka både till och från, den flyttade bara trycket upp eller ner (1bar skillnad mellan start och stopp).
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 20:04

Bamse skrev:Du kan öka vatten mängden i tanken dvs. trycket. Men som regel är det en dålig och framförallt tillfällig lösning. Därimot skall Du öka "luftkudden".

Täta starter är just ett tecken på liten luftkudde. Har Du kanske missat avsnitt ett i tillverkarens beskrivning?

”När och hur luftar jag kärlet?”
- Vid täta tillslag på pumpen, cirka 3 gånger per minut (kan variera med pumptyp), har nivån ökat för mycket. Det är då dags att lufta hydroforen och det kan ske på två sätt: 1. Pumpa in luft i en inmonterad luftnippel tills vattennivån befinner sig mellan de ursprungliga nivåerna. Viktigt: observera trycket i hydroforen så att detta inte överstiger maxtrycket, samt tillse att det finns en öppen tappkran under inpumpningen av luft. 2. Slå av pumpen helt och töm kärlet helt. Stäng avtappningen och kontrollera att kärlet är tätt. Starta sedan pumpen så att kärlet fylls till de ursprungliga nivåerna

Så prova att pumpa mera luft i tanken (inom rimliga gränser) så kommer luftkudden se till att det blir längre intervaller mellan start och stopp.
I tillegg kan Du pröva att få ner start trycket till 2bar igen. :wink:



MvH

Japp detta provade jag i morse utan någon förbättring, körde alternativ nr 2. Pumpa in luft vet jag inte om det går har iallafall inte hittat något sådant ställe på Hydroforen.
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav CROSS COUNTRY » 10 apr 2009, 20:14

Byt tryckströmbrytare. Finns på Jula för en billig peng. Artnr: 710501 eller Artnr: 400299 beroende på om du har 230V eller 400V. Har haft samma problem och det avhjälptes med ny tryckströmbrytare...
Tikka 595 .243W Vä Zeiss 6-24x56 FL
Tikka T3 Hunter 9,3x62 Vä Trijicon 1-4x24+S&B Zenith 2,5-10x56
Merkel SL II 20/76 / 7x57r Vä+Swarre Nova 3-9x36
Browning Gti Ultra 12/70 Vä
Merkel 147e .20
Sako M78 .22 Hornet S&B 4-12x42
Sako Vixen .222 på G
Användarvisningsbild
CROSS COUNTRY
 
Inlägg: 1163
Blev medlem: 31 jan 2007, 12:07
Ort: Halmstad

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav apocalypse » 10 apr 2009, 20:20

Nog finns väl justering för både tillslag och frånslag på tryckströmbrytaren? Titta igen!

Uppe på tankens topp kan man montera en påfyllningsventil för luft (istället för en vanlig plugg). Finns att köpa, om Ni inte har.
Tills dess borde det klara sig med en heltömning och uppstart enligt tidigare råd (2).

Hoppas det ordnar sig! Hade ett "major breakdown" på mitt system för två år sedan - psykiska sviterna sitter i än...känns skönt att tala om det....
Men du har en bra lösning ovan mark och inomhus. Så vill jag också göra!
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight... razor... and surviving."

colonel Kurz (M.Brando) ur Apocalypse Now, F.F.Coppola (1979)
apocalypse
 
Inlägg: 310
Blev medlem: 22 sep 2007, 23:51
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav eqlazer » 10 apr 2009, 20:20

Har du alltså aldrig pumpat in extra luft? Räknar man med att pumpkonstruktionen suger tjuvluft och att det sköter sig själv? :)

På kolvpumpen som finns hemma kan man öppna en ventil så den suger lite luft och fyller tanken, men det är lite drygt med 500 L hydrofor, pumpar istället med komperssor så det går lite snabbare.
Har du ingen ventil (samma typ som på bildäck är vanlig) så montera en sådan, i toppen på hydroforen är väl ett bra ställe.
Tikka T3 Hunter .308win - Leupold VX-III 4,5-14x40
Husqvarna 1310
eqlazer
 
Inlägg: 750
Blev medlem: 01 jan 2009, 19:39
Ort: Göteborg

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 21:11

apocalypse skrev:Nog finns väl justering för både tillslag och frånslag på tryckströmbrytaren? Titta igen!

Uppe på tankens topp kan man montera en påfyllningsventil för luft (istället för en vanlig plugg). Finns att köpa, om Ni inte har.
Tills dess borde det klara sig med en heltömning och uppstart enligt tidigare råd (2).

Hoppas det ordnar sig! Hade ett "major breakdown" på mitt system för två år sedan - psykiska sviterna sitter i än...känns skönt att tala om det....
Men du har en bra lösning ovan mark och inomhus. Så vill jag också göra!


Nej jag kan tyvärr bara hitta en enda skruv (se bilder) Påfyllningsventil finns nog inte heller sitter bara en metallplugg i toppen, får ta och inhandla en sådan. Ingen brakedown än i alla fall. :)

Bild

Bild
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 21:13

CROSS COUNTRY skrev:Byt tryckströmbrytare. Finns på Jula för en billig peng. Artnr: 710501 eller Artnr: 400299 beroende på om du har 230V eller 400V. Har haft samma problem och det avhjälptes med ny tryckströmbrytare...


Ja så kan det nog vara, Artnr: 400299 får det i så fall bli.
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 21:16

eqlazer skrev:Har du alltså aldrig pumpat in extra luft? Räknar man med att pumpkonstruktionen suger tjuvluft och att det sköter sig själv? :)

På kolvpumpen som finns hemma kan man öppna en ventil så den suger lite luft och fyller tanken, men det är lite drygt med 500 L hydrofor, pumpar istället med komperssor så det går lite snabbare.
Har du ingen ventil (samma typ som på bildäck är vanlig) så montera en sådan, i toppen på hydroforen är väl ett bra ställe.


Nej, vi har aldrig pumpat in luft (köpte huset 12sep och förra ägaren nämde inget om att pumpa in luft endast att lufta tanken en gång om året).
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav cezil » 10 apr 2009, 21:47

Med tanke på åldern, så kanske det har gått hål i kudden? det är väl en gummiblåsa antar jag.
Användarvisningsbild
cezil
 
Inlägg: 1774
Blev medlem: 24 jul 2003, 14:21
Ort: Norrbotten, East coast

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav Roger G » 10 apr 2009, 22:08

cezil skrev:Med tanke på åldern, så kanske det har gått hål i kudden? det är väl en gummiblåsa antar jag.

Nej, gummiblåsa finns bara i nyare, typ hydropressar osv.
Enklast med så stor "hydrofor" är att tömma den helt på vatten, för att sedan starta upp pumpen igen.

Men det du ställer med den "spårade"muttern är ju påslagstrycket, men var ställer man "avslagstrycket" :shock: :roll:

Enklast är nog att investera i en ny "Tryckströmbrytare" :D
Huskvarna 350 s 12/70
Miroku 8000 Jägartrap 12/70
Huskvarna 1640 6,5x55, Warne, Bushnell 2,5-10x45
Huskvarna m/98 8x57js, Warne, Docter 2,5-10x48
Ruger MK 2 338WM, Leupold Scandinavia 2-7x32
Blaser R93 offroad .45 Blaser, Leupold VX-1 3-9x40
Användarvisningsbild
Roger G
 
Inlägg: 3695
Blev medlem: 16 jul 2008, 18:49
Ort: Norrbotten

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav apocalypse » 10 apr 2009, 22:09

OK. Det verkar som ingen mer inställning finns, nej. Skaffa en ny, det är ett gott råd.

Men skaffa också en luftinpumpningsnippelplugg. Förhållandet vatten/luft i behållaren gör även att omsättningen ökar och vattnet kan kännas lite fräschare.
Luftblåsan bildas genom att Ni, efter att ha fyllt behållaren till lämplig nivå med vatten, fyller med luft tills dess att tryckströmbrytaren löser ut.
Instruktioner medföljer you-know-what-pluggen. Det mesta av trycket i behållaren bildas genom luften du sedan fyller i.
Därigenom behöver inte pumpen starta blott Ni tar ett glas vatten till maltwhiskyn!
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight... razor... and surviving."

colonel Kurz (M.Brando) ur Apocalypse Now, F.F.Coppola (1979)
apocalypse
 
Inlägg: 310
Blev medlem: 22 sep 2007, 23:51
Ort: Värmland

Re: Problem med Hydrofor

Inläggav nad » 10 apr 2009, 23:35

Tack alla som kommit med råd och tips!

Då har man som husägare fått lära sig något nytt idag om hydroforer undra vad det blir här näst och hur mycket det kommer att kosta :roll: ? På tisdag så blir det till att investera i lite nya prylar och tillbehör till Hydroforen.
Buy the best and cry once!
**************************************
Användarvisningsbild
nad
 
Inlägg: 1129
Blev medlem: 08 dec 2003, 19:12
Ort: Värmland

Nästa

Återgå till Övrigt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Anser Ferus, dehus, exabit, Famous grouse, folke falköga, Google [Bot], stealthhunter, Stede och 5 gäster