Hur mäta friflykt???

Här kan ni diskutera om lite vad som helst.

Moderatorer: PerN, Trond Åsly

Hur mäta friflykt???

Inläggav Farb » 15 mar 2002, 12:10

Har införskaffat hela kitet för handladdning nu <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
Min stora undran är hur jag skall mäta upp friflykten i mitt vapen?
Om jag tar en fabriks patron och ser till att min egen patron inte blir längre borde ju allt bli bra, men jag vill kunna testa olika friflykter då jag förstått att precisionen kan bli bättre.
Tacksam för råd hur jag skall göra Farb.
Farb
 
Inlägg: 841
Blev medlem: 16 feb 2002, 20:24
Ort: Farhult, SKåne

Inläggav PerN » 15 mar 2002, 13:29

Enklaste sättet att mäta upp friflykt (tycker jag;)är att peta in en kula i patronläget/pipan. Tryck fast den så hårt att du sedan kan vända bössan så pipan pekar uppåt. Stoppa in en läskstång i pipan från mynningen tills den når den fastsatta kulan, dra ett sträck på läskstången i mynningen med en märkpenna. Putta ut kulan stoppa in/lås slutstycket och mät med läskstången hur långt det är från mynningen till det låsta slutstycket, märk läskstången igen. Du ska nu ha två märken på läskstången som talar om hur lång din patron maximalt kan vara med -0mm friflykt korta patronen 2mm och du har 2mm friflykt o.s.v.
Svåraste sättet är att använda en skjuten hylsa som bara har utvidgat sig så mycket i halsen att du med lite möda kan trycka in en kula med handen. Tryck in kulan i patronen, mata in patronen i bössan och dra ut har du nu svintur kommer kulan att ha tryckts in i patronen av bommarna och du får ut en patron med 0mm friflykt. Denna metod kan förfinas genom att sota kulan och låta den sticka ut längre och längre för att så småningom få avtryck av bommarna i sotet. Tyvärr ser du ofta märken av annat än bommarna innan du nått MAxlängd och det händer också att kulan sitter kvar i pipan och du drar ut en tom hylsa eller att kulan in trycks in i hylsana av magsinskanten.
PerN
Användarvisningsbild
PerN
Moderator
 
Inlägg: 3117
Blev medlem: 07 maj 2001, 17:13
Ort: Sweden

Inläggav mecke » 15 mar 2002, 14:24

Den metoden som PerN beskriver med läskstången är bra, använder den själv.
Två små anmärkningar:
* Sätt något för "hålet,gängningen" på läskstången så inte kulans spets går in där. Har själv tagit en borste som jag har kapat längst ned och fått en plan yta, den monterar jag på när jag skall mäta friflykten.

* Kom ihåg att när du mäter avståndet från stötbotten/slutstycket att mekanismen är uppspännd så inte tändstiftet sticker ut!

mecke
Användarvisningsbild
mecke
Moderator
 
Inlägg: 8244
Blev medlem: 02 mar 2001, 20:26
Ort: Sweden

Inläggav Kjell » 16 mar 2002, 12:03

Den metoden som begge innleggene beskriver er slik som vi målte " friflukten" før i tiden.
Friflukt er den avstanden som kulen tilbakelegger før den entrer bommene.Dvs det er "datum linjen" på kulen som vil entre bommene og ikke spissen på kulen.Måler du på denne måten så vil du alltid måle maks O.A.L for langt, dvs når begge merkene er på samme sted på pussestaven så har du i virkeligheten 2-3 mm friflukt.
Når du skal sammenligne friflukten med fabrikk ammo, så vær sikker på at du har samme type kule, da kulene(også innenfor samme batch) varier i fra datum linjen og til spissen.
I dag kan du få kjøpt comparatorer blant annet i fra Stony Point som måler dette ganske nøyaktig. Dette er ingen stor investering.Du kan få vestlig bedre samlinger med å justere friflukten til ditt løp.
Jeg pleier å måle denne ved kjøp av nytt løp. Måler den på nytt etter 1000 skudd. Normalt har den da for 6,5*55 øket med ca 1 mm.

KJ
Kjell
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 16 mar 2002, 11:50
Ort: Norway

Inläggav Anders Ö » 16 mar 2002, 21:17

Kjell !!
Mäter man avståndet mellan märkena eller stoppklossarna på stången med måttet baserat på avståndet från slutstycks botten till spetsen på kulan, så stämmer även avsåndet avsende NOLL fri flykt på den färdiga patronen om man mäter från spetsen av kulan till botten av hylsan och har samma mått som mellan märkena eller stoppklossarna på stången .
MVH ANDERS.Ö
Användarvisningsbild
Anders Ö
 
Inlägg: 4295
Blev medlem: 31 jan 2002, 21:01
Ort: Hagsta Sweden Född 69

Inläggav Stefan.K » 17 mar 2002, 10:05

Att mäta friflykt är lite besvärligt och krångligt hur man är bär sig åt. Jag använder endast metoden som innebär att man provar sig fram med en isatt kula tills man ser små märken på kulan. Det är nog inte den enklaste och snabbste metoden men jag upplever den som överlägset bäst om man vill veta exakt var 0 friflykt är.

Jag putsar kulan med stålull eller Autosol, då syns märkena efter bommarna bra och är lätta att skilja från alla andra märken som kan uppstå när man matar in kulan i patronläget. Jag kalibrerar bara en kort bit av halsen så kulan inte går så tungt att röra i halsen. Därefter sätter jag ut kulan på "känn" så långt att den förhoppningsvis ska tryckas ner i halsen en bit av bommarna när man stänger slutstycket. När jag provar patronen i bössan och förhoppningsvis konstaterat att det finns kraftiga märken efter bommarna och kulan tryckts in i halsen en bit mäter jag hut mycket kulan tryckts in. Därefter justerar jag kulisättaren motsvarande mått så jag hamnar nära 0 mm friflykt. Det är lättast att mäta hela kulisättaren i stället för att mäta patronens längd över spetsen på kulan. Det brukar skilja en del på kulornas längd och man får inte ett exakt mått. En kulutslagninshammare är mycket praktiskt att ha när man pysslar med detta, jag vet inte hur jag skulle klara mej utan en dylik hammare överhuvudtaget <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

Skillnaden mellan att ha små, små märken på kulan av bommarna och ha märken som är fyrkantiga kan vara en halv mm. Jag brukar sikta på att ha ett par tiondelars friflykt eller kulan rejält in i bommarna om jag vill uppnå absolut max precision. Att sätta kulan så den nuddar bommaran med endast små märken kan innebära lite varierande resultat. Endast värmen från några skott räcker för att pipan ska utvidga sig några tusendelar och det räcker för att kulan ska gå fri från bommarna nästa gång. Detta beror på den flacka vinkeln i throaten.

Detta blev kanske lite hårklyveri men så här går jag och många andra bänkskyttar tillväga för att mäta friflykt <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

Stefan K
Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
 
Inlägg: 10060
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inläggav Ulrik » 18 mar 2002, 21:14

Då jag har mätt friflykten med läskstång så har jag tagit en svart tuschpenna och ritat på den del av läskstången som precis sticker ut från mynningen och sedan lagt ett rakblad mot mynningen och ristat i tuschet. Man får då en mer precis markering än med en penna el dyl.
/Ulrik
Ulrik
Moderator
 
Inlägg: 2165
Blev medlem: 18 mar 2002, 21:10
Ort: Umeå

Re: Hur mäta friflykt???

Inläggav Sauerlover » 24 mar 2013, 20:50

Hej,

själv har jag borrat upp ett hål på 5 mm i botten på en kalibrerad hylsa,
därefter borrade jag upp halsen så att kulorna löper lätt igenom den.

Därefter tar jag bort slutstycket och trycker i "specialhylsan" med kulan isatt,
när denna är i sticker jag in en blompinne bakifrån för att pressa fram kulan till bommarna,
därefter trycker jag i en läskstång genom pipan och gör märken enligt tidigare beskrivningar i denna tråd.

Fördelen med blompinnen och specialhylsan är att när allt är på plats så kan man föra kulan fram och tillbaka med hjälp av blompinnen och läskstången,
och man känner att kulan hamnat i botten på ett korrekt sätt.

MVH
JA
Sauer 202 Highland
Zeiss victory HT 3-12*56
Swarovski z6i 1-6*24

Beretta 686
Sauerlover
 
Inlägg: 90
Blev medlem: 21 jan 2011, 12:31

Re: Hur mäta friflykt???

Inläggav perikles » 24 mar 2013, 22:42

Jag mäter med en kapad läskstång som är kortare än pipan och mäter då med djupstickan på skjutmåttet för att det skall bli exakt. Mäter framifrån, först med en kula fasttryckt i bommarna och sedan med en hylsa där kulan satts i på måfå (dock rätt kort patronlängd). Sen e de lätt att räkna ut FF och labba med patronlängder.
Användarvisningsbild
perikles
 
Inlägg: 1498
Blev medlem: 19 jun 2008, 10:27
Ort: Lerum


Återgå till Allmän diskussion om handladdning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster