Gåsrecept

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Re: Gåsrecept

Inläggav UrbanD » 10 okt 2015, 19:32

Inspirerad av denna tråd blev det äppeljuicebrässerade gåsbröst med calvadossås och hasselbackspotatis! Bild
Användarvisningsbild
UrbanD
 
Inlägg: 309
Blev medlem: 30 aug 2013, 07:52

Re: Gåsrecept

Inläggav PatrikMalmo » 10 okt 2015, 22:26

Enbart kört tamgås i ugn själv. Handlat om unga gäss. Lång tid, ösa mycket och det har blivit gott som tusan. Bästa fågeln av alla, den ÄR fetare.

Men jag har blivit bjuden på vildgås tillagad pa samma sätt flera gånger. Lite segare, lite vildare smak, men ingen stor skillnad enligt vad jag testat. Vet inte exakt hur de gjort med vildgåsen i ugnen, men tippar de gjort liknande som mormor gjorde med älgfärsbiffar - nästan lika mycket smör/margarin/fett som biff och lata det smälta in genom ösningen.

Men jag blir ju hungrig av att läsa tråden... kanske dags att testa nytt! :wink:
Einfach. Zufrieden sein.
Användarvisningsbild
PatrikMalmo
 
Inlägg: 4739
Blev medlem: 24 jan 2015, 10:40
Ort: Wien

Re: Gåsrecept

Inläggav Hägge » 03 nov 2015, 11:03

Har prövat att röka gåsen i lite olika varianter. Tycker souvas-gås blev bra.dvs. Lättrökt skavad i stekpannan tillsammans med smör, svamp och grädde. Serveras lämpligtvis med rotmos och rårörda lingon. Svärföräldrarna blev i alla fall imponerande :)

Skickat från min LT25i via Tapatalk
Användarvisningsbild
Hägge
 
Inlägg: 285
Blev medlem: 22 aug 2013, 11:29
Ort: Luleå-trakten

Re: Gåsrecept

Inläggav nissesbror » 03 nov 2015, 11:39

Vi gjorde som så att vi skar ut och vacuum packade brösten och där efter mörades de i ca 2 :shock: veckor i kyl innan de blev infrysta.
Inte ett enda segt bröst hitills (8 st uppätna)


Skickat från min iPhöne
R93 Lyx .22 Wmr std/6,5x55 std (15)/30-06 oktagon/340 Wby oktagon
Hausken JD224
Z8i 2,3-18x56, Z6i 5-30x50, Z6i 1-6x24, Zeiss 6-24x72, Zeiss HT 3-12*56
krieghoff trumpf 12/7x57 Z6i 1-6x24
beretta 686
Användarvisningsbild
nissesbror
 
Inlägg: 3895
Blev medlem: 01 mar 2014, 16:52
Ort: V-götaland

Re: Gåsrecept

Inläggav Ossi » 03 nov 2015, 12:02

Ett gammalt recept på Kanadick.
Ta ur o plocka gåsen,i en stor kastrull,kryddor o andra ingrdienser.
Överst en tegelsten och locket på. låt koka tills stenen är mjuk,
då är gåsen mör och fin. :wink:
Bla,Blaser D99
Ossi
 
Inlägg: 1009
Blev medlem: 27 aug 2002, 19:15
Ort: Sweden

Re: Gåsrecept

Inläggav Ulban » 03 nov 2015, 12:50

Hörde att gås är segt.
Så det blev sjömansbiff med gåsbröst istället för nöt kött.
Funkade hur bra som helst :) .
//U
Ulban
 
Inlägg: 445
Blev medlem: 18 nov 2003, 15:38

Re: Gåsrecept

Inläggav Härfördärvaren » 17 dec 2016, 14:28

Idag ska jag testa att göra korv på gås. ca 40% gåsbröst, resten vildsvin och ister.
Jag har bestämt mig för att krydda med salt, svartpepper, kryddpeppar och timjan.
Blir det bra lägger jag upp receptet här.
" Det heter rödpungt. Pungt slut! " mvh Simon
Användarvisningsbild
Härfördärvaren
 
Inlägg: 1309
Blev medlem: 20 apr 2011, 21:04
Ort: Ljusaste småland, född 82

Re: Gåsrecept

Inläggav ruben42 » 01 apr 2017, 21:20

en bump av gammal tråd är väl ok va?

Anyways, gås ska för att vara mör antingen köras snabbt och serveras lite pytterosa eller köras Länge (notera det stora L:et) och serveras när den börjat falla sönder. Allt därimellan blir bara skit, segt och allmänt vidrigt.

För snabbgås styckar jag ut brösten, behåller kappan på, kryssar kappan, kryddar kappan och lägger dem i kall panna med kappan neråt och lite (liten bokstav på l:et) gåsfett/ankfett/olja/smör/vaselin/vapenfett i pannan. Sen drar jag på värmen och steker tills kappan släppt allt fett och blivit fin men inte perfekt i färgen. Därefter vänder jag bröstet och steker köttsidan tills den fått perfekt färg. Sen vänder jag tillbaka med kappan ner, drar ner värmen till minimum (jag arbetar med gjutjärn eller kolstålspanna och de behåller värmen ordentligt även om man kör på induktionsspis, vill man använda teflonpanna istället för riktiga grejer bör man få skallen undersökt) och låter kappan gå från fin till perfekt i färgen. När det är klart lyfter jag ur bröstet, virar in det i folie och låter det vila tills det stannat. Klart för severing.

För långsamgås använder jag låren och vingarna, först krydda, sen bryna till behaglig färg och sen tillsätta vätska och lägga på locket. När köttet lossnar lätt från benen är det klart för att ätas.

Gås är som tidigare sagts gott med äpple och bacon. Generellt får man bra resultat med allt som passar med gris.

Now y'all know
// Ruben
Skogspunkare med tacticoola kängor.

Jänkarjärn all the way.
ruben42
 
Inlägg: 106
Blev medlem: 25 okt 2016, 16:32

Re: Gåsrecept

Inläggav Richard_den_lortige » 02 apr 2017, 14:47

I Kina kör de ofta gås i tryckkokare och gör t ex "Beer duck".

De bryner bitarna som de hugger med ben å allt till mindre bitar. I med ingefära, chili, vitlök, öl mm å sen 60-90 min i tryckkokare.

Har provat, blir riktigt bra. Dock är man inte kines å har svårt med ben i alla bitar, så styckar ur. Låter benen koka med dock.


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Richard_den_lortige
 
Inlägg: 500
Blev medlem: 16 dec 2016, 12:25

Re: Gåsrecept

Inläggav shoedoc » 06 maj 2018, 09:57

Marinad ca 600-70 gr vildgås i tunna skivor
I mitt fall grågås eller vitkindad gås, vad gäller det senare är jag kommunjägare och har särskilt tillstånd att skjuta sådana av Länsstyrelsen och kommunen.
Jag låter alltid gåsbrösten hänga i källaren i ca 8 gr C eller på varma årstiden ligga i kylskåpet minst en vecka

Jag har en vacuum press, som jag använder till att frysa in fisk och kött.
Den går hur bra som helst att använda till att marinera med.
Tiden i påsen minskas till ca 30 min -2 tim i stället för utan vacuumpressen kanske ett dygn eller så.
Jag marinerar i vacuumpressen i rumsvärme.
Annars rek en del att man skall marinera utan vacuumpress i kyskåp för att inte få bakterieväxt.

Jag brukar tillaga ca 3-4 mindre eller 2-3 större gåsbröst på en gång.
Marinad:
• 2 vitlöksklyftor
• 1 citron eller en halv lime
• 1 dl rödvin
• 1 dl balsamvinäger
• 3 hela kanelstänger
• 2 msk soja
• 2 lagerblad
• 1,5 msk flytande honung
• Vit- och rosépeppar efter smak
• Litet rapsolja

Jag höftar till det litet, man får testa efter smak
Blanda inte marinaden i metallkärl
---------------------
Sedan gör jag en gryta på gåsköttet:

Recept efter marineringen:
Gåsbröst skivade tunt (hängda 5-6 dgr);
Stek hårt med salt + vitpeppar...
Schalottenlökar + rödlök: hackade + stekta + hela svartpepparkorn.
Vatten + köttbuljongtärning, svampfond och viltfond, att kokputtra i ca 30 min
Grädde att sjuda i efter vattenkokningen ca 30 min tills köttet är mört.
...krydda efter smak

Se mängder nedan!

Servera med pressad potatis och lingonsylt.


Ämne: GÅSRECEPT VILTSKAV

2 grågåsbröst (halvtinade) eller 3-4 bröst av vitkindad gås
3 schalottenlökar
smör
2 dl grädde
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller 1-2 msk viltfond
(alt. buljong kokad på gåskadavret)
hela svartpepparkorn
salt
peppar

Gör såhär:
Skiva upp gåsbrösten tunt. Bryn köttet tillsammans med hackad lök och smör.
Tillsätt svartpepparkornen, buljongen (eller vatten + buljongtärning / fond) och koka ner sakta (ca 30 min).
Efter det; Lägg i grädden och låt puttra 30 minuter till tills köttet är helt mört.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med potatismos eller helst pressad potatis (ojojoj vad gott!) och lingonsylt.
-----------


MARINAD FLÄSKKÖTT/VILDSVIN, 800G

• 1 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
2 msk Zeta Balsamvinäger Sigillo Rosso I.G.P.2 vitlöksklyftor finrivna. 1 msk Ardita Tomatpuré tub. 1 msk soja. 1 msk sambal oalek. 1 1/2 msk flytande honung. 2 krm svartpeppar nymalen
-----------
MARINAD RÅDJUR FRISKURNA RYGGFILÉER
(låt rådjurs filéerna marineras 2-3 timmar före tillagning eller 30 min till en timme i vacuumpåse):
1 dl kallpressad rapsolja eller smält smör
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
Några torkade timjankvistar
1 kryddmått vitpeppar
3 msk koncentrerad viltfond
Tillagning; se separat recept nedan
---------------------------------------------
TILLAGNING friskuren rådjursfilé

4 portioner
Det här behöver du :
800 gram rådjursfilé
30-40 gram smör
Salt & svartpeppar på köttet


GÖR SÅ HÄR :
Putsa filéerna från hinnor. Rör ihop ingredienserna till marinaden och marinera, helst i rumstemperatur så köttet inte är kylskåpskallt.
Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret.
Bryn filéerna runtom så de får fin färg.
Sänk värmen i pannan och klicka i resten av smöret.
Ös filéerna många gånger.
Luta pannan och ös med matsked över köttet, om och om igen.

Litar du inte på din fingerkänsla när köttet är klart, använd stektermometer.
60 grader till rådjursfiléer, då blir det fint rosa inuti. 62-63 grader om det inte skall vara så rött.

Köttet skall sedan ”vila”, helst en timme inslagen i folie.
Skär sedan upp i skivor, servera med hasselbackspotatis/ugnstekt klyftpotatis och mörk pepparsås:

Såsen :
3 dl mörk ox(kött)buljong (en buljongtärning i 3 dl vatten)
2 tsk mörk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk soya
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk nymalen rosépeppar
½ tsk nymalen grönpeppar eller efeter smak
2 dl grädde
Salt + en nypa socker
GÖR SÅ HÄR :
Vispa ur pannan du stekt filéerna i med oxbuljong.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp.
Sjud såsen på svag värme.
Smaka av med salt och en gnutta socker.


ALTERNATIVT:
Marinera rådjursfileerna ca 4 timmar, bryn och efterstek i ugn på 150 grader tills kötet blir 56 grader. Låt vila i folie ca 30 min. Servera med pressad potatis, stekta kantareller och grillad grön sparris.


Servera med valfri sallad + vitlöksbaguetter + ev rött vin.
shoedoc
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 27 jan 2017, 22:29

Re: Gåsrecept

Inläggav Canta » 08 maj 2018, 14:29

Allt viltkött är både ätligt och gott om man bara tar tid på sig. Låt gåsen /sega älgen/ sumpiga bävern svettas i låg värme i många timmar i ugn då hinner den med och blir fin. Sen satsar man på såsen o rödvinssås går ju alltid hem till vilt. Enda grejen med låg-värmelagning är väl lite trist stekyta men då då kan man ta fram gasolbrännaren o en burk flytande honung och ge ytan en kort bränn-tryckare. Sen ser det ut som på fina/dyra restaurangen dvs. nåt med franskt namn för 400 kr per rätt :) .....
Användarvisningsbild
Canta
 
Inlägg: 6626
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Föregående

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster