Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav potatiskastare » 12 dec 2018, 10:41

Krosse skrev:
SNIP

Absolut kan de stå, men vinden vänder fort ibland och det ger ofta upphov för gångstånd. Åker på många olika jakter och trots att min hund är en meriterad ställare så händer det ofta att det skjuts för passare. Med mycket god insyn i älghundssverige så ställer mig därför tveksam till att älgarna i söder skulle stå så bra som det beskrivs i denna tråd.


Mina hemmaälgar står nog inte bättre än andra, men de skickliga på att inte exponera sig för passkyttar. De går oftast inte loss som jag upplever att älgarna gör i mindre befolkade trakter. Vi kanske avlat fram en stam som beter sig så? Eller så är de lokala skogsförhållandena sådana att det finns tillräckligt med planteringar och annat för dem att smyga runt i, samtidigt som de är vana vid folk. Hundföraren med en bra hund får då välja på att försöka "valla" älgarna i pass eller försöka skjuta själv.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 10533
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav karelsk blandning » 12 dec 2018, 10:55

Skjuta älg utan att hunden skäller känns ganska meningslöst, kan skjuta på lock om det kommer något på lämpligt ställe ibland.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2203
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav nagelhoff » 12 dec 2018, 11:22

Vi har vandrat lite bort från original tråden.

jag det är ok att skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt :mrgreen:
Ain't life a bitch
Användarvisningsbild
nagelhoff
 
Inlägg: 1489
Blev medlem: 23 sep 2010, 15:51
Ort: worldwide :)

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav Jwestinarn » 12 dec 2018, 12:08

potatiskastare skrev:
Jwestinarn skrev:Ja, alla gör olika... Av de 18 älgar vi skjutit i höst så sköt vi hundförare (2st) 14st av dessa, inga sura miner för 5öre av de 14 postare som deltog till att dra fram älgarna och delade på köttet.
Det händer mer än en gång att vid upptag så sprätter de lös andra älgar som va i närheten av upptaget och går ut på postare.


Låter orationellt. Nästa år tycker jag du skall föreslå att ni hundförare skall försöka skjuta de sista älgarna med. Det skulle vara både bättre och billigare. Då kan övriga laget lämna bössorna hemma. De slipper sitta och frysa, slipper bygg torn, slipper träna på älgbanan och annat. De kanske kan grilla i slaktboden, plocka svamp eller nåt annat som är roligare?

Det har jaginte behövt föreslå, det kom de övriga i laget överens om själva, att de sista 5 kalvarna skulle vi få avverka.
Blaser R93 8x57js Kahles Helia 5 1-5x24 & Aimpoint H-2
Husqvarna 146 9,3x57 Aimpoint 9000L
Husqvarna M96 6,5x55
Suhl 12/70
Användarvisningsbild
Jwestinarn
 
Inlägg: 2170
Blev medlem: 13 dec 2011, 15:21
Ort: Norrland

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav Ahlbäck » 12 dec 2018, 13:27

HuggyBear skrev:Verkar till största delen vara ett "södrasverigeproblem" de där med att hundförarna skjuter mest älg på stånd för sina hundar. Ska villigt erkänna att jag imponeras enormt av dessa som lyckas få fram så otroligt duktiga hundar! :D Antingen är älgarna längre upp betydligt mer språngbenägna eller så ha de flesta dåliga hundar uppöver! I de allra flesta jaktlag i dessa trakter skjuts flest älgar av passkyttar. Men när det väl blir riktiga ståndskall å hunnförare skjuter så upplever jag det som att 99% av passkyttarna njutit av de dånande ståndskallet å gläds MED hunnföraren åt det lyckade avslutet för dennes egna hunn. Personligen tycker jag det är fantastikt kul då andra får fram hundar som ställer älgar som ägaren få skjuta åt dom.
Men det är JAG de! :D
Vissa skriver att passkyttar känner sig bara vara drag och slakthjälp åt hunnförare men är motsattsen bättre? Ska hundägarna lägga ner pengar på valpköp, mat, försäkring, vetrinärkostnader, massor av tid för träning mm mm för att vara viltutskrämmare till otåliga skjutsugna passkyttar varav många inte lägger särskilt många dagar i skogen?
Näe! De måste ju kunna finnas nån medelväg å jag är rätt säker på att det där jämnar ut sig över tid. Lyckas hunnföraren skjuta flera djur ett eller ett par år på ståndskall för sin hunn så lär det säkerligen bli tider då passkyttarna få din beskärda del av fingerkrökande också... Inget konstigt med det i min värld. Eller funkar det så bara härikring? :)


Otroligt bra skrivet!
Hälleforsare
Östsibirisk laika
Ahlbäck
 
Inlägg: 401
Blev medlem: 29 sep 2006, 21:13
Ort: Överkalix

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav patap72 » 24 dec 2018, 05:41

Personligen tycker jag det är etiskt att hålla sig till att skjuta ett av drevdjuren i en drivande jakt. Om det t ex kommer ko med dubbelkalv och har alla på tilldelning, så skjuts en kalv. För mig känns det etiskt och därför roligare. Det är ju trots allt det som är det charmiga med jakt, att du inte måste skjuta och att djuren ”vinner” i dom flesta fallen. Annars skulle man ju kunna gå på ica typ.
Med det sagt så tycker jag dock att det är helt okej att skjuta olika arter under samma drev. Likaväl tycker jag att det är okej att skjuta samma art vid omtag eller ny såt samma dag.
PataP

Hatsan Escort PS Magnum 12/76
Heym SR20N 6,5X55 - Zeiss Diavari 2.5-10X50 #6
Krieghoff Semprio 30-06
patap72
 
Inlägg: 24
Blev medlem: 24 apr 2017, 19:21
Ort: Stockholm

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav mickekarl » 24 dec 2018, 07:48

Tänk er alla dessa kommentarer i tråden ovan fast gällande andra vilt.
Hur oetiskt det är att skjuta mer än 1 ripa på samma hundarbete eller om det inte borde vara regel på att första anden man skjuter ska vara plockad innan man får skjuta på nästa.
Hur otroligt självklart det är att man som rävjägare med stövare bara skjuter nån gång ibland och de andra gångerna stöter drevet så att nån åteljägare får chansen kommande natt.

När ordet älg kommer in i en diskussion lämnas tyvärr ofta förståndet i farstun.
Allt jag skriver är till 100 % privata åsikter, funderingar och ställningstaganden.
Emot onödiga och krångliga regler
Åsiktslös i vargfrågan
Det är resultatet som räknas
Och sist men inte minst, jag är jäkligt duktig på det jag gör
mickekarl
 
Inlägg: 2436
Blev medlem: 07 dec 2008, 10:55
Ort: Västerbotten

Re: Skjuta flera älgar samma dag eller i samma såt

Inläggav birk0323 » 24 dec 2018, 09:51

Det jag tänker om man jämför med tex småvilt är att vid älgjakt finns en viss tilldelning som ska skjutas, under en begränsad tid så det gäller att inte lämna för många mot slutet av jakten när ingen vill jaga.
kabamm !
Användarvisningsbild
birk0323
 
Inlägg: 6174
Blev medlem: 29 dec 2001, 23:31
Ort: Sundsvall

Föregående

Återgå till Jaktetik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster