Biltemas röktunna, användning.

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 14:55

Ja, som rubriken lyder. Jag har iaf köpt Biltemas röktunna, även kallad "R2-D2" (för dom som sett Star-Wars).
Visst, den är som många andra billigare rökar, men tänkte att det lär väll finnas någon mer än jag som har köpt en och använder den? Tänkte då att vi kunde dela idéer och tankar. Även recept kanske?

Fördelarna jag ser med den:
Prisvärd, kostar 499:-
Lättanvänd
Tar lika stor/liten plats som grillen

Negativa:
Värmen sjunker lätt (gäller mer eller mindre alla typer av såna här typer av rökar)
Mindre bra termometer på locket, men funkar
Luckorna kunde ha fått varit större för briketter och spån
Bättre passform mellan delarna för att få den tätare
Öppen runt tallriken för briketter, slutet med spjäll tror jag hade varit lämpligare

Visst, jag har skrivit fler negativa saker än positiva. Men den funkar! Och det är funktionen jag är ute efter.
Jag vet däremot inte hur den kommer gå att använda på vintern, men det får jag se då.

Jag har borrat ett hål i locket för att kunna sticka in köttermometern. Mitt emot där termometern i locket sitter.

Jag invigde min i förra veckan med att röka två bitar rimmat sidfläsk, 0,5kg/st. Både fick ligga på tork så det inte va någon blöt hinna, medans den ena kryddade jag med följande efter smak. Santa maria Texas BBQ, chilipeppar och chiliflakes. Fick ligga och dra i ca 1,5dygn i kylen.
Använde briketter och hade alspån i tallriken ovanpå.
Då glöden blivit bra och fläsket lagts på gallret så la jag in tre st lämpliga grankvistar på glöden och runt fyra st kvistar på spånet. Då inner temperaturen på fläsket låg runt 75-78° så la jag in tre kvistar till på glöden och ett par på spånet. När tempen på köttet låg på 82° så va det klart.
Tempen i röken pendlade mellan 50-80° under hela rökningen.
Fläsket blev perfekt enligt mig, lagom röksmak och fin färg.
Jag använder granris istället för enris då jag tycker gran får en finare smak, en har en förmåga att ta över enligt mitt tycke.
Men smaken är självklart som baken...

Idag röker jag två st älghjärtan som legat i 10%-ig saltlag i 2,5 dygn ungefär. Har delat upp dom i lämpliga bitar.
Låg under natten på torkning i kylen och hinnan va torr å fin.
Tog lite mer spån denna gång, då jag vill ha lite mera smak på just viltkött. Även några fler granris kvistar används också.
Tempen på köttet körde jag upp till 75°. Vad brukar ni ligga på för kött temperatur? Jag tycker inte om när det fortfarande är blodigt.
Tempen i röken låg på 50-70°.
Resultatet blev riktigt bra, bra sälta. Men lyckas inte få upp röksmaken så mycket som jag vill. Blev lika som på fläsket. Har al-spån från Biltema.

Har någon nått tips på hur jag ska få upp röksmaken lite till? Hickory kanske?
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Anders Ö » 06 jun 2018, 15:01

Du kan fuska liten och ha lite liquid smoke i saltlagen ,funkar bra :idea: :wink:
Saltet drar med sig smaken in i köttet :arrow:
EGNA undersökningar är bättre än andras teorier.
Alternativa Lösningas Mästare.... ;-)
Stöd/Swish'aTobias-TikkaTac1-Lindgren +46730677860

Plåtbiten video . Sök på Plåtbiten/Rävpipa på youtube.
Vill ni köpa Rävpipa, Plåtbiten, så skicka ett PM A.Ö
Användarvisningsbild
Anders Ö
 
Inlägg: 6037
Blev medlem: 31 jan 2002, 21:01
Ort: Hagsta Sweden Född 69

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav HeMo » 06 jun 2018, 15:21

Jag kör med Julas rökskåp, skulle tro att principen är liknande även om Jula-varianten nog är lite större. I mitt skåp är egentligen tanken att tallriken för rökspån ska sitta i ett spår en bit över glödbädden, men det tycker jag funkar dåligt eftersom jag också vill ha mycket rök. Jag ställer istället tallriken med spån direkt på glödbädden och kompletterar dessutom med "puckar" för kallrökning som jag lägger direkt på glöden.
Man får förstås fylla på spån lite oftare, men det blir ordentligt med rök i alla fall.
HeMo
 
Inlägg: 191
Blev medlem: 15 aug 2013, 23:03

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Keffe1 » 06 jun 2018, 15:41

Hasse-91 skrev:Ja, som rubriken lyder. Jag har iaf köpt Biltemas röktunna, även kallad "R2-D2" (för dom som sett Star-Wars).
Visst, den är som många andra billigare rökar, men tänkte att det lär väll finnas någon mer än jag som har köpt en och använder den? Tänkte då att vi kunde dela idéer och tankar. Även recept kanske?

Fördelarna jag ser med den:
Prisvärd, kostar 499:-
Lättanvänd
Tar lika stor/liten plats som grillen

Negativa:
Värmen sjunker lätt (gäller mer eller mindre alla typer av såna här typer av rökar)
Mindre bra termometer på locket, men funkar
Luckorna kunde ha fått varit större för briketter och spån
Bättre passform mellan delarna för att få den tätare
Öppen runt tallriken för briketter, slutet med spjäll tror jag hade varit lämpligare

Visst, jag har skrivit fler negativa saker än positiva. Men den funkar! Och det är funktionen jag är ute efter.
Jag vet däremot inte hur den kommer gå att använda på vintern, men det får jag se då.

Jag har borrat ett hål i locket för att kunna sticka in köttermometern. Mitt emot där termometern i locket sitter.

Jag invigde min i förra veckan med att röka två bitar rimmat sidfläsk, 0,5kg/st. Både fick ligga på tork så det inte va någon blöt hinna, medans den ena kryddade jag med följande efter smak. Santa maria Texas BBQ, chilipeppar och chiliflakes. Fick ligga och dra i ca 1,5dygn i kylen.
Använde briketter och hade alspån i tallriken ovanpå.
Då glöden blivit bra och fläsket lagts på gallret så la jag in tre st lämpliga grankvistar på glöden och runt fyra st kvistar på spånet. Då inner temperaturen på fläsket låg runt 75-78° så la jag in tre kvistar till på glöden och ett par på spånet. När tempen på köttet låg på 82° så va det klart.
Tempen i röken pendlade mellan 50-80° under hela rökningen.
Fläsket blev perfekt enligt mig, lagom röksmak och fin färg.
Jag använder granris istället för enris då jag tycker gran får en finare smak, en har en förmåga att ta över enligt mitt tycke.
Men smaken är självklart som baken...

Idag röker jag två st älghjärtan som legat i 10%-ig saltlag i 2,5 dygn ungefär. Har delat upp dom i lämpliga bitar.
Låg under natten på torkning i kylen och hinnan va torr å fin.
Tog lite mer spån denna gång, då jag vill ha lite mera smak på just viltkött. Även några fler granris kvistar används också.
Tempen på köttet körde jag upp till 75°. Vad brukar ni ligga på för kött temperatur? Jag tycker inte om när det fortfarande är blodigt.
Tempen i röken låg på 50-70°.
Resultatet blev riktigt bra, bra sälta. Men lyckas inte få upp röksmaken så mycket som jag vill. Blev lika som på fläsket. Har al-spån från Biltema.

Har någon nått tips på hur jag ska få upp röksmaken lite till? Hickory kanske?
Upplever du att den funkar bra alltså? Blev också sugen på att skaffa en. En fråga bara: om temperaturen i röken pendlade mellan 50 och 80 grader, hur kunde temperaturen i fläsket då komma upp i 82 grader?
Keffe1
 
Inlägg: 472
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Keffe1 » 06 jun 2018, 15:43

En fråga till er båda: vad skiljer egentligen en sådan här anordning från en rejäl grill där man kan grilla indirekt? För det lär vara svårt att få ned temperaturen särskilt lågt så ngn kallrökning blir det väl inte frågan om?
Keffe1
 
Inlägg: 472
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 15:55

Anders Ö skrev:Du kan fuska liten och ha lite liquid smoke i saltlagen ,funkar bra :idea: :wink:
Saltet drar med sig smaken in i köttet :arrow:

Tack för tipset! Passar även riktigt bra i hamburgare kan jag tipsa om! :)
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 15:58

HeMo skrev:Jag kör med Julas rökskåp, skulle tro att principen är liknande även om Jula-varianten nog är lite större. I mitt skåp är egentligen tanken att tallriken för rökspån ska sitta i ett spår en bit över glödbädden, men det tycker jag funkar dåligt eftersom jag också vill ha mycket rök. Jag ställer istället tallriken med spån direkt på glödbädden och kompletterar dessutom med "puckar" för kallrökning som jag lägger direkt på glöden.
Man får förstås fylla på spån lite oftare, men det blir ordentligt med rök i alla fall.

Jo denna funkar nog lika. Tallriken i botten har man briketter i och ca 1dm ovanför är skålen med spån.
Funkar faktiskt helt okej på denna modell tycker jag! Men granriset lägger jag även på glöden.
Jaha, de funkar bra med puckarna alltså?
Satt å googlade lie å såg att de fanns.

Vart handlar du spån å puckar nånstans? Tänkte vart det är lämpligast att ta ifrån :)
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 16:06

Keffe1 skrev:Upplever du att den funkar bra alltså? Blev också sugen på att skaffa en. En fråga bara: om temperaturen i röken pendlade mellan 50 och 80 grader, hur kunde temperaturen i fläsket då komma upp i 82 grader?


Den gör det den ska måste jag säga, 499:- är den absolut värd! Jag hade helst velat ha en sån här skapelse: https://www.google.se/search?biw=1366&b ... dIW94ijsGM:
Men det tillåter inte plånboken för tillfället, så det fick bli en "R2-D2" istället.
Termometern på röken stämmer nog inte till 100%, den visade 80 som högst vad jag såg iaf!
Sen om jag inte är helt ute och cyklar så ska väll köttet kunna komma upp i högre temperatur än omgivningen pga vätskan som finns i? Rätta mej gärna om jag har fel!
Köttermometern är en digital trådlös från Lidl, den kanske inte stämmer till 100% heller, men tillräckligt nära iaf.
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 16:09

Keffe1 skrev:En fråga till er båda: vad skiljer egentligen en sådan här anordning från en rejäl grill där man kan grilla indirekt? För det lär vara svårt att få ned temperaturen särskilt lågt så ngn kallrökning blir det väl inte frågan om?

Jag är inte helst säker på att jag vet vilken sorts grill du tänker på...
Nej, någon kallrökning blir det inte med denna, och inte med den från Jula heller. Kallrökning sker kring 20-30° om jag minns rätt? Mao så ska du ha elden några meter ifrån och röret nergrävt så röken hinner kallna innan den når köttet.
Min rök går det att grilla i också, men jag köpte den som sagt enbart för att röka i.
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Keffe1 » 06 jun 2018, 16:19

Finns inte en chans i h-e att köttet kan bli varmare än röken runtomkring. Däremot kan den uppmätta skillnaden nog bero på var du placerat termometern som mäter temperatur i röken eller att termometrarna inte är top notch. Jag tänkte på en helt vanlig hyggligt stor grill med lock där man kan lägga rökträ på briketterna.
Keffe1
 
Inlägg: 472
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav HeMo » 06 jun 2018, 16:45

Hasse-91 skrev:
Vart handlar du spån å puckar nånstans? Tänkte vart det är lämpligast att ta ifrån :)


Jag har handlat al-puckar och olika spån på Jula. Tänkte även göra egna puckar eftersom jag har en del gamla ene-stockar liggande.
HeMo
 
Inlägg: 191
Blev medlem: 15 aug 2013, 23:03

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 16:56

Keffe1 skrev:Finns inte en chans i h-e att köttet kan bli varmare än röken runtomkring. Däremot kan den uppmätta skillnaden nog bero på var du placerat termometern som mäter temperatur i röken eller att termometrarna inte är top notch. Jag tänkte på en helt vanlig hyggligt stor grill med lock där man kan lägga rökträ på briketterna.

Termometern till köttet sitter i största biten med spetsen så nära centrum som möjligt.
Termometern till röken sitter placerad i locket, så värmen där köttet är, några grader högre skulle jag tro.
Så som jag tänker på din beskrivning så skulle den grillen bli direkt värme rökning. Min rök blir "indirekt" värme rökning. Att köttet inte hänger rakt ovanför värmen utan tallriken med spån är i vägen.
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 06 jun 2018, 16:57

HeMo skrev:
Hasse-91 skrev:
Vart handlar du spån å puckar nånstans? Tänkte vart det är lämpligast att ta ifrån :)


Jag har handlat al-puckar och olika spån på Jula. Tänkte även göra egna puckar eftersom jag har en del gamla ene-stockar liggande.

Okej! Tänkte om du handlade från något ställe som speciellt säljer grill och rök produkter.
Får ta och svänga förbi Jula nästa gång å köpa puckarna där.
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Keffe1 » 06 jun 2018, 19:18

Hasse-91 skrev: Termometern till köttet sitter i största biten med spetsen så nära centrum som möjligt.
Termometern till röken sitter placerad i locket, så värmen där köttet är, några grader högre skulle jag tro.
Så som jag tänker på din beskrivning så skulle den grillen bli direkt värme rökning. Min rök blir "indirekt" värme rökning. Att köttet inte hänger rakt ovanför värmen utan tallriken med spån är i vägen.


Låter som att det beror på placeringen av termometrarna då. När jag grillar med rök i min grill med lock vågar jag nog påstå att värmen är ganska indirekt, annars hade det jag grillar blivit hårdare tillagat på den sidan som vätter mot kolet men så är inte fallet i någon större omfattning, om alls. Allt beror på storleken på grillen, att det man grillar kommer tillräckligt långt från glöden.
Keffe1
 
Inlägg: 472
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 17 dec 2018, 21:30

Nu har jag ett dilemma.
Blev ombedd att röka en rådjursfiol åt en kollega, han skulle göra saltlagen själv.
På kommande lördag så jag att jag kan röka den, idag fick jag fiolen som låg i saltlag. Den har legat i sen i lördags. Då han inte ville ha den så extremt salt så plockade jag upp den ikväll.

Frågan är, klarar den sej att ligga i dubbla plastpåsar med luften utsugen i kylen tills på lördag? Eller kan/bör jag frysa in den?
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav HeMo » 17 dec 2018, 22:05

Hasse-91 skrev:Nu har jag ett dilemma.
Blev ombedd att röka en rådjursfiol åt en kollega, han skulle göra saltlagen själv.
På kommande lördag så jag att jag kan röka den, idag fick jag fiolen som låg i saltlag. Den har legat i sen i lördags. Då han inte ville ha den så extremt salt så plockade jag upp den ikväll.

Frågan är, klarar den sej att ligga i dubbla plastpåsar med luften utsugen i kylen tills på lördag? Eller kan/bör jag frysa in den?


Skulle säga att du bör lägga tillbaka den i saltlagen igen. Om den bara har legat i saltlag sedan i lördags, dvs ca 2 dygn, kommer inte saltet ha gått in i fiolen ordentligt. Det jag har fått lära mig är att saltet går in ca 1 cm per dygn från varje håll, dvs 2 cm totalt. Fiolen är ju betydligt tjockare än 4 cm...

Lösningen om han inte vill ha det så salt är inte att låta den ligga i saltlagen för kort tid, utan istället att göra saltlagen mindre salt. Jag rökte årets rådjursfiol till julbordet igår och då hade den legat i 8% saltlag i 1 vecka plus att jag sprutade in lag med marinadspruta också.
HeMo
 
Inlägg: 191
Blev medlem: 15 aug 2013, 23:03

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Hasse-91 » 17 dec 2018, 22:14

HeMo skrev:
Hasse-91 skrev:Nu har jag ett dilemma.
Blev ombedd att röka en rådjursfiol åt en kollega, han skulle göra saltlagen själv.
På kommande lördag så jag att jag kan röka den, idag fick jag fiolen som låg i saltlag. Den har legat i sen i lördags. Då han inte ville ha den så extremt salt så plockade jag upp den ikväll.

Frågan är, klarar den sej att ligga i dubbla plastpåsar med luften utsugen i kylen tills på lördag? Eller kan/bör jag frysa in den?


Skulle säga att du bör lägga tillbaka den i saltlagen igen. Om den bara har legat i saltlag sedan i lördags, dvs ca 2 dygn, kommer inte saltet ha gått in i fiolen ordentligt. Det jag har fått lära mig är att saltet går in ca 1 cm per dygn från varje håll, dvs 2 cm totalt. Fiolen är ju betydligt tjockare än 4 cm...

Lösningen om han inte vill ha det så salt är inte att låta den ligga i saltlagen för kort tid, utan istället att göra saltlagen mindre salt. Jag rökte årets rådjursfiol till julbordet igår och då hade den legat i 8% saltlag i 1 vecka plus att jag sprutade in lag med marinadspruta också.


Det va en fiol av ett kid, så jag tror den är mer eller mindre genom saltad nu.
Ska tala om för han så vet han angående saltlag till nästa gång.
Men klarar den sej i kylen eller hur ska ja göra? Hinner inte röka den förän på lördag.
Stalon WM110
Hva 640 9,3x62 V. Viper 1-4x24 TMCQ MOA
Hva 1640 30-06 V. Viper HS 2.5-10x44 BDC
CZ 455 Varmint 22lr Nikko Stirling Mountmaster 4-16x50 AO Belyst Half Mil Dot
Remington 1100
Användarvisningsbild
Hasse-91
 
Inlägg: 3059
Blev medlem: 08 jul 2011, 21:34
Ort: Järvsö

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav Torpalasse » 17 dec 2018, 22:15

Japp. Tillbaka med den i lagen. Har du hällt ut så gör en ny på 5-6%. Jag låter allt kött ligga en vecka. Blir inte saltare än lagen ändå.
Browning AB3, 308win. Stalon w110, Nikon monarch e 2,5-10x56
Carl Gustaf 1900, 30-06. Nikon monarch 1-4x20
Husqvarna 1722, 22lr. Bushnell Elite 3200 3-9x40
Merkel 32, 12/12/7x57r. Docter Sight III
Browning cynergy, 12
Miroku 7000, 12
Torpalasse
 
Inlägg: 2230
Blev medlem: 16 maj 2013, 09:52

Re: Biltemas röktunna, användning.

Inläggav HeMo » 17 dec 2018, 23:15

Hasse-91 skrev:
HeMo skrev:
Hasse-91 skrev:Nu har jag ett dilemma.
Blev ombedd att röka en rådjursfiol åt en kollega, han skulle göra saltlagen själv.
På kommande lördag så jag att jag kan röka den, idag fick jag fiolen som låg i saltlag. Den har legat i sen i lördags. Då han inte ville ha den så extremt salt så plockade jag upp den ikväll.

Frågan är, klarar den sej att ligga i dubbla plastpåsar med luften utsugen i kylen tills på lördag? Eller kan/bör jag frysa in den?


Skulle säga att du bör lägga tillbaka den i saltlagen igen. Om den bara har legat i saltlag sedan i lördags, dvs ca 2 dygn, kommer inte saltet ha gått in i fiolen ordentligt. Det jag har fått lära mig är att saltet går in ca 1 cm per dygn från varje håll, dvs 2 cm totalt. Fiolen är ju betydligt tjockare än 4 cm...

Lösningen om han inte vill ha det så salt är inte att låta den ligga i saltlagen för kort tid, utan istället att göra saltlagen mindre salt. Jag rökte årets rådjursfiol till julbordet igår och då hade den legat i 8% saltlag i 1 vecka plus att jag sprutade in lag med marinadspruta också.


Det va en fiol av ett kid, så jag tror den är mer eller mindre genom saltad nu.
Ska tala om för han så vet han angående saltlag till nästa gång.
Men klarar den sej i kylen eller hur ska ja göra? Hinner inte röka den förän på lördag.


Tyvärr tror jag inte det är genomsaltat även om det var ett kid.
Gör som Torparlasse skriver om han vill ha den lättare saltad, dvs blanda ny lag på 5-6% och låt den ligga tills du ska röka på lördag. Det blir som sagt inte saltare än lagen så det är ingen risk med det.
Och så löser du ju dilemmat med förvaringen till på lördag samtidigt...
HeMo
 
Inlägg: 191
Blev medlem: 15 aug 2013, 23:03


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 0 gäster