Torkad mat till stormkök

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Torkad mat till stormkök

Inläggav pjh » 12 jan 2018, 20:16

Har tänkt på att ta tag i det här ganska länge men nu passar rätt bra då jag ska upp och jaga ripa i början av Mars.

Jag vill helt enkelt göra egen (inte köpa frystorkat) torkad mat som jag kan ta med mig och med vatten och några få extra ingredienser (buljong, kryddor mm) laga gott käk på fjället i mitt stormkök med en gryta. Tanken är att det ska ta lite plats och väga lite. Därav är ju torkning ett bra alternativ.

Jag har en Evermat tork som jag torkar svamp och frukt med. Tänkte använda den i största möjliga mån.

Någon som har några bra idéer eller recept?

Jag har precis börjat med att torka lite grönsaker och en bit dovhjort som jag tänkte experimentera med.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
pjh
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 19 dec 2017, 22:28

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav Dyngsmäll » 12 jan 2018, 20:48

Frys köttet och flinga det, typ skav så torkar det snabbt och bra! Köttflingorna kan sedan strös ned i potatismos eller ris tillsammans med kryddor och buljong och lite torkade grönsaker: morot, palsternacka, purjo och torkad svamp, förstås! Smakar bra ute i busken. Evermaten är super!
----------------------------------------------------------
Hellre varm och ute än cool och inne...
-Anders Norudde
Användarvisningsbild
Dyngsmäll
 
Inlägg: 5298
Blev medlem: 25 aug 2004, 16:59
Ort: Glesbygden

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav redtop » 12 jan 2018, 21:29

Användarvisningsbild
redtop
 
Inlägg: 1031
Blev medlem: 02 mar 2016, 09:37
Ort: AB-län

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav Tomps » 12 jan 2018, 21:34

Det finns en bra bok, som kort och gott heter "torka mat" skriven av Eric Tornblad och utgiven av Calazo förlag AB 2012. Den har mängder med bra tips, recept och behandlar även ett kapitel kring mattorkar (bla evermat)
Användarvisningsbild
Tomps
 
Inlägg: 3306
Blev medlem: 17 mar 2009, 12:57

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav Stewe's world on ice » 12 jan 2018, 21:43

pjh skrev:Har tänkt på att ta tag i det här ganska länge men nu passar rätt bra då jag ska upp och jaga ripa i början av Mars.

Jag vill helt enkelt göra egen (inte köpa frystorkat) torkad mat som jag kan ta med mig och med vatten och några få extra ingredienser (buljong, kryddor mm) laga gott käk på fjället i mitt stormkök med en gryta. Tanken är att det ska ta lite plats och väga lite. Därav är ju torkning ett bra alternativ.

Jag har en Evermat tork som jag torkar svamp och frukt med. Tänkte använda den i största möjliga mån.

Någon som har några bra idéer eller recept?

Jag har precis börjat med att torka lite grönsaker och en bit dovhjort som jag tänkte experimentera med.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Nu jagar du rätt sent när det är lite varmare men jag själv har haft stora problem att få det att funka under kallare dagar. Men med det sagt så varför inte prova lite olika tips som det ovan men sätt inte allt på ett kort.Jag har bytt från att försöka få till frystorkad mat under sträng kyla och går hellre på tex frukostkonceptet (frystorkat)när det är som jävligast. Har sedan bytt igen till att bara köra en stadig frukost i stugan innan man drar ut och kör te i termos med honung och bra godisbitar för köld typ pigall och tre musketörer som man har i innerficka. Det beror ju även på hur man lägger upp jakten om man kör små områden i sakta mak eller skidar igenom så mycket areal som möjligt snabbare. Helt olika setup med olika viktgränser om man ska nå 100% över många dagar.
Stewe's world on ice
 
Inlägg: 7608
Blev medlem: 20 jan 2014, 22:38

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav pjh » 12 jan 2018, 21:53

Tomps skrev:Det finns en bra bok, som kort och gott heter "torka mat" skriven av Eric Tornblad och utgiven av Calazo förlag AB 2012. Den har mängder med bra tips, recept och behandlar även ett kapitel kring mattorkar (bla evermat)

Den ska jag kolla upp!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
pjh
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 19 dec 2017, 22:28

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav pjh » 12 jan 2018, 21:55

Stewe's world on ice skrev:
pjh skrev:Har tänkt på att ta tag i det här ganska länge men nu passar rätt bra då jag ska upp och jaga ripa i början av Mars.

Jag vill helt enkelt göra egen (inte köpa frystorkat) torkad mat som jag kan ta med mig och med vatten och några få extra ingredienser (buljong, kryddor mm) laga gott käk på fjället i mitt stormkök med en gryta. Tanken är att det ska ta lite plats och väga lite. Därav är ju torkning ett bra alternativ.

Jag har en Evermat tork som jag torkar svamp och frukt med. Tänkte använda den i största möjliga mån.

Någon som har några bra idéer eller recept?

Jag har precis börjat med att torka lite grönsaker och en bit dovhjort som jag tänkte experimentera med.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Nu jagar du rätt sent när det är lite varmare men jag själv har haft stora problem att få det att funka under kallare dagar. Men med det sagt så varför inte prova lite olika tips som det ovan men sätt inte allt på ett kort.Jag har bytt från att försöka få till frystorkad mat under sträng kyla och går hellre på tex frukostkonceptet (frystorkat)när det är som jävligast. Har sedan bytt igen till att bara köra en stadig frukost i stugan innan man drar ut och kör te i termos med honung och bra godisbitar för köld typ pigall och tre musketörer som man har i innerficka. Det beror ju även på hur man lägger upp jakten om man kör små områden i sakta mak eller skidar igenom så mycket areal som möjligt snabbare. Helt olika setup med olika viktgränser om man ska nå 100% över många dagar.


Ja, det behöver väl egentligen inte vara nån brakmiddag utan bara något lite mer än kaffe och godis. Jag tänkte nudlar med lite torkade grönsaker och kött.

Om det är som alla säger så måste torkade grönsaker ligga i blöt några timmar för att bli bra och det har man ju inte möjlighet till. Men det kanske inte gör nåt om morötterna och köttet är lite segt och knaprigt. Det ger ju ändå näring tänker jag?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
pjh
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 19 dec 2017, 22:28

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav Stewe's world on ice » 12 jan 2018, 22:07

pjh skrev:
Stewe's world on ice skrev:
pjh skrev:Har tänkt på att ta tag i det här ganska länge men nu passar rätt bra då jag ska upp och jaga ripa i början av Mars.

Jag vill helt enkelt göra egen (inte köpa frystorkat) torkad mat som jag kan ta med mig och med vatten och några få extra ingredienser (buljong, kryddor mm) laga gott käk på fjället i mitt stormkök med en gryta. Tanken är att det ska ta lite plats och väga lite. Därav är ju torkning ett bra alternativ.

Jag har en Evermat tork som jag torkar svamp och frukt med. Tänkte använda den i största möjliga mån.

Någon som har några bra idéer eller recept?

Jag har precis börjat med att torka lite grönsaker och en bit dovhjort som jag tänkte experimentera med.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Nu jagar du rätt sent när det är lite varmare men jag själv har haft stora problem att få det att funka under kallare dagar. Men med det sagt så varför inte prova lite olika tips som det ovan men sätt inte allt på ett kort.Jag har bytt från att försöka få till frystorkad mat under sträng kyla och går hellre på tex frukostkonceptet (frystorkat)när det är som jävligast. Har sedan bytt igen till att bara köra en stadig frukost i stugan innan man drar ut och kör te i termos med honung och bra godisbitar för köld typ pigall och tre musketörer som man har i innerficka. Det beror ju även på hur man lägger upp jakten om man kör små områden i sakta mak eller skidar igenom så mycket areal som möjligt snabbare. Helt olika setup med olika viktgränser om man ska nå 100% över många dagar.


Ja, det behöver väl egentligen inte vara nån brakmiddag utan bara något lite mer än kaffe och godis. Jag tänkte nudlar med lite torkade grönsaker och kött.

Om det är som alla säger så måste torkade grönsaker ligga i blöt några timmar för att bli bra och det har man ju inte möjlighet till. Men det kanske inte gör nåt om morötterna och köttet är lite segt och knaprigt. Det ger ju ändå näring tänker jag?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Jag har tänkt exakt som dig och fått vätskebrist istället och fått kura med resorb, enligt mig (bara för mig) funkar det bättre att äta innan och efter med så lite tid innan det blir mörkt och satsa mer på vätska och snabb energi när energin går ner.
Jag gillar dock ditt projekt inget tal om det, fortsätt gärna hålla tråden igång med tips och recept
Stewe's world on ice
 
Inlägg: 7608
Blev medlem: 20 jan 2014, 22:38

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav pjh » 12 jan 2018, 22:54

Stewe's world on ice skrev:
pjh skrev:
Stewe's world on ice skrev:[quote="pjh"]Har tänkt på att ta tag i det här ganska länge men nu passar rätt bra då jag ska upp och jaga ripa i början av Mars.

Jag vill helt enkelt göra egen (inte köpa frystorkat) torkad mat som jag kan ta med mig och med vatten och några få extra ingredienser (buljong, kryddor mm) laga gott käk på fjället i mitt stormkök med en gryta. Tanken är att det ska ta lite plats och väga lite. Därav är ju torkning ett bra alternativ.

Jag har en Evermat tork som jag torkar svamp och frukt med. Tänkte använda den i största möjliga mån.

Någon som har några bra idéer eller recept?

Jag har precis börjat med att torka lite grönsaker och en bit dovhjort som jag tänkte experimentera med.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Nu jagar du rätt sent när det är lite varmare men jag själv har haft stora problem att få det att funka under kallare dagar. Men med det sagt så varför inte prova lite olika tips som det ovan men sätt inte allt på ett kort.Jag har bytt från att försöka få till frystorkad mat under sträng kyla och går hellre på tex frukostkonceptet (frystorkat)när det är som jävligast. Har sedan bytt igen till att bara köra en stadig frukost i stugan innan man drar ut och kör te i termos med honung och bra godisbitar för köld typ pigall och tre musketörer som man har i innerficka. Det beror ju även på hur man lägger upp jakten om man kör små områden i sakta mak eller skidar igenom så mycket areal som möjligt snabbare. Helt olika setup med olika viktgränser om man ska nå 100% över många dagar.


Ja, det behöver väl egentligen inte vara nån brakmiddag utan bara något lite mer än kaffe och godis. Jag tänkte nudlar med lite torkade grönsaker och kött.

Om det är som alla säger så måste torkade grönsaker ligga i blöt några timmar för att bli bra och det har man ju inte möjlighet till. Men det kanske inte gör nåt om morötterna och köttet är lite segt och knaprigt. Det ger ju ändå näring tänker jag?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Jag har tänkt exakt som dig och fått vätskebrist istället och fått kura med resorb, enligt mig (bara för mig) funkar det bättre att äta innan och efter med så lite tid innan det blir mörkt och satsa mer på vätska och snabb energi när energin går ner.
Jag gillar dock ditt projekt inget tal om det, fortsätt gärna hålla tråden igång med tips och recept[/quote]

Jag ska testa lite så får vi se om jag kommer fram till nåt vettigt


Skickat från min iPhone med Tapatalk
pjh
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 19 dec 2017, 22:28

Re: Torkad mat till stormkök

Inläggav pjh » 13 jan 2018, 14:42

BildBild

Idag passade jag på att provlaga lite av de torkade grönsakerna när jag var på skjutbanan.

Kokade buljongtärning, nudlar, morot, charlottenlök och polkabeta i ca 3 min. Drog sen ner värmen och lät det sjuda i ca 5 min. Stängde av värmen och lät det stå ytterligare 5.

Grönsakerna återfick inte sin riktiga form men de var mjuka och goda. Så det kändes som att det första testet gick riktigt bra.

Innan jag torkade grönsakerna vägde dom 220g. När dom var torkade vägde dom 18g. Skaplig skillnad!

Bild Bild

Håller nu på och torkar en rulle från Dovhjort. Har marinerat den i ca ett dygn innan. Är inte helt torrt ännu men än så länge så smakar det riktigt gott. Tänkte kanske att man kunde klippa ner det i mindre bitar och t.ex. blanda i potatismos. Borde funka.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
pjh
 
Inlägg: 18
Blev medlem: 19 dec 2017, 22:28


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster