När föder Ekorren ungar?

Diskutera jakten på vårat småvilt.

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

När föder Ekorren ungar?

Inläggav 375HH » 14 apr 2005, 11:51

När kommer de första kullarna på våren?

Jag har fått in dom i under taket på hallen.
Vilket jag inte är så nöjd över. Och ännu minder taxen.
Lite svårt att sova emellan åt.............

Kan jag bara spika igen ingången eller riskerar jag att spika in några ungar?
Hittar ingen info på nätet om när dom föder först kullen.


/Johan
"375H&H om älgen själv får välja"
"Den som söker han letar"
Strävhårig tax
Östlaika x 2
375HH
 
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inläggav Rimborambo » 14 apr 2005, 13:30

Hej Johan!

Här har du det mesta inklusive föryngringstid!

Ekorre


I Sverige skjuts enligt jaktstatistiken för jaktåret 1994/95 1100 ekorrar. Antalet, som skjuts, tycks minska. Jaktåret 1982/83 rapporterades 1500 ha skjutits.
Jakttiden för ekorre är allmän i hela landet från den 1 november till och med sista februari enligt jaktförordningen 2 § bilaga 1. Enligt jaktförordningen 26 § bilaga 4 punkt 2 är dessutom skyddsjakt under hela året tillåten på ekorrar "som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet". Det är dessutom tillåtet att jaga i anläggning, där skada eller olägenhet kan uppstå samt på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling. I 16 § jaktförordningen sägs också att skällande hund är tillåten att använda vid tillåten jakt och jaktträning under tiden 21 augusti–28 (29) februari. Dessutom sägs i 23 § jaktlagen att under den tid regeringen föreskriver får "den som bor på en gård eller har en trädgård men saknar jakträtt där döda eller fånga eller behålla följande djur som kommer in på gården eller i trädgården". Ett av djuren är ekorre.
Ekorren är ett välkänt djur i den svenska faunan. Den omges emellertid av diverse myter. En är att ekorren lever på fåglars ägg och ungar. I boken Däggdjur – alla Europas arter av Anders Bjärvall och Staffan Ullström står att läsa "Ekorren är huvudsakligen växtätare med ett tämligen brett näringsval. Frön av gran och tall dominerar födan som också kan utgöras av bär, svamp, nötter, ollon och gröna växtdelar. Svamp lagras under hösten (uppe i trädklykor m m) och kan därigenom ingå i födan året om. Påståendet att ekorren ofta plundrar fågelbon är sannolikt överdrivet. I en svensk undersökning av innehållet i 1600 ekorrmagar fann man rester av fåglar (ägg eller ungar) i bara 4 stycken."
Antal kullar och ungar varierar från år till år och är beroende av födotillgången. Vissa år får honan inga ungar alls, andra kan hon få upp till 3 kullar. Ungarna kan födas när som helst under perioden mars–september.
Förr kallades många djur, däribland ekorren, för skadedjur. Lyckligtvis är det en term som försvunnit i och med att kunskaper om olika djur och deras inbördes relation och ekologiska betydelse har ökat. Tyvärr återspeglas inte detta i dagens jakttider för olika djur och vi menar att ekorren är en art som inte borde jagas längre. Den konkurrerar inte på något sätt med människan om byten som hare och rådjur, har en diet som knappast orsakar skador i planteringar, och skinnet kan inte motivera jakten. Med dagens generösa skyddsjaktsbestämmelser tillåts också jakt under den tid det finns ungar, som naturligtvis går en kvalfull död till mötes om honan skjuts. Jaktförordningens bestämmelser tyder på en annnan tids syn på djur som ekorre, då sådana hänsyn som ungar i boet inte togs. Man ansåg att antalet skulle decimeras, ett synsätt som inte torde finnas kvar idag. Även i Naturvårdsverkets skrivelse till Jordbruksdepartementet inför regeringens beslut om jakttider våren 1996 tas ekorren upp och jakten ifrågasätts.
Jakt får inte bli en fråga om prickskytte på levande föremål. Ett slentrianmässigt tänkande, (det har varit så förr), motiverar inte heller jakten. Vi föreslår att jakt på ekorre i Sverige upphör och att ekorren därför stryks där arten nämns i jaktlagen och jaktförordningen.

http://www.riksdagen.se/debatt/9697/motioner/jo/jo914.htm
mvh
Klas
___________________________________________

"Det är inte lätt att vara frisk i en sjuk värld!"

Älgbett är inte att leka med!
Användarvisningsbild
Rimborambo
 
Inlägg: 4872
Blev medlem: 08 nov 2003, 19:31
Ort: Roslagen


Återgå till Småviltsjakt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst