Drillingklubben

Moderatorer: mecke, Stefan.K, Ulrik

Re: Drillingklubben

Inläggav Villrådig » 11 jul 2019, 21:41

Pebe skrev:
potatiskastare skrev:
Pebe skrev:Jag är mer än nöjd, ska bara få till ett hakmontage till en 1-4 så kan jag använda den till (nästan) all jakt.
Skjuter som en dröm!Jag tycker det ser långt ut mellan haken för de flesta 1-4. Zeiss 1,1-4 är lite längre. Annars är 1-6 eller 1-8 ofta lite längre i tuben.
Finns extensions men det höjer lite...
Annars får jag sälja Meoptan och köpa något annat.

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk


Bättre att du behåller meoptan och säljer bössan till mig.
Villrådig
 
Inlägg: 1293
Blev medlem: 26 feb 2013, 14:12

Re: Drillingklubben

Inläggav Pebe » 11 jul 2019, 21:43

Villrådig skrev:
Pebe skrev:
potatiskastare skrev:[quote="Pebe"]Jag är mer än nöjd, ska bara få till ett hakmontage till en 1-4 så kan jag använda den till (nästan) all jakt.
Skjuter som en dröm!Jag tycker det ser långt ut mellan haken för de flesta 1-4. Zeiss 1,1-4 är lite längre. Annars är 1-6 eller 1-8 ofta lite längre i tuben.
Finns extensions men det höjer lite...
Annars får jag sälja Meoptan och köpa något annat.

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk


Bättre att du behåller meoptan och säljer bössan till mig.[/quote]Hahaha!

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
CG3000 .308 Win
Tikka 338WM
Krieghoff 16/16-7x65R
Merkel 12
PBGV Hugo.
BFDB Molly.
Pebe
 
Inlägg: 2528
Blev medlem: 13 mar 2009, 18:38
Ort: Alingsås

Re: Drillingklubben

Inläggav potatiskastare » 11 jul 2019, 22:34

Jag tycker inte extensions är snyggt. Och ett par inpassade ringar är såpass dyrt att det är värt att tänka igenom ordentligt. Snyggast tycker jag ett par låga raka ringar utan sidledsjustering är. Är det ett trefotsmontage?
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 10564
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Drillingklubben

Inläggav Ogster2 » 14 jul 2019, 19:11

Har nu varit på skjutbanan och lekt av mig lite, Kreighoffen är grym på alla sätt och vis förutom att snälltrycket är ställt till 1,5hekto...
Första skottet han jag bara rikta mot tavlan och lägga fingret på avtryckaren så small det (ensamma skottet till höger) sköt sedan 3st i rask takt utan snälltrycket och dom satt där dom skulle och nån tändens på värme stegring finns inte :)
(Skjutet med 154gr Hornady)

Husqvarnan laddades med 140gr A-max (träffbilden ner till höger) sköt 3st snabba skott först och den verkar skjuta hyffsat med denna laddning, skruvade om siktet och lät den svalna men det märks tydligt hur skotten reser sig ju varmare pipan blir.
Har satt på en modern Meopta 1,5-6x42 på Husqvarnan men jämför man den mot Kreighoffens Gamla Zeiss 1,5-6x42 så får Meoptan storstryk på alla områden.

Bild

Som det känns nu så är jag lite småkär i båda bössorna, funderar tillåmed på att behålla båda och då utrusta Husqvarnan med ett lite bättre vaksikte så man kan använda den till vinterns rävvak..
Användarvisningsbild
Ogster2
 
Inlägg: 3589
Blev medlem: 22 aug 2013, 08:43

Re: Drillingklubben

Inläggav macggu » 14 jul 2019, 20:13

potatiskastare skrev:Kommit ihåg säkringen? Normalt går det att spänna upp och utlösa snälltryck utan att osäkra. Är allt friskt skall skottet inte gå.

Hur skall en Krieghoff Trumph eller Neptun fungera? Javisst - säkringsknappen är till för hagelpiporna, basta, och den är manuell. Man kan osäkra med drillingen bruten och sedan bara hålla in avtryckarna när man stänger vapnet så behöver man inte tomklicka. Javisst - med säkrat vapen spänner man kuluppspännaren ovanpå kolvhalsen - och man har ett kulskott redo. Men om man osäkrar och även försöker spänna upp kulpipan - går det? Om man har kulpipan uppspänd- går det att osäkra då? Om detta går - finns det någon risk att vapnet "dubblar" då? Det var ju Krieghoffs starka poäng att deras system skulle eliminera "das gefurchtete Doppeln". Min lilla erfarenhet var att ena hagelpipan tog det hondjur som verkade vara ensamt och därför - enligt jaktvärdens order - skulle skjutas. Men omedelbart efter skottet dök två kid upp, och jag fick ta dem med den andra pipan. Efter den fadäsen tänkte jag avfånga det ena kidet, som sprattlade en aning, med kulpipan. Det gick inte. Går det alltså inte att ens spänna upp kulpipan när hagelpiporna ligger i avfyrat läge? Jag har inte funderat mycket över saken, för numera fungerar drillingen enbart som hagelbössa med kikarsikte, för rävjakt. Så i övrigt har den vilat sig i vapenskåpet 15-20 år nu.
macggu
 
Inlägg: 2846
Blev medlem: 02 sep 2012, 14:59

Re: Drillingklubben

Inläggav potatiskastare » 16 jul 2019, 08:11

Jag var tvungen att dubbelkolla min efterkrigs-Neptun. Det kan vara skillnad mot Trumph

Hur skall en Krieghoff Trumph eller Neptun fungera?

Javisst - säkringsknappen är till för hagelpiporna, basta, och den är manuell.


Man kan osäkra med drillingen bruten och sedan bara hålla in avtryckarna när man stänger vapnet så behöver man inte tomklicka.
Javisst - med säkrat vapen spänner man kuluppspännaren ovanpå kolvhalsen - och man har ett kulskott redo.

Men om man osäkrar och även försöker spänna upp kulpipan - går det?

Ja det går

Om man har kulpipan uppspänd- går det att osäkra då?

Ja det går, men det är fortfarande kulpipan som går på främre avtryckaren. Förkrigs-Neptun har en automatisk omkopplare med en elegant pneumatisk fördröjning som efter kulskottet automatiskt kopplar in hagelpipan, men den finns inte på efterkrigarna.

Om detta går - finns det någon risk att vapnet "dubblar" då?
Det var ju Krieghoffs starka poäng att deras system skulle eliminera "das gefurchtete Doppeln".


Ingenting är riskfritt. Det finns inga felfria system. Men den kanske vanligaste och absolut läskigaste dubbleringen är när kulskottet går av misstag när man skjuter hagel. Det är fortfarande teoretiskt möjligt på min om man osäkrar hagelpiporna, spänner upp kulpipan, och sedan skjuter vänster hagelpipa. Då skulle rekylen kunna haka av kulpipan om den är för lätt ställd, eller snälltrycket är uppspänt. Hagelpiporna har fånghak som gör det extra osannolikt att just de går av misstag när man skjuter kula. Det jag inte kan svara på i detalj är om det är möjligt att någon del i avtryckarmekanismen blir sned och därmed skulle kunna hamna mitt emellan lägena så två pipor går på en avtryckarintryckning. Men det sista skulle innebära ganska rejäla fel i mekanismen som knappast uppstår utan mänsklig hjälp.


Går det alltså inte att ens spänna upp kulpipan när hagelpiporna ligger i avfyrat läge?

Jo, det går
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 10564
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Föregående

Återgå till Allmänt om vapen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot], hansmn, Mr P, zako och 3 gäster