Älgentrecote

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Älgentrecote

Inläggav AG » 29 dec 2018, 23:31

Har en älgentrecote i frysen från en älgko. Har tillagat några stekar från samma älg och de behövde lite mer tid än vad recepten sa för att inte vara sega. Hur hade ni tillagat entrecoten? Är det ändå kort tillagningstid antingen i bit i ugn eller skivor i stekpanna som gäller, och medium/rosa/rött?
AG
 
Inlägg: 79
Blev medlem: 01 aug 2006, 15:02

Re: Älgentrecote

Inläggav Vilse » 29 dec 2018, 23:58

Vet inte om detta tips funkar med entrecotte, men provade att göra ”pulld pork/älg” med långkok.
Sedan på med glazesås (texas longhorn e ju inte skitäcklig :D )och så bränna på den på grillen.
Detta kanske kan passa om du har en älg som behöver gå lite längre.
Som bonus får man ju även en prima buljong att ha med i termosen :mrgreen:
Vilse
 
Inlägg: 668
Blev medlem: 07 feb 2015, 16:48
Ort: Haninge/stockholm

Re: Älgentrecote

Inläggav Matte j » 30 dec 2018, 09:39

Låg temperatur i ugnen, typ runt 100, och lång tid och rosa/rött. Tror vi tog ut på runt 55 grader sist, dock fransyska, men blev jättegott. Behöver nästan inte sås..
Matte j
 
Inlägg: 97
Blev medlem: 10 sep 2014, 22:55

Re: Älgentrecote

Inläggav Stefan.K » 30 dec 2018, 11:02

Slakthygien och hängning är viktigt när det kommer till det mesta viltkött för att man ska få ett bra resultat.....

Har man en välhängd älgentrecote tycker jag det blir väldigt gott att steka i skivor i grillpanna, helst gjutjärn. Ca 20 mm tjocka skivor insmörjda i olja (valnötsolja är nog min favorit) salt och peppar. Rapsolja i mediumhet grillpanna för att få en fin yta, det magra älgköttet tål inte riktigt samma intesitet på värmen som tex nöt tycker jag. När man fått en fin yta på köttet sänker man värmen och tilsätter smör och ev andra smaksättare. Vitlöksklyftor och färsk timjan är gott. Låt köttet efterstekas försiktigt i smöret och ös hela tiden med en sked. Sen måste bitarna vila under folie en stund för att man ska få en saftig köttbit som inte det rinner köttsaft ur. En termometer i en skiva gör att man har koll på hur man ligger till med blodigheten.
Stefan K

Den beska smaken av dålig kvalitet sitter i bra mycket längre än det låga prisets sötma!
Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
 
Inlägg: 10469
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Re: Älgentrecote

Inläggav karelsk blandning » 31 dec 2018, 07:06

Vi brukar försöka spara entrecoten till grillen.
Nu sist blev det att steka efter styckningen och den entrecoten blev riktigt bra, var från en kviga som hängt i nästan 2 veckor.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2376
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst