Rådjursköttbullar

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Rådjursköttbullar

Inläggav Flipper » 24 dec 2018, 02:50

Tänkte bara droppa ett litet recept dom jag har komponerat själv på rådjursköttbullar. Säkerligen inget revolutionerande men riktigt bra blev det :)

400g rådjursfärs
200g fläskfärs
150g bacon
1 äggula
1 gul lök
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Kanel
Muskot
Ströbröd
Mjölk

Till stekning:
Rejält med smör
Färsk timjan

Häll upp ströbrödet i en bunke och blanda med lite mjölk och låt svälla.
Finhacka baconen och stek till det tills det börjar svettas. Använd med fördel en bra bacon med lite extra rökning.

Häll baconen med fettet det har släppt i bunken.

Riv löken och häll ner i bunken.

Häll i övriga ingredienser och blanda väl.

Rulla bullar till önskad storlek och ställ in i kylen ca 30 min.

Smält en frikostig klick med smör i en stekpanna, lägg i några kvistar timjan och låt dom fräsa lite snabbt.

Stek bullarna på medelhög värme och skaka runt/ös dom regelbundet.

Låt väl smaka!
Flipper
 
Inlägg: 338
Blev medlem: 14 jun 2016, 09:22
Ort: Ronneby

Re: Rådjursköttbullar

Inläggav SakohunterAV » 29 dec 2018, 17:40

Tack för tips. Jag struntar i fläskfärs/bacon för att hålla det till endast viltfärs och kör i 1-2dl grädde istället ihop med lite extra ströbröd och mosad potatis.
Sako 75 Varmint 308w + Helia 5 1,6-8x42
Valmet 212 12/222 & 12/12 + Pecar 3-7x35
BRNO 2-E 22lr
Användarvisningsbild
SakohunterAV
 
Inlägg: 314
Blev medlem: 25 aug 2017, 08:10

Re: Rådjursköttbullar

Inläggav Helle » 09 mar 2019, 10:34

Här ett tips om du skulle vilja ha variation nå’n dag:
Mixa lagerblad, timjan och enbär och fräs med hackad lök
Blanda i fräset i rådjursfärs tillsammans med ströbröd som svällt i grädde och knäck i ngt/några ägg. Salt och peppar förstås. Stek ett prov och justera smaken om det behövs.
Rulla och stek, servera med potatismos smaksatt med Västerbottenost och enbärsgräddsås.

Om du gör stora mängder är det här enklare:
Forma små biffar (80-100 gram, då blir det lagom med 2 per portion, trevligare än en stor), lägg på bleck och baka av i ugn på ganska låg värme (de är klara när de når 67 grader kärntemp). Låt svalna och frys. När de ska ätas så tina och stek som vanligt till fin yta.
Helle
 
Inlägg: 44
Blev medlem: 10 dec 2018, 22:24
Ort: Östergötland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster