Snaps på Bävergäll

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Snaps på Bävergäll

Inläggav AndersÖd » 03 okt 2005, 11:41

Jag söker med ljus och lykta efter ett recept på bävergällssnaps. Någon som kan hjälpa mig?
Tydligen har det funnits med i någon utgåva av "Jägarfruns kokbok" men det finns mängder av utgåvor, och jag har inte lyckats hitta rätt.
AndersÖd
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 03 okt 2005, 11:39

Inläggav Stakku » 03 okt 2005, 11:45

Jag brukar ta en gällpung, ta bort alla hinnor och dela på den. Låter den sedan dra i ung. 3 dl sprit några dygn, filtrerar sedan blandningen med kaffefilter 2 ggr. Det som sedan blir kvar blands ut i sprit (ca 2-3 msk per helrör sprit/vodka)
Användarvisningsbild
Stakku
 
Inlägg: 1799
Blev medlem: 04 jul 2003, 14:51
Ort: Jamtlandicum

Inläggav GJD » 03 okt 2005, 11:54

Jag tar körteln och tar bort de värsta hinnorna och låter den torka utomhus i ca 2 veckor. Därefter lägger jag ner den hel i ca 0.5-1.0 liter sprit där den får ligga och dra i några veckor till tills dess att färgen har blivit lite mörkare än pissgul. Då är den klar och jag tar ca 1dl gäll till en 75:a brännvin, fyll på med lika mycket som man tar, den räcker i flera år. Smakar utsökt...
GJD
 

Inläggav Ingvar » 03 okt 2005, 11:58

Recept:

Tag båda pungarna (rengjorda) och lägg dessa i 4 dl 40%- ren sprit
i valfri glasburk i 6- 8 månader.

Melittafiltera varvid du får ca 3 dl "snapskrydda".
Dosering 1 - 2 tsk per 75:a. Njut!
[Värdet på snappskryddan är > 500.000 kr per dl (omräknad från vad det var värt på 1830-talet)]
Jagar i Västerbotten & Värmland.
Medlem i 550 grain - klubben.
Användarvisningsbild
Ingvar
 
Inlägg: 23593
Blev medlem: 17 nov 2002, 12:08
Ort: Hemmavid

Inläggav Stakku » 03 okt 2005, 12:00

den räcker i flera år. Smakar utsökt...


Hur kan den räcka flera år om den smakar utsökt?? :D
Användarvisningsbild
Stakku
 
Inlägg: 1799
Blev medlem: 04 jul 2003, 14:51
Ort: Jamtlandicum

Inläggav Melvinsson » 03 okt 2005, 12:06

Kan någon, med ord, försöka beskriva hur denna dryck smakar? Finns det någon liknelse?
"Jag brukar ta en gällpung, ta bort alla hinnor och dela på den...."
"Jag tar körteln och tar bort de värsta hinnorna och låter den torka utomhus i ca 2 veckor....."

Låter ju inte direkt smakligt :shock:
/M
____________________
Bonus lupus lupus mortuus Bild
Användarvisningsbild
Melvinsson
 
Inlägg: 3496
Blev medlem: 01 apr 2002, 22:47
Ort: På landet

Inläggav Stakku » 03 okt 2005, 12:11

Det är svårt att beskriva smaken, men när min min mor fyllde jämt för några år sedan, bjöd jag ett antal av hennes gäster på bäversnaps utan att de fick veta vad det var.
De flesta gissade på att det var smaksatt med tjära eller någon ört, så det kanske kan ge en rikting på hur det smakar.
Alla tyckte att det var gott, tills dess att de fick veta vad det var.
Användarvisningsbild
Stakku
 
Inlägg: 1799
Blev medlem: 04 jul 2003, 14:51
Ort: Jamtlandicum

Inläggav Peran71 » 03 okt 2005, 12:17

men när min min mor fyllde jämt för några år sedan


Numera fyller hon bara en gång om år eller??? :wink:

Förlåt, men jag kunde inte låta bli.... :oops: :oops: :oops:

Mvh Pär
Peran71
 
Inlägg: 1158
Blev medlem: 19 maj 2003, 10:36
Ort: Jemtland

Inläggav Stakku » 03 okt 2005, 12:28

De var ju lägre än Glocalnet :cry:
Användarvisningsbild
Stakku
 
Inlägg: 1799
Blev medlem: 04 jul 2003, 14:51
Ort: Jamtlandicum

Inläggav Peran71 » 03 okt 2005, 12:52

Tror att du tål det.... :wink:

Vi jämtar tål det mesta...

Mvh Pär
Peran71
 
Inlägg: 1158
Blev medlem: 19 maj 2003, 10:36
Ort: Jemtland

Inläggav Stakku » 03 okt 2005, 12:59

Jag lär nog överleva :D

Det känns däremot värre att det just nu sitter mellan 150 - 200 kanadagäss inom skotthåll från min veranda, men dessvärre inne på grannens mark och hon är mot fågeljakt :x
Användarvisningsbild
Stakku
 
Inlägg: 1799
Blev medlem: 04 jul 2003, 14:51
Ort: Jamtlandicum

Inläggav Peran71 » 03 okt 2005, 13:23

Var håller du till Stakku????

Mvh
Peran71
 
Inlägg: 1158
Blev medlem: 19 maj 2003, 10:36
Ort: Jemtland

Inläggav Stakku » 03 okt 2005, 13:26

Röde i Alsen
Användarvisningsbild
Stakku
 
Inlägg: 1799
Blev medlem: 04 jul 2003, 14:51
Ort: Jamtlandicum

Inläggav GJD » 03 okt 2005, 14:18

melvinsson skrev:Kan någon, med ord, försöka beskriva hur denna dryck smakar? Finns det någon liknelse?
"Jag brukar ta en gällpung, ta bort alla hinnor och dela på den...."
"Jag tar körteln och tar bort de värsta hinnorna och låter den torka utomhus i ca 2 veckor....."

Låter ju inte direkt smakligt :shock:


Någon sa att lukten påminde om -"som att någon har pissat i en nytjärad träsnipa".
Alla jag bjudit har tyckt det har varit gott, blir lite skeptiska dock när man säger att bävern filterar sitt piss genom körtlarna när dom markerar. Nyttigt som tusan är det också, innehåller 75 olika preparat och användes som fattigmans pestmedicin förr.
GJD
 

Inläggav AndersÖd » 05 okt 2005, 14:00

Det smakar lite som aspbark tycker jag. Man kan faktiskt hitta en del av bävergällssmak i vissa maltwiskeys, som Laphroiag och Talisker
AndersÖd
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 03 okt 2005, 11:39


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster