Halsen på rådjuret

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Halsen på rådjuret

Inläggav uproot » 30 aug 2012, 13:25

Jag har en hals i frysen och funderar på vad som ska bli av den.
Dillkött har jag testat och blev sisådär typ ganska gott.

jag funderar om man skulle kunna laga den som en oxsvanssoppa alltså ett långkok.
[url=http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=69177][b]det EXKLUSIVA NORDISKA SAFARISÄLLSKAPET[/b][/url]
Användarvisningsbild
uproot
 
Inlägg: 4228
Blev medlem: 04 nov 2003, 19:27
Ort: Göteborg

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav sagerplx » 30 aug 2012, 13:29

Köttsoppa?
Sako 75varmint 308w Zeiss viktory FL 6-24x56 belyst
Winchester mod70 358w Zeiss conquest 3,5-10x44
Remington 11-87 cal.12
Savage 24dl 20/22wm

The Fellowship of The Little Big Thumper (358 win)
Användarvisningsbild
sagerplx
 
Inlägg: 479
Blev medlem: 19 apr 2008, 15:54
Ort: Kalix

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav tjtlasse » 30 aug 2012, 13:29

Du verkar vara på rätt spår med "styckdelen".

Annars är det bra tuggben till hundarna... 8)
En tysk sover inte, den ligger bara på laddning...
Användarvisningsbild
tjtlasse
 
Inlägg: 755
Blev medlem: 31 mar 2004, 10:30
Ort: Örebro

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav uproot » 30 aug 2012, 13:38

Nu har jag inga hundar och min sambo vill hellre ha lagad mat. :lol:
[url=http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=69177][b]det EXKLUSIVA NORDISKA SAFARISÄLLSKAPET[/b][/url]
Användarvisningsbild
uproot
 
Inlägg: 4228
Blev medlem: 04 nov 2003, 19:27
Ort: Göteborg

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav uproot » 30 aug 2012, 13:43

Köttsoppa är bra förslag.

jag funderar även på någon typ av Confitering
[url=http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=69177][b]det EXKLUSIVA NORDISKA SAFARISÄLLSKAPET[/b][/url]
Användarvisningsbild
uproot
 
Inlägg: 4228
Blev medlem: 04 nov 2003, 19:27
Ort: Göteborg

Halsen på rådjuret

Inläggav uproot » 23 nov 2012, 20:06

Det blev långkok i fond, vin och grönsaker. Lät det koka i ca 7 timmar sedan föll köttet från benen. Plockade ur köttet ur grytan och stoppade tillbaka benen reduserade sedan ner det och silade av. Toppade såsen med en flaska portvin och reduserade igen. Serverades med en enkel sallad och potatiskaka gratinerad med gryer den där franska osten. Detta blev mycket gott och kan rekommenderas.
[url=http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=22&t=69177][b]det EXKLUSIVA NORDISKA SAFARISÄLLSKAPET[/b][/url]
Användarvisningsbild
uproot
 
Inlägg: 4228
Blev medlem: 04 nov 2003, 19:27
Ort: Göteborg

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav pininhakan » 23 nov 2012, 21:15

uproot skrev:Det blev långkok i fond, vin och grönsaker. Lät det koka i ca 7 timmar sedan föll köttet från benen. Plockade ur köttet ur grytan och stoppade tillbaka benen reduserade sedan ner det och silade av. Toppade såsen med en flaska portvin och reduserade igen. Serverades med en enkel sallad och potatiskaka gratinerad med gryer den där franska osten. Detta blev mycket gott och kan rekommenderas.

Ovan skulle jag tippsa om.. Jag brukar kombinera detta långkok med fylla på lagret av viltfond!
Användarvisningsbild
pininhakan
 
Inlägg: 3859
Blev medlem: 07 maj 2008, 05:40
Ort: västmanland

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav cjjb » 23 nov 2012, 21:16

köttbullar är väldigt gott :D
Medlem i N.T.K med en Tikka i 9,3*62

Tikka i majoritet i skåpet =)
cjjb
 
Inlägg: 3780
Blev medlem: 09 nov 2003, 22:28
Ort: Sweden

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Gunnebrink » 23 nov 2012, 21:22

Jag brukar grilla halva älgkalvshalsar efter en runda ner i en god marinad. Inte heller tokigt på hals.
“The world has become so serious that humor is a risky profession.”
Användarvisningsbild
Gunnebrink
 
Inlägg: 2745
Blev medlem: 20 jan 2006, 23:29
Ort: Vindeln

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Bo Petersson » 12 sep 2013, 21:18

Rådjurshals är en jobbig bit att ta om hand men att göra gryta på den likt trådskaparen är väl värt besväret. Det finns fantastisk smak att hämta och förädla och man slipper kasta bort så mycket.
Bo Petersson
 
Inlägg: 1490
Blev medlem: 19 sep 2007, 21:09
Ort: Obbola

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Keffe1 » 14 sep 2018, 08:39

Väcker liv i denna gamla tråd för jag är intresserad av recept på rådjurshals. Jag inser att det var sex år sedan men minns du vad det var för grönsaker som användes?
Keffe1
 
Inlägg: 581
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav potatiskastare » 14 sep 2018, 09:06

Generellt med rådjur brukar man komma en bit om man sneglar på lammrecept.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 10780
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Keffe1 » 14 sep 2018, 09:39

potatiskastare skrev:Generellt med rådjur brukar man komma en bit om man sneglar på lammrecept.
Ok, tack för tipset. Hann dock till affären innan jag såg ditt svar så det blir palsternacka, rotselleri och morot. Få de hur det blir...
Keffe1
 
Inlägg: 581
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav cmk » 14 sep 2018, 11:21

Tips: kör halsen ett par timmar med bara vin/vätska i grytan först. Slänger du i grönsakerna från början så blir de bara mos.

Lök, vitlök, rotselleri, morot, lagerblad, enbär, rosmarin, lite chili är alla bra saker att ha i.

Jag brukar köra i en gjutjärnsgryta i ugnen på 150-175 grader, mindre risk att det bränner fast någonting då.
Användarvisningsbild
cmk
 
Inlägg: 2197
Blev medlem: 02 sep 2008, 16:31
Ort: Stockholm

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Keffe1 » 14 sep 2018, 11:55

cmk skrev:Tips: kör halsen ett par timmar med bara vin/vätska i grytan först. Slänger du i grönsakerna från början så blir de bara mos.

Lök, vitlök, rotselleri, morot, lagerblad, enbär, rosmarin, lite chili är alla bra saker att ha i.

Jag brukar köra i en gjutjärnsgryta i ugnen på 150-175 grader, mindre risk att det bränner fast någonting då.


Det var faktiskt exakt de ingredienser jag hade i, minus chili och rosmarin men plus timjan. Står och puttrar nu sedan 9-10-tiden. Körde med grönsakerna från början men har tänkt lägga i mer snart.Bild
Keffe1
 
Inlägg: 581
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Mr.Mephisto » 14 sep 2018, 12:36

Vi gör alltid gulasch på rådjurshals. Mycket gott!
Mr.Mephisto
 
Inlägg: 325
Blev medlem: 03 sep 2012, 10:57
Ort: Munka-Ljungby

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Bisse90 » 14 sep 2018, 17:10

Fungerar detta med dovhjort också? Ska stycka ner 2 stycken ikväll och funderar på vad jag ska göra med halsarna.. soppa var en ide jag tyckte lät bra!
Bisse90
 
Inlägg: 424
Blev medlem: 13 feb 2015, 21:15
Ort: Skåne

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav Keffe1 » 14 sep 2018, 19:28

Ser ingen anledning till att det inte skulle funka med hjort? Har just ätit upp det hela och kan rapportera dels att det var mycket gott och uppskattat, dels att en rådjurshals var lite för lite kött för en familj på 2 vuxna och 2,5 barn. Visserligen var det en ganska liten spetsbock men ändå. Tror jag ska göra på bog nästa gång.
Keffe1
 
Inlägg: 581
Blev medlem: 16 mar 2018, 07:18

Re: Halsen på rådjuret

Inläggav tanden » 14 sep 2018, 22:18

Ska nog testas detta!
22lr 6.5x55 30-06 9.3x62 12/76
spader ess i ärmen, hjärter dam under kudden
Det är kul när det smäller!
Användarvisningsbild
tanden
 
Inlägg: 7744
Blev medlem: 16 jul 2012, 23:26
Ort: Småland


Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst