Bondade kulor

Allmäna frågor om kulor

Moderatorer: PerN, Trond Åsly

Bondade kulor

Inläggav Ruger » 21 mar 2002, 01:26

Jag har funderat på det förut och än mer nu. Jag läste en artikelserie i Jaktjournalen "så blir en patron till" av Bosse Fritzén. Denna månad behandlades ämnet kulor och som exempel följdes tillverkningen av Oryx kulor. Inget märkvärdigt i det men där visades en bild med texten: "Blyet blir så varmt att det förenar sig med manteln".
Om man vill löda ihop bly med tex koppar (gör man kanske inte så ofta) så borde man väl åtminstone flussa ytorna?
Jag tycker helt enkelt att om man stoppar i lite blytråd i en mantel och sedan värmer upp det hela så borde det inte hålla ihop när det sen kallnar.
Avsaknaden av flussning borde ju göra att metallerna separerar när blyet övergår till fast form igen. Har för mig att någon här på forumet nämnt nå´n gång att Speers Hot cor kula ramlade isär i fyra delar (2 bly+2 tombak) när den sågades isär. Så borde det bli.

Men om jag har fel så skulle man ju kunna tillverka egna bondade kulor genom att ta några lämpligt utformade blyspetskulor, fila av den utstickande blyspetsen, ställa dem i en ugn som kan ställas in på 350-400 grader(eller är det här vi har en kritisk punkt i tempen?) och sedan vänta tills blyet smält, sedan ta ut dem och: Aha! Bondade kulor!
Är det någon på forumet som har metallurgiska kunskaper eller kanske lite vanligt "bonnförnuft" och kan säga vad ni tror om detta?

Jag har nämligen tillgång till en lab-ugn som kan värmas till 0- 1200 grader celcius och tänker fanimej prova att göra lite egna bondade kulor
Kom med ideér!
Ruger
 
Inlägg: 758
Blev medlem: 04 feb 2001, 18:52
Ort: Söööping

Inläggav Stefan.K » 21 mar 2002, 10:39

Riktigt så lätt är det nog tyvärr inte <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

Jag har en kännsla av att fler kultillverkare skulle ha lanserat bondade kulor om det inte skulle vara tämligen svårt att utföra denna process på ett enkelt sätt. Det krävs nog någon form av flussmedel för att manteln och blyet skall förenas. Jag har för mej att det ska hända saker med precisionen när man försöker tillverka bondade kulor. När man tillverkar kulor på traditionellt sätt glider blyet och manteln mot varann när man "pointar" kulan så den blir spetsig.

Sako Hammerhead är ett exempel på en bra kula men som i de flesta bössor inte ger så bra precision. Norma har dock lyckats med att få sina Oryx att gå riktigt bra! I mina .308 Win. Sakopipor går 180 grainaren otroligt bra.

Du kan ju testa med några kulor och se vad som händer, men jag skulle nog inte ha så stora förhoppningar.

Stefan K
Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
 
Inlägg: 10522
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inläggav Matte » 21 mar 2002, 11:07

Hallå
Jag har förmig att man lägger tenn mellan mantel och blyet.

GM
Matte
 
Inlägg: 1050
Blev medlem: 03 sep 2001, 12:40
Ort: Sweden

Inläggav 375HH » 21 mar 2002, 12:55

Just så tänkte jag också. Det var ju själva bondingen man ville läsa om.
375HH
 
Inlägg: 4192
Blev medlem: 03 sep 2001, 22:47
Ort: Roslagen

Inläggav Ruger » 22 mar 2002, 00:30

Ja, att förtenna ytan skulle ju kunna tänkas, men tenn smälter ju före blyet så det måste vara något annat knep de tar till.
Ska göra som Stefan tyckte och prova några kulor och sen såga isär dom för att se om de håller ihop. Ska nog mäta upp kulorna innan också för att se om manteln ändrar form av värmen.

Ruger
Ruger
 
Inlägg: 758
Blev medlem: 04 feb 2001, 18:52
Ort: Söööping

Inläggav maglun » 22 mar 2002, 01:01

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
Ja, att förtenna ytan skulle ju kunna tänkas, men tenn smälter ju före blyet så det måste vara något annat knep de tar till.
Ska göra som Stefan tyckte och prova några kulor och sen såga isär dom för att se om de håller ihop. Ska nog mäta upp kulorna innan också för att se om manteln ändrar form av värmen.

Ruger


<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Enligt vad jag läst, så förtenas manteln invändigt, sedan pressas kärnan i, varpå kulan upphettas så att tennet smelter, men inte blyet, då löder du samman manteln med kärnan.

Det är det som är en lödning, när du sammanfogar två föremål med en smält metall, och de sammanfogade föremålen inte smälter.

Om du däremot smälter ihop två föremål, blir det en svets.

//Magnus
Användarvisningsbild
maglun
 
Inlägg: 6383
Blev medlem: 23 jan 2002, 19:09
Ort: Numer Umeå, senast Gräsmyr


Återgå till Kulor

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: poffen och 2 gäster