Hylssträckning

Allmäna frågor om hylsor

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

Hylssträckning

Inläggav pursch » 11 jun 2002, 23:32

Hylssträckning har varit på tal ett par gånger senaste tiden. Laddade idag 18 st 308 Jaktmatchhylsor som varit omladdade en gång tidigare. Upptäckte efter helkalibreringen att de varierade mellan 51,05 och 51,70 med de flesta liggande runt 51,25-51,35. Maximum overall length är enligt Lee pappren 51,18. Hylsan på en ny, icke skjuten, Jakt-Match patron är 50,80.

Skjutna Jaktmatch som inte kalibrerats mäter 51,00-51,20.

Tyvärr glömde jag att mäta de hylsor som hade den hetaste laddningen för att se om det var de som hade sträckt sig mest.

Vad säger ni om detta? Har jag ett riktigt hylssträckarvapen? Vad ska jag göra?

Peter
pursch
 
Inlägg: 124
Blev medlem: 03 sep 2001, 13:14
Ort: Sweden

Inläggav Håkan » 12 jun 2002, 06:52

Jag tycker att du kan börja med att kolla din helkaliberering.
Jag tycker nämligen inte att helkalibrering innebär att man bara skruva ihopa verktyg emot hylshållare och är nöjd, efterssom tillverkningstoleranser på vapen och verktyg tidvis är väl generösa.

Sota en skjuten hylsa och kalibrera den med ett väl uppskruvat verktyg.
Sen kalibrera du om den och sänker verktyget steg för steg tills du ser att sotet blir avskavt.
Då sänker du verktyget lite till och spänner fast det.

MVH Håkan
Användarvisningsbild
Håkan
 
Inlägg: 12025
Blev medlem: 01 apr 2002, 22:24
Ort: Sweden

Inläggav pursch » 12 jun 2002, 12:37

Jag kan nog för lite om kalibreringsprocessen för att förstå riktigt. Jag förstår vad jag ska göra, men jag förstår inte vad effekten blir. Kan du förklara Håkan?
pursch
 
Inlägg: 124
Blev medlem: 03 sep 2001, 13:14
Ort: Sweden

Inläggav Stefan.K » 12 jun 2002, 14:13

Hylskalibrering är en ren djungel, och etter värre om man är nybörjare. Jag minns mina våndor när jag började med handladdning, jag hade i stort sett inte en susning om vad jag höll på med i början <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

Det beror lite på till vad jag ska använda mina laddade patroner till när jag väljer kalibreringsmetod. Att halskalibrera i ett helkalibreringsverkytg brukar kunna ställa till med en del bekymmer som till en början kan verka oförklarliga. Om man väljer att skruva upp helkalibreingsverktyget så att hylsbröstet inte trycks tillbaka kommer i de flesta fall kroppen att tryckas ihop. Detta innbär att mässingen måste ta vägen någonstans och eftersom verktyget lämnar bröstet orört så kommer headspace bli längre. Detta innebär att hylsorna får längre headspace EFTER kalibreringen. Slutstycket blir tyngre att stänga än innan kalibreingen och handladdaren kliar sig i huvudet.

Jag anser nog att den bästa metoden för att helkalibrera hylsor är att trycka tillbaka bröstet ca 0.05 mm varje gång man kalibrerar. Detta är svårt att ha koll på om man inte har en tolk som man kan sätta över hylsan och jämföra med. En sådan tolk kan de flesta vapensmeder som skruvar på pipor tillverka. Man behöver en tolk till varje patrontyp. Vissa hylsor som har liknande bröstvinkel kan gå i samma tolk. Jag använder tex. samma tolk till 6 PPC och 6 BR. Man använder sedan ett digitalt skjutmått med ett med klocka för att hålla koll på headspace.

Om man kalibrerar sina hylsor på detta vis kommer dom att hålla mycket länge förutsatt att helkalibreringsverktyget är någorlunda likt patronläget. Trycker man i hop hylsan mycket i sidled kommer det givetvis att påverka livsländen. Det är lättare atthålla koll på hur mycket hylsan trycks ihop i sidled med en micrometer eller ett bra skjutmått, då behöver man ju ingen tolk.

Detta kan ju verka lite "hysteriskt" men det är ett mycket bra sätt att hålla koll på sina hylsor och krama ut maximal livslängd ur dom.

Hoppas det här inte var rena "Grekiskan" för en nybörjare!

Stefan K
Användarvisningsbild
Stefan.K
Moderator
 
Inlägg: 10453
Blev medlem: 24 jun 2001, 10:00
Ort: Umeå

Inläggav Håkan » 12 jun 2002, 19:10

Hej Peter.

Först måste du förstå vad Headspace är, och om du inte vet det så är det avståndet patronen kan "åka" fram och tillbaka i patronläget när slutstycket är stängt.
Ju längre headspacen är desto längre länger sig hylsorna och blir det tillräckligt långt är det dessutom riktigt farligt eftersom det föreligger risk för hylsexplosion.

I en vanlig patron som .308 eller 6,5x55 så headspacar patronen mellan hylsbotten/slutstycket och tar emot i framkant på hylsbröstet.

Eftersom olika fabrikat har olika tillverkningstoleranser och vissa verkar inte ens känna till ordet tolerans är det alltså UPP TILL HANDLADDAREN att veta vad han pysslar med.

För att då undvika problem bör headspacen var så liten som möjligt men inte vara enbart en halskalibrering eftersom detta förr eller senare ger problem vid repetering.

Genom att göra som jag beskrev för dig så kommer du att ha ett headspace som ligger på kanske 0,05 eller möjligen en tiondel.
Annars är naturligtvis Stefans metod mycket bra men det går att klara sig ändå.

MVH Håkan
Användarvisningsbild
Håkan
 
Inlägg: 12025
Blev medlem: 01 apr 2002, 22:24
Ort: Sweden

Inläggav pursch » 30 jun 2002, 23:25

Tänk va bra det är att använda Internet, man slipper skämmas när man ställer dumma frågor....

OK, vad jag förstår så är det smartaste att kalibrera så lite som möjligt. På Normas instruktion så stod det att "ta en hylsa som inte kamrar, kalibrera den därefter lite grann i taget tills den kamrar, skruva därefter ner verktyget ytterligare ett 1/8 dels varv och skruva fast det". Det är väl ungefär det som både Håkans och Stefans metod går ut på, eller hur?

Gäller samma princip även för magnumhylsor?

Om det är svårt att stänga slutstycket med en skjuten, icke kalibrerad hylsa, var är det den tar emot? Både magnum och vanlig?
pursch
 
Inlägg: 124
Blev medlem: 03 sep 2001, 13:14
Ort: Sweden

Inläggav maglun » 01 jul 2002, 08:19

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
Tänk va bra det är att använda Internet, man slipper skämmas när man ställer dumma frågor....

-Snip-


<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

De dummaste frågorna, är de man inte ställer, bättre fråga och få svar, än att förbli i okunnighet.

//Magnus
Användarvisningsbild
maglun
 
Inlägg: 6383
Blev medlem: 23 jan 2002, 19:09
Ort: Numer Umeå, senast Gräsmyr


Återgå till Hylsor

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst