CG1900 får ny pipa.

Här kan du skapa ett raportage om ditt pågående projekt. Det kan vara en ny stock eller kanske ombyggnation av ett helt vapen. Alla trådar skall dock innehålla bilder på ditt projekt.

Moderatorer: taxen, Kari Lindström, potatiskastare, Trond Åsly, mecke, Stefan.K, Ulrik, Fritz Kraut, PerN, Robban

Kategoriregler
Trådar som skapas här skall vara ett pågående projekt som man själv bedriver. Dvs. Inga trådar som innehåller en fråga osv. En projekttråd skall även innehålla en bild eller gärna fler. Trådar som inte uppfylller dessa enkla regler kommer raderas utan förvarning!.

CG1900 får ny pipa.

Inläggav johning » 28 feb 2019, 11:02

Då vad det dags för ett nytt projekt. Tänkt att användas som drevbössa (Med lågförstorande eller Aimpoint) samt vak/pyrch på rå och räv med kikare.

Grunden till det hela är att jag sedan länge har en gammal 1900 i 6,5x55 samt en LW/Blaser-pipa i 6,5x55 som ligger och skräpar. Bössan i fråga har jag jagat med i stort sett hela mitt liv. Allt från uppsiktsjakt på älg i tidiga tonåren till toppfågel och några rådjur medan den tillhörde min far. Själv ärvde jag bössan för snart 20 år sedan, och även fast jag sista åren använt den rätt sparsamt så har den stort affektionsvärde för mig. Fick dock upp motivationen för bössan under en kuljaktstig i somras; har aldrig skjutit bättre :D Om det var nyhetens behag, ny 1x kikare eller att jag bara hade en osedvanligt bra dag är ju egentligen rätt ointressant... :lol:

Bössan har genom åren haft en hel del olika kolvar och sikten. Allt från aimpoint till högförstorande Nightforce-kikare. Började nog med att jag tyckte att den gamla standard MC-kolven till 1900an gjorde ont att skjuta liggande med. Jag råkade snubbla över en GRS kolv till helt rätt kurs, och testade den. Visade sig vara ett misstag; då den inte alls föll mig i smaken. Greppet kändes inte bra och förstocken var för bred. Inget som inte hade kunnat åtgärdas; men att sätta raspen i en splitterny GRS kolv kändes inte heller som ett alternativ; så den fick gå vidare.
Nästa kolv blev en egensnickrad tumhålskolv. Tumhål var på modet och jag ville testa. Använde den kolven några år och på det stora hela var den helt ok. Men efter några år gick jag tillbaka till originalkolven och använde bössan sporadiskt för drevjakt på älg och toppfågel.

Det har genom åren gått en hel del kron-ammunition genom pipan sedan mitten på 70-talet, och farsgubbens intresse för vapenvård (och även mitt) har vart ganska svalt. Så det börjar bli dags för en ny pipa. Nuvarande pipa har jag kapat och gängat minst två gånger tror jag, och den är i dag 55cm lång. Bössan skjuter bra med 160gr Woodie och Mega, men det har vart svårt att få till det med lättare kulor.
Passande nog har jag en sk LW "Hasse-pipa" i just 6,5x55. Av orsaker som är vida nämnda i andra trådar så törs jag inte använda denna pipa i Blasern. Pipan skjuter dock otroligt bra i blasern, så att skrota den känns onödigt. Den har även vart helt okänslig för vad som sitter i fronten. Gängskydd, broms eller domare; det tar på samma ställe ändå. Det är förvisso ingen garanti för att den kommer bete sig likadant i ett annat lås, men förutsättningarna finns trots allt.

Det jag i form av delar hittills har skramlat ihop under de senaste åren är:

* CG 1900 system med halvslut pipa
* Mcmillan Sako Classic kolv
* Sporter sear till trycket
* 65 cm LW pipa i semiprofil (Kommer landa på omkr 62-63cm då den är gängad samt ett nytt patronläge skuret)
* Beställt verktyg till 6,5x55... AI (Minst 2 månaders leveranstid)
* Broms som är något modifierad (Bössan kommer nog användas uteslutande med dämpare)
* Några olika kikare att välja på.

Jag är på jakt efter en picatinny-skena till 1900an. Om du har en sådan till salu; PM;a mig.

Pipan kommer få behålla sin semi-profil och lämnas så lång som möjligt. Jag har dock inte helt och fullt bestämt mig för kalibern ännu. Det vettigaste vore kanske att nöja mig med en vanlig 6,5a. Men AI;n är ju... snygg. Jag ska dock erkänna att jag inte har någon som helst egentlig nytta av en AI annat än att jag tycker den är rätt frän. Eventuellt kommer jag även låta fluta pipan.

Det jag kommer lämna bort till smed är ompipningen. Hade gärna gjort ett försök själv då jag har svarv och trots allt vet ungefär hur man använder en sådan :D Men då "blaserpipan"/licensen samt pipan som sitter på bössan just nu, i all praktisk bemärkelse faktiskt ska skrotas; så tror jag det kan innebära en hel del problem ang licenserna(?)
Smeden för jobbet är vald. Mer om det när jobbet är beställt och spikat.

Plastbäddning, ta ur pipkanal, fixa trycket etc gör jag själv.

Projektet kommer nog ta ett tag att ro i hamn. Men målet är att ha minst en klass 1 kula på 140gr (Troligtvis Accubond) till bockpremiären 2019. Då jag VET att pipan skarp gillar 140gr SST/A-max så tror jag förutsättningarna för att få till dessa är väldigt goda. SST;n är dock väldigt blöt redan i ca 800ms. Och med en lite hårdare laddad AI kan det nog bli väldigt grisigt. Återstår dock att se...


Vad gäller kikaren så har jag några olika alternativ. Jag har sökt med ljus och lykta efter en kikare med ASV/BDC/CDS... kulbanekompensator helt enkelt, samt MIL riktmedel för att kompensera vind, helst och lätt 40-50glugg etc.
-Det har tyvärr inte gått så bra; då en kikare som fyller alla mina önskemål helt enkelt inte verkar finnas. Går såklart att specialbeställa från bl a diverse tyska tillverkare; men det är långt över min budget. Så antingen kommer jag montera en S&B Zenith 3-12 med hunterrattar eller en 4-12x50 VX-R i snabbmontage (Med CDS för just min laddning). Kommer även komplettera med antingen Aimpoint eller lågförstorande kikare om det visar sig att jag trivs med bössan som drevvapen lika bra även med betydligt längre och tyngre pipa än vad som just nu sitter på.

Den som känner för att förklara för mig varför jag inte behöver en AI, utan ska nöja mig med en helt vanlig 6,5a är varmt välkommen att göra det. Skulle nämligen gärna slippa fire forma och krångla :roll: :wink:
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
johning
 
Inlägg: 2621
Blev medlem: 15 jun 2010, 21:12

Re: CG1900 får ny pipa.

Inläggav Anders Ö » 28 feb 2019, 11:23

Glöm VX-R ...
Extremt dåligt synfält...på 4x

Har du kollat på Bushnell Forge...

https://www.handladigitalt.se/produkt/b ... woQAvD_BwE
EGNA undersökningar är bättre än andras teorier.
Alternativa Lösningas Mästare.... ;-)
Stöd/Swish'aTobias-TikkaTac1-Lindgren +46730677860

Plåtbiten video . Sök på Plåtbiten/Rävpipa på youtube.
Vill ni köpa Rävpipa, Plåtbiten, så skicka ett PM A.Ö
Användarvisningsbild
Anders Ö
 
Inlägg: 6183
Blev medlem: 31 jan 2002, 21:01
Ort: Hagsta Sweden Född 69

Re: CG1900 får ny pipa.

Inläggav johning » 28 feb 2019, 12:38

Tack för infon.
- Men på tok för taktisk look. Jag är ute efter en kikare för jakt, lätt och kompakt.

Blir dock troligtvis zenith 3-12 På denna. Kommer ändå inte skjuta löpande/drev med vare sig vxr eller zenith.

Skickat från min SM-A600FN via Tapatalk
johning
 
Inlägg: 2621
Blev medlem: 15 jun 2010, 21:12

Re: CG1900 får ny pipa.

Inläggav Magnus M » 28 feb 2019, 14:04

AI for the win! Man ska inte dö nyfiken :)

Härligt med en projekttråd på plats också.
Användarvisningsbild
Magnus M
 
Inlägg: 2132
Blev medlem: 10 nov 2015, 20:47
Ort: Uppland

Re: CG1900 får ny pipa.

Inläggav johning » 26 maj 2019, 22:07

Nu börjar saker och ting falla på plats. Diverse prylar har trillat in och/eller är beställda.

* Avtalat med smed om pipbyte. Blir en 6.5AI utan tight neck eller annat hokus pokus. Tanken är att skjuta 140/143gr SST/ELD i ca 850ms; och FF kommer anpassas därefter. LW-pipan har dock vart väldigt okänslig för FF då den satt i Blasern, så förhoppningsvis fortsätter den leverera även i ett annat lås. Pipan kommer få behålla sin nuvarande profil (Blaser Semi-profil) och lämnas så lång som möjligt. Skulle tro att den landar på omkr 63 cm

* Sporter-searen är monterad och jag har polerat trycket och justerat det till strax under 2kg. Riktigt lätta tryck har aldrig vart något för mig; så länge trycket är rent så har jag inget emot 1.5- ca 2kg. Jag ska även gå lös på avtryckaren och ta bort spåren framkant; då jag vill ha en helt slät avtryckare.

* Fick tag på några 40 graders AI hylsor (Både kalibrerade och endast skjutna) på grannforat. Efter ett tips på Facebooks AI-grupp fick jag veta att Lee´s halskalibreringsverktyg tydligen ska svälja en AI-hysla. Och ibland har man tur; just ett sådant verktyg råkar jag ha i gömmora. Jag har dessutom en Hornady kulisättare samt en variant från Lee: Och dessa funkar också att sätta kulor i AI-hylsor.

* 100st Lapua trainer är inhandlade och ska förhoppningsvis förvandlas till fireformade AI-hylsor vad det lider...

* Siktet kommer bli S&B Zenith 3-12x50. Om bössan känns bra att skjuta löpande med så kommer jag även använda en Aimpoint Micro.

Kvar att köpa är eventuellt en skena för kikaren.

Får väl av ren etikett bjuda på en bild. AI-dummy halskalibrerad i Lee collet die (Gick utmärkt)
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
johning
 
Inlägg: 2621
Blev medlem: 15 jun 2010, 21:12

Re: CG1900 får ny pipa.

Inläggav JoacimOlsen » 27 maj 2019, 11:46

Kul projekt, har en LW "Hasse-pipa" i 280AI som ska få ett liknande "öde" pipan är för fin för att skrota men går inte skjuta mer i nuvarande konfiguration då där är rejäla märken efter låsningen från R8:an.
Har dock haft svårt att hitta smeder som vill ta sig an att göra om Blaserpipan till att passas in i ett "vanligt" system. Vem ska göra ditt jobb?

Mina senaste tankar har gått till en "Ryss-adapter" för att få den att hamna på en Blaser igen. Det lär dock bli billigare att passa in den i ett "vanligt" system istället.

Mvh Joacim
JoacimOlsen
 
Inlägg: 101
Blev medlem: 01 nov 2018, 15:45

Re: CG1900 får ny pipa.

Inläggav johning » 29 maj 2019, 15:22

Jag var också inne på en ryss-adapter. Men... njä. Ska det bli något annat än originalpipor till R93an så blir det i mitt fall en Andy-pipa.
- Smedens namn håller jag inne med ett tag till; måste fråga honom om det är ok att jag förmedlar hans kontaktuppgifter. I så fall gör jag det via PM när jag checkat med honom 8)

280AI är milt uttryckt en intressant kaliber: Ser på pappret ut att göra typ vad en 7RM gör; med mindre krut och långt liv på hylsorna :D Tur att staten inte tillåter sina laglydiga medborgare att hur många jaktvapen som helst; annars hade jag känt mig tvungen att testa även en 280 :D
Skämt å sido: Vad skjuter du för kulor i den? Och hur snabbt?
johning
 
Inlägg: 2621
Blev medlem: 15 jun 2010, 21:12


Återgå till Projekthörnan

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst