Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Moderatorer: Trond Åsly, PerN

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav lasse-a » 03 mar 2019, 15:02

Racing skrev:Iom det,oavsett vad lagen föreskriver,så anser jag det vara att axla socialt ansvar att hålla brukbara vapen under lås och bom när jag inte är i närheten. Nope..finns inget som är präktigt i det,vi talar ren självbevarelsedrift.


Ja, med vad du måste ha betalat för bla din Whitworth så finns det ju bra skäl till att ha dem ordentligt inlåsta när man inte är där oavsett vapen eller inte. :)

"Självbevarelsedrift" var ordet. En nackdel kan ju dock vara att inbrottstjuvarna tror att det är "riktiga" vapen, och tar med sig skåp av det skälet. Samt förstör innehållet när de försöker öppna det (mycket lätt hänt om man har svartkrut i det också)---att de själva stryker med på kuppen det kan jag lära mig att leva med.

Eller bara slänger "grejjorna" i någon skog när de inte var vad de trodde det var om de nu lyckas ta upp skåpet utan att ta livet av sig.
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 618
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Fält » 03 mar 2019, 15:34

Det låter som skåpet du har uppfyller kraven för vapenförvaring. Jag tror att det är i FAPen det är specificerat hur skåpet måste vara byggt för att få användas även om det inte är godkänt enligt SS3492.

Att gjuta en patronlägesformad krutladdning av svartkrut och något bindemedel tycker jag fortfarande att skulle vara en intressant lösning till chassen.
Fält
 
Inlägg: 983
Blev medlem: 21 jan 2016, 15:58

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav wensby » 04 mar 2019, 01:38

Nu i min lilla låda , börjar ju likna något av skåpet vi hämtade i ladan mitt i ingenstans .... :D :D :D :D
Användarvisningsbild
wensby
 
Inlägg: 2456
Blev medlem: 09 apr 2001, 12:21
Ort: Kungsbacka

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 04 mar 2019, 01:45

Ja.
Det med krut och bindemedel,för att på så sätt skapa "caseless" är något även jag tycker känns spännande. Helt klart. Känner att jag behöver sätta mig in närmare i det. Rimligen borde man kunna fixa detta på samma sätt som när man pressar "kakorna" av svartkrut,med hjälp av destillerat vatten? Skulle det räcka tro? Alt med ngt vattenbaserat mkt enkelt lim?

@ Wensby :mrgreen:

43.jpg


44.jpg


(Givetvis hållare för läskstänger mm)

45.jpg


Humor! Kände,i likhet med många andra,att det med sortiment/modul lådor känns som en bra idé i ett skåp. Så åker till Biltema för att handla dito fästen,som jag då ser glatt an att de finns i plåt/stål. Bra!
Kommer tillbaka till verkstan,borrar glatt hål för att kunna fästa det med de tillhörande plåtskruven. *ROTFLMFAO* Mm... Det fattar ni själva va att de där skruven orkar liksom inte med förborrade hål i 4mm stålplåt utan går givetvis av i det man installerar det hela med en vanlig skruvdragare.
Nåja. Fuck it.
Finns gängtapp och skruv med,så det hela ordnade sig oavsett..men visst är det anmärkningsvärt.? :lol: Biltema,man kan inte ens få en skruv rätt...
Botten av skåpet? En stadig bit plyfa klädd med gummimatta.

46.jpg


Insidan på dörren ja. Tanken är ju att skapa "mjuk" färgsättning,så i detta fallet blir det sk naturanodiserad aluminium. Hur bra som helst i min mening.

48.jpg


Mm. Å med skyddsplasten borta så ser det då ut sådär. Som sagt,inga direkt aggressiva kulörer. Handtaget har jag svarvat till av 7075 aluminium,lättrat osv och med fyrkantstapp tillverkat av ett borr.
Tanken är att handtaget INTE skall skruvas på plats utan att jag "eldar" fast det med MIG´en för att på så sätt garantera att skiten sitter där oavsett vad.

Så vad avser låset i sig så är väl eg bara den där "balansvågen" kvar? Just med glassäkring osv..

Fötter/tassar har skåpet fått,i form av kraftigare dörrstopp faktiskt. Funkar bra tycker jag. Har ju handlat en del LED lister som nu skall in,och där kablaget givetvis skall ledas genom en gummigenomföring osv där den passerar ut ur skåpet.
Nä. Totalt sett känns det nog vettigt. "Brädan" med uttag för pipor skall betsas mörkare och ges olja,precis som vi gör med stockarna på gevär..jo jo.. Å har tänkt mig förbi en butik imorgon här i Gbg efter en remsa grön filt att sko "uttagen" i brädan med,där piporna skall ligga an.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 07 mar 2019, 00:41

20190305_195348.jpg


WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!! :shock: :shock: Porrbelysning för fan! :mrgreen:
Nah. Skåpet e nu klart och jag har släpat hem det och ställt upp det. Redan nu tacksam för de gummifötter jag begåvade det med. Vidare,utan att ha vägt det,vi måtte fan ha passerat 150 pannor här..för se tungt nog e re.

20190304_145531.jpg


Sprang på en annons på Blocket om ett Saeco gjutblock som bara var angivet till nummer. Kollade upp det online,och det visade sig vara en variant av den berömda "Keith" kulan.
Å se..när jag var på plats,tamigfan om där inte låg en LEE form med för 228grains HP´s! :shock: Inte för att jag riktigt begriper varför man behöver en hollow point i fredliga Sverige,men där vart den iaf och iom att båda formarna tillsammans var mkt mkt rimligt prissatta så fick de följa med mig.

20190304_180855.jpg


Båda formarna är 452..å det duger ju inte,så jag fick fram slipstiftet och öppnade upp drivbanden en smula. Vart så bra så... På det beställde jag ett 454 samt 457 sizer kit av Agne å Agneta..varvid 457 visade sig vara precis det doktorn ordinerar.
Hollow point pillrena är alltså på 228 grains,vilket visade sig stämma rätt bra. Keith kulan däremot :shock: ! Jo tjena! E ju en SWC form och den droppar på 270 grains!
Runt de 230 har jag ju provat tidigare men aldrig 270. Skall bli mig mkt mkt intressant får jag erkänna.

20190304_182833.jpg


Saeco blocket e alltså en 4 hålare. Inte direkt den billigaste gjutformen man hittar va... :mrgreen:

20190304_183034.jpg


Å LEE formen då en 1 hålare,på gott och ont. Inte direkt det snabbaste att arbeta med,men...det fungerar iaf.

I det att jag nu kört kulorna genom 457 sizern så är det bara att kvittera att jag behöver öppna driveband uttagen i båda formarna, alltså in alles 5 hål,lite till.
Men..detta blir bra. Känns bra! :D
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 07 mar 2019, 00:55

Men.
Det slutar inte där :lol: .
Whitworth var det ja,och där får jag ju en hel del hjälp av vännen Anders som har tillgång till det jag saknar. Fleraxliga CNC maskiner :mrgreen:

Många är de som menar att när man skjuter kulor av originalform,dvs hexagonala kulor,så är det vettigaste sk paper patch kulor. Dvs kulor som är ngt undersize vs loppet och är avsedda att lindas med papper.
Å se..vi var ju sedan tidigare inne lite på att göra en "swaging die" 2.0. Så sagt och gjort.

128.jpg


Mm. Vid det här laget är ju detta er inte ngr nyheter. Denna ggn som sagt med lite andra dimensioner,och med "felen" ifrån första formen hanterade.

129.jpg


Som tex det där. Nosdelen är nu försedd med ett "overflow hole". Mao,om sluggen vi använder har med sig för mkt mat...så har den nu nånstans att evakuera.

123.jpg


Två olika formar. Denna som synes för helt cylindriska slugs.

124.jpg


Å i andra fallet en kulformad dito. Vilken som kommer funka vettigare än den andra återstår att se. Lurar även på att skära till sk sprue plates och skruva dit för att på det viset ha helt bestämda dimensioner på slugsen formarna kastar.
Som synes ganska rått frästa,men bättre än så finns ingen som helst vits med i detta fallet eftersom pressen formar om det hela till rätt form och finish iaf.

Men.

Det stoppar inte där. Fleraxliga CNC maskiner var det ja... :mrgreen:

127.jpg


..så det var la lika bra att skära till ngr gjutformar med! :lol: Å som synes nu med lite annat fokus avseende finish invändigt. De två formarna har lite olika dimensioner,och samma där...vad som blir favorit återstår att se.

125.jpg


126.jpg


Jaaa..? Vad säger man? Finns la inte så mkt mer att tillägga eller? :mrgreen:

Men se...
Mer? Kommer det mer?
Japp.

Hexagonal.jpg


If you´re gonna do it,do it RIGHT. Yes Sir... Så jag hackade lite på Rickard på Blackpowder som då löser denna gjutform från tusska Hensel...som då skall kasta kulor avsedda att använda "as cast". Dvs inget paper patch eller liknande.

Kort summerat?`
Man kan nog lugnt säga att jag har en del hardcore skjutande framför mig när vädret vänder här!

Å på DET i sin tur fick jag härom dagen besked om att Unertl kikarsiktet nu passerat amerikanska tullens nålsöga i Chicago. Sen kan väl jag som vän av ordning undra varför i helvete ett paket från Texas skall till O´hare och vända innan det skickas häråt men men...vad vet jag.?
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav lasse-a » 07 mar 2019, 09:48

Racing skrev:Å på DET i sin tur fick jag härom dagen besked om att Unertl kikarsiktet nu passerat amerikanska tullens nålsöga i Chicago. Sen kan väl jag som vän av ordning undra varför i helvete ett paket från Texas skall till O´hare och vända innan det skickas häråt men men...vad vet jag.?


Nu fattar jag inte... Det är väl flygfrakt? Chicago O'Hare ligger på i stort sett raka linjen mellan här och Texas, så det är ingen direkt omväg.
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 618
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 07 mar 2019, 22:56

Mnja.
Det är nog att vara bra vidlyftig med begreppen. Det naturliga,som jag ser det,vore väl via Florida och ut - som ju är en knutpunkt. Men..same shit different day,den som väntar på ngt gott som det heter,och vad det verkar är ju det hela i rörelse igen.
Minns allt för väl för ngr år sedan när polarn Mike Macioleck skickade mig ett par 1858´or ifrån GA...tog ju fan två månader innan grejerna var här,och i sin tur då svenska "tullen",eller rättare sagt posten,i Skåne där som skulle börja spela apa...
Det kan man säga att de slutade med rätt fort när jag försåg de med fakta kring NMA och deras serienummer och avslutade med att om de står i tveksamhet ngn ggn är de hjärtligt välkomna att höra av sig.
Märkligt,för två dagar senare låg det ett par revolvrar på bordet här.
Nåja. Som sagt,same shit different day..så länge nu Unertl tuben dyker upp. Märkt "telescope" som den är :lol: . Ni vet,uppsåt osv..

Hur som helst,Whitworth och gjutformer som pressform var det ja...

134.jpg


Jaa? Vad säger man? Snickrade till en sk sprue plate i all hast av 4mm stålplåt och där är väl inte mkt att addera.? Det här fungerar,så enkelt är det och ingen är gladare än jag.
Kom att gjuta upp iaf närmare 100 plugg,min tanke där då att kika på avvikelser mellan de som vikt osv. Som ni kanske förstår börjar det finnas lite alternativ vad avser kulformer i kal 45 nu,och det skall som sagt fram minst ett par till.
Dels då Hensel formen när den nu dyker upp,e väl dags att slänga en blänkare till Rickard och kolla ifall han fått ngt leveransbesked,och sedan då den Postell form som fanimig verkar ta för evigt att levereras till min amerikanska leverantör.
De har varit restade en bra stund...men det e ju vad det e det med och jag sitter på inget vis i sjön som ni vet så..

Nu e det ju då så att jag är ingenjör i botten och med det följer att man lärt sig att hantera saker analytiskt när så behövs. Å se,det tycker jag ligger för handen här för att reda ut begreppen nu. Kanske framför allt i ljuset av antalet alternativ,och då handlar det ju inte bara om Whitworth geväret - om än kanske att det är det "raraste" av de alla.

Grunnar fortsatt på det med Monkey tail från ggn till annan. Hade varit roligt att ha en orörd originalare med,vilket iom det då ligger i blickfånget. Nu kommer det ett Monkey tail på Hermann Historica i Tyskland inom kort och inte bara geväret utan faktiskt även de mkt sällsynta pistolerna. Båda är mig tilltalande,helt klart...
Geväret då ett som är ett Monkey tail men INTE tillverkat av Westley Richards.
Storyn är som så att det dels tillverkades MT´s på "entrepenad" men även att det producerades illegala kopior av de. Det senare dock till min kännedom primärt i Belgien... Å se det var till den grad att Westley Richards,företaget alltså,utfäste en belöning till de som hjälpte till att avslöja de som tillverkade illegala kopior av de.
Men som sagt,det är inte vad det handlar om i det här fallet utan det short rifle (mao 25" pipa) som är aktuellt är ett av de som tillverkades FÖR Westley Richards för att möta orderboken.

pistol.jpg


Monkey tail pistolen är ju milt sagt lite udda den med. Arbetar alltså precis likadant som gevären,shortisarna och karbinerna med ett "slutstycke" baktill. Ffa med oktagonalt räfflad pipa och ffa i kaliber 45 enl samma snitt som de motsvarande långvapnen. Bara det att i pistolen skall man enl uppgift inte putta i mer än 25 grains,vilket jag tycker känns ganska lite.?
Saken e den att karbinerna angavs använda en ca 400 grains tung kula medans short rifle och rifle använde ca 500 grains. Pistolerna har jag ingen uppgift på,men redan där ifall det är avsett för samma 400 kula som till karbinerna...känns stöddigt isf.
400 grains kula i en pistol är mkt. Djävligt mkt rent av.
Karbinerna skulle ha 55 grains krut och gevären,oavsett piplängd,angavs till nominellt 70 respektive 85.
Oavsett.
Som system,iom att det per definition är en enkelskotts pistol,så blir det ju ffa en pistol med viss kapacitet iom enkelheten med vilken den laddas om. Känns..kul.?
Jaja. Jag har ju gett mig efter auktioner och missat innan...så här ropas på inget vis hej innan jag är över bäcken men..närvara kommer jag. Men ärligt sagt är det mig mer lockande med ett short rifle till än pistolen,även om den senare är bra mkt mer ovanlig.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav lasse-a » 08 mar 2019, 10:11

Racing skrev:Mnja.
Det är nog att vara bra vidlyftig med begreppen.


Har du kollat på en jordglob? :)

När jag drar ett snöre mellan Stockholm och Austin Texas så täcker snöret Chicago. Det blir inte mycket närmare "på vägen" än så. Och Miami blir ingen genväg. Den ligger bara lite närmare Stockholm än än Austin. Så skall man åka den vägen så måste man först flyga några timmar i stort sett rakt österut, innan man är på rätt väg. (O'Hare är dessutom ungefär tre gånger så stor som Miami räknat i trafik).

När man ankommer USA från norra Europa så kommer mer norrifrån än något annat. När planet skall till Miami eller Orlando så kommer man ned längs Floridas kust på rakaste vägen (även om man startar så långt söderut som Frankfurt), inte in över havet österifrån.

Så släng världskartan, och svarva (eller gjut) dig en jordglob och kolla själv. :)

(P.S. Här är ett rakt streck mellan Göteborg och Austin, TX på Google Earth. Passerar ganska nära O'Hare. ;))
ohare.jpg
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 618
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 11 mar 2019, 13:40

Då vet vi det.

136.jpg


Själv har jag varit ganska engagerad i att fixa kulor.
I detta fallet då med de "nya" 45 formarna. Efter lite masserande med den roterande i drivbanden så landade det hela rätt väl får jag nog säga,så där ligger nu en binge om knappt 1000 totalt ämnade för mig och klubbkamrater.
De har alla fått passera 457 ögat men iom att de eg är avsedda för 45ACP och 45LC så får man ha tungan lite rätt i mun när man pressar de på plats. Väl där dock,alltså med drivbandet nere,så är det hela väldigt lugnt. Skall framför allt bli intressant att se hur de där 270 grains pillrena arbetar.

138.jpg


De gjutna kulorna till Whitworth landar även de rätt tycker jag. I detta fallet PP,med ett enda varv i form av en romb. Finns alltså två formar,med lite olika dimensioner.

135.jpg


137.jpg


Värre då med de pressgjutna. För de av er som inte är bekanta med processen så är det vettigt med en "slug" som är i alla fall i rätt härad vad avser massa. Dessvärre verkar det som att nospartiet i formen ligger lite off center,vilket innebär tillbaka till ritbordet.
Men sån´t händer...som sagt,"in a perfect world.."
Får se om jag inte jagar ihop ngt som är skjutbart där iaf,mest eg för att se uppträdandet på tavla.

Roligt nog börjar vädret här visa SMHI arslet! :mrgreen: Solsken,om än ffa lite kallt. Skall fan sägas,men oavsett...det drar ihop sig till omfattande praktiska försök med ett stycke Whitworth iaf.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav lasse-a » 11 mar 2019, 16:37

Racing skrev:Då vet vi det.


Ja, när jag ser det igen, så ser det ju lite "på näsan ut". Det är tyvärr en yrkesskada. :) Ursäkta.
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 618
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 11 mar 2019, 22:09

Du,jag har allt bra mkt hårdare hud än så :wink: No offense taken at all.
Vidare tror jag du ev missade min poäng lite. Avsett är alltså snabbaste vägen ut ur USA ifrån Texas,inte till Sverige och då givetvis för att "slippa" USPS hantering så långt möjligt. Kan vara att jag uttryckte mig klumpigt,isf ber jag om ursäkt.
Chic är jag i sin tur mkt väl bekant med,inte en stad jag direkt drömmer om i NÅN form faktiskt..riverside eller inte.

139.jpg


Hm. Detta då dankar ur formen märkt "helix". I detta fallet alltså avsett att använda som de är. Medför även att de alltså,iofs precis som de andra hexa kulorna,är gjutna i legering och jag uppskattar att vi är i häradet av Lyman No2 eller därikring. Dvs HBN kring 12-14 lr så.

Sanningen att säga..nu flummar jag ur lite här... Jag upplevde ju vad som utan tvekan har varit "rifling jump" i ngr av de andra bössorna i det att krutladdningarna gick upp i storlek ihop med fullmjukt bly.
Eller rättare sagt,jag har dragit den slutsatsen. Av flera orsaker,bla då att jag i princip tex behövde en bredsida på en ladugård för att vara "på pappret" med tex min kammarladdare.
Å problemet försvann totalt och precision infann sig genom ENBART byte till kula av legerat material istället. I fallet med kammarladdaren har vi alltså som mest varit uppe på ca 150 grains 3F och tallat,vilket väl hör till saken.

Å som den minnesgode vet har jag ju labbat med båda sorter i Apan med bla ,och även om nu vinteride kom emellan så pekar det mot MINDRE skillnader i det fallet.
Så?
Vad för slutsatser att dra då? Mja. Vi har ju inte bara det med räffelstigning att ha i tanke utan även räffeldjup samt ev progression (i detta fallet då både höjd som bredd på bommar),och helt klart är att olika vapen har sin helt egna signatur där. (Tänk tex Thomas Turners banbrytande arbete med progressiv räffling i jakten på att minimera sk fouling)
Men det förefaller mig,rätta mig gärna om jag har fel nu,som att vapen med mycket markerad räffling som tex Chassepot,m/1851 osv har lättare för att dras med detta fenomenet än tex ett Sharps,som då har mindre markerad räffling.
Varför?
Ptja,jag antar att det helt enkelt har med kulans vikt kontra materialets tröghetsmoment att göra i kombination med laddvikt krut i så måtto att till slut är vi förbi det rent bly fixar,åsså är "katastrofen" ett faktum. Ja,det och räffelstigning givetvis.
I fallet med Chassepot tex sammanfaller ju samtliga de faktorerna.

Som jag förstått det är det långt ifrån alla som använder sk "service charge" av krut när de skjuter idag,och fenomenet ovan verkar uppstå kring 65-70 grains krut,antingen 2F eller 3F,och en kulvikt kring 450-500 grains.
Som sagt,rätta mig gärna om mina slutsatser här är helt uppåt väggarna!
Samtidigt får jag säga att Sharps tex verkar som sagt mindre benäget till "rifling jump",vilket jag isf kvitterar till skillnaden i just räffling. På ett Sharps är räfflingen mycket mer försiktig/framträdande vs tex ett Chassepot.

Enter... polygonal räffling,vilket jag personligen då finner förbannat intressant. I fallet med polygonal räffling har vi BÅDE "skärdjup" som rent mekaniskt passande kulor att ta hänsyn till.
I fallet med Apan har det mig veterligen dock aldrig producerats oktagonala kulor,vilket i sig hade varit orimligt iom att vi talar ett bakladdat vapen avsett för patron.
Mao formar Apan kulorna mer än skär de,jmfr tex ett kalibreringsöga, varvid just skillnaden i hårdhet på blyet blir av avsevärt mindre vikt än vid konventionell räffling.
Om vi då tar ett steg i sidled och säger välkommen till Hr Whitworth så är det vapnet just att avfyra med antingen hexagonala alternativt ogivala kulor. Men..
Märk då att ogivalkula "SKALL" kalibreras till pipans minimimått,dvs 0,451"/11,46mm.
Vissa anser att vapnet därför skall användas med ngn form av hollowbase om vi snackar ogival,och då i tanke att dessa kulor skall "jump into the rifling". Mao expandera och agera obturator/tätning på en ggn.
Ergo sum säger därför "alla" att när ogivalkula används skall dessa vara av rent bly. Oki... Men det där får mig att undra lite.?

Märk nu att vi håller oss till poly räffling.
Mer eller mindre undantagslöst används dessa vapen med antingen sk overpowder card och/eller en sk wad. I vissa fall,som i mitt fall tex,tom en infettad sådan wad.
Till saken hör då att i originalreceptet för patroner till en Apa skall där ligga en infettad 50cal wad längst bak,och det är denna wad som expanderar iom sin konstruktion och fettinnehåll för att försegla kammarläget,vilket bevisligen fungerar rätt bra. Denna wad är mao en ren tätning.
Det innebär givetvis att det fungerar på precis samma sätt åt andra hållet,dvs när vi adderar en infettad wad det sista vi gör innan kulan kommer på plats.
Denna wad/tätning ger ju då för handen att den bla offrar sig för kulans bas,så den inte tar mer stryk än nödvändigt,och i samma veva utgör den iom att den pressas upp i arslet på kulan tätning vad avser gastrycket som driver kulan ut ur loppet.

Men i det läget drar jag lite i nödbromsen se...
För att en sådan wad presterar enl ovan kan vi nog lämna förbi debatt och dialog men det i SIN tur medför ju att det där med kulans exakta passning emot loppet blir underordnat,inom rimliga gränser,med undantag att det givetvis är lämpligt om den skapar tröghetsmoment genom sin presspassning. På det faller som jag ser det till en grad även "sanningen" att kulan dels "skall" vara kalibrerad till de där 0,451" OCH att den "måste" vara tillverkad av rent bly.

Mkt riktigt då är det så att när jag läser på online så anser tex en del att paper patching är modellen hela dan,vilket eg bara är en annan variant av tätning inte sant.?
I fallet med PP kulor till den grad att projektilen är direkt MINDRE än loppet.
Många är de som anger som bäst resultat,kanske framför allt på lite längre avstånd,med just PP kulor och detta ofta av ganska varierande dimensioner på "stommen",dvs blykulan alena i sig.

I det läget då,om det jag nu antar här bär vatten,så är det mig rimligt att det om ngt i så fall handlar om ANDRA faktorer som gör vissa projektiler mer lämpliga,och att där bland annat ligger en del i begreppet att kulans bas/fot är det sista som lämnar pipan och iom det är imperativ för kulans stabilitet...ptja,jag antar att ni hajar vad jag far efter här.?

Men isf? Var blir det väsentligt att rena ogivalkulor är av rent bly? För om det jag för fram ovan är vad som definierar det hela så faller ju som jag ser det det behovet som en genomdränkt 2 tum 4.
Tätningen vad avser gastrycket får vi ju ändå isf iom den infettade wad som är med i matchen här och den polygonala räfflingen lär ju greppa kulan tillräckligt för att sätta den i rotation iaf.?

Lika samma,och nu talar jag inte enbart poly räfflade vapen,så förefaller det vara så att en given pang bränner renare i själva brännkammaren ju mer svartkrut som adderas.
Detta stämmer helt uppenbart även i fallet med Whitworth och Monkey tails,varvid vi snabbt ser anledningen till att dessa vapen sällan anges för specifika laddningar OCH att många av de som skjuter väl med sina vapen använder relativt mkt krut.
Mao vill jag påskina att i det att vi passerar en viss gräns vad avser det här med krutladdning vs kulans vikt vs tätning vs räffelstigning osv i praktisk effekt ser HELT andra spelregler för vad vi håller på med än om vi tex skjuter med en Smith eller Gallagher karbin där vi puttar i tex 40grains krut.

Hm. Intressant tycker jag iaf att det är och det lär finnas all anledning att återkomma i frågan.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav lasse-a » 12 mar 2019, 10:35

Racing skrev:Du,jag har allt bra mkt hårdare hud än så :wink: No offense taken at all.


Det måste ju vara bra med tjock hud med den rekylen vi talar om... ;) Nej, allvarligt, hur illa blir rekylen? Det är ju stora tunga kulor, men jag har aldrig skjutit svartkrut, så jag har ingen referensram.

Vad gäller tätning så borde man ju kunna se det med höghastighetsvideo (slow motion). Med en vanlig musköt med varierande passning så ser man ju tydligt hur gaserna smiter förbi kulan redan i loppet. Jag har dock googlat runt lite med inte hittat något specifikt nog att vara användbart. Det närmaste är väl det här 3 pundiga Withworth Rifle https://youtu.be/T-xMCFOwllE?t=220, också något på den här sidan https://svartkrutt.net/news/vis.php?id=21. Men i inget av de här fallen så är det tillräckligt med information för att man skall kunna dra några bra slutsatser.

Tyvärr så har jag/vi (på jobbet) ingen kamera som är snabb nog för att sätta upp ett test, även om det hade varit intressant. Man kan ju se intressanta förlopp direkt vid mynningen med rätt uppställning (se exv. https://www.youtube.com/watch?v=BPwdlEgLn5Q mot slutet, vid 6:50 eller så).


P.S. Och Chicago är ju vackert att flyga in mot över sjön en solig dag. Men jag håller med om att när man landat så är det slut på det roliga. :)
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 618
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 12 mar 2019, 14:05

Ah!.
Du. Rekyl i samband med svartkrut tror/tycker jag blir bäst beskriven som annorlunda.
Med ett modernt vapen har du dels det som vill bakåt men även det som vill upp (tänker vapnets rörelse nu,momentarm osv). Med svartkrut,som som bekant brinner förbannat långsamt,så kan du ha gott om varan bakåt men mer sällan ngr större mängder där vapnet vill upp om du jmfr med ett modernt vapen.
Så..annorlunda.

Med 500 grains och 70-90 grains krut,naturligtvis beroende på vapen,skulle jag sagt som en tuff 30-06 kanske fast utan det där "rappa" i anslaget då. I det att vi stegar uppåt därifrån,tex med en kammarladdare,så ändrar inget ansikte utan det blir bara mer och mer..precis som med ett modernt vapen.
Vid 140 grains krut och 600 grains piller börjar rekylen bli direkt påtaglig,speciellt så utan modern bakkappa (dvs bakkappa i rent stål eller mässing). Kammarladdaren är en affär på strax över 5kg om inte minnet sviker,men det känns allt bra tufft ändå vid de inblandade vikterna. Inte direkt ngt man sätter sig och pluppar av 50 plugg i stöten..

Revolver i sin tur,där är många SA revolvrar utformade som de är i stocken/greppet (Remington,Colt,Whitney mfl) för att rekylen skall få revolvern att "rulla" i handen,så där kan man ladda på så mkt tygen håller innan det börjar kännas fel i näven. När jag en ggn i tiden sköt magnumfält gjorde jag det med en Ruger SB i 44Mag som jag laddade med 23,5grains Vhita N110 med ett 240grains piller framför.
En svartkrutsrevolver kommer inte ens i närheten av det rent rekylmässigt hur man än försöker. En kammare i en svartis är ur det perspektivet helt enkelt för liten för att rymma svartkrut nog.

Ja.
Verkningsgrad är givetvis intressant,och därmed tätning mellan kula och pipa. En aspekt man får ha med sig är att materialen i en gammal tex Remington inte direkt är svenskt verktygsstål (om än att det faktiskt är svenskt stål). Materialet skulle jag närmast dragit parallellen till modernt typ SIS 1312 eller liknande,mao det enklast vardagsstål vi hittar numer. (Något som iofs gör att precis ALLT på en sådan revolver kan repareras)
Ger för handen att det inte är speciellt smart att ladda dessa vapen med vad som helst i form av projektil HELLER. Nu har jag inte provat men jag skulle direkt avråda från att tex använda en mantlad sådan. Tror icke materialet löser det,framför allt inte över tid (läs- materialstress). Har bla tagit del av en Remmy pipa nyligen med sprickor i längsled och den rimliga förklaringen JAG kom fram till är att ngn mkt riktigt avfyrat ngt som inte borde gå genom pipan och därmed i princip haft ngt som agerat som en "plog" genom den.

Mao blir tätning dels en fråga om materialet i projektilen och dels ngn form av tätning,om man nu vill. Wad,fettlapp,lapp..u name it.
Iom det jag skriver om ovan så finns det alltså en gräns för när rent bly inte pallar rycken mer,och i det läget behöver alltså tätningen ske på annat vis. Hur..jaadu..
Bevisligen då fungerar det ju rätt väl med ett fettad wad. 100%-igt? Nejfan,men då rakt mkt bättre än ingenting och bra mkt bättre än de flesta alternativen.

I mitt fall är det ju i huvudsak vapnen skall vi säga mellan 1830 och 1890 jag finner intressant. Under den tiden sker även en enorm utveckling av inblandade material. Bla då givetvis pipa.
Ser man tex till materialet i en Whitworth pipa så skulle jag sagt att där har vi halvvettigt material även med moderna mått mått,och mycket riktigt angav de ju själva att man i princip kunde skjuta ståldank om dessa var av Whitworth typ. Dvs hexagonala och passade loppet rent mekaniskt.
För all del skall sägas att materialet i många svenska vapen slår mig som bättre än vapen från andra ställen i tex Europa vid tiden. Stålet i kammarladdaren tex..tuff skit för att vara så gammalt. DEFINITIVT bra mkt tuffare än i tex en Remington revolver.
Å se stål har vi alltid varit duktiga på i detta landet så..kanske inte så konstigt då.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 14 mar 2019, 23:59

Jag vart ju del av Whitworth registret.
Å som nettoeffekt av det i sin tur kontaktades jag av en Mike Alexander. En mkt mkt trevlig figur,som då manar mig att delta i Creedmoor i samband med jubileum 2021 tror jag det är.? (Jaja...whatever)
Å grejen e att jag och Mike kommit i slang lite,det ena har gett det andra har gett det tredje.

Som ni vet sedan tidigare vart ju de vapen som skeppades till det amerikanska inbördeskriget i serierna B samt C. Mitt e då C832. Mike i sin tur äger B205 samt B209.
Å..skicket på prylarna han har e ju fan sjukt. Jag tycker MITT e i fantastisk ordning,men..vafan säger man då om Mikes pangar?

Här har ni iaf B205.

Mike 1.jpg


MIke 2.jpg


Ja? Vad säger man? E ju fan bara att lyfta på hatten och bocka i min mening. :lol:
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 26 mar 2019, 01:15

"Det finns inget som vänner..."

Nä. Så e re. God vän sprang på ngt som han tyckte var till mig...så tydligen då sagt och gjort :D

140.jpg


Å det ÄR charmigt. Tycker iaf jag! :D Alltså ett litet schatull med rör i som rymmer drygt 100 grains styck. Ja,det och ett justerbart krutmått samt en tratt.
Å..tratt var det ja,det här var direkt tänkt till Sir Whitworth...å faktiskt är det ju då vettigare med en sk drop tube.
Sagt och gjort.

141.jpg


10mm*0,8 halvhårt kopparrör fanns på Biltema. Fram med röravskäraren och sedan svarva en "konverter" som passades in på tratten varvid det hela fick presspassning ner i kopparröret. :mrgreen:
Så sött å så näpet så..

Redan som det är väger jag ju alla laddningar till Sir Whitworth. Så det där schatullet och en drop tube känns bara som nästa naturliga steg.

Tack min vän :D
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 01 apr 2019, 03:00

Äntligen...bara...äntligen.

99.jpg


Slutligen börjar bitarna trilla på plats och jag har en Apa som gör det den skall. Att den nu rullar och går känns som en ren arbetsseger,men jag kommer ägna mig åt ytterligare detaljarbete vad avser framför allt headspace under last - för det var den primära anledningen till de sista problemen.
GUD va gött! 8)
Mao,nu återstår att skjuta in den tids nog. Idag har enbart gått kulor i rent bly igenom den,och det har jag ngr till "klara"...men du milde de lämnar "bromsspår" efter sig i pipan. Så med de avfyrade en ggn för alla här tids nog så kommer Apan ges en diet enbart bestående av legerat. Sen,iom kammarinsatsen i 2541 så orkar den ju med lite av varje...får se var det landar.
Pipan på den mäter ju som den skall vad avser dimensioner men..den är allt annat än ny invändigt. Den släpper fortsatt mkt smuts.. Jag funderar på om jag skulle gjuta upp ngr sk "lappers" i den och använda. Se vart det för mig. Lite av fördelen då blir ju ett åttakantigt lopp vs konventionella räfflor. Svårt att göra bort sig då liksom..
Har ngn av er andra erfarenheter av att ha lappat en pipa lite mer djupgående?

Fantastisk dag på banan! Här i Västsverige har solen lyst men vi hade en del blåst idag. Som tur är ligger banan som lite i en sänka,varför det inte vart allt för kallt iaf. :mrgreen:
Å jomen. Idag var "farfar" Beals med oxå. Den har jag tänkt skall få lite mer ingående kärlek vad det lider här.. Men som revolver sett fungerar den verkligen klanderfritt.
Är ffa lite förvånad över hur mkt krut kammarna i den faktiskt rymmer. Såpass att jag aldrig tagit mig för att "maxa" den,ser inte riktigt vitsen i det.

100.jpg


En av våra andra klubbmedlemmar kom med en rolig överraskning! En som iaf inte är ALLT för vanlig,en pocket i kal 36 som jag gavs tillfälle att prova. Verkligen kul grej,och den var allt annat än "slut". Tight och fin och sköt därefter. Riktigt rolig bekantskap denna lilla krabat! Hade jag gärna haft en själv. Kaliber 36..där nånstans går gränsen för min del. Inget ont om 28´or eller 31´or...men de e inte min grej alls.

63.jpg


På det fick jag luftat min ena snub. En av de omstridda (av vissa). Den här formen av tidstypiskt vapen är faktiskt riktigt underhållande att skjuta med i det att man tagit hänsyn till dess egenheter. Bla då att de i praktisk mening MÅSTE matas med T7 då T7 brinner såpass mkt snabbare att det är enda vettiga sättet att bibehålla ngn form av prestanda.
Men mkt riktigt,och detta är den som ville "dumma sig" i att tändhattsrester gärna gick ner i ramen mellan bakre delen av cylindern och uttaget för cylindern i ramen.
Jag gjorde ju så för en tid sedan att jag svetsade upp det som man hade filat bort så profilen nu är som på originalet,och vad skall jag säga.? Det var precis vad doktorn ordinerade,varför pangen nu bara lullar och går som värsta godsloket.
T7 i sin tur,jag är ju inte direkt ngn fegis i sammanhanget,det slår en efter en stund hur mkt renare det bränner än Wasag krutet.. När man trampat av ngr cylindrar värt är färgen på kammare som pipa en korsning av askgrått och vitt.
Nah. Mkt nöjd med den där,och den är en intressant pang. I alla fall i mitt tycke,helt klart. Vad vidare är ett i min mening vettigt alternativ när man som i fallet med denna varit framme och borrat som sågat i ett gammalt original.. Då är utan tvekan detta ett sätt att gå runt alla problemen.

Som det är laddar jag den genom att putta över cylindern i en fullstor revolver,vilket naturligtvis känns lite "B". Men..jag TROR jag kan ha listat ut en vettig lösning nu,och den grundar sig i eg mening i Colt Navy lösningen.
Det jag tänkt är att lagra ett "block" a´la Navy i original cylinderaxeln som helt SAKNAR "arm". Istället ha armen lös,som då monteras vid laddning.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 13 apr 2019, 14:13

Nädå.
Ingen har dött eller trillat över kanten på jorden... :lol:

Blivit lite nytt det sista!

4.jpg


9.jpg


1.jpg


Polarn´s polare ville gärna ha en vettig hagel 12´a,och jag hittade denna Leclere i Holland,av alla ställen,som nu är på väg hem hit. Leclere vet vi ju sedan tidigare vad det är så detta är säkert inget undantag.
Fina bössor det där...

Sen hittade jag en billigt till mig själv med... :mrgreen:

1.jpg


2.jpg


4.jpg


9.jpg


11.jpg


Japp! Ett Chassepot till! Ett som ngn idiot börjat "renovera". Inget som bekommer mig dock,vet hur de sitter ihop och hur de fungerar så det där ror vi i hamn. Tanken är väl att göra vid och avyttra,iom att jag kom över det av tillfälligheter.
Så det blir hemmasmide vad avser tätning,och sedan ny nål av en 1,6mm lilla Linde TIG elektrod,så skiten håller en ggn för alla.

101.jpg


Engagerat mig lite i basen för kikarsiktet på Apan. Tog fasta på lösningen jag gjort till Whitworth bössan,vilket ju fungerar rent löjligt bra. Svarvade en hylsa som passa i "yoken" på original riktmedel och säkrade med ett stift.
Sedan borra hål i plattan så det hela kunde svetsas ovanifrån. Efter det,loss och sömmas undertill. De bakre skruven nu då försänkta,så de centrerar det hela de med.
På lite sikt kommer jag nog göra så att jag lägger en 5mm plåt,en liten en,som jag TIG´ar in på plattans undersida där den hänger fritt efter riktmedlet och framåt.
Om det behövs? Nä,eg inte men..då det förstärker plattan ngt oerhört är det väl mest dumheter att låta bli.

TIG? Men e inte den trasig? Min kära Migatronic Navigator. Jo. E den,och att hitta en servicemanual till den verkar ju vara lögn i helvete så..handlade en ny TIG tills vidare så kan det där få ta den tid det tar.
Moderna inverters är ju storleksmässigt bra mkt smidigare med. SMPS tekniken är här för att stanna,så enkelt är det,med påföljd att det med transformatorer i princip är ett minne blott.
Käckt med den låga vikten i tanke min trasiga rygg med...

På det?
Mjo. Har börjat engagera mig i PSG-66C igen. Dvs det jössesmoddade Chassepot geväret. Dags att slipa till,fylla i och till sist bädda och fästa lådan nu. Kommer addera ett par "stolpar" i lådans underkant. TIG och sk "fingerplattor".
Stocken är ju eg tänkt till en Remington 700 serie,varför uttag för magasin osv nu fyllts igen. Slipar ur bädden till fulla 35mm..vilket e ett DJÄVLA slipande får jag säga!
Tanken e att svarva ett par hylsor i 7075 aluminium som stolparna på lådan passar i. De hylsorna lättrar jag och sätter med lim. På det använder jag original Chassepot rekylklacken som det är tänkt,men överväger även att addera en klack av mer modernt snitt som sätts mellan pipa och låda.
Får se var det landar.
Overkill? Ja,visst fan är det overkill.... :mrgreen: Men med det gjort kommer inte mkt att flytta på sig DÄR mer iaf!
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 13 apr 2019, 18:57

20190413_171457net.jpg


20190413_171501net.jpg


Fantastisk dag på banan ihop med en av bästa vännerna Timmy. Apan har milt sagt fått bekänna färg idag,för så mkt ammunition har det inte gått igenom den som idag i min ägo iaf.
Är SUPERNÖJD med hur den fungerar. Rullar och går bara som värsta godsloket. Ingen tvekan,inga konstigheter och sparkar iväg de där 460 pillren med auktoritet som bara ett BRA vapen kan.

Den med hökögon noterar en 6 kantig mynning med...jodå. Ingen tvekan där heller. :twisted:

Nah. Funktionstester - check.
Nu blir det att ladda lite mer ammo och skjuta in aset mer på riktigt. Så..framför mig ikväll har jag kvar medaljens baksida,vapenvård å svartkrutare va... :mrgreen:
Nåja. Billigt "pris" i sammanhanget.
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

Re: Remmy 1858. Om hur vi ser annorlunda.

Inläggav Racing » 14 apr 2019, 22:08

141.jpg


142.jpg


PSG-66C ja. Dividerade med mig själv om belastningar och därmed materialval. När allt kom till ända landade på mer högvärdigt stål samt hylsor i 7075 aluminium.
Kommer nu borra "styrhål" i lådan på de två punkter det hela skall sättas och inser att det får bli ngn form av jig som håller det hela på plats så det inte slår sig all världens väg när jag svetsar.
8mm är de,och detta i SIS2241. Blir M5 hål som då används för att dra ihop det hela. 13,5mm mäter aluminiumhylsorna utvändigt,och det hela kommer som normalt sättas med lim.

Bakre stolpen hamnar i förlängningen av original rekylklack men det är nog vad det är e jag rädd. Som sagt,det får bli en mer "modern" rekylklack med som skruvas på normalt manér mellan pipa och låda.

Efter det vore det väl själve fan om det hela skall flytta på sig kan jag känna. Ja,givetvis skall det bäddas i epoxy...
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Racing
 
Inlägg: 392
Blev medlem: 21 nov 2017, 14:04

FöregåendeNästa

Återgå till Svartkrut

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst