Blockera vänsterögat lagom mycket?

Moderatorer: Kari Lindström, potatiskastare

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav potatiskastare » 26 jun 2017, 17:59

Jag visste att jag sett det någonstans så jag har suttit och trålat genom videor med Digweed på tuben. Jag hittar inte exakt det klippet jag haft i bakhuvudet men 22.16 in i första episoden av Club Digweed syns att han blundar med vänsterögat innan skottet. Det är en double där jag i förstaskottet har svårt att se om han blundar innan skottet eller om han rycker till, men i andraskottet är det tydligt att han lugnt stänger ögat innan det smäller. I många andra klipp med honom blundar han inte, så det är inget han gör genomgående.

Nu skall man ha klart för sig att den mannen har många trix för sig som inte jag tycker är att rekommendera för nybörjare. Blundandet kanske inte är medvetet men det skulle även kunna vara helt medvetet och något han väljer att göra på vissa skott.

En skytt som däremot alltid blundar efter anlägget men strax innan skottet är Andy Crow. Jag tror de flesta skulle vara nöjda med att kunna skjuta vilt på hans nivå.
Bleifrei – profitieren statt diskutieren
Brenneke
Användarvisningsbild
potatiskastare
Moderator
 
Inlägg: 11087
Blev medlem: 12 nov 2002, 21:37
Ort: Västergötland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav razorflash » 26 jun 2017, 22:52

På längre avstånd än 25-30 m så behöver man båda ögonen för att synka rätt och hålla flyktlinjen mot målet i svingen. Men när man ligger rätt med målbilden och går ifrån o trycker av så misstänker jag att det är helt ok att stänga vänsterögat. Den har egentligen ingen inverkan då på träffbilden då allt sker inom ca 2 tiondels sekund. Kanske man uppnår en bättre träffsäkerhet på andra skottet då man inte blir "bländad" av mynningsflamman och kanske snabbare /lättare får fokus på det andra flyktmålet innan den pilar iväg för långt för en säker träff.
razorflash
 
Inlägg: 152
Blev medlem: 30 dec 2009, 17:07

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 27 jun 2017, 01:33

Hemulen skrev:
Ålandsjanne skrev:Idag finns det hjälpsamma instruktörer på många banor,använd dom och lyssna på dom.

Problemet för min del är att jag har träffat en instruktör som säger "Du måste ha bägge ögon öppna hela tiden" och en annan som säger "Du måste blunda med vänsterögat". Det går med andra ord inte att lyssna på bägge två... i alla fall inte samtidigt.

Det finns en stor enighet i denna tråd om att fokus vid hagelskytte ska ligga på målet och att det är en konsekvent anläggning som får bössan att peka i rätt riktning. Så står det ju också i jägarskoleböckerna. Skillnaderna i uppfattningar gäller huvudsakligen hur mycket av spång, korn etc. man måste ana för att träffa rätt (från inte alls till en halvtydlig spångbild) och hur mycket av vänsterögats synbild som måste blockeras för att den högerhänte med dominant vänsteröga (eller tvärtom) ska lyckas med detta (från inte alls till helt och hållet).
Melker skrev:
Hur många kommer så långt att de träffar där de tittar utan att ta hjälp av spångbilden?
Då skulle man alltså skjuta lika bra med en 15 cm bred kartongbit fasttejpad så man inte ser varken spång eller korn.

Risken är väl emellertid att en sådan kartongbit skulle skymma även målet och därmed leda till bom?
razorflash skrev:
PS. Egentligen så kan man också skjuta o träffa ett mål i flyktskytte utan anlägg så länge målbilden är RÄTT. Så tränar trickskyttarna, efter rätt målbild och timing vid avtrycket Jag själv orkar ca. 3 lerduvor i rad utan anlägg på trappbanan, sen blir jag lite trött i armarna.

Men det fordras väl även i detta fall att bössan riktas mot målet (eller rättare sagt mot en punkt något längre fram i dess flyktbana), dock inte i en linje parallell med siktlinjen utan från höften (eller vad det nu är man skjuter ifrån)?
Ålandsjanne skrev:Ville se om det gick att lägga in bilder på detta vis.Mycket viktigt vid torrträning att inte titta direkt på spången/kornet först målet sedan kan man kolla om man ligger rätt.

Bra bild! Tror det är mycket värdefullt att träna på detta vis. Dock har jag ännu inte rätt att inneha ett eget gevär.

Jag är ju en enkel nybörjare och vill som första steg klara jägarexamensprovet så snabbt som möjligt, så att jag med egen bössa kan torrträna och pröva mig fram i lugn och ro bland alla alternativa lösningar. Efter det är ambitionen att lära mig skjuta tillräckligt väl för att kunna avlossa etiskt riktiga skott mot småvilt i rörelse när det rätta tillfället bjuds. Sannolikt kommer jag inte att bli sporting champion. Vad tror ni är den bästa strategin i denna situation? Blunda med vänsterögat fram tills jägarexamen och sedan träna in Melkers ögonbrynsknip? Piratlapp? Fortsätta med öppna ögon och budgetera för lika många lektioner till på skjutbanan?Jag tror nog att det är bäst att ha båda ögonen öppna,om din instruktör säger det så ser han antagligen att du inte skjuter 1,5-2m på vänster sida.
Jag hade nyligen an dam till skjutbanan som provade för första gången skjuta sporting,hon gjorde exakt som jag sade, fokuserade på duvan men jag såg att hon bommade varje gång till vänster på en rakt inkommande duva,jag rev av en bit av en patronask och satte innanför glasögonen så det blockerade vä öga och sedan träffade hon den duvan lätt. Du har en jäkla fördel som inte är rädd att fråga efter hjälp och inte lär dig en massa olater när du börjar.
Mitt tips är att lägga in i rutinen vid anläggningen att stäng vä öga en sekund så kommer hö öga att hålla fokusen.
MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 27 jun 2017, 01:48

Melker skrev:
Ålandsjanne skrev:
WP_20170624_009.jpg


Har du alltså gjort en ghostring i papper för att träna precisa anläggningar?


Jag tränar inte med Ghostringen det är mera att kolla om en bössa passar,jag har visat det till några vapenhandlare som tyckte det var ett bra knep när någon vill kolla hur kolven passar. Det viktiga är att man absolut fokuserar på målet precis som man skulle göra när man skjuter och sedan kollar på ringen hur man ligger.
Jag märkte med mig själv att jag kollade direkt på spången vid torrträning så jag måste fokusera mer på målet och sedan kolla var bössan var.
MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 27 jun 2017, 11:09

potatiskastare skrev:Jag visste att jag sett det någonstans så jag har suttit och trålat genom videor med Digweed på tuben. Jag hittar inte exakt det klippet jag haft i bakhuvudet men 22.16 in i första episoden av Club Digweed syns att han blundar med vänsterögat innan skottet. Det är en double där jag i förstaskottet har svårt att se om han blundar innan skottet eller om han rycker till, men i andraskottet är det tydligt att han lugnt stänger ögat innan det smäller. I många andra klipp med honom blundar han inte, så det är inget han gör genomgående.

Nu skall man ha klart för sig att den mannen har många trix för sig som inte jag tycker är att rekommendera för nybörjare. Blundandet kanske inte är medvetet men det skulle även kunna vara helt medvetet och något han väljer att göra på vissa skott.

En skytt som däremot alltid blundar efter anlägget men strax innan skottet är Andy Crow. Jag tror de flesta skulle vara nöjda med att kunna skjuta vilt på hans nivå.


Jag träffade Digweed i Tallin på EM i Compak för några år sedan, han sköt inte i samma grupp som mig men jag hade möjlighet att kolla hans skjutning och jag blev nästan besviken för det såg ut så som jag själv tror att jag skjuter med några undantag, han träffade mer och det andra var att han låg garanterat kvar i anlägget en sekund efter skott och så tar alltid dom välutbildade skyttarna ned bössan när man fångar upp den andra duvan i en duble' och gör ny anläggning,man ser ofta skyttar som söker den andra duvan i en duble' med bössan anlagd och det är risk att det blir Bird watching (lyfter huvudet från bössan för att se och glömmer att anlägga igen)
MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Hemulen » 27 jun 2017, 16:11

Ålandsjanne skrev:Jag träffade Digweed i Tallin på EM i Compak för några år sedan, han sköt inte i samma grupp som mig men jag hade möjlighet att kolla hans skjutning och jag blev nästan besviken för det såg ut så som jag själv tror att jag skjuter med några undantag, han träffade mer och det andra var att han låg garanterat kvar i anlägget en sekund efter skott och så tar alltid dom välutbildade skyttarna ned bössan när man fångar upp den andra duvan i en duble' och gör ny anläggning,man ser ofta skyttar som söker den andra duvan i en duble' med bössan anlagd och det är risk att det blir Bird watching (lyfter huvudet från bössan för att se och glömmer att anlägga igen)
MVH Ålandsjanne

Om man bommar på första skottet, bör man försöka få till en ny anläggning då? Svårt att hinna med, å andra sidan stor risk att man förleds att sikta annars. Svingen får förstås förnyas oavsett.
Användarvisningsbild
Hemulen
 
Inlägg: 387
Blev medlem: 17 apr 2017, 11:04

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 28 jun 2017, 00:48

Hemulen skrev:
Ålandsjanne skrev:Jag träffade Digweed i Tallin på EM i Compak för några år sedan, han sköt inte i samma grupp som mig men jag hade möjlighet att kolla hans skjutning och jag blev nästan besviken för det såg ut så som jag själv tror att jag skjuter med några undantag, han träffade mer och det andra var att han låg garanterat kvar i anlägget en sekund efter skott och så tar alltid dom välutbildade skyttarna ned bössan när man fångar upp den andra duvan i en duble' och gör ny anläggning,man ser ofta skyttar som söker den andra duvan i en duble' med bössan anlagd och det är risk att det blir Bird watching (lyfter huvudet från bössan för att se och glömmer att anlägga igen)
MVH Ålandsjanne

Om man bommar på första skottet, bör man försöka få till en ny anläggning då? Svårt att hinna med, å andra sidan stor risk att man förleds att sikta annars. Svingen får förstås förnyas oavsett.


Om man bommar första skottet på en enkelduva så fortsätter man nog med bössan anlagd, när man skjuter en duble' så tar man ned bössan och gör en ny anläggning på den andra duvan.
Man kan se lite på George och så förklarar han lite också. https://www.youtube.com/watch?v=jeN6j1KSp-I

MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Emppoo » 29 jun 2017, 19:31

Provade igår att skjuta med bägge ögon öppna, skjuter rätt OK när jag stänger vänsteröga i anläggningen men med bägge öppna vart det mycket bom... Ska prova lite mer någon dag o börja med raka frånduvor o försöka lära mig att skjuta på nytt med bägge öppna. :)
Emppoo
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 11 sep 2014, 21:02

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Tazswe » 30 jun 2017, 00:17

Emppoo skrev:Provade igår att skjuta med bägge ögon öppna, skjuter rätt OK när jag stänger vänsteröga i anläggningen men med bägge öppna vart det mycket bom... Ska prova lite mer någon dag o börja med raka frånduvor o försöka lära mig att skjuta på nytt med bägge öppna. :)


Att lära sig att skjuta raka frånduvor med en kolv som inte passar eller eller att man har fel ögondominans är inte svårt.

Du skall nog kolla upp din ögondominans först och sedan fundera på hur du skall lösa ev problem med tex tumme, lapp, blunda eller lära om dig till vänsterskytt.
Användarvisningsbild
Tazswe
 
Inlägg: 3115
Blev medlem: 26 sep 2004, 11:02
Ort: NV Skåne

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Emppoo » 30 jun 2017, 17:52

Tazswe skrev:
Emppoo skrev:Provade igår att skjuta med bägge ögon öppna, skjuter rätt OK när jag stänger vänsteröga i anläggningen men med bägge öppna vart det mycket bom... Ska prova lite mer någon dag o börja med raka frånduvor o försöka lära mig att skjuta på nytt med bägge öppna. :)


Att lära sig att skjuta raka frånduvor med en kolv som inte passar eller eller att man har fel ögondominans är inte svårt.

Du skall nog kolla upp din ögondominans först och sedan fundera på hur du skall lösa ev problem med tex tumme, lapp, blunda eller lära om dig till vänsterskytt.


Skjuter bra både Nordisk Trap och Sporting när jag stänger V-öga i anläggningen. Var mest ett expriment för att se om det funkar, tror det går med lite övning.
Emppoo
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 11 sep 2014, 21:02

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 10 nov 2018, 23:59

Gammal tråd men eftersom man lär hela tiden så dyker det upp nya saker som kanske kan hjälpa någon.
Som jag skrev tidigare så är mitt vä öga starropererat med ny lins för 8-9 år sedan och det är nu bättre än mitt hö öga därför kan vä öga ibland hjälpa till om jag blir trött eller annars när jag inte får syn på den andra duvan i en duble',jag har prövat alla dom vanliga knepen,liten lapp framför vä öga och också en lapp på vä handske som skulle hindra vä öga att se spången,men jag märkte att jag anpassade mig utan att tänka på det så jag såg förbi både lapparna så det funkade inte.
Det enda som funkar är att lära sig att blunda med vä öga en halv sekund när man anlägger och sedan fokusera/klistra blicken på duvan.
Nu märker jag att mitt hö öga har blivit ännu sämre så jag får väl det fixat under vintern så det blir roligare att tävla igen.
MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav razorflash » 11 nov 2018, 19:14

För många högerskyttar, fler än man tror, har vänster- resp partiell dominans, vilket gör att de skjuter framför på duvan som kommer från höger resp./bakom på duvan som kommer frän vänster fastän man upplever att man ligger "rätt". Lyckligtvis så kan man, i de allra flesta fallen "styra<" sin dominans till högerögat. Man blinkar 1-2 ggr med vänsterögat, där högerögat ser längs spången mot ett "avlägsen" trädtopp,etc. på ca 50-60 m. Om man slötittar så ligger dominansen kvar -om man inte blinkar. Vänsterdominans och partiell dominans är inte fastgjutet i kroppen. Träning att styra dominansen genom blinkningar gör också att förloppet till slut sker utan man tänker på det. Är man osäker hur en egen dominans fungerar så är det till sin fördel att gå till en simulatoranläggning där man kan spela in förloppet hagelpipa/lerduva och studera via playbacken hur man ligger till ifht till duvans läge vid skottögonblicket. Då man känner bättre hur man styr sin "dominans" så går man vidare,förslagsvis via simulatorn, och studera hur man träffar, företrädesvis via pull-away tekniken på duvan. Speciellt på snabba duvor så måste man trycka ifrån samtidigt som man klipper av skottet utan att stanna svingen, man behöver inte en jättesving då den mänskilga reaktionsförmåga bara orkar hålla fokus på duvan max en halv(0,5) sek. då skottet ska ske. Det viktiga är att man har synkat klar med lerduvan i det ögonblick man ligger i anlägg.
razorflash
 
Inlägg: 152
Blev medlem: 30 dec 2009, 17:07

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Hemulen » 17 mar 2019, 15:27

I "En liten bok om hagelskytte" skriver författaren att den med "odefinierat ledöga" kan stötta ledögat genom att gå till optikern och skaffa "en lins som gör fel öga närsynt". För mig som redan är närsynt skulle det väl röra sig om att endera bära kontaktlinser med för dålig korrektion på vänsterögat eller bära välkorrigerande glasögon samt en pluslins på vänster öga. Har någon erfarenheter av denna metod? Hur stor "felkorrektion" behövs? Man vill ju kunna köra till skjutbanan på ett trafiksäkert sätt bl a.
Användarvisningsbild
Hemulen
 
Inlägg: 387
Blev medlem: 17 apr 2017, 11:04

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav lasse-a » 18 mar 2019, 11:33

Hemulen skrev:I "En liten bok om hagelskytte" skriver författaren att den med "odefinierat ledöga" kan stötta ledögat genom att gå till optikern och skaffa "en lins som gör fel öga närsynt". För mig som redan är närsynt skulle det väl röra sig om att endera bära kontaktlinser med för dålig korrektion på vänsterögat eller bära välkorrigerande glasögon samt en pluslins på vänster öga. Har någon erfarenheter av denna metod? Hur stor "felkorrektion" behövs? Man vill ju kunna köra till skjutbanan på ett trafiksäkert sätt bl a.


Jag har bara slöläst, så jag kan ha missat, men hur gick det för dig? Klarade du provet?
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 1055
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Hemulen » 18 mar 2019, 18:11

lasse-a skrev:
Hemulen skrev:I "En liten bok om hagelskytte" skriver författaren att den med "odefinierat ledöga" kan stötta ledögat genom att gå till optikern och skaffa "en lins som gör fel öga närsynt". För mig som redan är närsynt skulle det väl röra sig om att endera bära kontaktlinser med för dålig korrektion på vänsterögat eller bära välkorrigerande glasögon samt en pluslins på vänster öga. Har någon erfarenheter av denna metod? Hur stor "felkorrektion" behövs? Man vill ju kunna köra till skjutbanan på ett trafiksäkert sätt bl a.


Jag har bara slöläst, så jag kan ha missat, men hur gick det för dig? Klarade du provet?


Tack för frågan! Numera har jag faktiskt jägarexamen inklusive hagelprov. Det löste jag genom att börja blunda krampaktigt med vänsterögat, varvid jag ganska lätt klarade markmålet. Värre blev det med de frångående lerduvorna. Det gick rentav nästan inte alls, ända tills jag upptäckte att jag omedvetet bromsade svingen när duvan skymdes av piporna. Då bestämde jag mig för att aktivt tänka på att fortsätta svingen och bränna av skottet "i blindo" när det kändes ungefär lagom. Det har fungerat oväntat väl men känns ganska konstigt. Det förutsätter ju också att det man försöker skjuta fortsätter i samma riktning, vilket levande duvor inte gör med självklarhet. Det är ganska svårt för mig att blinka till strax före skottet. Dels blinkar jag lättare med höger öga, så det lätt blir fel, dels uppstår en väldigt drastisk skillnad i spångbild mitt i svingen, vilket är lätt oroande. Jag har sammanfattningsvis klarat provet men har fortfarande betydande svårigheter med ledögat och skulle nog behöva någon som kan visa mig hur jag ska göra utan att dissa...
Användarvisningsbild
Hemulen
 
Inlägg: 387
Blev medlem: 17 apr 2017, 11:04

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav lasse-a » 18 mar 2019, 18:21

Hemulen skrev:Värre blev det med de frångående lerduvorna. Det gick rentav nästan inte alls, ända tills jag upptäckte att jag omedvetet bromsade svingen när duvan skymdes av piporna. Då bestämde jag mig för att aktivt tänka på att fortsätta svingen och bränna av skottet "i blindo" när det kändes ungefär lagom. Det har fungerat oväntat väl men känns ganska konstigt.


Ja, jag är ju inte världens mest rutinerade hagelskytt själv, men det där låter inte rätt... Det är en sak att man kan skymma duvan med pipan om man lägger an olyckligt, men skottet skall inte behöva gå i blindo. När jag skjuter en "jägarduva" så har jag en ögonblicksbild på näthinnan av att duvan sitter precis på kornet ("Tänk dig att den har fötter som dinglar, och de skall du skjuta av" som min instruktör sade).

"Haren" är dock, som du skriver som upplagt för "fusk". Där har man gott om tid att sikta på konventionellt vis, så man behöver egentligen inte vara någon driven hagelskytt för att klara det.

Men det finns ju gott om duktiga instruktörer som inte "dissar" i närheten; t ex i Halland på Susegården, eller åt andra hållet på Ulkeröds gård på Dal. Om man nu inte vill prata med de som är på Säve vill säga. Och om man vill lägga pengarna på en lektion. (Ulkeröd har en extremt fin bana, men den kostar därefter...)
Användarvisningsbild
lasse-a
 
Inlägg: 1055
Blev medlem: 21 jun 2018, 08:19
Ort: Västergötland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 19 mar 2019, 13:19

Det är synintrycket (ögat) som styr och när ögat ser att du ligger rätt så signalerar det att stoppa svingan men den jäkla duvan är inte kvar när haglen anländer.

För att undvika siktandet så startar man med pipan lågt och blicken utanför traphuset där duvan kommer att dyka upp sedan fokuserar man stenhårt på duvan så kommer du att ha en upphinnde sving på bössan och då upplever du som om du skjuter på väg in i duvan (jagande) och då stannar inte svingen och man kommer att skjuta snabbare.
Kom ihåg fokusen på duvan,bösspipan skall inte vara med i bilden när du jagar duvan.
Hoppas ni förstår hur jag menar.
MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Re: Blockera vänsterögat lagom mycket?

Inläggav Ålandsjanne » 15 apr 2019, 11:37

Ifjol hade jag lite problem med mitt hö öga jag har haft samma skytteglasögon i 4 år men nu har jag nytestade ögon och nytt glas och hade inte skjutit på banan sedan hösten och igår var jag på en Sportingtävling (Bara dubleer)100 duvor jag blev 3 a med 75 träffar vinnaren hade 77 träffar så jag tror det skall gå bättre nu.
Så jag rekomenderar att alla äldre skyttar kollar ögonen årligen.
MVH Ålandsjanne
Ålandsjanne
 
Inlägg: 1966
Blev medlem: 03 okt 2011, 16:16
Ort: Åland

Föregående

Återgå till Hagelskytte

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster