Skodon - förfrusna fötter

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Waaxel » 30 jan 2018, 13:43

Hej! Har under flera års tid förundrats över varför jag inte märker att mina tår blir kalla. Eftersom de alltid tinat upp igen utan tecken på fysisk skada har jag ej heller tagit problemet på allvar.

Efter att ha kommit hem från två av årets toppjaktsturer med riktigt blåa tår började jag googla på symptomen. Bara att inse, jag har varje år förfrusit mina fötter värre och värre till den grad att de idag är kalla inom minuter från att jag kliver ut genom ytterdörren.

Nu vädjar jag till den samlade expertisen för era bästa tips i jakten på den optimala utrustningen för varma fötter!

Det jag tänkt mig som måste väljas med omsorg är:
- Skor / kängor, varma som attan, viktigt att de andas bra. (ett plus om de får plats i Oac ea bindningar, ca strl 48)
- Någon typ av innersula. Ylle, hare, bäver, syntet? Varmast tänkbara.
- Eventuell innersko, vilket material lämpar sig bäst? (beroende på skorna)
- Strumpor. Handstickade eller fabriksgjorda? Hur många lager?
- Extern värmekälla. Finns det någon som lever upp till förväntningarna?

Har senaste åren kört med Muck Boot - Arctic sport, tunn strumpa i ull, handstickade raggsockar. I vinter användes även Hothands fotvärmare vilket hjälper i ca 4h sen ger de för lite värme...

Så fram med förslag bara! Allt ska ses över noga innan inköp!
Waaxel
 
Inlägg: 75
Blev medlem: 12 apr 2014, 10:33

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav hjn76 » 30 jan 2018, 16:42

Har funderat på ett par Bunny Boots alternativt Mickey boots då jag fryser lätt om fötterna... de verkar riktigt varma. Däremot väldigt tveksam på om de går att åka skidor i :D

Just nu kör jag med ett par Sorel Caribou, men de är inte heller så lämpliga för skidåkning tror jag (men jag har aldrig provat då jag inte fryser om fötterna när jag åker skidor)

Bunny boots: https://www.google.se/search?q=bunny+boots&oq=bunny+boots&aqs=chrome..69i57j0l5.4695j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Användarvisningsbild
hjn76
 
Inlägg: 602
Blev medlem: 16 aug 2006, 21:11

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Mohikanen » 30 jan 2018, 19:52

Har du kabelbindning på skidorna så är Nokian Naali en riktigt varm stövel. Den är mycket varmare (och tyngre) än Nokians andra filtstövlar.

Woolpowers ullfrote strumpor med Eskimå raggsockor (80% ull) utanpå tycker jag är en varm kombination. Har du mycket fotsvett som en annan kan jag rekommendera Bama socks (insatsstrumpor heter de på Skogma) som andra lager.

Men det är viktigt att man är varmt klädd i övrigt. Annars minskar blodcirkulationen till fötterna oavsett om man har världens varmaste skor.
alias Jamt
Användarvisningsbild
Mohikanen
 
Inlägg: 1689
Blev medlem: 11 jan 2003, 13:23
Ort: Jamtarnas land

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Mr X » 30 jan 2018, 22:47

Jörn Antifrys med näbb.

Skickat från min ONEPLUS A5010 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mr X
 
Inlägg: 1890
Blev medlem: 30 nov 2003, 22:08
Ort: Graninge. Västernorrland

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Sewen » 31 jan 2018, 00:05

Jag tror på Kamik Oslo men har inte prövat själv. Tvek på om det går att åka skidor med dock.

Har ett par eluppvärmda sulor från Thermacell som funkar bra tycker jag. Man styr värmen med mobilen. Elementen sitter mestadels framma vid tån så det borde funka. Men det absolut viktigaste för mig är att ha rejält stora stövlar/kängor för att inte frysa. Det gäller att extrasulor, tjocka sockar mm får plats utan att komprimeras.

Hoppas du hittar en bra kombo för dina stackars tår!
Sewen
 
Inlägg: 198
Blev medlem: 22 sep 2014, 13:21
Ort: Stockholm

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav toompaa_89 » 31 jan 2018, 11:38

Värmesulor, helt klart värd varenda krona. Har kört med thermacell i vinter och har vart mer än nöjd,
Slår på dom på medium värme när jag kommer till passet, håller fötterna varma hela dagen :)
Testa.
Med vänlig hälsning Tom
toompaa_89
 
Inlägg: 142
Blev medlem: 15 jan 2010, 01:36

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Waaxel » 31 jan 2018, 22:50

Tack för svaren!

Bunny/Mickey boots var helt klart någonting nytt! Intressant design med isoleringen inkapslad i gummi. Tänker mig dock att man borde bli ruggigt svettig om fötterna, någon som provat och kan uttala sig i frågan? Också speciellt att de strikt rekommenderar en enda (hyfsat tjock?) yllesocka i dem. Skulle gärna bygga ut med sulor, strumpor mm. så mycket det går :)

Nokian Naali är ju stövlar i grunden så borde väl svettas en del i dem, dessutom verkar de vara riktigt ont om dem i storlekar över 38. Fördel dock att de passar i flesta tänkbara bindningarna samtidigt som sulan ser duktigt tjock ut! Lovande med tanke på isolering från marken.

Kamik Oslo/Canuck, Sorel Caribou och liknande verkar det ju finnas en hel uppsjö av i olika fabrikat. Att hitta rätt bland alla dessa är minsann inte lätt. Kan dock tänka mig att de påminner en del om mina befintliga Muckboots som tyvärr inte räcker till i dagsläget.

Har läst mycket gott om Jörn Antifrys och generellt så föredrar jag skor med snörning. Frågan är dock vad som är så bra med dem? Att de är bra kängor eller att de är verkligt varma? Ytterligare plus är att de finns i riktigt stora storlekar, så där behöver man inte känna sig begränsad.


Thermacells värmesulor, eller andra sulor för den delen får ju generellt sett inte överväldigande goda omdömen i tester (jakttidningar och på nätet). Under vilka förutsättningar har ni använt dem? Såg att de i vissa fall tagit slut på under 2h på full effekt, eller max 5h på låg effekt. Detta räcker ju i princip bara till en halv dags aktivitet. Kan i och för sig ha med yttre förutsättningarna att göra också, upplever dock att de flesta toppjakterna sker mellan -15° och -25°. Så inget myspys i 0° å regnstänk :D
Waaxel
 
Inlägg: 75
Blev medlem: 12 apr 2014, 10:33

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Sewen » 31 jan 2018, 23:52

Har använt mina sulor, Thermacell "Nordic Flex" på åtel mest och bara under denna vinter. Även på fjället. På åteln var det bara -5 grader så har inte satt dom på riktigt prov. Vintern har varit väldigt mild i år där jag hållt till. Dock behövdes aldrig mer än medelvärme slås på. Hade nog räckt med låg också. Det var kallare på fjället men då höll jag mig i rörelse så behövde aldrig slå på dom.

Batteri kan du ju köpa till extra om du skulle behöva men tycker batteritiden räcker bra. Har du varianten med mobilapp ser du hur mycket batteri som finns kvar.
Jag ser det som att själva skon/kängan/stöveln/pjäxan står för den egentliga värmen, sulan är en komforfhöjare eller boost om man skulle behöva.

Har Sorel 1964 med uttagbart filtfoder. Inte tillräckligt varma. Kan det vara markkylan då yttersulan är rätt tunn? Har också ett par Grubs 8.5 (som dina Artic fast lite tjockare) som funkar bättre men osäker på om dom klarar långa stillasittande pass i 15-20 minusgrader. Men föreställer mig att det kommer bli prima med värmesulan i. Har inte vart så kallt i år så inte hunnit testa.

Jag föreställer mig att nästa steg upp i värme är just Kamik Oslo/Canuk eller kanske Sorel Glacier XT (listade att klara -73) men inte prövat.
https://itaboutdoor.se/sorel-glacier-xt-herr-10358.html
Sewen
 
Inlägg: 198
Blev medlem: 22 sep 2014, 13:21
Ort: Stockholm

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Arctic » 01 feb 2018, 00:26

När jag inte vill frysa stoppar jag ner fötterna i ett par Kamik Oslo. Varma är de, men jag skulle inte rekommendera dem till skidåkning. Där torde t.ex. Jörnkängan Antifrys eller Nokian Naali fungera bättre.

Det är inte heller någon höjdare att gå i Kamik Oslo. Men sitta och stå still fungerar de bra till. Har bara använt dem en jaktdag i år. Det var inte kallare än -10, men eftersom vi har haft kring nollan tidigare så räckte det för att plocka fram vinterkläderna. Frös inte det minsta... :wink:

Så länge jag rör mig fryser jag inte så lätt. Jag har åkt skidor i -30 med ett par Lundhags Alaska med samma mängd sockar som användes under septemberjakten utan att frysa om fötterna. Ska jag vara still behöver jag betydligt mer kläder för att klara mig. Det är där Kamik Oslo fungerar bra.
Arctic
 
Inlägg: 3785
Blev medlem: 27 aug 2007, 11:58
Ort: Sweden

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Mr X » 01 feb 2018, 00:57

Jag har använt Antifrys i några år nu, tror det är den relativt tjocka sulan och filtinneskon och ull strumporna som gör att fötterna hålls torra och väldigt varma.

Skickat från min ONEPLUS A5010 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mr X
 
Inlägg: 1890
Blev medlem: 30 nov 2003, 22:08
Ort: Graninge. Västernorrland

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav frontsvin » 01 feb 2018, 22:41

Jörn antifrys med den tjock filt innerskon alternativt nokian naali med filtinnersko. Helt klart det bästa jag använt både civilt och militärt i riktigt kallt väder.

Sen så rekomenderar jag dig att byta sockar ofta. Testa ha marschrutiner och byt till torra strumpor vid rast och samtidigt passa på att kontrollera tårna är mitt tips.
#Boltgunner
Användarvisningsbild
frontsvin
 
Inlägg: 397
Blev medlem: 28 jan 2008, 16:11
Ort: Vilhelmina

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Waaxel » 03 feb 2018, 19:07

Tackar för engagemanget!

Har kollat igenom alla ovan nämnda modeller och tycker nog att Jörnkängan Antifrys ser ut att vara mest allround, eventuellt Nokian Naali som närmaste konkurrent. Även om Oac Ea - bindningarna är väldigt förlåtande vad gäller skodon så skadar det ju inte med viss stabilitet i kängan.

Tänker inte låta mig begränsas ekonomiskt, istället får komforten styra helt och hållet. Funderade därmed om det går att specialbeställa Jörnkängan utifrån egna mått. Tycker mig ha läst det någonstans men hittar inte igen uppgifterna.

I dagsläget ser min idé ut som följande:
- Jörnkängan Antifrys (om jag förstått det rätt ingår tjocka filtinnerskon)
- Isolerande innersula (tips på dessa?)
- Eluppvärmd sula (de "med app" eftersom man kan se batteristatus)
- En ganska tunn yllestrumpa (ev. woolpowers eller ullmax?)
- En tjock raggsocka (har fått tips om på annat håll om handstickade strumpor i lovikkagarn så för tillfället är jag lite inne på det)

Vad tror ni? Är detta en tänkbar setup eller kommer det krävas att man går upp till strl 50 (annars 47-48) för att få plats med allt? :D
Ingenting är bestämt än och jag kommer att ge det här tid att tänkas igenom både en och två gånger innan köp.

Ps. Finns det någon nackdel med näbb på kängan?
Waaxel
 
Inlägg: 75
Blev medlem: 12 apr 2014, 10:33

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav karelsk blandning » 03 feb 2018, 20:02

Waaxel skrev:Tackar för engagemanget!

Har kollat igenom alla ovan nämnda modeller och tycker nog att Jörnkängan Antifrys ser ut att vara mest allround, eventuellt Nokian Naali som närmaste konkurrent. Även om Oac Ea - bindningarna är väldigt förlåtande vad gäller skodon så skadar det ju inte med viss stabilitet i kängan.

Tänker inte låta mig begränsas ekonomiskt, istället får komforten styra helt och hållet. Funderade därmed om det går att specialbeställa Jörnkängan utifrån egna mått. Tycker mig ha läst det någonstans men hittar inte igen uppgifterna.

I dagsläget ser min idé ut som följande:
- Jörnkängan Antifrys (om jag förstått det rätt ingår tjocka filtinnerskon)
- Isolerande innersula (tips på dessa?)
- Eluppvärmd sula (de "med app" eftersom man kan se batteristatus)
- En ganska tunn yllestrumpa (ev. woolpowers eller ullmax?)
- En tjock raggsocka (har fått tips om på annat håll om handstickade strumpor i lovikkagarn så för tillfället är jag lite inne på det)

Vad tror ni? Är detta en tänkbar setup eller kommer det krävas att man går upp till strl 50 (annars 47-48) för att få plats med allt? :D
Ingenting är bestämt än och jag kommer att ge det här tid att tänkas igenom både en och två gånger innan köp.

Ps. Finns det någon nackdel med näbb på kängan?


Köpte igår jörn anti frys och varit igång hela dagen utan att frysa om fötterna som jag brukar, ca -20 - -25 Idag där jag varit.
Mycket skönare än vinterkängorna från lundhags och märkbart lättare är dom också samt varmare.
Tror inte du ska sätta några fler sulor i dom om du ska använda el sulor i dom.
Jag tog näbb på mina vinterkängor och det passade bra på snöskorna men ser inte att det tillför nånting på vanliga kängorna mer än utseendet isf, har inte på mina vanliga kängor.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2095
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav 405 WCF » 03 feb 2018, 21:28

Har jörnkängor med näbb och dubbla innersulor.
Den ena en tovad ullsula och den andra hemgjord av vadmal.
Fryser aldrig!!
405 WCF
 
Inlägg: 4692
Blev medlem: 23 nov 2004, 18:39
Ort: Norrbotten

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Mr X » 03 feb 2018, 22:01

För skidåkning och snöskor ser jag det som en fördel med näbb, enda nackdelen är om man fastnar under någon kvist/gren när man går.
Ja, filtinneskon följer med, jag köpte ett extra par att ha som ombyte.
Tror att det räcker med extra elsula och yllesockar.

Skickat från min ONEPLUS A5010 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mr X
 
Inlägg: 1890
Blev medlem: 30 nov 2003, 22:08
Ort: Graninge. Västernorrland

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Abana » 05 feb 2018, 11:39

Jornkangor med dubbla innersulor sa att man hela tiden kan byta och hinna torka om man blivit fuktig. Alltid frusit om fötterna pa pass innan jag köpte dessa....

/Jonas
Jonas


Rem Seven .358W
Rem 700 6.5x47L
sako forester 308
tikka hirwester 6,5x55
Husq m310 AS 12x65
remington 11 cal. 20
Användarvisningsbild
Abana
 
Inlägg: 994
Blev medlem: 05 mar 2003, 16:22
Ort: Stockholm

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav malx » 05 feb 2018, 15:02

Förstörde mina tår under militärtiden och har väldigt svårt att hålla dem varma. Men endast när jag inte rör på mig så mycketl. Under toppjakten upplever jag sällan problem så länge jag håller igång. Kall brukade jag bli ibland när man stannade och fikar eller har smygit försiktigt på fågel för länge. I år gick jag dock över till Lundhags Guide expedition istället för "vanliga skidskor" (kör med BC-bindning) och nu har jag inte upplevt några problem alls, och detta i temperaturer ner till -20-25 även om de flesta turer varit kring -15. Dessa har utbytbar filtinnersko och har väldigt mycket plats (nästan för mycket) vertikalt ovanför tårna. Men som sagt, jag har sällan någon paus som är längre än 10 minuter och alltid förstärkningsplagg vid dessa. Ett par damasker är också ett måste, både för att säkerställa att man inte får in snö och blir blöt och för att de värmer fötterna.
malx
 
Inlägg: 1668
Blev medlem: 18 dec 2014, 13:07
Ort: Luleå

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Walt Slade » 05 feb 2018, 16:13

Hade jag gott ställt så blev det ett par såna här.
https://alfaoutdoor.com/shop/ski-boots/expedition/polar-a-p-s-1
Walt Slade
 
Inlägg: 288
Blev medlem: 28 feb 2017, 09:12

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav paramedic77 » 07 feb 2018, 12:12

Muckboots köra jag med när det är kallt. Kängor är gjorda för att gå och röra sig i och är inte optimala för att hålla sig varm. Sen spelar det mindre roll om man sitter och ugglar på ett pass för då kan du ha världens varmaste skor och ändå frysa till slut. Toppjakten är ju ändå en rörlig jaktform men visst... snö är ju inte så varmt. har jag hört...

Jag har provat nån billig värmesula förr och även om den inte värmde de delar som var i behov av det så funkade den rätt så bra. Har även provat handvärmare som jag slängt ner i skorna men de kräver ju syre för att hålla igång så de dog... men å andra sidan hade nog allt syrekrävande dött i mina stövlar :mrgreen:
Blaser R8 professional adj. 308w. Minox ZX 5i 2-10x45 och 6XC med Delta Stryker 4.5-30x56FFP
Remington 1100
HVA 1640 9,3x62 Aimpoint Micro H1+ Leupold VX-3 1.5-5x20, Stalon whipser magnum
HVA 648 8x57JS oborrad med öppna rm.
paramedic77
 
Inlägg: 1948
Blev medlem: 19 okt 2011, 01:28
Ort: Kristianstad

Re: Skodon - förfrusna fötter

Inläggav Waaxel » 08 feb 2018, 22:22

Tror inte att de olika "kängpjäxorna" kan erbjuda vare sig samma värme eller flexibilitet som en bra vinterkänga. Dessutom kräver det nya bindningar och i ärlighetens namn är jag mycket nöjd med de bindningar jag har i dagsläget.

Sammantaget står jag nog kvar vid jörnkängan och lutar nog allt mer mot den utan näbb.


Att välja sula/sulor är dock en riktigt knepig uppgift där elsulorna har mycket spretiga omdömen samtidigt som jag tvekar starkt till att mina fötter klarar sig utan extern värme. Har som sagt kört med hothands fotvärmare i vinter och de fungerar bra i sig. Nackdelen är att de värmer som mest i början när det inte behövs för att sedan kylas ned i takt med tårna.

Undrar fortfarande om någon känner till huruvida det går att måttbeställa Jörnkängan? I sådana fall skulle man ju kunna köpa in t.ex. elsula och filtsula och mäta fötterna med dessa inkluderade.
Waaxel
 
Inlägg: 75
Blev medlem: 12 apr 2014, 10:33

Nästa

Återgå till Jaktutrustning och tillbehör

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst