Injagning älghund funderingar...

Moderatorer: Fritz Kraut, taxen

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Knorken » 30 jul 2018, 18:06

Min jämte står i hundgård kanske 10ggr per år, övrig tid så är han alltid inne eller fastbunden på gården, alternativt lös på gården.. Men i skogen sadlar han om helt o hållet och jagar fullt ut, sök, skalltider osv
Jag tror, som det redan skrivits, att jaktlusten är svår att leka bort..
Däremot kan jag säga att nästa hund kommer bli lite mer hundgårdshund, just för att inte bygga så starka känslor till hunden.
Blaser R93 8x57js Kahles Helia 5 1-5x24 Stalon Victor
Husqvarna 146 9,3x57 Vortex crossfire II 1-4x24i
Husqvarna M96 6,5x55
Suhl 12/70
Användarvisningsbild
Knorken
 
Inlägg: 2386
Blev medlem: 13 dec 2011, 15:21
Ort: Västernorrland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Myran1 » 04 aug 2018, 10:44

karelsk blandning skrev:
Myran1 skrev:
karelsk blandning skrev:Efter hunden är injagad ser iaf jag inget problem att släppa två hundar tillsammans om dom jagar med varandra.
Mycket tid i skogen och sen se vad som händer, åt vissa hundar är det kanske viktigare att få skjuta någon älg än att vänta på det perfekta jobbet innan det kommer till ett avslut.

Få se om inte pek snart kommer med några riktigt bra tips om injagning av älghundar.


För dig är det säkert inget större problem med att jaga med två injagade hundar samtidigt men för de andra hundförarna i din närhet blir det inte lika kul för då dina hundar snor ståndet och skickar iväg älgen för dem. För det är oftast det som händer då det kommer in en annan hund på ståndskallet. Om det nu inte blir ännu värre ett hundslagsmål med skador som följd! För hundar som är van att skälla med en kompis sticker med stor säkerhet även på främmande hundars stånd!Har du testat att jaga med två hundar samtidigt när du vet det?

Mina hundar har ännu aldrig farit till någon annan hund som skäller och dom har endast kommit ihop en gång med varann under jakt och då var bägge hundarna våra egna.
Fast dom har passerat varandra ibland på under 200m så har dom inte sprungit in på andras stånd, men det har hänt flera gånger att det kommit hundar till mina däremot och ibland har mina lämnat och ibland fortsatt skälla.


Självklart har jag jagat med två till och med tre samtidigt! Fast det var länge sedan vi slutade med det. Oftast tycker jag det drar iväg då hund två hakar på. Men visst har du rätt i att det inte blir alla hundar som
stjäl främmande hundars ståndskall om än det jagat ihop med andra men risken ökar och det räcker för mig. Sen så har jag tron att älghundar inte är sämre på att lära sig olater om det skjuts älg på "fel" sätt än en stående fågelhund och hur många erfarna fågeljägare skjuter fågeln då hunden kör fågel hej vilt oavsett hur gammal hunden är? Tyvärr så är det ju stört omöjligt att det inte kommer att hända förr eller senare
med en älghund!
Myran1
 
Inlägg: 3315
Blev medlem: 25 maj 2005, 20:46
Ort: Luleå

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav magbl » 10 aug 2018, 16:16

Nu framgår det inte vad jag kan se vad det är för ras på älghunden du köpt, lika lite vilka styrkor och svagheter föräldrarna besitter.
Antar att du köpt en jämte eller gråhund men om du som jag har laika kan ju injagningen skilja sig en del. Jag har blivit lärd från första laikan att det är viktigt att få vält 'rätt' vilt tidigt så de får belöning ganska snabbt, annars är det lätt hänt att de tröttnar på älgen och istället skäller annat lättare vilt. För mig har det funkat bra.
Medan många med jämthundar o gråhundar kan fila på perfektionen medan hundarna torrskäller timma in o timma ut o aldrig tröttnar.
Injagning är ju också så mycket mer, det handlar om att befästa o utveckla olika sidor av hundens egenskaper, tex vill man få bättre spår/slag-egenskaper eller mer vindsök. Ska man köra mycket eftersök o vill säkerställa att det funkar bra?
Några grundregler är oavsett, träna o nöt grundlydnad, även under första jaktsäsongen då du tycker det funkar bra. Nästa år med mer självförtroende är det inte alls säkert det funkar...
Skjut det djur du tänkt prägla hunden på, men låt den få jobba för det, dvs skälla en stund o gärna minst en inkallning/kontakt.
Befäst de egenskaper du vill förbättra/stärka o mildra de egenskaper du vill dämpa.
Många hundar i de grå raserna är ju så genetiskt programmerade att du inte kan påverka så mycket alls mer än grundlydnad, det är min syn. Laikorna är lite lättare att prägla - men samtidigt mycket lättare att förstöra...

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
9,3x62 är allt som behövs
Laika, Laika, Laika och Wachtel
magbl
 
Inlägg: 522
Blev medlem: 05 mar 2013, 01:04
Ort: Västsverige

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav KalleT » 10 aug 2018, 19:39

Jwestinarn skrev:Min jämte står i hundgård kanske 10ggr per år, övrig tid så är han alltid inne eller fastbunden på gården, alternativt lös på gården.. Men i skogen sadlar han om helt o hållet och jagar fullt ut, sök, skalltider osv
Jag tror, som det redan skrivits, att jaktlusten är svår att leka bort..
Däremot kan jag säga att nästa hund kommer bli lite mer hundgårdshund, just för att inte bygga så starka känslor till hunden.


vad menar du med att inte bygga så starka känslor till hunden,litar hunden på husse så jagar ni tillsammans,då får man en bra jakthund,har dom inget eller lite socialisering då får man en hund som ingen annan kan fånga in om man behöver hjälp,mer som en vildhund,den kommer garanterat inte jaga bättre än jaktlusten som han har i sig,du skapar hunden som du vill ha och får den hund du förtjänar,söker blir inte sämre bara för man umgås med hunden,då måste jag ta bort mina hundar som jag har nu,för jag umgås jämt med dom,sitter i hundgård på dagarna,inne på nätterna,dom avgudar mig,å söker på hanen,de e inte litet,snarare åt andra hållet eller så e jaktmarkerna för små
Medlem i N.T.K
Blaser R8 Sucess 308 A-Tec Hertz 150
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2153
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav HuggyBear » 10 aug 2018, 19:43

Så om vi sammanfattar tråden så här långt bör det bästa resultatet bli om birk nu jaga in med den både själv å med en äldre hunn samtidigt. Skjuta skenälgar å endast på ståndskall samtidigt. Han bör både sitta still å vänta att hunn kommer tillbaka efter sökrunda å röra sig själv sakta framåt samtidigt. Ha hunn mestadels både i hunngård å inne med familjen samtidigt... Ja helt sonika göra allt som 2 eller fler ha en annan inställning/erfarenhet till, samtidigt! Då jävlar måste de bara bli minst en Nordisk trippeldrippelchampinjonhunn av de lilla livet :lol:
Hva 146 9,3x57 KKC
Tikka M65 6,5x55 KKC
CZ 455 Varmint 22 lr KKC Vortex 6-24
Merkel 961L 8×57JRS-8x57JRS/20 Trijicon 1-6
Merkel 32 12-12/7×57R Trijicon 1,25-4
Winchester SX3 12/89
Walther LGR luftgevär 4,5mm
Användarvisningsbild
HuggyBear
 
Inlägg: 5837
Blev medlem: 28 dec 2008, 22:32
Ort: Västra Hälsingland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Gnist » 11 aug 2018, 09:50

Det är aldrig något negativt med bra kontakt och bra band mellan förare och hund. Vissa tror att det inverkar negativt på jaktlusten, men så är det Inte. Brister den, så hade den brustit även om hunden inte haft ett normalt vardagsliv som vilken hund som helst. Bara lall att man ska se hunden enbart som ett verktyg i jakten. Hundar är flockdjur och mår bäst av att få vara med i den mån man kan ha dem med och de mår också bäst av att aktiveras som vanliga hundar. Vilket inte heller inverkar negativt på jaktlusten oavsett vad en del inbillar sig.

Min tanthund här på bilden till höger älskar sin matte, matte älskar henne och behandlar henne som vilken annan hund som helst när det kommer till att vara med, gosa i soffan och diverse hundliga aktiviteter och kontaktövningar, men likt förbannat är hon en komplett jaktidiot och hade vi inte haft den goda kontakten vi har due to allt vi gör tillsammans i vardagen, så hade hon inte varit en rolig hund att jaga med..
Bild
___________________________
♫♪♪♫♪♪ It's not just something you take ♫♪♪ It's given ♫♪♪♫♪♪
Användarvisningsbild
Gnist
 
Inlägg: 7873
Blev medlem: 31 jul 2007, 15:33
Ort: Västernorrland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav polkagrisgubben » 11 aug 2018, 11:31

Väldigt kloka ord Gnist!Skriver under med glädje-om jag får...
polkagrisgubben
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 29 okt 2004, 15:45

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav börje » 11 aug 2018, 11:33

Kan bara hålla med till fullo.
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija(Rip)
Grållorna Körttilakian Ella (RIP), Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza Fi USH & Fi JCH
Vähäsalon Penni (RIP)
"Favve" Åbackens Bootsie (Hilla)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 60031
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav birk0323 » 09 okt 2018, 21:44

Min lille filosof får följa med i alla möjliga sammanhang, här har vi varit och kollat av några vindfällen. Han åker med i både traktor och på atv. En bra kompis helt klart, rent jaktligt oskriven men han har skällt några skall på en nyfiken ekorre :D Bild
You should not use a cartridge that does the job when everything goes right, you need one that works when everything goes wrong.” citat Bob Hagel.
Användarvisningsbild
birk0323
 
Inlägg: 7090
Blev medlem: 29 dec 2001, 23:31
Ort: Sundsvall

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Pek » 10 okt 2018, 07:02

karelsk blandning skrev:Efter hunden är injagad ser iaf jag inget problem att släppa två hundar tillsammans om dom jagar med varandra.
Mycket tid i skogen och sen se vad som händer, åt vissa hundar är det kanske viktigare att få skjuta någon älg än att vänta på det perfekta jobbet innan det kommer till ett avslut.

Få se om inte pek snart kommer med några riktigt bra tips om injagning av älghundar.


Kan inte låta bli att le inombords o känna mig lite hedrad av att bli såhär omnämnd.

Det verkar som om ni vill ha lite goda råd. Efter att ha läst tråden tycker jag man har missat en viktig del och det är eftersöksträningen. Många älghundsförare jagar in enligt de goda förslagen i tråden och tror automatiskt att hunden blir bra på eftersök. Tyvärr är det ju inte så.

Sedan insisterar jag på att ingen hund, särskillt en älghund är särskilt användbar om den packjagar.
Sauer 202, 30-06
Heckler & koch 770, 308w
Sauer & Sohn 3000, Ekenföhre, 16/70, 16/70 7x65R
Beretta 682, 12/70
Franchi 48AL, 12/70
Pek
 
Inlägg: 1887
Blev medlem: 29 mar 2011, 23:02

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav rajonbh » 10 okt 2018, 08:38

Finns inte mycket som är så tråkigt som en hund som springer dit det skäller.. Och det är väl den största risken med att släppa flera hundar, att de lär sig att skäller det någonstans så finns det älg där.

För egen del kan jag inte komma på en enda situation där jag skulle vilja släppa ihop flera hundar. Det betyder väl att hunden inte klarar av det den ska göra?
Och behöver hunden stöd och uppmuntran är det flockledaren (dvs jag) som ska ge det.
Självförtroende och självständighet bygger man upp själv med hunden.
Användarvisningsbild
rajonbh
 
Inlägg: 735
Blev medlem: 10 nov 2008, 10:38
Ort: Småland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav VÄSTILA » 13 okt 2018, 15:01

rajonbh skrev:Finns inte mycket som är så tråkigt som en hund som springer dit det skäller.. Och det är väl den största risken med att släppa flera hundar, att de lär sig att skäller det någonstans så finns det älg där.

För egen del kan jag inte komma på en enda situation där jag skulle vilja släppa ihop flera hundar. Det betyder väl att hunden inte klarar av det den ska göra?
Och behöver hunden stöd och uppmuntran är det flockledaren (dvs jag) som ska ge det.
Självförtroende och självständighet bygger man upp själv med hunden.


Håller med, ser ingen mening med det. De hundar jag sett få denna ”hjälp” söker upp andra hundars ståndskall och det är ett otyg.
Jämthundar och Alpländare.
VÄSTILA
 
Inlägg: 711
Blev medlem: 18 jan 2016, 01:55
Ort: Halland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Knorken » 13 okt 2018, 15:41

VÄSTILA skrev:
rajonbh skrev:Finns inte mycket som är så tråkigt som en hund som springer dit det skäller.. Och det är väl den största risken med att släppa flera hundar, att de lär sig att skäller det någonstans så finns det älg där.

För egen del kan jag inte komma på en enda situation där jag skulle vilja släppa ihop flera hundar. Det betyder väl att hunden inte klarar av det den ska göra?
Och behöver hunden stöd och uppmuntran är det flockledaren (dvs jag) som ska ge det.
Självförtroende och självständighet bygger man upp själv med hunden.


Håller med, ser ingen mening med det. De hundar jag sett få denna ”hjälp” söker upp andra hundars ståndskall och det är ett otyg.

Instämmer. Detta kan förstöra en jaktdag rejält..
Blaser R93 8x57js Kahles Helia 5 1-5x24 Stalon Victor
Husqvarna 146 9,3x57 Vortex crossfire II 1-4x24i
Husqvarna M96 6,5x55
Suhl 12/70
Användarvisningsbild
Knorken
 
Inlägg: 2386
Blev medlem: 13 dec 2011, 15:21
Ort: Västernorrland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav VÄSTILA » 16 okt 2018, 17:28

birk0323 skrev:Min lille filosof får följa med i alla möjliga sammanhang, här har vi varit och kollat av några vindfällen. Han åker med i både traktor och på atv. En bra kompis helt klart, rent jaktligt oskriven men han har skällt några skall på en nyfiken ekorre :D Bild


Härlig tid :D
Jämthundar och Alpländare.
VÄSTILA
 
Inlägg: 711
Blev medlem: 18 jan 2016, 01:55
Ort: Halland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav birk0323 » 17 okt 2018, 21:34

Ena dagen när Storen skulle med i jakten lyckades de på något vis kollra bort mig och drog ut i all världens fart och till skogs. Den äldre hunden snabbare och lillen efter. Jag testade att genskjuta med bilen längs skogsbilvägen här bortanför och mycket riktigt kom den ene äldre av dem ut där men någon liten var då inte med. For tillbaka hem, klev ur bilen och får höra ett jämrande utan dess like kanske 100 meter bort in i skogen. Han ylade rakt ut, så jag tog och ropade och han kom tillbaka, glad som tusan vid återseendet... jag låtsades som ingenting hade hänt, berömde och liksom "har du varit en sväng du"...

Märker ingen skillnad på lillen när vi går i skogen osv, tänkte han blev rädd av händelsen men det verkar inte ha satt sig utan blåst av bara.
You should not use a cartridge that does the job when everything goes right, you need one that works when everything goes wrong.” citat Bob Hagel.
Användarvisningsbild
birk0323
 
Inlägg: 7090
Blev medlem: 29 dec 2001, 23:31
Ort: Sundsvall

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav VÄSTILA » 18 okt 2018, 06:41

birk0323 skrev:Ena dagen när Storen skulle med i jakten lyckades de på något vis kollra bort mig och drog ut i all världens fart och till skogs. Den äldre hunden snabbare och lillen efter. Jag testade att genskjuta med bilen längs skogsbilvägen här bortanför och mycket riktigt kom den ene äldre av dem ut där men någon liten var då inte med. For tillbaka hem, klev ur bilen och får höra ett jämrande utan dess like kanske 100 meter bort in i skogen. Han ylade rakt ut, så jag tog och ropade och han kom tillbaka, glad som tusan vid återseendet... jag låtsades som ingenting hade hänt, berömde och liksom "har du varit en sväng du"...

Märker ingen skillnad på lillen när vi går i skogen osv, tänkte han blev rädd av händelsen men det verkar inte ha satt sig utan blåst av bara.


Ingen fara den korta stunden. I hundens huvud så hittade han dig. Det man kan göra om hunden dröjer att komma och man tex måste lämna platsen är att lägga jackan.
Jämthundar och Alpländare.
VÄSTILA
 
Inlägg: 711
Blev medlem: 18 jan 2016, 01:55
Ort: Halland

Föregående

Återgå till Hundar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster