Injagning älghund funderingar...

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Jwestinarn » 30 jul 2018, 18:06

Min jämte står i hundgård kanske 10ggr per år, övrig tid så är han alltid inne eller fastbunden på gården, alternativt lös på gården.. Men i skogen sadlar han om helt o hållet och jagar fullt ut, sök, skalltider osv
Jag tror, som det redan skrivits, att jaktlusten är svår att leka bort..
Däremot kan jag säga att nästa hund kommer bli lite mer hundgårdshund, just för att inte bygga så starka känslor till hunden.
Användarvisningsbild
Jwestinarn
 
Inlägg: 1977
Blev medlem: 13 dec 2011, 15:21
Ort: Norrland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Myran1 » 04 aug 2018, 10:44

karelsk blandning skrev:
Myran1 skrev:
karelsk blandning skrev:Efter hunden är injagad ser iaf jag inget problem att släppa två hundar tillsammans om dom jagar med varandra.
Mycket tid i skogen och sen se vad som händer, åt vissa hundar är det kanske viktigare att få skjuta någon älg än att vänta på det perfekta jobbet innan det kommer till ett avslut.

Få se om inte pek snart kommer med några riktigt bra tips om injagning av älghundar.


För dig är det säkert inget större problem med att jaga med två injagade hundar samtidigt men för de andra hundförarna i din närhet blir det inte lika kul för då dina hundar snor ståndet och skickar iväg älgen för dem. För det är oftast det som händer då det kommer in en annan hund på ståndskallet. Om det nu inte blir ännu värre ett hundslagsmål med skador som följd! För hundar som är van att skälla med en kompis sticker med stor säkerhet även på främmande hundars stånd!Har du testat att jaga med två hundar samtidigt när du vet det?

Mina hundar har ännu aldrig farit till någon annan hund som skäller och dom har endast kommit ihop en gång med varann under jakt och då var bägge hundarna våra egna.
Fast dom har passerat varandra ibland på under 200m så har dom inte sprungit in på andras stånd, men det har hänt flera gånger att det kommit hundar till mina däremot och ibland har mina lämnat och ibland fortsatt skälla.


Självklart har jag jagat med två till och med tre samtidigt! Fast det var länge sedan vi slutade med det. Oftast tycker jag det drar iväg då hund två hakar på. Men visst har du rätt i att det inte blir alla hundar som
stjäl främmande hundars ståndskall om än det jagat ihop med andra men risken ökar och det räcker för mig. Sen så har jag tron att älghundar inte är sämre på att lära sig olater om det skjuts älg på "fel" sätt än en stående fågelhund och hur många erfarna fågeljägare skjuter fågeln då hunden kör fågel hej vilt oavsett hur gammal hunden är? Tyvärr så är det ju stört omöjligt att det inte kommer att hända förr eller senare
med en älghund!
Myran1
 
Inlägg: 3096
Blev medlem: 25 maj 2005, 20:46
Ort: Luleå

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav magbl » 10 aug 2018, 16:16

Nu framgår det inte vad jag kan se vad det är för ras på älghunden du köpt, lika lite vilka styrkor och svagheter föräldrarna besitter.
Antar att du köpt en jämte eller gråhund men om du som jag har laika kan ju injagningen skilja sig en del. Jag har blivit lärd från första laikan att det är viktigt att få vält 'rätt' vilt tidigt så de får belöning ganska snabbt, annars är det lätt hänt att de tröttnar på älgen och istället skäller annat lättare vilt. För mig har det funkat bra.
Medan många med jämthundar o gråhundar kan fila på perfektionen medan hundarna torrskäller timma in o timma ut o aldrig tröttnar.
Injagning är ju också så mycket mer, det handlar om att befästa o utveckla olika sidor av hundens egenskaper, tex vill man få bättre spår/slag-egenskaper eller mer vindsök. Ska man köra mycket eftersök o vill säkerställa att det funkar bra?
Några grundregler är oavsett, träna o nöt grundlydnad, även under första jaktsäsongen då du tycker det funkar bra. Nästa år med mer självförtroende är det inte alls säkert det funkar...
Skjut det djur du tänkt prägla hunden på, men låt den få jobba för det, dvs skälla en stund o gärna minst en inkallning/kontakt.
Befäst de egenskaper du vill förbättra/stärka o mildra de egenskaper du vill dämpa.
Många hundar i de grå raserna är ju så genetiskt programmerade att du inte kan påverka så mycket alls mer än grundlydnad, det är min syn. Laikorna är lite lättare att prägla - men samtidigt mycket lättare att förstöra...

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
9,3x62, 8x57JS, 30-06, 308w, 7x57R, 22lr, 12
Jämte, Västlaika, Wachtel
magbl
 
Inlägg: 496
Blev medlem: 05 mar 2013, 01:04
Ort: Västsverige

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav KalleT » 10 aug 2018, 19:39

Jwestinarn skrev:Min jämte står i hundgård kanske 10ggr per år, övrig tid så är han alltid inne eller fastbunden på gården, alternativt lös på gården.. Men i skogen sadlar han om helt o hållet och jagar fullt ut, sök, skalltider osv
Jag tror, som det redan skrivits, att jaktlusten är svår att leka bort..
Däremot kan jag säga att nästa hund kommer bli lite mer hundgårdshund, just för att inte bygga så starka känslor till hunden.


vad menar du med att inte bygga så starka känslor till hunden,litar hunden på husse så jagar ni tillsammans,då får man en bra jakthund,har dom inget eller lite socialisering då får man en hund som ingen annan kan fånga in om man behöver hjälp,mer som en vildhund,den kommer garanterat inte jaga bättre än jaktlusten som han har i sig,du skapar hunden som du vill ha och får den hund du förtjänar,söker blir inte sämre bara för man umgås med hunden,då måste jag ta bort mina hundar som jag har nu,för jag umgås jämt med dom,sitter i hundgård på dagarna,inne på nätterna,dom avgudar mig,å söker på hanen,de e inte litet,snarare åt andra hållet eller så e jaktmarkerna för små
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z6i 1-6-24 RM 4i
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 1901
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav HuggyBear » 10 aug 2018, 19:43

Så om vi sammanfattar tråden så här långt bör det bästa resultatet bli om birk nu jaga in med den både själv å med en äldre hunn samtidigt. Skjuta skenälgar å endast på ståndskall samtidigt. Han bör både sitta still å vänta att hunn kommer tillbaka efter sökrunda å röra sig själv sakta framåt samtidigt. Ha hunn mestadels både i hunngård å inne med familjen samtidigt... Ja helt sonika göra allt som 2 eller fler ha en annan inställning/erfarenhet till, samtidigt! Då jävlar måste de bara bli minst en Nordisk trippeldrippelchampinjonhunn av de lilla livet :lol:
När vintern är slut så äre bara lite vår å sommar sen äre äntligen höst igen... :D
Användarvisningsbild
HuggyBear
 
Inlägg: 4741
Blev medlem: 28 dec 2008, 22:32
Ort: Västra Hälsingland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav Gnist » 11 aug 2018, 09:50

Det är aldrig något negativt med bra kontakt och bra band mellan förare och hund. Vissa tror att det inverkar negativt på jaktlusten, men så är det Inte. Brister den, så hade den brustit även om hunden inte haft ett normalt vardagsliv som vilken hund som helst. Bara lall att man ska se hunden enbart som ett verktyg i jakten. Hundar är flockdjur och mår bäst av att få vara med i den mån man kan ha dem med och de mår också bäst av att aktiveras som vanliga hundar. Vilket inte heller inverkar negativt på jaktlusten oavsett vad en del inbillar sig.

Min tanthund här på bilden till höger älskar sin matte, matte älskar henne och behandlar henne som vilken annan hund som helst när det kommer till att vara med, gosa i soffan och diverse hundliga aktiviteter och kontaktövningar, men likt förbannat är hon en komplett jaktidiot och hade vi inte haft den goda kontakten vi har due to allt vi gör tillsammans i vardagen, så hade hon inte varit en rolig hund att jaga med..
Bild
___________________________
♫♪♪♫♪♪ It's not just something you take ♫♪♪ It's given ♫♪♪♫♪♪
Användarvisningsbild
Gnist
 
Inlägg: 7796
Blev medlem: 31 jul 2007, 15:33
Ort: Västernorrland

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav polkagrisgubben » 11 aug 2018, 11:31

Väldigt kloka ord Gnist!Skriver under med glädje-om jag får...
polkagrisgubben
 
Inlägg: 1174
Blev medlem: 29 okt 2004, 15:45

Re: Injagning älghund funderingar...

Inläggav börje » 11 aug 2018, 11:33

Kan bara hålla med till fullo.
Jakt är livet
Våga Vägra Varg!!
Finnstövaren Kempin Maija
Grållorna Körttilakian Ella, Karpaasin Marta o Karpaasin Zazza
Vähäsalon Penni (RIP)
Ordförande i Gnist´s beundrarskara
Ät inte den gula snön!
Wåga Wägra Hen
Användarvisningsbild
börje
 
Inlägg: 50777
Blev medlem: 16 aug 2004, 02:04
Ort: Finland, West Coast

Föregående

Återgå till Hundar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: turbo87 och 1 gäst