Sida 1 av 1

Ärthalm till vilt

InläggPostat: 25 jan 2019, 20:06
av win307
I spåren av torkan i somras tog vi reda på all ärthalm vi kunde komma över.Idag ställde jag ut en halvdålig storbal till i första hand grisarna då jag inte fått tummen ur arslet och gjort i ordning åteln.Det är ganska mycket ärter kvar i halmen.Det tog kanske 30 min innan doven var där och knaprade på balen.Någon som provat samma sak?Gillar djuren halmen oisf vilka?Tacksam för synpunkter.

Re: Ärthalm till vilt

InläggPostat: 26 jan 2019, 11:04
av Canta
Kör varje år med lite helsäd av ärtor dvs torkade ute under tak innan baljorna spricker upp. Blir lätt att hantera på vintern dvs ett jobb för grepen.
Normalt borde väl grisarna gilla halvrutten ärthalm bäst. Hos mig mest harar faktiskt men beroende på var man lägger ut såklart.

Iaf så är ärtor proteinrikt o ärtkross till tamgris är en uråldrig metod. Finns det ärtor kvar i halmen då lär hjortarna kunna vara på hugget, egentligen alla djur. Gissar ändå att en morgon när man kommer ut har grisgänget haft fest under natten o allt är borta. Förutsätter kanske att man placerar balen invid skog o att det finns grisar på i trakten såklart.

Re: Ärthalm till vilt

InläggPostat: 26 jan 2019, 12:57
av win307
Grisarna finns där.Dom gillar ju att böka så det borde bli bättre ju mer dom sprider ut det.Har en ensilagebal till doven 200m därifrån,blir intressant att se vilken dom föredrar.Ska ut nu och titta vad som har hänt under natten.

Re: Ärthalm till vilt

InläggPostat: 03 feb 2019, 18:17
av Matts
Nu är det mesta viltet tacksamma för någon form av utfodring. Här är det 4dm snö och ganska kallt så utfodra vad ni har, ärthalm , hö eller ensilage allt är tacksamt för viltet.

Re: Ärthalm till vilt

InläggPostat: 04 feb 2019, 19:04
av win307
Ett gäng dov var där och smaskade med god aptit.Har tydligen varit och ätit ur foderhäcken till kossorna oxå.Ska fälla några aspar till helgen,det brukar vara poppis bland de flesta djur. 4 dm snö som sagt,klövdjur har det svårt nu.

Re: Ärthalm till vilt

InläggPostat: 05 feb 2019, 09:26
av Ingvar
Matts skrev:Nu är det mesta viltet tacksamma för någon form av utfodring.
Här är det 4dm snö och ganska kallt så utfodra vad ni har, ärthalm , hö eller ensilage allt är tacksamt för viltet.


Här är det ca 3dm snö och nu har rådjuren hittat viltfodret i "skogskanten" (annan kommun)
- via Tapatalk

Re: Ärthalm till vilt

InläggPostat: 15 feb 2019, 00:30
av win307
Nu har snön smält bort igen,det var en kort vinter.Då hitta grisarna ärthalmen,från ena dagen en storbal till nästa då den låg utspridd i hela hagen.Sugga med 7 små kultingar och 2 bruna.Dom har terroriserat föräldrarnas och grannarnas fågelstugor under snöperioden men har nu lockats av tjärlukten och ärthalmen.Den fällda aspen ligger dock orörd,det brukar annars vara poppis men vintern är ju inte slut än.Höstvetet tittar upp genom snön(isen) som är kvar och doven har börjat visa sig igen.Såg 40-50 dov där vi ska jaga på lördag,allting är som vanligt igen... :wink: