Viltåkrar och viltåtgärder 2017

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Re: Viltåkrar och viltåtgärder 2017

Inläggav Waidmanns_Heil » 12 aug 2019, 22:46

Hur går det Harvner, har du lagt ner viltåkrarna och flyttat in till staden?
Hjälp till att bevara vargen - ta den till en konservator.

Hör ett hundskall, en tidig höstmorgon klinga. Har du sorger nog - har du den stunden inga!
http://www.dengodajorden.se
Användarvisningsbild
Waidmanns_Heil
 
Inlägg: 4731
Blev medlem: 02 sep 2011, 12:15
Ort: Tassemarker

Re: Viltåkrar och viltåtgärder 2017

Inläggav Canta » 22 okt 2019, 20:10

Bild

Slår ett slag för getärt. Rätt bortglömd gröda men super till viltåker. Rådjur, harar o älgar står ofta ute i åkern. Fasaner trivs jättebra för ger både skydd o föda. När baljorna spricker upp då proppat av mindre fåglar också. Lär vara svår att få till men går det inte ett år då kanske nästa år. Det fina i sammanhanget är att när man väl fått till groning o uppväxt då är den mer eller mindre evig. Åkern på bild ovan är närmare 20 år nu o ingen grejat med den. Getärten sprider sig underifrån dvs genom utskott som poppar upp. Därför kan en odling se ut som frostvissen men samtidigt kommer nytt grönt upp. Evighetsmaskin. Om man är inne på vinterfoder borde man kunna bärga skörd på sensommaren o sen placera torrt. Ungefär som ärthö alltså.

http://www.olssonsfro.se/db_img/file/Vi ... _guppl.pdf Getärt (Galega orientalis)flerårig. Synnerligen tålig och långlivad baljväxt. Uthållig proteinrik gröda med god resistens mot sjukdomar. Ger både foder och skydd åt viltet. Getärt är en utomdentligt bra nektar och pollenväxt, i klass med honungsört. Getärt har djupgående rötter och ett löst växtsätt. Passar bäst på luckra och väldränerade jordar. Svåretab-lerad eftersom fröet gror långsamt och växtsättet ger dålig konkurrensförmåga mot ogräs. Köldtålig, men kan utvintra pga av isbränna eller om plantorna är för dåligt etablerade och späda. Ofta stor andel hår-da frön i utsädet. Viktig med god tillgång på fukt vid sådden. Sås vår- försommar på 1–2 cm sådjup. Utsädesmängd i monokul-tur 30–40 kg/ha eller i blandningar med 8–12 kg/ha getärt och 10 kg timotej eller ängssvingel. användning av bakteriekultur är att rekommendera
Användarvisningsbild
Canta
 
Inlägg: 7758
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Re: Viltåkrar och viltåtgärder 2017

Inläggav z_bumbi » 25 okt 2019, 08:51

Jag har ingen mark att testa på men jag funderade tidigare på att ha getärt som bas och sen utnyttja kvävet för andra växter. Antingen ettåriga typ betor, rovor, solroser, säd eller fleråriga i blandningar.
z_bumbi
 
Inlägg: 141
Blev medlem: 05 maj 2011, 15:03

Föregående

Återgå till Viltvård

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster