Torka kött

Dela med er av era kulinariska upplevelser

Moderatorer: taxen, Fritz Kraut

Re: Torka kött

Inläggav Tomas Johansson » 17 mar 2016, 12:15

Nu är 5 st älghjärtan lagd i saltlag. På söndag hänger jag ut årets torkkött!
Blev mindre än jag brukar hänga, men det finns kvar från förra året.
J Tuike Salon Ina -11
Jämtmyrens Jazza -15
Är man full så går det över, men om man är dum går det aldrig över...
Användarvisningsbild
Tomas Johansson
 
Inlägg: 1600
Blev medlem: 23 jul 2008, 21:41
Ort: Kalix

Re: Torka kött

Inläggav Canta » 31 mar 2016, 13:24

Nu skördetid ....
Brungris > testad, fryst 2 mån > utvalda delar med insprängt fett > balja med saltat vatten 9 % / 3 dygn > hänga upp på nyårsafton under utetak > ta ner efter 3 mån > 2 tim enrisrök > klart ..... betyg = bästa recept all over ... :D
Förvaras i vakumpåse fryst eller färskt. Kan bli torrt om man slarvar ...dvs. inte äter upp snart nog. Kan bli svårt då kvinnofolk inte tycks lita på vildsvin (eller husbonden :) ) och ingen hjälp (hot) därifrån ........ :o


Bild
Användarvisningsbild
Canta
 
Inlägg: 7691
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 31 mar 2016, 17:15

Ser gott ut det där! :D
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38094
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Claes J » 04 apr 2016, 08:04

ja då var det torkat i 3.5 veckor blev bra :D hur förvarar ni ert torkkött?
"Det är omöjligt att vinna en diskussion med en idiot, först drar han ner dig till sin nivå och där utklassar han dig med sin erfarenhet"
Claes J
 
Inlägg: 1034
Blev medlem: 04 jan 2003, 20:13
Ort: Borlänge

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 04 apr 2016, 08:31

Vakuumförpackat i frysen o tar fram efter hand. :D
Torkat kött klarar sig länge även om det ligger bara i kylen.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38094
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav KalleT » 04 apr 2016, 12:19

ere nån som vill sälja en skvätt framåt älgjakten så e ja spekulant då jag inte har möjlighet å torka själv
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser R8 Sucess 308
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2101
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Torka kött

Inläggav Tomas Johansson » 15 mar 2017, 13:50

Jaha, då var årets kött ute för torkning!
DSC_0157 (Small).JPG
Du har inte de rättigheter som krävs för att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
J Tuike Salon Ina -11
Jämtmyrens Jazza -15
Är man full så går det över, men om man är dum går det aldrig över...
Användarvisningsbild
Tomas Johansson
 
Inlägg: 1600
Blev medlem: 23 jul 2008, 21:41
Ort: Kalix

Re: Torka kött

Inläggav KalleT » 09 apr 2018, 12:14

Tänkte ge mig på å torka eget,hur gör jag,e lite många sidor å läsa igenom

är det bara att torrsalta i ca 3 dagar och skära i bitar eller skär jag först bitar ca 4*4 cm å sen salt å in i buren?
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser R8 Sucess 308
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2101
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Torka kött

Inläggav karelsk blandning » 09 apr 2018, 12:26

KalleT skrev:Tänkte ge mig på å torka eget,hur gör jag,e lite många sidor å läsa igenom

är det bara att torrsalta i ca 3 dagar och skära i bitar eller skär jag först bitar ca 4*4 cm å sen salt å in i buren?



Skär först salta sen, jag brukar torr salta ca 12 timmar men det beror hur mycket salt man sätter.
Mitt kött är färdigt det mesta men jag funderar om jag inte skulle hänga ut lite till.

Har testat att torka skinka i år så det blir spännande testa.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2345
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten

Re: Torka kött

Inläggav KalleT » 09 apr 2018, 12:29

karelsk blandning skrev:
KalleT skrev:Tänkte ge mig på å torka eget,hur gör jag,e lite många sidor å läsa igenom

är det bara att torrsalta i ca 3 dagar och skära i bitar eller skär jag först bitar ca 4*4 cm å sen salt å in i buren?



Skär först salta sen, jag brukar torr salta ca 12 timmar men det beror hur mycket salt man sätter.
Mitt kött är färdigt det mesta men jag funderar om jag inte skulle hänga ut lite till.

Har testat att torka skinka i år så det blir spännande testa.


om ja ska torka vildsvin också gör man samma då? salta å ut? kan man röka lite när det är torrt?
hur mkt salt ska jag använda,kan man bara slå salt i en hink/balja sen kött salt kött osv eller ska det vara en viss mängd? måste det vara tryck på köttet när det ligger i saltet för att få ur vätskan? kan jag torka vilket kött som helst
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser R8 Sucess 308
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2101
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Torka kött

Inläggav karelsk blandning » 09 apr 2018, 12:52

Jag sätter salt socker och kött som jag varvar mellan i en back typ sen röker några timmar före jag hänger ut på torkning.

Skinkorna jag testa torka var för dig rimmade och bara att hänga ut.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2345
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 09 apr 2018, 13:56

KalleT skrev:
karelsk blandning skrev:
KalleT skrev:Tänkte ge mig på å torka eget,hur gör jag,e lite många sidor å läsa igenom

är det bara att torrsalta i ca 3 dagar och skära i bitar eller skär jag först bitar ca 4*4 cm å sen salt å in i buren?



Skär först salta sen, jag brukar torr salta ca 12 timmar men det beror hur mycket salt man sätter.
Mitt kött är färdigt det mesta men jag funderar om jag inte skulle hänga ut lite till.

Har testat att torka skinka i år så det blir spännande testa.


om ja ska torka vildsvin också gör man samma då? salta å ut? kan man röka lite när det är torrt?
hur mkt salt ska jag använda,kan man bara slå salt i en hink/balja sen kött salt kött osv eller ska det vara en viss mängd? måste det vara tryck på köttet när det ligger i saltet för att få ur vätskan? kan jag torka vilket kött som helst


Fråga Canta här på forumet om att torka vildsvinskött för det har han gjort o kanske gör ännu.
Jag vet iaf att han lät det hänga ute i ca 3 månader men hängde ute köttet betydligt tidigare.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38094
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Canta » 13 apr 2018, 21:17

Jodå. Även i år vildsvin på tork. Aldrig hängt så länge som i år (2018). Upp nyårsafton och ner .... tja, nu till Valborg kanske. Inget speciellt med att torka vildsisar. Sidfläsk eller annat kött som inte jobbar för hårt passar bäst. Rätt smala, långa bitar. Saltlag 3 dygn. Började med 10 % men är numera nere i 8 %. Spruta är väl bra men inte nödvändig.

Sen upp ur balja utan sköljning. Hänges upp under utetak och gärna i nån kräftbur eller nåt. Fåglar, ekorrar gillar. Det går bra att ge bitarna lite röksmak när dom är färdigtorkade. Rätt kort i rökskåp eller nåt och gärna av enris och nästan kallrökning.

Senare åren har mest gjorts en slags uppländsk pancetta dvs man varvar rätt tunna köttbitar med baconstrimlor. Dras sen ihop med snören o pinnar. Blir bra.
Som sagt, lång tid krävs men köldgrader är ok för hög salthalt från början. När flugorna börjar surra ute i naturen, ja då .......... skördetid.
Användarvisningsbild
Canta
 
Inlägg: 7691
Blev medlem: 07 sep 2008, 14:07
Ort: Uppland

Re: Torka kött

Inläggav KalleT » 15 apr 2018, 16:37

Tänkte hänga ut lite kött nu i veckan i en bur,bakom garaget,spelar det någon roll vilken sida norr-söder det hänger,ska det vara tak på buren och vindskydd på sidorna? gör det nått om det kommer en lätt regnskur eller att köttet hänger en stund i solen?
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser R8 Sucess 308
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2101
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Torka kött

Inläggav karelsk blandning » 15 apr 2018, 17:09

KalleT skrev:Tänkte hänga ut lite kött nu i veckan i en bur,bakom garaget,spelar det någon roll vilken sida norr-söder det hänger,ska det vara tak på buren och vindskydd på sidorna? gör det nått om det kommer en lätt regnskur eller att köttet hänger en stund i solen?



Försöker hänga köttet i skugga men så det blåser där det hänger, torkar fortare då.
karelsk blandning
 
Inlägg: 2345
Blev medlem: 25 jan 2008, 15:04
Ort: Norrbotten

Re: Torka kött

Inläggav lsjonsson » 15 apr 2018, 17:44

KalleT skrev:Tänkte hänga ut lite kött nu i veckan i en bur,bakom garaget,spelar det någon roll vilken sida norr-söder det hänger,ska det vara tak på buren och vindskydd på sidorna? gör det nått om det kommer en lätt regnskur eller att köttet hänger en stund i solen?


Söderläge sol o flugor.
Norrläge skugga o svalare.
/Stefan
Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein

Rem 700 Safari 416 rem mag
Rem 700 BDL 8 mm rem mag
Husq.-FFV 1900 308 win
Husq. 1410 C
HV 71 & IFK Göteborg-supp.
Användarvisningsbild
lsjonsson
 
Inlägg: 38094
Blev medlem: 14 okt 2003, 23:21
Ort: Emigrerat från Huskvarna till Kalix, Norrbotten via Aneby och Luleå. HV71- & IFK Göteborgsupp.

Re: Torka kött

Inläggav Jocke » 15 apr 2018, 22:43

Köttet ska hänga på norrsidan!!!
Hund =Östsibirisk Laika och Jämthund
458 Lott Leupold VX2 1- 4
10,75x68 Leupold VX2 2-7x33
10,75x65R Leupold VX2 1- 4
6,5x55 Vortex 3-9x40 , Helia 1,5-4,5
12/222 rem Leupold VX1 2-7x33
12/12



"A man can't just sit around"
Användarvisningsbild
Jocke
 
Inlägg: 1311
Blev medlem: 22 aug 2002, 21:50
Ort: Västernorrland

Re: Torka kött

Inläggav KalleT » 16 apr 2018, 20:04

Kan man torrsalta köttet för mkt? har slängt ihop 8-10kg och köttsalt lasagne :: i en burk modell lite större som ja sen pressat på locket på å tejpat igen å in i kylen,räcker det med 3 dagar?
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser R8 Sucess 308
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2101
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

Re: Torka kött

Inläggav r1no1 » 16 apr 2018, 20:21

Torrsalta gör man med grovsalt och absolut inte längre än 8-12 timmar.
Sen ska köttet sköljas väl och läggas i blöt i minst 1 timme gärna två för att dra ut ytsaltet.
Annars får du vitt kött pga saltet.
Tre dagar lär du har så jävla salt kött att det är oätligt.
Användarvisningsbild
r1no1
 
Inlägg: 3581
Blev medlem: 30 aug 2008, 14:32

Re: Torka kött

Inläggav KalleT » 16 apr 2018, 20:28

r1no1 skrev:Torrsalta gör man med grovsalt och absolut inte längre än 8-12 timmar.
Sen ska köttet sköljas väl och läggas i blöt i minst 1 timme gärna två för att dra ut ytsaltet.
Annars får du vitt kött pga saltet.
Tre dagar lär du har så jävla salt kött att det är oätligt.



Jajjamen,undra vart jag fick 3 dagar ifrån :) sköljer man köttet i vanligt vatten,lakar man inte bort saltet och tillför bakterier ifrån vattnet?

sen e de bara å hänga då ?
Medlem i N.T.K -NioTreKlubben
Blaser R8 Sucess 308
Blaser Luxus R93
9,3-62 Hausken JD228 XTRM
6,5-55 A-TEC Maxim
22 Hornet R93
22Lr R93 Elite 6-24-40
Zeiss varipoint 3-12-56 V69
Swarowski Z8i 1-8-24 Flexchange
BRNO 12:a
SKJUT!!De kan ta bättre än du tror
KalleT
 
Inlägg: 2101
Blev medlem: 03 nov 2005, 19:36
Ort: Frösön/Jämtland samt Rönnöfors Offerdal

FöregåendeNästa

Återgå till Jägarkäk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster